Ahoj, chci se zeptat, jestli tu někdo řešíte kvalitu a čistotu jídla,
které kupujete v supermarketech? Kde nakupujete obyčejné potraviny, jako
chleba, vajíčka, mléko a podobné věci?
Zdravé jídlo
Kupuju jen základní suroviny… Chleba i ostatní pečivo si peču sama,
vajíčka od našich slepic, mléko od kamaráda, který chová kravičku (ale
občas i kupované), drůbeží, vepřové, králičí a skopové maso
z vlastního chovu či od známých z jejich chovů… Nebo pak ze sousedních
jatek - mají vždy čerstvé, z jejich chovu.
Dále si děláme vlastní sirupy, marmelády, kompoty…
Pěstujeme vlastní brambory a jinou zeleninu a ovoce.
V marketech tedy nakupujeme, ale jak píši - jen základní potraviny či
věci, které vypěstovat a vyrobit neumím
Hlavně to chce umět číst etikety a naučit se, že není „éčko jako
éčko“.
A držet se pravidla: nejsem tak bohatá, abych si mohla dovolit kupovat levné
šmejdy
@Zuzka1973 poslední
věta předposlední
Obecně hypersuper výjimečně, spíš malé krámky.
Mléko jen netrvanlivé plnotučné většinou z Olmy, jogurty opět
netrvanlivé bílé selské, máslo Madeta, vajíčka buď dostanu nebo z chovu
na podestýlce, mouku jen Předměřice ( Babiččina volba už 2× letěla do
koše), maso jen u vyzkoušeného řezníka - spotřeba minimální, nikdy
chlazené a vakuované natož mražené, a mraky zeleniny a ovoce
u prověřených Vietnamců - podle sezóny. Bylinky vlastní. Brambory trochu
problém, jsem bramborový maniak a dobrá brambora se hledá těžko. Stejně
tak sýry, nelituji čas a peníze a než koupit 30 deka pochybného eidamu tak
koupím 15 deka kvalitní goudy v sýrotéce.
@Eja S tou moukou
„Babiččina volba“ také nemám dobrou zkušenost, obyčejná mouka
z Penny za pár kaček je lepší, než ta „babiččina
K těm bramborům - měli jsme letos zasazené dva druhy: "Magda“ a
„Nancy“ (oboje varný typ B/A) a spokojenost veliká
Se sýry jsme měla dříve problém, na vesnici nebyl sortiment nic moc… Ale
dnes už i u nás znají goudu, mozzarellu a jiné, takže je to daleko
lepší.
Maminka dělá ovčí sýr, kamarád kozí, na vsi ví každý o každém, co
má a co chová a vyrábí, že funguje jakýsi „výměnný systém“
V marketech mi nevadí nakupovat - beru tam mouku, cukr, luštěniny a pod.
Těstoviny si dělám sama (z domácích vajec jsou bezkonkurenční), kupuji
jen kolínka a vřetena (ty neumím vyrobit)
Jasně, mám výhodu, bydlím na vesnici a máme velký pozemek… Ale myslím
si, že i ve městě se dá žít bez kupování obarvených a ošizených
sajrajtů…
K čemu je mi krásně růžovoučký salámek, který své barvě vděčí jen
malým vylouhovaným broučkům a o vůni se mu postaralo jen kouřové aroma?
My tedy máme výhodu, že uzeniny si můžeme vyudit sami, ale když už je
musím kupovat, docela dlouho trvá, než se mi povede najít něco jedlého.
Mám ráda sušené maso a sušené klobásy, ale už i u nich se musí
kontrolovat složení Když mi kamarád dovezl z Francie ty samé od
stejného výrobce, který dováží i k nám, tak jsme šla do kolen! Ty pro
jejich trh byly čistě jen maso, koření, sůl… a u těch pro náš trh
jsem se zděsila a od té doby je nekupuju, nenapadlo mě, že to jde tak
sprasit! Škoda, že jsem si neschovala etikety, ale ono je to dohledatelné…
Hodně si dávám pozor u čokolád, tam jsou rozdíly také propastné…
Ono je toho spoustu, ale když s tím hlídáním a čtením etiket a
vyptáváním se na složení člověk jednou začne, brzo získá automatický
přehled…
@Zuzka1973 Uzeniny
jsou rozhodně problém, naštěstí u nás nejsou v oblibě. Šunka od kosti
od řezníka, občas přivezou kamarádi z prověřených zdrojů párečky
nebo klobásky.
Kuřecí je kapitola sama pro sebe, pokud chci aby byt voněl kuřecí polévkou
jako od babičky, tak si připlatím, hodně… Čokolády jen od 70% kakaa
výše, většinou Lindt.
@Eja Od Lindt mám
nejraději Teď jsem koukala v Albertu, že
od nich mají krásnou kolekci na Mikuláše, takže i když jsou děti
dospělé, tak nadílka bude
S kuřecím naštěstí problém moc řešit nemusím, většina je naše,
dokupuji jen občas, ale přesně jak píšeš - za kvalitu si člověk
připlatí, ale když se kuře dobře využije, ve finále i na dražším
kousku hodně svým způsobem člověk ušetří: maso není napíchané vodou,
takže neubude
Uzeninám u nás také moc neholdujeme, ale teď se mi zalíbila jedna naše
česká firma, mají skvělou šunku i slaninu, salámy asi ani nevedou
(alespoň jsme od nich jiné uzeniny neviděla…
Já ale nejraději to sušené maso - jako lahůdku, občas…
Klobásy a salámy si občas vyudíme sami, ale na párky a podobné nejsme
vůbec, ani já, ani muž… jen tak dvakrát do roka ke kaši, ale i k té
raději kus domácího uzeného Občas kupuji špekáčky, ale buď jen od vedle
z jatek, nebo od jednoho jediného výrobce, jiné mi nesmí přes práh
Ségra mi říká, že to přeháním, ale myslím, že když mám za něco
utratit těžce vydělané peníze, tak je chci utratit za něco, co mi
nezhuntuje zdraví
Jenže dokud ty srajdy budou lidi kupovat, výrobci je nestáhnou…
Přitom se kolikrát dá sehnat kvalita za rozumný peníz, jen to chce
trpělivě hledat a ne hned hodit do košíku to, co mi první padne pod
ruku…
Třeba co teď udělali z piškotů Opavia Nejen tedy z nich, podělali toho už víc…
ale když teď srovnám cenu a kvalitu, tak zjistím, že ty o polovinu
levnější od jiné firmy jsou lepší… Takže někdy to ani není
o ceně.
Ale je fakt, že ráda obětuji nějaký ten čas (dnes už ani ne, když vím,
kde a co sehnat), jen abych měla jistotu, že peníze nenacpu firmě, která si
to nezaslouží…
Nedávno jsme z nostalgie hledali vepřovou konzervu alá: „jako za mlada“
A potěšilo mě, že jsme našli Sice hodně přes padesát korun - ale to je
logické, když tam bylo opravdu jen maso, sádlo, sůl a kmín… Prostě
vepřovka jako kdysi, kousky svaloviny, žádná fašírka… hlavně ten
zrosolovatělý výpek - pohádka… A je to od české firmy! A pak že to
nejde…
@Zuzka1973 Špekáčky = utopence, vlastně ještě buřtguláš.2 x nebo 3× do roka, a pro ty si zajdu do Lidlu. V Globusu asi ještě lepší, ale to už mám fakt hodně z ruky.
Mi bylo divné, že pes a kočka nad piškotky ohrnují nos - vždycky to byl
pro ně pamlsek, který nebyl často. Nevezmou to do pusy
@Eja Ty „vylepšené“
piškoty nejen že se tvarem už ani nehodí pod vosí hnízda na Vánoce, ale
jsou tak tvrdé, že nepomohlo ani to, že se přelily krémem, tož letěly na
kompost a pozor! - jsou tam dodnes… vydržely i déšť a prdí mi na ně
i ptactvo…
Kocour je odmítl samozřejmě také… Pak jsem na netu zjistila, co se stalo a
raději jsem přešla na jinou značku, složením jsou v pořádku.
U nás špekáčky právě taky jen občas: buřtguláš, utopenci, buřty na
pivu
Muž si tedy v létě rád sem tam jeden - dva opeče na ohýnku, než je
hotovo jídlo z grilu
Kvalitu a čistotu jídla v obchodech určitě řeším. Ale vajíčka mám od babičky, maso často od známých, hlavně ze zabijačky
Snažím se většinu surovin kupovat na trhách tady v Praze a vajíčka
kupujeme v přepravné „ledničce“ u jedná farmy, kousek od nás
Ahoj chtěla jsem se zeptat jak často jíte luštěniny? Narazila jsem na článek o luštěninách http://www.zdravyzivot.com/…roc-je-jist/
a zjistila jsem, že s nimi vařím zoufale málo
@MarcelaKon tak
tenhle článek by mne nepřesvědčil o ničem…
Ale ano, že luštěniny jsou zdravé, o tom není pochyb.
Chce to se k nim „projíst“ - to není jen čočka na kyselo, hrachová
kaše a polívka…
Hledat a zkoušet - červená čočka je skvělá na mnoho způsobů, já třeba
nepřišla na chuť cizrně - jediná výjimka je hummus, určitě tak 2× do
měsíce ho udělám, fazolí je taky hodně druhů, ale i s obyčejnými
bílými se dá kouzlit, v časové tísni i s těmi z plechovky.
Jak často? Já určitě jedenkrát týdně, spíše častěji…i podle
roční doby, podzim a zima ideální doba.
Ahojky, je tu někdo, kdo baští zeleninové chipsy? Jak chutnají? Jsou dobré? A jsou zdravé? Pokud možno, tak mij de hlavně o chipsy YesChips…
@Magdulkaa Miluju
zeleninové chipsy! Mnam mna mnam Já si je teda sama nedělám, nějak na to
nemám čas… Kupuju si yes chips a jou výborný!
Jo? Tak super Já jsem právě váhala nad koupí, protože
ty, co jsem si zatím koupila v obchodě mi teda vubec nechutnaly
Ahoj, přemýšlím o tom, že zkusím bezlepkovou dietu. Nemám celiakii,
jen jsem slyšela názory lidí, že bezlepkové potraviny jsou pro zdravi
člověka lepší než ty s lepkem. Proto rada uslyším i vaše názory,
abych se mohla lépe rozhodnout. Díky za každý názor a hezký den
všem
@Res bezlepek je teď
šlágr
Existují už teď data o tom, že bezlepková dieta ( ať už z důvodů
celiakie nebo „jen tak“) zvyšuje riziko cukrovky II. typu…není to sice
zatím úplně jasné, ale asi to tak bude.
Za mne (nejsem laik) - omezení lepku ano, je to v souladu s preferencí
„zdravé výživy“ ( co to je ), ale vyloučení lepku „jen tak“ ne.
Chtěla bych už konečně také začít vařit zdravě, dívala jsem se, že existuje několik receptů na úprava masa a zeleniny v páře. Máte někdo zkušenosti s vařením v páře?
To máte pravdu, receptů je opravdu několik, my máme doma rádi brambory a ryby připravované v páře. Když dělám rybu, tak ji stačí jen zakápnout citronem, osolit a opepřit, a chuť je prostě luxusní.
Pokud existuje příležitost ke koupi ekologického produktu, pak kupuji. Tyto výrobky však často přicházejí s obrovskou cenou.
Ano, nechtěla jsem žádný zvlášť hrnec, který by mi zabíral místo. Koupila jsem si titanový hrnec, který se dá používat i běžně jako hrnec, a na něho se dají nasadit skleněné misky, a celkově si sestavíte hrnec pro vaření v páře. Kupovala jsem ho eshopu zgastro. cz, tak se tam můžete podívat.
A máte nějaké oblíbené stránky se zdravými recepty z primárních surovin? Já pokaždé hledám na jiných, ale pokud byste někdo věděl o webu, kde je těch receptů hodně pohromadě, bylo by to fajn.
Já teď vařím podle těchto receptů https://www.proslim.cz/recepty/ Jsou to rychlá a snadná jídla na přípravu.
Mě pomohlo omezit alkohol, pivo je plné cukru - takže přejít na víno, popř. omezit. Vyhnout se pečivu, mastným, tučným jídlům. Obědy lehké - kuřecí maso, rýže, brambory, vajíčka, zelenina. Jídlo dát na třetiny - třetina masa, třetina přílohy a třetina zeleniny. K tomu trochu pohybu, omezit úplně cukr a kila jdou hezky dolů:)
Poslední 2 roky jsem začala stravu více řešit, přišla jsem na
laktózovou intoleranci, po vynechání mléka a mléčných výrobků mi
přestaly ekzémy, které mě do té doby trápily i nepříjemné pocity,
nedostatek energie, únava a podobně…začala jsem hledat různé alternativy,
kterými bych nahradila mléčné výrobky. V tomto směru se mi osvědčily
různé veganské výrobky.
Jinak se od té doby snažím jíst všeobecně zdravěji. S alkoholem a cukrem
rozhodně souhlasím, kromě občasného přidání cukru do pečení vůbec
nepoužívám. A to platí i u pití, piju čistou vodu nebo zelené čaje
(různé aromatizované, které mají skvělou chuť a díky nim dodržuju
pitný režim bez nucení) a taky jsem zařadila intelligent food, nahrazuju
jím svačiny nebo snídaně když úplně nestíhám nebo přidávám do
dalších jídel, aby byly nutričně vyvážené. Od té doby, co jsem se
zaměřila na stravu ani nemusím tolik cvičit. Mou výhodou ale je, že
úplně nemusím sladká a mastná jídla, takže me nic takového ani neláká.
Obecně jsem vždycky měla radši lehkou stravu na každého ale funguje něco jiného
Pěkný den! Snažím se neustále hledat tipy na zdravou stravu, a také si
píši vlastní seznamy co se mi osvědčilo. Poslední dobou mám ráda
například ovesné vločky, k čemuž mě ponoukl článek zde https://mladapani.cz/ https://mladapani. cz/ Vločky jsou zdravé, dobře
zasytí a navíc jsou i všude celkem levné takže jejich konzumace ti nijak
nenabourá rozpočet, ba naopak
Sleduju to jak u čeho, spíš se řídím podle toho, aby mi to sedělo do
tabulek hodně jsem si oblíbila věci od
racia, hlavně ty rolky, kde jde vyšší obsah bílkovin, protože s těmi
mám problém abych je podle tabulek dodržovala.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
