Zdravé jídlo

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
lenula289
1 příspěvek 20.10.15 22:16
Zdravé jídlo

Ahoj, chci se zeptat, jestli tu někdo řešíte kvalitu a čistotu jídla, které kupujete v supermarketech? Kde nakupujete obyčejné potraviny, jako chleba, vajíčka, mléko a podobné věci?
:? :lol:


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Zuzka1973
2201 příspěvků 24.10.15 13:14

Kupuju jen základní suroviny… Chleba i ostatní pečivo si peču sama, vajíčka od našich slepic, mléko od kamaráda, který chová kravičku (ale občas i kupované), drůbeží, vepřové, králičí a skopové maso z vlastního chovu či od známých z jejich chovů… Nebo pak ze sousedních jatek - mají vždy čerstvé, z jejich chovu.
Dále si děláme vlastní sirupy, marmelády, kompoty…
Pěstujeme vlastní brambory a jinou zeleninu a ovoce.
V marketech tedy nakupujeme, ale jak píši - jen základní potraviny či věci, které vypěstovat a vyrobit neumím :)
Hlavně to chce umět číst etikety a naučit se, že není „éčko jako éčko“.
A držet se pravidla: nejsem tak bohatá, abych si mohla dovolit kupovat levné šmejdy ;)
:mavam:

 
Eja
3826 příspěvků 24.10.15 13:46

@Zuzka1973 poslední věta :kytka: předposlední :potlesk:
Obecně hypersuper výjimečně, spíš malé krámky.
Mléko jen netrvanlivé plnotučné většinou z Olmy, jogurty opět netrvanlivé bílé selské, máslo Madeta, vajíčka buď dostanu nebo z chovu na podestýlce, mouku jen Předměřice ( Babiččina volba už 2× letěla do koše), maso jen u vyzkoušeného řezníka - spotřeba minimální, nikdy chlazené a vakuované natož mražené, a mraky zeleniny a ovoce u prověřených Vietnamců - podle sezóny. Bylinky vlastní. Brambory trochu problém, jsem bramborový maniak a dobrá brambora se hledá těžko. Stejně tak sýry, nelituji čas a peníze a než koupit 30 deka pochybného eidamu tak koupím 15 deka kvalitní goudy v sýrotéce.

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 24.10.15 16:07

@Eja S tou moukou „Babiččina volba“ také nemám dobrou zkušenost, obyčejná mouka z Penny za pár kaček je lepší, než ta „babiččina :)
K těm bramborům - měli jsme letos zasazené dva druhy: "Magda“ a „Nancy“ (oboje varný typ B/A) a spokojenost veliká :)
Se sýry jsme měla dříve problém, na vesnici nebyl sortiment nic moc… Ale dnes už i u nás znají goudu, mozzarellu a jiné, takže je to daleko lepší.
Maminka dělá ovčí sýr, kamarád kozí, na vsi ví každý o každém, co má a co chová a vyrábí, že funguje jakýsi „výměnný systém“ :D
V marketech mi nevadí nakupovat - beru tam mouku, cukr, luštěniny a pod.
Těstoviny si dělám sama (z domácích vajec jsou bezkonkurenční), kupuji jen kolínka a vřetena (ty neumím vyrobit) :D
Jasně, mám výhodu, bydlím na vesnici a máme velký pozemek… Ale myslím si, že i ve městě se dá žít bez kupování obarvených a ošizených sajrajtů…
K čemu je mi krásně růžovoučký salámek, který své barvě vděčí jen malým vylouhovaným broučkům a o vůni se mu postaralo jen kouřové aroma? My tedy máme výhodu, že uzeniny si můžeme vyudit sami, ale když už je musím kupovat, docela dlouho trvá, než se mi povede najít něco jedlého.
Mám ráda sušené maso a sušené klobásy, ale už i u nich se musí kontrolovat složení :? Když mi kamarád dovezl z Francie ty samé od stejného výrobce, který dováží i k nám, tak jsme šla do kolen! Ty pro jejich trh byly čistě jen maso, koření, sůl… a u těch pro náš trh jsem se zděsila a od té doby je nekupuju, nenapadlo mě, že to jde tak sprasit! Škoda, že jsem si neschovala etikety, ale ono je to dohledatelné… Hodně si dávám pozor u čokolád, tam jsou rozdíly také propastné…
Ono je toho spoustu, ale když s tím hlídáním a čtením etiket a vyptáváním se na složení člověk jednou začne, brzo získá automatický přehled…

 
Eja
3826 příspěvků 24.10.15 17:00

@Zuzka1973 Uzeniny jsou rozhodně problém, naštěstí u nás nejsou v oblibě. Šunka od kosti od řezníka, občas přivezou kamarádi z prověřených zdrojů párečky nebo klobásky.
Kuřecí je kapitola sama pro sebe, pokud chci aby byt voněl kuřecí polévkou jako od babičky, tak si připlatím, hodně… Čokolády jen od 70% kakaa výše, většinou Lindt.

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 24.10.15 17:29

@Eja Od Lindt mám nejraději :srdce: Teď jsem koukala v Albertu, že od nich mají krásnou kolekci na Mikuláše, takže i když jsou děti dospělé, tak nadílka bude :D
S kuřecím naštěstí problém moc řešit nemusím, většina je naše, dokupuji jen občas, ale přesně jak píšeš - za kvalitu si člověk připlatí, ale když se kuře dobře využije, ve finále i na dražším kousku hodně svým způsobem člověk ušetří: maso není napíchané vodou, takže neubude :D
Uzeninám u nás také moc neholdujeme, ale teď se mi zalíbila jedna naše česká firma, mají skvělou šunku i slaninu, salámy asi ani nevedou (alespoň jsme od nich jiné uzeniny neviděla…
Já ale nejraději to sušené maso - jako lahůdku, občas… :mrgreen:
Klobásy a salámy si občas vyudíme sami, ale na párky a podobné nejsme vůbec, ani já, ani muž… jen tak dvakrát do roka ke kaši, ale i k té raději kus domácího uzeného :) Občas kupuji špekáčky, ale buď jen od vedle z jatek, nebo od jednoho jediného výrobce, jiné mi nesmí přes práh :D
Ségra mi říká, že to přeháním, ale myslím, že když mám za něco utratit těžce vydělané peníze, tak je chci utratit za něco, co mi nezhuntuje zdraví :)
Jenže dokud ty srajdy budou lidi kupovat, výrobci je nestáhnou…
Přitom se kolikrát dá sehnat kvalita za rozumný peníz, jen to chce trpělivě hledat a ne hned hodit do košíku to, co mi první padne pod ruku…
Třeba co teď udělali z piškotů Opavia :( Nejen tedy z nich, podělali toho už víc… ale když teď srovnám cenu a kvalitu, tak zjistím, že ty o polovinu levnější od jiné firmy jsou lepší… Takže někdy to ani není o ceně.
Ale je fakt, že ráda obětuji nějaký ten čas (dnes už ani ne, když vím, kde a co sehnat), jen abych měla jistotu, že peníze nenacpu firmě, která si to nezaslouží…
Nedávno jsme z nostalgie hledali vepřovou konzervu alá: „jako za mlada“ :)
A potěšilo mě, že jsme našli :palec: Sice hodně přes padesát korun - ale to je logické, když tam bylo opravdu jen maso, sádlo, sůl a kmín… Prostě vepřovka jako kdysi, kousky svaloviny, žádná fašírka… hlavně ten zrosolovatělý výpek - pohádka… A je to od české firmy! A pak že to nejde… ;)

 
Eja
3826 příspěvků 24.10.15 19:27

@Zuzka1973 Špekáčky = utopence, vlastně ještě buřtguláš.2 x nebo 3× do roka, a pro ty si zajdu do Lidlu. V Globusu asi ještě lepší, ale to už mám fakt hodně z ruky.

Mi bylo divné, že pes a kočka nad piškotky ohrnují nos - vždycky to byl pro ně pamlsek, který nebyl často. Nevezmou to do pusy :mrgreen:

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 24.10.15 20:52

@Eja Ty „vylepšené“ piškoty nejen že se tvarem už ani nehodí pod vosí hnízda na Vánoce, ale jsou tak tvrdé, že nepomohlo ani to, že se přelily krémem, tož letěly na kompost a pozor! - jsou tam dodnes… vydržely i déšť a prdí mi na ně i ptactvo… :D
Kocour je odmítl samozřejmě také… Pak jsem na netu zjistila, co se stalo a raději jsem přešla na jinou značku, složením jsou v pořádku.
U nás špekáčky právě taky jen občas: buřtguláš, utopenci, buřty na pivu :)
Muž si tedy v létě rád sem tam jeden - dva opeče na ohýnku, než je hotovo jídlo z grilu :)

 
KlaudieSK
1 příspěvek 11.12.16 15:44

Kvalitu a čistotu jídla v obchodech určitě řeším. Ale vajíčka mám od babičky, maso často od známých, hlavně ze zabijačky

 
okmakeup
3 příspěvky 10.08.17 12:48

Snažím se většinu surovin kupovat na trhách tady v Praze a vajíčka kupujeme v přepravné „ledničce“ u jedná farmy, kousek od nás :)

 
MarcelaKon
2 příspěvky 12.10.17 12:02

Ahoj chtěla jsem se zeptat jak často jíte luštěniny? :) Narazila jsem na článek o luštěninách http://www.zdravyzivot.com/…roc-je-jist/ a zjistila jsem, že s nimi vařím zoufale málo

 
Eja
3826 příspěvků 12.10.17 12:38

@MarcelaKon tak tenhle článek by mne nepřesvědčil o ničem…
Ale ano, že luštěniny jsou zdravé, o tom není pochyb.
Chce to se k nim „projíst“ - to není jen čočka na kyselo, hrachová kaše a polívka…
Hledat a zkoušet - červená čočka je skvělá na mnoho způsobů, já třeba nepřišla na chuť cizrně - jediná výjimka je hummus, určitě tak 2× do měsíce ho udělám, fazolí je taky hodně druhů, ale i s obyčejnými bílými se dá kouzlit, v časové tísni i s těmi z plechovky.
Jak často? Já určitě jedenkrát týdně, spíše častěji…i podle roční doby, podzim a zima ideální doba.
:mavam:

 
Magdulkaa
29 příspěvků 23.10.17 13:44

Ahojky, je tu někdo, kdo baští zeleninové chipsy? Jak chutnají? Jsou dobré? A jsou zdravé? Pokud možno, tak mij de hlavně o chipsy YesChips…

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 24.10.17 21:36

@Magdulkaa dělám si svoje a jsou výborné… :palec:

 
Sammy5
8 příspěvků 26.12.17 18:54

@Magdulkaa Miluju zeleninové chipsy! Mnam mna mnam :) Já si je teda sama nedělám, nějak na to nemám čas… Kupuju si yes chips a jou výborný!

 
Magdulkaa
29 příspěvků 27.01.18 13:17

Jo? Tak super :) Já jsem právě váhala nad koupí, protože ty, co jsem si zatím koupila v obchodě mi teda vubec nechutnaly :(

 
Sammy5
8 příspěvků 29.01.18 09:18

No, taky jsem to tak měla :) Ty z obchodaku mi taky nechutnaji, ale ty yes chips jsou skvělé :)

 
Res
1 příspěvek 11.02.18 09:17
Zdravá strava

Ahoj, přemýšlím o tom, že zkusím bezlepkovou dietu. Nemám celiakii, jen jsem slyšela názory lidí, že bezlepkové potraviny jsou pro zdravi člověka lepší než ty s lepkem. Proto rada uslyším i vaše názory, abych se mohla lépe rozhodnout. Díky za každý názor a hezký den všem :mavam:

 
Eja
3826 příspěvků 11.02.18 09:48
bezlepek

@Res bezlepek je teď šlágr :nevim:
Existují už teď data o tom, že bezlepková dieta ( ať už z důvodů celiakie nebo „jen tak“) zvyšuje riziko cukrovky II. typu…není to sice zatím úplně jasné, ale asi to tak bude.
Za mne (nejsem laik) - omezení lepku ano, je to v souladu s preferencí „zdravé výživy“ ( co to je :mrgreen: ), ale vyloučení lepku „jen tak“ ne.

 
jezinka49
16 příspěvků 31.03.18 09:48

Ovoce a zeleninu kupuju na trzích. Co se momentálně prodává v supermarketech je fakt hrůza. :,(


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz