zdobení pro necukrářky (a necukráře)

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Florentyna
439 příspěvků 09.05.05 14:05
zdobení pro necukrářky (a necukráře)

Mám zcela zá:,–(ní problém. Kdykoli se pokouším připravit nějaký dort nebo jiný „cukrářský“ výtvor, vždycky nakonec vypadá, jako by ho dělalo pětileté dítě. Je to prostě takové nehezké a neuhlazené. Když se snažím aplikovat máslový krém zdobičkou, je to katastrofa. Když jen chci nějaký krém hladce rozetřít, je to stejně celé kostrbaté. O polevách raději ani nemluvím. Proto tu vyzývám všechny domácí cukrářky a cukráře, jestli by mi nemohli prozradit pár fint na jednoduché zdobení, které v pohodě zvládnou moje nevycvičené ruce… Předem dík!

PS. Nezaručuju, že případné tipy později nezužitkuju na článek :-)))


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Labužník nika02
94 příspěvků 09.05.05 14:24
zdobení....

připojuji se k prosbě Florentynky, mám stejné potíže. Dort si vždy rozdělím na oddíly, ale výsledek jde stejně šejdrem. Ať se snažím sebevíc, nikdy není výsledek úměrný k vynaloženému úsilí. Proto již dorty jen polévám polevou a sypu „von oko“ různé čokoládové nebo jiné drobínky. Není moc slavnostní, ale aspoň to vypadá. Díky za rady.

 
Vali
1326 příspěvků 09.05.05 14:50
výroba květinek z bonbonů
  • když nemáte marcipán, lze použít k modelování květinek bonbonů. Jsou to takové čtverečky uprostřed s černým pendrekem. Vždycky jsem si vyhledala sáček, kde byla i zelená barva. Odloupala jsem barevné kousky a z nich se dá po promačkání docela dobře tvořit tak, jako když modelujete z modelíny.
    Taky se se zdobením moc nezdržuji, používám na dozdobení ovoce, dají se udělat různé papírové šablony a pomocí sypání zdobit, nebo si nahřeju polevu v sáčku, potom ji přeliji do papírového kornoutku a na mikrotén nebo alobal dělám ozdoby - buď číslice, srdíčka, jednou to byla autíčka, vláčky, to bylo na vnoučkův dort a dávala jsem je postraně. Je možné toto dělat i z bílé polevy, nebo kombinované.
    Abych získala barevnost tak jsem používala různé želé bonbony, ale rozkrájené na dílky, taky to hezky vypadá.
 
Florentyna
439 příspěvků 09.05.05 14:56
Vali,

a čím ty například uhladíš krém na povrchu dortu, aby byl fakt hladký? Já ať dělám, co dělám, je to prostě kostrbaté a nevypadá to hezky…

Ten tip s lékorkama je úžasný, rozhodně to zkusím. Jen se obávám, že jich většinu sním, než se dostanu k modelování…

 
Labužník Sarka
433 příspěvků 09.05.05 17:21
uhlazeni dortu

Nechala jsem si urezat tzv desticku obdelnikoveho tvaru a sirky dle velikosti plechu a dortove formy. Timto dort a nebo buchtu pekne uhladim. Driv to taky vypadalo hruuuzne, ale dnes jsem se svym dilem spokojena. Ta desticka je z plastu.

 
daga
30 příspěvků 09.05.05 19:18
Flo,

Větší množství krému nebo polevy rozetři dlouhým hladkým nožem. Dělej to rychle bez přemýšlení, čím víc to opravuješ, tím je to horší. Zdobení krémem vyzkoušej na talířek, víc špiček u zdobiček. Každá má jiné uplatnění. Já zdobím mikrotenovým sáčkem s plechovou trubičkou.
Ať se ti to povede, má zkušenost je, čím víc mi na tom záleží, tím víc to zkazím.

 
lvice
148 příspěvků 10.05.05 12:53
Zdobení dortů.

Tak to dělej jako já. Povrch který njde uhladit naopak dekorativně rozorám vidličkou do vzoru rohože nebo vlnovek. Pro větší efekt ještě pohodit hrstí drcených oříšků, granka nebo jiného sypání.
Jinak u nás doma existuje takový zákon, že když to zdobím jen tak rychle ke kávičce je výsledek minimálně slušný. Když se s tím čančám pro návštěvu - děs a běs.

 
penda
4752 příspěvků 10.05.05 17:30
Flo,

v pátek snad budu chytřejší, až budu mít odbornou literaturu, do té doby rada od mé mamky…dortový dlouhý nůž namočený v horké vodě a jet jedním tahem…a když se to nepovede, tak posypat, polít atd…hihihi

 
Lassienka
409 příspěvků 10.05.05 21:30
Milá Flo,

přestože si ze mně utahuješ, tak ti prozradím dvě zá:,–(ní vychytávky. Snažit se udělat polevu bez hrudek je nemožné, tak proč se zesměšňovat, že…
Takže rada první, celý povrch dortu i boční strany omazat krémíkem, bočnice oblepit mandlovými lupínky, na hořejšek nahusto nastrouhat čokoládu.
Rada druhá - zapˇomeň na máslový krém ve zdobičce, ale přiveď rodinu v úžas něčím jiným. Natrhej dekorativní listy (jen ne z jedovatých kytek) a potři je silnou vrstvou čokolády (tmavé, bílé, jak chceš, ale měla by barevně kontrastovat s tou čokostrouhankou. Natřené strč do mrazáku, stačí na chvilku, pak list opatrně odloupni (jde to dobře) a lístečky můžeš aranžovat na dort…

 
Labužník nika02
94 příspěvků 09.05.05 14:21
Vali,

moc se mi líbila Tvoje rada používat lékorky se zdobení. Včera jsem hned zakoupila sáček a aniž bych chtěla něco zdobit, musela jsem vyzkoušet. Sloupnout barevnou hmotu mi šlo bez problémů, pendrek jsem zkonzumovala, to mi taky šlo, ale dál to byla hrůza. Ať jsem modelovala jak jsem chtěla, žádná květinka či nějaký zajímavý tvar se mi nepodařil. Dopadlo to tak, že jsem sáček lékorek snědla a utvrdila se v tom, že jsi nesmírně šikovná. Dál ve zdobení budu pokračovat dle starých zvyklostí, pomazat dort krémem, vidličkou rozrýt a posypat něčím.

 
Vali
1326 příspěvků 11.05.05 12:53
Niko
  • je pravdou, že jsem toto dělávala dříve, že by se změnila struktura bonbónů? Určitě si je zítra koupím a vyzkouším, musí se to dobře promačkat do změknutí, třeba bych ovlhčila prsty bílkem, tím by se to možná stalo tvárnější. S nynějšími jsem to nezkoušela, ale vydrž, prozkoumám je, v nejhorším se taky snědí. To by v tom byl čert, aby to nešlo. Zdraví Vali.
 
Eleeen
1127 příspěvků 11.05.05 14:18
čokoládové ozdoby

Flo, pokud máš silikonovou podložku, můžeš si na ní připravit roztodivné a krásné tvary rozpuštěnou čokoládou - třeba různé mřížky, srdíčka, houslový klíč jde taky dobře. Nebo můžeš nahřát pytlíček jak hořké čokolády, tak bílé a vyřádit se variacemi.
Ze silikoni všechno hravě sundáš, jen pozor - ozdůbky jsou velice křehké.
Ohledně lístečků od Lassienky: mám doma seznam nejedovatých listů, které k tomuto účelu můžeš použít, pošlu Ti ho.

Nakonec: proč nezkombinovat čokoládové motýlky z tenkých čokoládových kontur s lístky z bílé čokolády????

 
lvice
148 příspěvků 12.05.05 07:40
Zdobení dortů.

Lékorky jsem tedy nikdy nezkoušela, ale v dobách kdy ledacos nebylo jsem dělala kytičky z měkkých želé bonbónů s přidáním cukru moučky a maizeny. Bývaly v pytlíku takové červené, kdoví jestli se ještě dělají. Bonbony typu žel.medvídků se nehodí. Taky je jednoduchý tzv. mléčný marcipán, jistě tady na něj bude někde recept. S těmi listy z rostlin (dobře to jde s růžemi) to je taky dobré, jen bych zdůraznila - čokoládu nanášet na rubovou stranu listu, kde je výraznější žilkování.

 
tresnicka
58 příspěvků 12.05.05 09:32
florentynko a ostatni labuznice

pokud umite alespon trochu anglicky a chcete inspiraci ke zdobeni dortu podivejte se na nasledujici stranku. Je tam i plno krasnych obrazku.

http://www.pastrywiz.com/…s/index.html

 
kanda
11 příspěvků 16.05.05 14:22
zdobení stran dortu

Máte prosím někdo nějakou vychytávku, jak ozdobit dort po stranách? Dosud jsem nepřišla na to, jak docílit rovnoměrného rozmístění namletých oříšků nebo jakéhokoli jiného sypání.

 
penda
4752 příspěvků 16.05.05 16:42
kando,

myslela jsem, že sem v pátek pošlu něco z chytrých knížek, ale můj synátor se na mě vyprd' a knížky nedovezl z intru, takže aspoň k tomu, co ty se ptáš…v jiné chytré knížce jsem vyčetla následující: do dlaně si vždy dáme vrchovatou lžíci opražených mandlových lupínků a lehce je do krému nebo šlehačky přitiskneme. Spadlé lupínky smeteme štětcem a znovu je použijeme. Nakonec lupínky k okraji přitlačíme stěrkou na těsto (já osobně jsem to praktikovala jinak, ale sotva můžu radit, když jsem dort pekla tak 4× za život…nechala jsem korpus řádně vychladnout a po promazání vnitřku a boků jsem ho jednoduše v mletých oříškách či kokosu vyválela (boční stěnu)…flo už se mě ptala, zda se mi dort nerozpadnul..zá­hadou je, že opravdu nerozpadnul..­....asi jsem měla víc štěstí než rozumu ;-) )

 
trikolka
383 příspěvků 17.05.05 11:33
Flo - jak ziskat hladkou polevu na dortu

Ahoj Flo Flo, mela jsem driv podobny problem, ale resim ho nekolika zpusoby.

1. MARCIPANOVA DEKA
lze dort pokryt tenkou „dekou“ z marcipanu, na kterou kdyz pak nalejes polevu (cookoladovou, jakoukoli), lze ji uhladit do lesku a krasy

2. DOBRA POLEVA
napriklad cokoladova z tohoto receptu (samovyrovnavaci - jako nove druhy betonu :))

3. DOBRE NASTROJE
dlouhy, ale fakt dlouhy siroky nuz, zde odkaz na nektere priklady , ja mam cukrarsky nuz ze strany 43 cislo 1, je 36cm dlouhy a je to koupe, ktere jsem nikdy nelitovala

no a pak samozrejme ruzne maskovani a hlavne praxe :) co ti mam povidat :)

snad jsem trochu pomohla.

 
trikolka
383 příspěvků 17.05.05 11:35
kando - jak zdobit boky dortu

Nazdar Kando, nejvic se mi osvedcil nasledujici zpusob:

dort predtim, nez na nej naneses krem, podlozit ze vsech stran sirokymi pruhy peciciho papiru. tim zarucis krome jineho to, ze si neupatlas podlozku, na ktere pak budes dort servirovat.

nanes krem.

odendej (napr. spachtli) extra krem, ktery ti popadal na pruhy papiru.

nasyp na papiry dokola to, cim chces boky dortu zdobit (napr. mandle apod. proste posyp). pak zvedej pruhy a pritiskavej k bokum, pekne se tam posyp nalepi. pokud mas vyssi dort, nabirej posyp nejakou dlouhou spachtli (delka je pomerne za:,–(ni faktor) a pripleskavej to tim.

zatim me tato metoda nezklamala, i kdyz jeji popis je dost kostrbaty. :)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz