Chtěla jsem se zeptat starších a zkušenějších, zda se dá zavařovat
v papiňáku?? zavařovací hrnec bohužel nevlastním, ale ráda bych si něco
zavařila. Jde v tom i maso? A můžu použít twistky - sklenice se
závitem? Prosím o podrobné rady, aby to pochopila i blondýnka
předem moc díky za rady.
B*
Zavařování v papiňáku
Rekla bych, ze kdyz koupis papinak, dostanes k nemu i instrukce. A pak se ptej dal.
Já bych definitivně neexperimentovala.
Tlakový hrnec je schopen vyvinout atmosferický tlak až 1,5 atm.
To je proč je maso rychle uvařené. Kovové stěny hrnce to vydrží, ale sklo
uvnitř? Nevím, nevím.
Jestli ti to někdo lépe nevysvětlí, pokusím se najít nějaké stránky ve kterých zavařování zmiňují.
tak jsem prostudovala několik stránek a nikde nedoporučují zavařovat
ovoce pod tlakem. Ovoce má dosti kyselosti a stačí strilizovat jen
v normálním hrnci ve vařící vodě (jakýkoliv hrnec stačí).
Zelenina, která nemá vysoký obah kyselin se doporučuje zavářet pod tlakem
do plechovek. Na to je ale třeba speciální tlakový hrnec určený
k zavařování.
Asi bude dost drahý a pokud nemáš lány zeleniny asi se tato investice nevyplatí.
Když mě jednou za uherský rok chytne zavařování, dělám to v papiňáku, neboť je to můj největší hrnec. Na dno položím mřížku aby sklenice neseděly přímo na dně, ale víko na něj položím volně. Neuzavírám.
Dělám to už léta. Zvláště maso obdělané na dovolenou. Připravím si většinou gulášek nebo vepřové na kmíně, dám do sklenice - tak 2 cm od vrchu nechat volno, zadělám víčkem (zamačkávacím pomocí hlavy nebo otočným - sklenka od majolky). Dno papiňáku vystelu papírem - stačí leták z Penny, vložím sklenice, natočím vodu tak do 1/4 výšky sklenic, zadělám papiňák a když začne na mě syčet, ztlumím sporák na minimum a zahřívám takto asi půl hodiny. Pak to nechám zadělané ještě vystydnout. Pokud si to budu brát příští týden na chalupu, budu to přechovávat většinou v chladnu a hned to tam sním - tak tento postup stačí. Pokud to budu konzumovat za delší dobu nebo si to budu si to brát například pod stan do teplých krajin (mnohonásobně vyzkoušeno) - tak nechám jednou zavařené sklenice v pokojové teplotě a druhý (klidně třetí) den je opět vložím na papír do papiňáku a zavařování zopakuji. Doporučuji takto zavařit jen základ na jídlo. Nějakou zeleninu, naředit a zahustit doporučuji až při otevření konzervy a přípravě ke konzumaci. Maso zavařováním nijak dramaticky nezměkne. Nevím čím to je, protože ovoce i zelenina ano. To nechávám jen velice krátce, jak to začne syčet tak vypnu (mám elektriku) a asi po 5 minutách z hrnce vysvobodím. Mám vyzkoušeno na rybízu. Občas dělám ,,čalamády" z různých zbytků zeleniny, takže se na ty 2 sklenky nevyplatí vytahovat hrnec. zeleninu nechám tak 8 minut. Jak co, něco i méně, chce si to vyzkoušet. Snad jsem ti alespoň trochu pomohla. Měj se pěkně.
Moc díky lvice!!!
A šlo by to udělat i s twistkami??? Jiné sklinky doma nemám Četla jsem, že při zavařování nemají být
utáhnuté, jen tak na volno. Až po zavaření utáhnout…
A při tom druhém zavařování tám dáváš taky tolik vody?? Já
v tlakáči dělám všechno, ale musím dávat méně vody.
Ozuývám se trochu pozdě a omlouvám se za to. Nejsem si jistá jak vypadají twist uzávěry. Při druhém zavařování dávám také tolik vody jako poprvé, možná by stačilo i míň.
Ja som niekedy ešte v starej kukte zavarovala zelenú fazuľku aj hrášok v slanom náleve, lebo potrebujú 2× sterilizovať. Postup tak ako píše lvice. Twist uzáver je ten otočný.