Zavařování podle mojí maminky

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 17.07.06 10:42
Zavařování podle mojí maminky

Maminka se mi dnes pochlubila, že zkoušela nový systém zavařování - dovolím si ji citovat: dala jsem do male sklenicky kostku cukru, merunky, zalila vodou, dala do mikrovlnky, nechala prejit varem a zavickovala. To varem bylo asi 3×3minuty.

Ja nemam MW, ale nekdo jiny to treba muze vyuzit *
Hezky den *
lucianka


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Eleeen
1127 příspěvků 17.07.06 13:20
...

já si raději počkám, jestli se to mamince nezačne kazit.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 17.07.06 13:23
No, Eleeen,

to ani nebudu vyřizovat :-(

 
Tasma
415 příspěvků 17.07.06 13:24
Lucianko,

nebuď smutná… je to moc dobrý nápad, který se dá využít hlavně při malém množství čehokoliv, co chceme zavařit. Ale zkušenost s tím nikdo nemá, tak se každý bojí, že se to zkazí. Taky počkám, až jak mamčin pokus vyjde :) Určitě dej vědět, jak mamce zavařenina dlouho vydrží. Bylo by to pak docela fajn zavařování

 
esmeralda
4813 příspěvků 17.07.06 22:36
No tak já to tedy vyzkouším,

jenom si musím počkat až nám zase dozrají meruňky.
Tady se moc nezavařuje, neboť soukromě ovoce lidé nepěstují a v obchodě je vždy dostatek čerstvého. Ani cenově se to nevyplatí…
Ale zvědavost mi nedá…
Nevidím důvod proč by se to mělo kazit. Mikrovlnková povidla vydržela léta.
Tasmo, myslím že tohle ale bude spíše kompot.

 
Eleeen
1127 příspěvků 18.07.06 08:25
lucianko,

já jsem jen nadmíru opatrná, nechci, aby ses urážela. Spíš bych potřebovala, abys nás třeba v prosinci informovala, zda to všechno dobře dopadlo.
Po svých zkušenostech už nebudu nikdy zavařovat jahody, ani třeba hřiby, větší než 5 cm. Jahody raději koupím a hřiby raději podusím a zamrazím.
Ono je moc krásné, mít plné regálky nádherných zavařenin, druhá věc je, co Ti dovede udělat „výbuch“ zkvašené sklenice.

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 18.07.06 08:36
Eleeen,

já se neurazila. Jen, přiznávám, mě trochu překvapila tak negativní reakce hnedle po uveřejnění příspěvku. Ale slibuji, pokud se dobroty vydrží, budu v prosinci informovat :)
Pěkný den *

lucianka

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.08.06 10:44
Eleeen... mohu se zeptat ....

jakým způsobem jsi zavařovala jahody a houby? Jahody k zavařování musí být pevné…, ale s houbami.?..Dělám léta a v pohodě. Díky bedla

 
Tasma
415 příspěvků 19.08.06 10:52
Bedlo,

jak ty zavařuješ houby?
Já miluju v octě, ale ty nezavařuju a vydrží celý rok.
Jinak houby podusím s kmínem solí a pepřem, dám do sklenic a zavařuji jako maso…hodinu při 100 stupních a druhý den znovu. Poté z nich v zimě dělám smaženici - podusím cibulku, vyklopím sklenici a zakvedlám vejce.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.08.06 16:01
Houby Tasmo....

dělám: na 1 kg očištěných hub, nejlépe směs tvrdých i měkkých, na špičku nože kyseliny citronové a necelou 1 KL soli. Houby pokrájím, dám do kastrolu a snažím se o co největší odpaření vody. Horkou směs ihned plním do vypařených lahviček a nechávám takové 3 cm od uzávěru volné. Zavíčkuji a 1 hodinu na 100 °C povařím, druhý den opakuji, ale již jen 1/2 hodiny.
Kyselinu citronovou a sůl přidávám asi 3 minuty před skončením odpařování vody. Tento recept jsem si vystřihla kdysi v novinách a jeho autorem byl začínající spisovatel a kuchař p. Vašák…Výstřižek mám dodnes.. Tuto variantu používám jen na smaženici.
Od p. Černé z Děčína - správcové z Kyjova mám recept na houby ve vlastní šťávě…použití všestranné.
Hub tolik, co nám les dal, nejlépe tvrdší, malé rozkrojené, aby se zachoval tvar houby, t.j. půlka nožičky se odkrojí a dá do smaženice, či na sušení. Když máme houby ošetřeny…ve velkém hrnci ohřejeme vodu na bod varu, přidáme na 4 l vody asi 1 PL soli a 1 KL kyseliny citronové. Až voda vře vsypeme houby, necháme přejít varem, slijeme, necháme okapat a dáme do 1/4 l skleniček, zavíčkujeme a zaváříme na 100 °C po dobu 1 hodiny, druhý den opakujeme, ale již jen 1/2 hodiny. Kdo nechce houby povařit, může očištěné dávat rovnou do sklenic, zavíčkovat a sterilace je stejná.
Takto mně houby vydržely i 3 roky…pak už bych se bála je použít.

Jinak houby na kyselo také zavářím, konzervuji a používáme je s dcerou i s celým obsahem na kulajdu, tedy zalévám jen čistým lákem.
Jsou to léty vyzkoušené recepty, a nikdy nezklamaly.

Hezký den všem......

 
Tasma
415 příspěvků 19.08.06 18:10
Bedlo,

díky moc za inspiraci. Doufám, že bude letos houbiček tolik, že dojde i na Tvé zavařované

 
Tasma
415 příspěvků 20.08.06 14:06
Lucianko,

zaříkaného chleba největší krajíc…
Dnes jsem zavařovala rebarboru - klasicky. Ovšem dvě neposedné sklenice z neznámého důvodu protestovaly a nechtěly chytit. Jelikož byly jenom dvě a už se mi nechtělo celý proces opakovat, zkusila jsem způsob zavařování tvé maminky. Tak teď jsem zvědavá, jak to dopadne - budu je chodit sledovat, jak dlouho vydrží, pokud bude vše OK, musím říci, že bych u tohoto způsobu zůstala, protože je neskutečně pohodlný.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz