Zavařování masa - masové konzervy

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
bublinka
17 příspěvků 23.06.09 11:38
Zavařování masa - masové konzervy

Ahoj všem,
chtěla bych udělat masové konzervy pro dovolenou k moři.

Mám představu hovězího guláše, rajské omáčky s hovězím a segedínský guláš.

Slyšela jsem, že je lepší maso sterilizovat na 2×, jinde zase čtu, že stačí 30 minut…

Máte někdo osvědčené postupy?

Za Vaše rady Vám předem moc děkuji!!!!

Reakce:
 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.06.09 18:25
konzervy pro dovolenou k moři

jsem dělávala taky. Zavařovala jsem jen maso s trochou šťávy. Omáčky jsem kupovala instantní (i Labužník si může vzít dovolenou, ne ? ). Bylo to i praktické kvůli omezenému místu a hmotnosti kufrů. Sklenice jsem plnila za horka, používala jsem jen šroubovací víčka a sterilovala 30 minut. Do odjezdu jsem konzervy skladovala v lednici a po příjezdu na místo je hned zas uložila do lednice.
Nikdy se nic nezkazilo, jen jednou nevydržela pečená kachna, ale to bylo po 10-ti dnech putování vyhřátým autobusem po západní Evropě

 
di
2451 příspěvků 23.06.09 20:44
Milá bublinko,

osobně bych se na zavařování vybodla, vzala si trochu víc peněz a na dovolené radši chodila do restaurací, o moc dražší než u nás to není a člověk jednak ušetří čas a nervy (od čeho jiného dovolená je?) a jednak si rozšíří obzory, pokud jde o zahraniční kuchyni. Já nezavařovala nikdy, když už (když byly děti malé), řešila jsem to těstovinami, pudinky atd., atp., a dokupováním surovin (maso, mléko, ovoce, zelenina, sýry, ryby) z místních zdrojů, opravdu to o moc dražší není, ale čerstvější a chutnější ano; kamarádka zavařovala několikrát, vesměs se jí to „nechytlo“, i když to sterilizovala i 2×, prostě, škoda času a peněz. Pokud nemáte děti úplně malé, budou podle mě vděčnější za tamní stravu (pokud nejedete vyloženě do Thajska ap.).

 
bublinka
17 příspěvků 23.06.09 23:53
...

Děkuji za zatím došlé odpovědi a raději upřesním, že opravdu zavařovat chci. Děti mám malé, čerstvě 3 roky a v restauraci je s nimi velká potíž. Neznámé jídlo by mi jednak nejedly a jednak bychom se nenajedli ani my s manželem, děti nevydrží sedět. Další věc je, že jedeme do Chorvatska do maličké rybářské vesničky (asi 10 domů), kde není ani obchůdek s pečivem (3 km autem) , natož restaurace. Zato je tam překrásná písečná pláž s minimem lidí, takže děti tam bude možno snáze uhlídat, než při velkých davech. Právě proto, že nechci skákat na dovolené kolem plotny, chci mít vše připraveno z domova. Auto jídlo uveze a já si oběd jen vyklopím, ohřeju a je to. Takže pokud někdo máte nějaké další zkušenosti, budu za ně opravdu vděčná! Všem přeji krásné léto!!!

 
DanaJ
1136 příspěvků 26.06.09 13:30
Tý jo, to jsi dobrá.

..že se Ti chce takhle chystat.
Ale když nad tím přemýšlím, tak by se mi nechtělo baštit ty naše český majdy v tom horku u móře. Spíš bych tam nakoupila ingredience po cestě v obchoďáku (bych se tam i ještě jednou otočila třeba v půlce dovolený, když máte auto) a dělala tam salátky (zeleninové, těstovinové, rýžové) a nějaká rychlovky z masa. A snad i zeleninové polévky.
Jinak pytlíkový polotovary bych dětem snad jen ze zdravé výživy.
Je to ale o tom, co naučíš své děti jíst u nás, co jim vaříš.
Jinak jestli nebudeš mít k dispozici lednici, tak bych tam doma zavařený maso nebrala. Hodně se prej právě čechům dějou otravy jídlem, že vařej z doma udělaných konzerv, který se jim v těch hycech začnou kazit a ještě to asi není poznat.

 
lvice
148 příspěvků 29.06.09 10:29
soucítím

U nás to bylo podobné. Doma mi říkali - tam je vedro, nebudete mít ani chuť k jídlu. Ale vždycky měli.Ono taky před 25 lety bylo ledacos o něčem jiném. Jak stravovací návyky, tak sortiment potravin. Jezdili jsme pod stan, tedy žádná lednička a konzervy mě vždycky vydržely. Dodnes
občas něco ještě s sebou zavařím. Vždycky dělám takový základ, maso na kostičky, na tuku,
paprika+pepř nebo kmín, udusit do měkka, do skleniček a zadělat víčky s červenou gumou,
sterilizovat 40-60 min na 200, po vychladnutí druhý den steril. zopakovat. na místě si zpěním cibulku (třeba i na sebraném tuku z právě otevřené sklenice) rozředím trochu vodou, zaklechtnu vodou nebo mlékem s trochou hladké mouky, dochutím třeba kečupem, může se přidat třeba nějaká
zeleninka ........Do masa s kmínem jenom přidám steril hrášek. Nebo nedělám omáčku a steril. maso promíchám s rýží a zeleninou na rizoto…Jistě ještě na něco příjdeš. Maso po dvojí sterilizaci kupodivu nijak výrazně nezměkne. Pěknou dovču.

 
toffo
244 příspěvků 29.06.09 14:01
Vloni jsem vyzkoušela:

toto zavařené maso
Nepotřebuje uchovávání v ledničce.
Jen ve zkratce, co mi ulpělo v hlavě, pokud se prý zavařuje hotové jídlo s použitím mouky (omáčka, guláš), lehce se zkazí. Nám vloni zavařené maso vydrželo 14 dní putování autem, pod stanem, je pravda, že žádná tropická vedra se nám o té dovolené nekonala. S sebou jsem měla instantní omáčky v sáčcích (maďarský guláš, svíčkovou, rajskou). Samotná konzerva je taky moc chutná, maso ve vlastní šťávě, jen s čerstvým chlebem, zeleninou.
V komentářích pod tímto receptem jsou další rady i pozitivní ohlasy.

 
toffo
244 příspěvků 29.06.09 14:12
...

Trochu jsem ten odkaz „zprznila,“ale kupodivu funguje.
Ale radši jednou:
zavařené maso

 
dag
539 příspěvků 21.10.09 13:58
...

Jsem zavařovací maniak a na mou duši, na psí kuši, na kočičí svědomí- masové konzervy vydrží, sterilují-li se první den 1 hodinu při 100st a za dva ještě jednou hodinu.
ing.Balaštík, který je expert na zavařování, popisuje ve své poslední krásné knize sterilizaci v papiňáku, kde se vytvoří vyšší teplota. Asi kolem 114 st . Tam stačí sterilizovat kratší dobou, nebo jen jednou, tedy bez opakování.
A já přesto že mu věřím a mnoho věcí jsem podle jeho pokynů inovovala, maso na dovolenou sterilizuji po staru. 1 hodinu při 100 st. a za dva dny opět 1hod při 100. Neboť sichr je sichr.
Uděláme li sterilizaci kratší, musí být skleničky uchovávány v ledničce, jak konečně píše Gabika.
Zdravím

 
Wolfg
583 příspěvků 16.12.09 10:38
Maso ve skle

S konzervou v teple bych nehazardoval. Profíci na to berou teplotu 121 C, pak jsou veškeré zárodky bakterií v čudu. Dvojité zavařování, hodinu na 100, nechat dva dny, aby se některé breberky zmátořily a znovu hoďku varu a tou je domlátit, tak zcela nefunguje. Takto zavařené konzervy mají být v teplotě pod 10 C. Pak vydrží i rok. Vím, že udivovat labužníky konzervou je drzost. Ale pokud pamatujete časy, kdy čínské vepřové se dalo mazat na chleba a nenapadalo vás přitom, kterej chlívek s tím semleli, lze takovou pochoutku, co se koupit nedá, snadno udělat.
Libové části vepřové plece se nakrájí na menší kostky, zbytek se rozemele, nepatrně opepří a přidá se 2% soli, nebo když chcete maso růžové, pak 1% Pragandy a 1% soli. Maso i s mletým se promíchá, pokud chcete kořenitou chuť, tak méně než jste zvyklí, konzervací se, nevím proč, chutě zesílí. Ke směsi můžeme přidat trochu želatiny nebo vařených mletých kůží. Takové do piksel dávají dnes, jen na maso zapomínají. Nacpeme do sklenic, nejlépe s víčkem šroubovacím. Necháme v lednici dva dny a sterilujeme. Stojí to skutečně zato, nejen jako svačina pro masožravce, ale i do vydatných polévek typu Soljanka

 
dag
539 příspěvků 16.12.09 17:31
WOLFG

A sterilizujeme jak.
A proč nechat dva dny v lednici?
Zdravím

 
Wolfg
583 příspěvků 02.02.10 17:28
Dášo

promiň, nějak jsem se zasnil a vůbec si nevšiml, žes položila všetečnou otázku.
Maso se nechá v chladu klidně týden, nejvýš do 4°C, aby sůl, případně Pragandu natáhlo v celém objemu a mohlo zrát s příznivými účinky na chuť. Sůl proniká mnohem pomaleji než dusitany. Ty škodlivé samozřejmě jsou, ale dávám jen polovinu předepsaného množství a když konzervy nebudou hlavní složkou stravy…stejně nevíme, čím prasata krmili. Šroubovací Twist-off se chytnou vždy, pokud jsou obě dosedací plochy čisté a bez deformací. Dvojitá sterilace je nutná, pokud konzervy nebudou v ledničce.
Konzervy nedělám na dovolenou, alébrž za účelem dosažení chutné svačinky. Komerční konzervy s nápisem HAM podle mě nejsou k jídlu

 
hotovky-praha
1 příspěvek 08.08.11 20:18
hotovky

nechci tu dělat reklamu,ale existují už hotová jídla která jsou zavařená a lze si je za dostupnou cenu koupit,máte o starost míń :palec:

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.08.11 21:13

Jsou…jenže..jaká..? :-(
Sice jsem už strašně dlouho nepozřela žádné kupované hotové jídlo z konzervy, ale obávám se že jídlo z konzervy je stále ještě synonymum pro cosi téměř nepoživatelného..
Ale možná, že je dnes situace jiná..nevím.
Taky bych, když už by bylo životně nezbytné,, raději sama zavařila..

Jak je to s konzervami dnes??

 
simon-2008
1 příspěvek 22.10.13 22:16

Vezmi libový buček, nakrájej na kostky 2X2 cm, odstraň kůži. Kuži dej do hrnce a nech povařit s troškou soli a vodou. nakrájene maso nasol, jak jste zvyklí a dej na 24 a lépe 48 hod do lednice.Pote ohřej uvařene kůže, nastrkej maso do sklenice a zalij lákem z kuží, cca 5 cm.do vyhřáte trouby na 80-90 stupnů dej sklenice a nech sterilovat 4 hod, pote troubu vypni a nech tam sklenice do druheho dne. Dělám to tak již léta a super, maso takto vydrží klidně nekolik let.Na naložení masa můžeš použít nějaké koření, ale nedávat cibuli nebo osmaženou na sádle. Já dávam utřený česnek a pepř a myslim, že je to nejlepší. at se daří

 
birkana
1674 příspěvků 23.10.13 06:50

Dvojí sterilizaci provádím při zavařování syrového masa, jednoduchá (50 minut při 100 st. C) stačí při konzervaci hotových jídel nebo masa předem tepelně upraveného. :kytka:

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz