Zavařování hub

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 14.08.08 02:56
Zavařování hub

Prosím všechny zkušené houbaře o radu:
ráda bych letos - pokud se urodí - zavařila nějaké houby. Ale mám velký strach z různých otrav, následkem špatného zacházení, zapaření. (Jeden známý se otrávil zapařeným houbovým gulášem) A tak nevím - na co si dát pozor? Dávat do sklenic studené houby, studený nálev? Nebo teplý? Jsem naprostý laik......a nerada bych vyvraždila rodinu…
Taky nevím, jaký nálev, když chci, aby ty houbičky byly potom v tom láku takové kluzké…jestli mi rozumíte. Všem moc děkuji za cenné zkušenosti,
 Ness


Reklama


Reklama

Reakce:
 
pekarka
410 příspěvků 14.08.08 03:30
houby...

Ahojky Lochness, především je důležité do čeho houby sbíráš. Mně vždycky dost otráví, když vidím, že lidi nosí houby v igelitelvém pytlíku, sáčku apod. Jedině papírový sáček nebo košík. Pak doma houby očistím a nakrájím. Když steriluju, nejraději povařím houby v horké vodě tak 3min až 5 minut, pak zavařuju. Recepty mám u sebe v mých receptech. Jinak sbírám houby, které dobře znám a neexperimentuji. Toť vše o houbách. Ať se dílo podaří.

 
Eja
3788 příspěvků 14.08.08 04:17
Lochnesko,

v mých receptech jsou „Nakládané houbičky“, je tam recept na nálev, který já sama považuji za nejlepší a používám, a je tam i „technologie“ přípravy. „Kluzkost“ houbiček není dána nálevem, ale houbičkami samotnými, pokud chceš méně kluzké, tak po prvním převaření ve slané vodě propláchnout studenou vodou a až pak dávat do skleniček.

 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 14.08.08 05:39
Houby

Holky, právě v těchto jednoduchých receptech já jsem schopná najít spoustu záludností Třeba - po převaření houbiček, nechat je vychladnout, než je nacpu do sklenic, nebo ne? A ten nálev, lít na ně opravdu teplej? A pak, ještě teplý zavíčkovat, anebo nechat vychladnout, a zavíčkovat? Skoro bych řekla, že mám panickej strach, že se mi to zapaří
Jinak - Pekařko, z těch igelitek co vidím v lese, jsem taky na větvi! Já zá:,–(ně do košíčku, a jenom ty s „rourkama“, protože ty znám

 
Eja
3788 příspěvků 14.08.08 06:02
Lochnes,

já osobně horké houby + horký nálev. A hned zavíčkovat a sterilizovat. Dělám to tak leta a žádný problém. Pokud zaleješ studené houby vychladlým nálevem, tak se musí sterilizovat déle a houby jsou pak rozblemcané

 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 14.08.08 06:40
Eji,

moc díky za tvoje zkušenosti. Udělám to podle tebe. Ještě pro upřesnění: do zavařovacího hrnce, do teplé vody? A při kolika stupních sterilovat?

 
Eja
3788 příspěvků 14.08.08 06:46
Lochnes,

tak to budeš muset počkat na někoho jiného - zavařovací hrnec nemám, prostě hrnec s mřížkou na dně, voda do poloviny sklenic, vkládám sklenice do vroucí vody a vařím - tak aby voda stále bublala. Zkušené hospodyňky budou asi obracet oči v sloup, ale dělám to tak leta ( okurky, houby, papričky, občas i nějaký kompot) a nikdy žádný problém, čas odhaduji, všechno máme radší tvrdší. Vyndám, překlopím dnem vzhůru a nechám vystydnout.

 
Labužník lochneska02
102 příspěvků 14.08.08 07:17
Eji,

díky za tvoje rady, já taky nemám zavařovací hrnec, nějak to budu muset zaimprovizovat…vždyc­ky jsem se zavařování bránila - kompoty u nás nikdo moc nechce, ale když ty houbičky jsou tááák dobré........

 
wydra  04.11.11 19:18
pro dag

„wydro
prosím, zavařuješ ty restované houby nasucho, nebo v nějakém nálevu.Moc by mně to zajímalo. Napiš prosím… “

Zavaruju houby ruzne a ruzne. Treba bedly a masaky orestuju na oleji s peprem a soli a kminem doslova zprudka, aby nepoustely stavu , ale nesmi se pripalit. Pak lehce pritlacim ve sklenicich a strcim na hodinu do trouby. Druhy den jeste na hodinu. Kdyz mam malo sklenicek, tak je strcim do vody zlehka probublavat taky po hodine.
Smazenici takhle zasteriluju taky, ale jen z hub pevnych, ktery maji mekke „trubicky“, tak ty odkrojim, aby ta smazenice nepustila vodu. nesmi se to dusit! Tak kdyz je hub hodne, tak treba na 10× , nesmi jich byt na panvi moc (teflonovy).
Dalsi houby, cele hlavy (babky, ryzce) necham 2× prejit varem, proplachnu a pak zaleju lehce slanou vodou aby plavaly a zavickuju a zase sterilizuju.
S houbama si vyhraju :-)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz