Prosím všechny zkušené houbaře o radu:
ráda bych letos - pokud se urodí - zavařila nějaké houby. Ale mám velký
strach z různých otrav, následkem špatného zacházení, zapaření. (Jeden
známý se otrávil zapařeným houbovým gulášem) A tak nevím - na co si
dát pozor? Dávat do sklenic studené houby, studený nálev? Nebo teplý? Jsem
naprostý laik......a nerada bych vyvraždila rodinu…
Taky nevím, jaký nálev, když chci, aby ty houbičky byly potom v tom láku
takové kluzké…jestli mi rozumíte. Všem moc děkuji za cenné
zkušenosti,
Ness
Zavařování hub
Ahojky Lochness, především je důležité do čeho houby sbíráš. Mně vždycky dost otráví, když vidím, že lidi nosí houby v igelitelvém pytlíku, sáčku apod. Jedině papírový sáček nebo košík. Pak doma houby očistím a nakrájím. Když steriluju, nejraději povařím houby v horké vodě tak 3min až 5 minut, pak zavařuju. Recepty mám u sebe v mých receptech. Jinak sbírám houby, které dobře znám a neexperimentuji. Toť vše o houbách. Ať se dílo podaří.
v mých receptech jsou „Nakládané houbičky“, je tam recept na nálev, který já sama považuji za nejlepší a používám, a je tam i „technologie“ přípravy. „Kluzkost“ houbiček není dána nálevem, ale houbičkami samotnými, pokud chceš méně kluzké, tak po prvním převaření ve slané vodě propláchnout studenou vodou a až pak dávat do skleniček.
Holky, právě v těchto jednoduchých receptech já jsem schopná najít
spoustu záludností Třeba - po převaření houbiček, nechat je vychladnout,
než je nacpu do sklenic, nebo ne? A ten nálev, lít na ně opravdu teplej?
A pak, ještě teplý zavíčkovat, anebo nechat vychladnout, a zavíčkovat?
Skoro bych řekla, že mám panickej strach, že se mi to zapaří
Jinak - Pekařko, z těch igelitek co vidím v lese, jsem taky na větvi! Já
zá:,–(ně do košíčku, a jenom ty s „rourkama“, protože ty znám
já osobně horké houby + horký nálev. A hned zavíčkovat a sterilizovat. Dělám to tak leta a žádný problém. Pokud zaleješ studené houby vychladlým nálevem, tak se musí sterilizovat déle a houby jsou pak rozblemcané
moc díky za tvoje zkušenosti. Udělám to podle tebe. Ještě pro upřesnění: do zavařovacího hrnce, do teplé vody? A při kolika stupních sterilovat?
tak to budeš muset počkat na někoho jiného - zavařovací hrnec nemám, prostě hrnec s mřížkou na dně, voda do poloviny sklenic, vkládám sklenice do vroucí vody a vařím - tak aby voda stále bublala. Zkušené hospodyňky budou asi obracet oči v sloup, ale dělám to tak leta ( okurky, houby, papričky, občas i nějaký kompot) a nikdy žádný problém, čas odhaduji, všechno máme radší tvrdší. Vyndám, překlopím dnem vzhůru a nechám vystydnout.
díky za tvoje rady, já taky nemám zavařovací hrnec, nějak to budu muset zaimprovizovat…vždycky jsem se zavařování bránila - kompoty u nás nikdo moc nechce, ale když ty houbičky jsou tááák dobré........
„wydro
prosím, zavařuješ ty restované houby nasucho, nebo v nějakém nálevu.Moc
by mně to zajímalo. Napiš prosím… “
Zavaruju houby ruzne a ruzne. Treba bedly a masaky orestuju na oleji
s peprem a soli a kminem doslova zprudka, aby nepoustely stavu , ale nesmi se
pripalit. Pak lehce pritlacim ve sklenicich a strcim na hodinu do trouby. Druhy
den jeste na hodinu. Kdyz mam malo sklenicek, tak je strcim do vody zlehka
probublavat taky po hodine.
Smazenici takhle zasteriluju taky, ale jen z hub pevnych, ktery maji mekke
„trubicky“, tak ty odkrojim, aby ta smazenice nepustila vodu. nesmi se to
dusit! Tak kdyz je hub hodne, tak treba na 10× , nesmi jich byt na panvi moc
(teflonovy).
Dalsi houby, cele hlavy (babky, ryzce) necham 2× prejit varem, proplachnu a pak
zaleju lehce slanou vodou aby plavaly a zavickuju a zase sterilizuju.
S houbama si vyhraju
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
