Zařizování kuchyně

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
marmelada
1643 příspěvků 28.08.05 11:51
Zařizování kuchyně

Teď proběhla v receptech diskuse ohledně mikrovlnky, takže mě napadlo požádat o rady: Mám v plánu kompletně novou kuchyni. Poradíte mi, na co nezapomenout? Už jsem ledasco prostudovala, vzhledem k dispozicím místnosti (okna a dveře na 4 stranách) to nebude jednoduchá záležitost. Ale třeba elektřina na vaření nebo plyn? Nebo obojí? Kuchyňský dřez, drtič odpadků (to asi ne, mám kompostér), šuplíky nebo skříňky, kam s košem a s miskou na bio odpad apod. Dík předem za rady.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.08.05 07:54
...

zkus se podívat sem, pokud si budeš nechávat dělat kuchyňskou linku na zakázku, inspiraci hledej tady nebo tady. Nebo mi napiš, pracuji ve velmi podobném oboru a výměnu kuchyňské linky plánuji, tak se taky o to zajímám. Návrhy na PC dělají třeba tady. Pokud si ji necháš u nich udělat, je to v ceně zakázky.

 
Lindaa
114 příspěvků 29.08.05 08:38
Ahoj marmeládo

vezmu to rychle, i tak je to téma na celou knízku.
Na varení, já mám elektriku, ale zkusení kuchari tvrdí plyn na sporák a elektriku na troubu. Pokud bude trouba vestavená doporucuji tak 1,2m nad zemí (otvírání v úrovni prsou), muzes vestavet troubu o neco níz a mikrovlnku nad ní - to jest mikro v úrovni ocí, ale pokud más deti tak radsi níz, aby ji mohli sami pouzívat. Skrín na trouby nestavet vedle lednice(mrazáku). I kdyz je vsechno odizolované, stejne casem spotrebují víc proudu. Vsechnu elektroniku A, stojí to víc pri nákupu,ale roky usetrís na elektrice a vode. A radsi suplíky a nejlépe ruzných velikostí a výsek. Vejde se do nich vsechno a nemusís se plazit po podlaze, kdyz potrebujes neco v tý nejzadnejsí prihrádce. Drez s otvorem pro baterii, aby baterie casem nedelala fleky na pultu. Jako (jak se to jmenuje cesky) desku na pult - muzes drevo, ale to chce casem olejovat, lepsí jsou lamináty a dají se koupit i ve zvhledu dreva (rozdíl okem nepoznás). Na odpadky je nejlepsí koupit drzák který pridelás na vnitrní stranu dvírek u skrínky pod drezem. Není videt a dát se sehnat i jako dvojdrzák, takze muzes trídit odpadky. Do drzáku se dávají jenom velké sácky (dají se pouzít i starsí igelitky) . Dá se také sehnat vestavený kos - je to taková umelohmotná krabice stojící ve skrínce pod drezem a pruzinou prisroubovaná ke dvírkám, takze kdyz otevres dvírka kos (krabice) se otevre. Opet se dají koupit delené na trídení odpadu a navíc tyto nepáchnou, protoze mají víko.
Snad jsem ti aspon v kostce poradila, kdyztak se ozvi opet a já se budu snazit poradit více.

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 29.08.05 16:47
...

marmelado, jsem na to podobně. docela se topím v informacích. teď zkoumám varné desky a digestoře. s digestoří máme problém, protože musí uhnout, takže buď snížený podhled nebo roura pod stropem. a u varných desek - vím, že extra kuchtíci nedají dopustit na oheň, ale z plynu jde taková mastná pára a dost špiní. tajky se vařič strašně těžce tiští. takže varná deska - a prý je novinkou indukční systém - plotny nezahřívají desku, ale přímo hrnec a přibližuje se to v akčnosti ohni, bývají v kombinaci s běžným konvekčním systémem - zajímalo by mě, jestli někdo z labužníků má s indukcí zkušenost… předem dík :-)

 
DanaJ
1136 příspěvků 29.08.05 15:06
Co do kuchyně:

Veškeré spotřebiče A, A+ a nejlépe A++.
Pračku: tu bych tam dala na 100% je to paráda a mám všechno pod kontrolou. Nemusím běhat - jak jsem to dělala u rodičů - z kuchyně do koupelny (jestli už je to vypraný) a z koupelny do kuchyně (jejda, jestli se mi to nepřipaluje a nebo jejda, já tam zapomněla dát..). Mám SIEMENS s 1300 otáčkama. Dokonalá.
Sporák: určitě bych ho nedávala nahoru, klasika dole u země mi naprosto vyhovuje. Už kolikrát jsem „tančila“ v prodejnách u zabudovaných sporáků a u nich ti zase překážejí ty dvířka a musíš se k tomu stavět z boku. Prsatice pozor na rozpálená dvířka… Když si řeknu, že se někdy spálím o troubu u země, tak ty ruce bych tam určitě položila, kdyby byla ta trouba nahořej´c a rukáv bych tam hodila taky. Myslím si, že se to dá přezít ve dřepu. A je to změna pohybu, protože pořád člověk u toho stojí. Tak proč si nedřepnout.
Deska: Plyn, říkají odborníci, že je nejlepší. Já říkám, že nejlepší je varná deska s nádobím pro ni určeným. Mno, spíš jde o pohodlí. Moji rodiče koupili varnou desku od SIEMENS a je to bomba. Sice drahá, ale šetrná. Má u zadních míst k vaření výsuvná čidla, která se starají o hrnce. Takže když vaříš třeba polívku a nebo nějakou jinou dobrotu ve stylu nahážu to do hrnce a otevřu až je to hotový, tak je to prostě fakt BOMBA. Nacvakáš tam všechno do pidiprográmku s čidlem, dáš patřičný hrnce s obsahem, pustíš a můž jít na drby. Až se vrátíš, je všechno hotovo a vypnuto! Moc to ušetří čas a energii a tedy i peníze a životní prostředí. Prostě je třeba se tomu po odpolednách tak týden věnovat (prostě vždycky si uvařit). Všechno se pořádně naučit, jak se ovládá a pak se jen „vaří v leže“. Žádný reklamní kec, ale pravda pravdoucí. Dopředu dáš třeba pánev a nastavíš si kolik stupňů celzia chceš a deska udržuje teplotu a nemusí se pořád motak knoflíkem. Je k tomu samozřejmě podrobný manuál.
Ještě k tý troubě. Naši jí mají také od SIEMENS. Má horkovzdušení, mikrovrnku (není třeba další spotřebič), zapařování a prostě stand všechno. Buchty jsou z toho jedna báseň, lepší jsem nejedla.
Mička na nádobí: jestli nemáš zatím moc peněz, tak bych se na ní vyflákla a nechala jí na pozdějc. Radši bych investovala víc peněz do tý trouby a varný desky. Rodiče mají od SIEMENS. Taky dobrá. Určitě kup tu s větším objem.
Proč SIEMENS? Dostali jsme v krámku slevu, když se koupilo od stejné značky. A autorizovaní prodejci dávají na SIEMENS 3 roky záruku (ostatní mývají 2).
Digestoř: nevím od jaké firmy. Určitě je paráda mít tu s omyvatelnými filtry. Prostě ona za čas rozsvítí kontrolku, ty vyndáš filtry, hodíš je s nádobím do mičky a to je všechno. Pak je tam jen zacvakneš a hotovo. Měla by mít světla. Od SIEMENS je prý zbytečně drahá. Nevím proč. Když jí dáme na plný výkon jdou špatně otvírat dveře a zvednou se záclony. HE
Na ledničku s marazáčkem jsem koukala nedávno. Určitě si koupím opět od SIEMENS. Měla by mít mrazák dole. Jsem vysoká, takže nahoru dosáhnu. Taky jsem přemýšlela, jestli by nebyl lepší pultový mrazáček, ale to asi nee.
Sušičku na prádlo: zbytečnost, ale jestli máš na utrácení a mermem ji potřebuješ. I do paneláku je zbytečná. Bydlím v paneláku v garzonce. Já bych jí nikdy nekupovala.
Varná konvice: je jedno jakou. Hlavně zase tu skupinu A. Možná, jestli jsi čajař, jsem viděla s nastavováním teploty. Dáš 80, ona při 80-ti stupních vypne a ty zaleješ zelený čaj. Zase jsem ale slyšela, že lepší je projítá voda varem a pak se nechá vychladit. Tak si pak vyber. Žehličku: od PHILIPS. Lepší není. Určitě s napařovací špičkou a né s nerezovou žehlící část - poškrabe se i o to, o co se poškrabat nedá. Šlehač: mám manuální za pár kaček (na sníh, šlehačku, žloutky apod.). Nehodlám kupuvat robot.
Ostatní věci nemám: váhu, mixér, mlejn atd.
To co je v kuchyni na víc a dá se bez toho obejít:
Toustovač: s teflonem nebo něčím podobným. Přemýšlím o koupi.
Topinkovač: mám, ale nemusela bych mít. Je třeba, aby měl nastavení času, možnost vypnutí a hlavně víčko, které dáš na otvor, když ho nepoužíváš - nepráší se do toho.
Friťák - to bych nekoupila ani náhodou. Řízky dělám na pánvi. Brambory v troubě na sádle nebo s masem. Ostatní v hrnci.
Papiňák: to bych koupila. Nevím ale jaký. V životě jsem v tom nevařila. Šetří hodně času a energie a tedy šrajtofli a životní prostředí.
Až budu kupovat mixér, šlehač, mlínek, hnětač a já nevím, co ještě, Tak to bude asi zvlášť. Ještě jsem nikdy neviděla, aby to byla kombinace dokonalých robutků. Většinou nemají mlejn na maso, což mi chybí, protože jsem zvyklá ho používat. Možná není špatný ten tyčový ponorný mixérek.

A něco luxusu. Asi bych místo všech těch mlejnků, mixérů, a jim podobným koupila presovač. Mám totiž presso moc moc ráda. Z klasického českého turka mi je špatně a hrozně mě bolí žaludek. Rozpustná a překapávaná káva to není ono. Měl by být něco jako v bárech s mlejnek na kafe a s tím oným na páru a taky na mléko a tak. To je ale hodně drahá záležitost.

Nábytek: Zabudovala bych všechny spotřebiče do kuchyňského nábytku.
Moc se mi líbí takové ty různé výsuvné systémky s lyžinkama. Ty úzké vysoké vysouvací šuflata na různé lahvičky a nevím co ještě. No jéje. Šuplata klasická jen ve výšky pasu. Pod ně a nad ně jen skříňky.
Chtělo by to také závěsný systém na naběračky, míchátka, špachtličky. Mám a velice mi vyhovuje. Bále jsem se, že to bude všechno zaprášené a že to budu stejně nakonec uklízet do šuflíků, ale není tomu tak, jsou používány pernamentně. Hlavně bych nekupovala na zavěšení míchátka a obracítka apod. co nepoužívám. Jsou šikovná ta plastová do vysokých teplot. Hlavně nepřidělávat do míst, kam se dává špinavé nádobí. Já mám malou kuchyň a motá se mi kolem toho špinavé nádobí. Mám z toho jen nepříjemný pocit. Záleží asi na prahu citlivosti k hygieně.
Určitě bych tam chtěla mít bar. Stači pro 2 až 3 lidičky. Měl by být do prostoru a naproti němu varná deska - jak to bývá v katalozích.
Pracovní desku bych chtěla s takového toho betonu, který vylejou do formy na již nachystaný nábytek. Pak se povrch speciálně naleští a nalakuje a není poznat, že je to betonové. Neničí se. Je velice trvanlivý. Když se stane, že to nějaký silák odlomí, nechá se zase dolít a zaleštit, ale to by´s na tom musela asi dříví štípat. Do dřeva na desku bych nešla - moc měkké a špatně udržitelné. Ještě k tomu betonu. Hodně se podobá kamenu, ale je teplý.
Na zeď mezi desku a horní řadu skříněk něco omyvatelného (dlažbu?).
A dřez možná dvojitý a nebo aspoň takové to oný mělké na ovoce a zeleniny. Samozřejmě tu velkou díru do odpadu s tim hejbacím zavíráním. Na pípi na vodu takovou tu spršku na šetření a perlení vody a pákový systém na pouštění vody.
Odpaďák pod dřez a hlavně, aby se otvíral sám při otevření dvířek. Chtěla jsem ten na škrobové pytlíky, které se rozkládají v kompostu, ale nevím, jesti to funguje. Určitě více místa kvůli třídění odpadu.
Nábytek z jakého materiálu nevím. Jestli dřevo nebo plast nebo nerez?

A taky bych chtěla mít kuchyň spojenou s jídelnou a s obývacím prostorem (vč. zimní zahrady s východem do zahrady na terasu) a i s pracovním koutem, mám z toho pocit, že je víc rodina pohromadě. Zvlášť jen koupelnu, ložnici a děcák.

Další nesmysli, které potřebuji /> Nerezové kuchyňské nádobí.
Nepřipalovatelné povrchy na pánvích a pekáčích, možno i v hrncích.
Poklice na pekáče.
Malé zapékací mísky (dobré na ohřátí zbytků z minulého dne - stačí přidat něco nového na víc a navrch plesknout sýr a hned je nová večeře ze „starého“ jídla). Čínské hůlky na míchání rýže.
Skleničky na víno, pivo, šampaňské, panáky.
Různé mísy na saláty a nakládání masa a na těsto (plastové, nerezové, smaltované).
Dřevěný váleček na těsto. Vál nepotřebuji, plácám to na stole nebo na lince (nelepí se).

Už nevím.
HLANĚ NEKUPOVAT VĚCI, KTERÉ SE NESMĚJÍ MOC OMÝVAT NEBO NESMĚJÍ DRHNOUT ABRAZIVNÍMI PASTAMI, protože pak je jednoho dne stejně vydrbu a je po kráse.

PS: A hlavně je třeba miláčky, pro které se vaří.

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 29.08.05 17:59
nemáte někdo zkušenost s indukčníma plotýnkama na varných deskách

…lítám v tom jako marmelada, teď zrovna varné desky…

 
Labužník Triss
160 příspěvků 29.08.05 21:53
...

sporak
deska urcite plyn - jednoznacna vyhoda - zapnes hned hreje, vypnes, okamzite prestane, mastny kour ti utece do digestore a neni to s tim tak hrozne
dobra na spotrebice je AEG…
MW takovou tu multigunkcni ökolo varne desky na obe strany misto…trochu snizene oproti ostatni lince, abys videla dozadu na hrnce…
trouba ve vysi oci…
mycka je super a usetri spostu mista a vody…

lednicka by mela mit dva samostatne motory jeden pro lednici jeden pro mrazak

 
marmelada
1643 příspěvků 29.08.05 22:01
paráda

moc díky, informace vstřebávám a třídím. Jste skvělí. Myčku ano, mikrovlnku stále hledám atd. Jste skvělí, díky.

 
Eleeen
1127 příspěvků 30.08.05 07:15
...

myčku na nádobí ROZHODNĚ chtěj!!! Pokud vaříš, tak musíš umývat nádobí. Každé normální nádobí myješ půl až hodinu, týdně tedy až 8 hodin u dřezu, což je jeden celý pracovní den v zaměstnání!!!! Těch 8 hodin počítám i s větším víkendovým vařením.
Mikrovlnku Ti doporučím Panasonic. Já mám tuto: NN-F663WFEPG
a jsem strašně spokojená. Je s grilem, který opravdu funguje (křidýlka, grilovací klobásky …) a taky má funkci Panacrunch, včetně „pánvičky“. Na té se skvěle peče menší pečivo (odzkoušeno) a dělá vynikající hranolky. Má navažování, takže Ti dokonce podle zadané hmotnosti pípne, kdy máš jídlo „otočit“, včetně inteligentního rozmražování, kde si nastavíš hmotnost masa a jen zmáčkneš start. Maso se na povrchu neuvaří!!! Má vlastní chlazení, takže Ti nezůstane smrdět a skvělou funkci Inverter, která lépe rozvádí mikrovlny, takže vše děláš ještě kratší dobu - tak o 1 - 2 minuty. Objem 27 l Ti zaručí, že v ní můžeš i vařit, nejen přihřívat. A na vaření v mikrovlnce je tady Esmeralda, já se zatím ještě učím.
Sporák preferuju plynový.
Nemám ráda nerez.
Nejlépe vše v kuchyni vyčistím Mr. Muscle - Supergel (červený) cca 42 Kč anebo univerzálním čističem Millit (Carrefour) za cca 47 Kč. Na troubu mám Cillit Bang, který fakt dobře čistí. ;-DDD

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.08.05 07:31
Indukční systém

Nevím přesně co máj naši doma. A nevím co je to přesně indukční systém.

Že by to bylo tohle vaření?: Vezmu hrnec s obsahem např. ve vodě a dám ho na desku. Hrnec by měl být zaplněn do určitého objemu (někdy bývají v hrnci rysky min max). Zapnu teplo na maximum a po asi 5-ti max 10-ti minutách teplotu snížím na poloviční výkon popř. i méně. Až začne voda v hrnci vařit někdy i dříve, teplo vypnu úplně. Vše se dovaří.
V případě, že se používá čidel na kontrolování teploty, se nastaví požadovaná teplota a čas a čidlo vše reguluje samo.
Nejlepší je třeba k vaření nerezových hrnců se silným dne a s rafičkou v držadle poklice (je to velice praktické a máte dvojí kontrolu). Mama používá nádobí od Zeptteru.

V případě, že se na desku nepoloží do určitého času hrnec, tak se sama vypne. Při dosažení nastavené teploty k vaření zapípá, že je vše připraveno (př. mám pánev na teplotu 150 stupňů a je rozpálená, zapípá a já můžu dát tuk a začít dělat maso).

 
Florentyna
439 příspěvků 30.08.05 10:32
Podle mě máš dvě možnosti:

buď jsi prakticky a kuchařsky založená (což bych předpokládala, když chodíš na tenhle server) a zařídíš si kuchyň tak, aby se ti v ní dobře a pohodlně vařilo, nebo spíš dáš na efekt a oslnivý dojem, vybereš si kuchyň podle nejnovějších designerských trendů a budeš ji jen opečovávat, aby se leskla, a s vařením to nebudeš brát tak vážně.

Já osobně bych ti doporučovala co nejlépe využít prostor kuchyně na pracovní a odkladové plochy. Těch není nikdy dost, ať už jsou z jakéhokoli materiálu. A propo, já jsem krájení na lince (kterou mám obyčejnou laminátovou, i když hezkou s designem mramoru a lesklou) vyřešila tak, že jsem si v Ikee koupila velkou dřevěnou oboustranou pracovní podložku asi za 400 Kč. Vypadá trochu jako vál, sahá od kraje linky až ke zdi a je široká asi 50 cm, takže na ní krájím úplně všechno, stavím na ni horké hrnce i plechy z trouby a nemůžu si ji vynachválit. A neuklízím ji, zůstává stále na lince. Rohové skříňky a dřezy nejsou vhodné pro malé kuchyně, zabírají příliš mnoho prostoru. Pokud budeš pořizovat myčku, tak pamatuj na to, že taky budeš muset přikoupit další nádobí, aby byly hlavně talíře, skleničky a příbory k dispozici, když jich je ještě část špinavá v myčce. A to obnáší také potřebu dalšího úložného prostoru na nádobí. Já osobně mám 2 velké jídelní :,-(y talířů (jednu svátečnější a jednu obyčejnou, kterou pouřívám i při vaření), dvě :,-(y sleniček na pití (menších a větších, každou po 12 kusech), dvanáctero obyčejných příborů a ještě šestero slavnostnějších jídelních a hromadu misek a kastrolů. A je to pro nás tak akorát.

Trobu si vyber podle toho, zda hodně a ráda pečeš nebo zda jsi jen její příležitostný uživatel. A stejně tak varnou desku, digestoř (tu s odvodem do komína podle mě potřebuješ jen tehdy, když máš kuchyň spojenou s obývákem, jinak stačí ta, co vrací přefiltrovaný vzduch zpátky do místnosti a k tomu otevírací okno). Já vařím hodně a stejně digestoř používám hlavně k tomu, aby mi svítila na hrnce na sporáku , větrák zapínám jen výjimečně. Nezapomeň na dostatek elektrických zásuvek, říká se, že by měly být k dipozici jedna na každý metr kuchyňské linky. Budeš je potřebovat na mikrovlnku, rychlovarnou konvici, toustovač, kávovar či pressovač a na zapojení spotřebičů, které bývají obyčejně uklizené ve skříni, jako robot, sendvičovač, ponorný mixér atd. Tohle vybavení ostatně nemusíš pořizovat hned, ale až časem uvidíš, v jaké velikosti, designu a s jakou funkčností ho budeš potřebovat. Hodně důležité je také kvalitní osvětlení kuchyňské linky.

A nakonec mě ještě napadá, že budeš potřebovat dost místa na potraviny. Pokud nemáš přímo spíž, tak jim musíš věnovat nejméně dvě velké kuchyňské skříňky (jednu nahoře a jednu dole) nebo jednu pořádnou spížovou skříň od shora až dolů. Super pomocníkem jsou také přízemní poličky na pet lahve, nezaberou moc místa a můžeš jimi využít nějaký malý hluchý prostor. Máš pak dostatek pití pořád při ruce a zbytek můžeš mít někde ve sklepě. Co se týká lednice, teď se začínají hodně prodávat takové ty americké dvoudveřové, chladicí část je vpravo, mrazák vlevo - tak tohle je přesně můj sen, jenomže lednici už mám, dobrou a funkční. Z manžela jsem vytáhla slib, že si ji můžu pořídit, až nám stávající doslouží - a od té doby mě podezírá, že tajně chodím se šroubovákem kolem lednice a pomáhám jí nenápadně do šrotu …

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 30.08.05 10:34
indukční varná deska

tenhle systém je celkem nový, nezahřívá se deska, ale rovnou hrnec, takže jsou daleko účinnější a regulace tepla je prý tak akční jako u plynu… zajímalo by mě, jestli to má někdo vyzkoušené…

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.08.05 11:16
_eva_

No jo, to jsem pochopila. Jak se to pozná na té desce, když jí pustíš?

 
Labužník e.v.a.02
232 příspěvků 30.08.05 11:24
DanaJ

třeba tak, že se deska zahřívá jenom pod hrncem a když vypneš, nemá plotýnka skoro žádné zbytkové teplo… některé desky mají na plotýnce přímo napsaný „induction“ ;-) ale jinak se zeptej doma na typ vařiče a na netu si vyhledej info.

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.08.05 14:15
Tak...

…jsem to asi našla. Rodiče nemají indukční, ale jen sklokeramickou. Spořili na ní dlouho. Mama chtěla jen tuhle: SIEMENS .

Vysvětlivky: Indukční zóna:
Varná sklokeramická deska s indukčním ohřevem obsahuje indukční cívky, které vytvářejí elektromagnetické pole. Plotýnka předává okamžitě celý svůj energetický potenciál. Postavíme na ni hrnec z kovu, který je možno magnetizovat (ocel, smaltovaná ocel, litina) velikost indukčního pole se přizpůsobí velikosti nádoby. Pokud sejmete nádobí z plotýnky, přenos energie se okamžitě zastaví. Proto s indukčním ohřevem spotřebujete přesně jen tolik energie, kolik je potřeba k vaření. A čištění plotýnek je také velmi jednoduché, protože se plotýnky neohřívají – nemůže se nic připálit.

 
misapoho
135 příspěvků 30.08.05 15:35
...

multifunkcni mikrovlnka je podle me zbytecnost. Vetsinu funkci umi i klasicka trouba, z ni je to i lepsi. Kdyz jsem si zarizovala kuchyn, mela jsem BOSCH a SIEMENS se znacnou slevou od zakaznika nasi firmy, takze jsem na cenu moc nehledela. Koupila jsem si nejdrezsi mikrovlnku BOSCH a muzu rict, ze pouzivam jedine rozmrazovani a klasickej ohrev.
Chtej urcite mycku a jestli na ni nemas penize, urcite si na ni udelej v kuchyni mezeru. Kdyz si udelas misto na plne vestavnou, tak ani nikdo nepozna, ze tam ta mycka neni a muzes si skudlit penizky. Urcite bych ji koupila. Kdo ji nema, mysli si, ze to jsou zbytecne vyhozeny penize, ale je to dar z nebes, zvlast pro takovou neporadnici jako jsem ja Urcite kupuj tu vetsi, mala je dobra tak pro dva lidi. Ale i tak je pro zlost, pac se ti nevejdou dva hrnce vedle sebe. Opravdu jdi pouze do te velke.
Jinak k varne plose, zvykla jsem si na sklokeramickou desku a nemuzu si ji vynachvalit, uz bych jinou nechtela. Taky doporucuju volnou plochu z obou stran, zvlast u sklokeramicke desky budes potrebovat odkladaci plochu u horkych hrncu a na druhe strane misto na dalsi pripravovani.
U trouby jsem zvykla, ze ji mam klasicky dole, jak se znam, kdyby byla vejs, urcite bych na sebe neco vylila nebo zvrhla. U trouby existuji vysuvne voziky (za me zacinaly a byly nekrestansky drahe), to je super vynalez :o) zvlast pri grilovani - vyjede rost i plech najednou.
Jinak mam doma mix SIEMENSu a BOSCHe a na obe si rozhodne nemuzu stezovat, oboje funguje uz sest nebo sedm let bez sebemensiho problemu. B+S je stejne kvality, SIEMENS by mel byt lepe vybaveny, ale oboje se vyrabi ve stejne tovarne, nektere vyrobky jsou a byvaly stejne, jen maji stejnou etiketu a jinak delany nazev, nevim jak ted, ale SIEMENS mel dve pismena a cislo a BOSCH tri pismena a cislo. Nektere veci, zvlast male domaci spotrebice a lednicky jsou dovozove ze Spanelska, Polska nebo Slovinska. Fritaky jim dokonce delala ETA Hlinsko. A tam pak je znacnej cenovej rozdil, nez u nasi ETY
Jak uz tu nekde rikal, dulezite je mit hodne zasuvek na ruzne spotrebice, dobre osvetleni pracovni desky.

 
Labužník Triss
160 příspěvků 30.08.05 21:57
...

jo a jeste nadobi - nerez, nerez, a jeste jednou nerez…pokud nejsi maniak na blyskani, tak s nim neni zadna prace, vydrzi jeste tvym vnukum…a kdyz se pripali a nejde to dolu tak vezmes jednoduse smirgl…obycejne smaltaky mas za chvili omlacene a musis koupit nove…mama ma v kuchyni hrnce, ktere si kupovala jeste pred svadbou, tenkrat za super hrisme penize a me je 2´6 let, vydrzi tohle smaltove nadobi?

 
Eleeen
1127 příspěvků 31.08.05 07:21
triss,

vydrží. Mám pár kastrolů ještě po babičce. A taky hodně vydrží litinové, uvnitř se smaltem - to má moje mamka 22 let a vaří a vaří a vaří… a nemůže ty hrnce nijak poškodit..

 
Jenofefa
1315 příspěvků 31.08.05 09:19
Litina - Eleeen

Pokud s tím kastrolem třískneš o zem, tak zjistíš, že litina je křehká. Zařve hrnec i dlaždice. A pokud s tím praštíš méně, tak odprýskne smalt. Jsou výborné a krásné, ale také se s nimi musí opatrně. Vloni jsme likvidovali domácnost po tetě, kde byly krásné hrnce, zvenku jasně modrý smalt a vevnitř bílý, ale po těch letech bylo skoro všechno oprýskané. Srdce mi krvácelo…

 
lydia
1227 příspěvků 31.08.05 13:54
tohle je muj sen,

a doporucila bych to do nove kuchyne
ma to nejenom AEG, jak je na obrazku, ale Siemens, Miele atd…

 
lydia
1227 příspěvků 31.08.05 14:01
a jeste bych chtela dodat,

brala bych to misto mikrovlnky. V tomto muzes pect, grilovat i varit v pare, jako treba knedliky, zeleninu, susit ovoce apod. Ja mam mikrovlnku jenom na ohrivani. Ale kdyz vidim co v ni treba esme dela …, tak klobouk dolu

 
DanaJ
1136 příspěvků 31.08.05 14:31
Jako lidya

Přesně takovou troubu jsem myslila. Je to paráda (SIEMENS).

Ještě k varné konvici. Né od AEG. Některé jsou špatné už ze začátku. Kolega povídal, že u některých „zmetků“ začne brzo protékat voda skrz. Nám se to totiž stalo, ale AEG máme už několik let.

 
misapoho
135 příspěvků 31.08.05 15:18
...

Dano, ono ne vsechno, co je AEG, je vyrobeno v tovarne AEG, takze buh vi jaka kvalita. Kdyz jsem se vdavala, svedci se ptali, co nam maji koupit. Tak jsem si vybrala robot. V obchode jsem si pozjistovala, co a jak, vsichni mi doporucovali Zelmer, je to ceska znacka, mel vsechno kovove, zadne plasty. Ve vedlejsim obchode prodavali ten samy, ale AEG, prodavac nam potvrdil, ze si to AEG necha vyrabet od Zelmeru, jen stal o 2500 vic. Tak jsem chtela ten Zelmer, na znacce mi nezalezi. Svedci mi ale nakonec koupili AEG, protoze Zelmer se jim nezdal jako dost honosnej svatebni dar. Zbytecne vyhozenejch 2500. Ale jinak musim rict, ze s nim pracuju pomerne dost casto uz pet let a porad bez problemu drzi.

 
Lindaa
114 příspěvků 01.09.05 12:42
Ahoj marmeládo,

tak co jak pokracujes s kuchyní? Práve jsem si na tebe vzpomnela, mrkni se na www.ikea.com , mají tam vsechno mozné a i animované ukázky - napr. toho odpadkového kose schovaného ve skrínce jak jsem se ti snazila minule popsat. Muzes si i stáhnout kreslící program a sama navrhnout kuchyn. Neríkám, ze to musís koupit zrovna u ikey, ale muzes se inspirovat, nekteré nápady jsou docela chytré. Mnoho zdaru a pevné nervy.

 
marmelada
1643 příspěvků 03.09.05 15:22
kuchyně

Díky moc všem za informace, jsem docela zahlcená. Co se týká spotřebičů, vím, že si raději počkám, ale chci raději kvalitu. Na vlastní kůži jsem si zkusila, že levné je drahé. Teď řeším dilema, zda nechat dispozice podobné stávající kuchyni nebo vše přebudovat a vytvořit ostrůvek - varné centrum. Mycí zónu bych ale měla přes uličku. Máte někdo zkušenost? Díky všem předem.!

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.09.05 12:21
Mycí zóna

mám ji přesně naproti varné desce, takže se pouze otočím. Neměnila bych, nic mi nechtěně do dřezu nespadne a přitom na cezení je ta vzdálenost právě akorát.

 
lydia
1227 příspěvků 15.09.05 13:24
marmelado,

jestli mas misto na varne zentrum, urcite neni spatne, ale podle mne nemusi byt. Je to v soucasne dobe, kdy se zase stavi velke kuchyne moderni. Ale to zalezi na tobe. Co se tyce myci zony, tak tu mam pobliz varne desky. Ja v tom vidim tu vyhodu, ze treba pri cisteni zeleniny, nebo jakehokoliv umyvani aspon „nekecam“ po kuchyni.

 
Eja
3820 příspěvků 26.09.05 21:27
Marmelado,

tak trochu Ti závidím, docela ráda vzpomínám, když jsem vymýšlela kuchyň. Po roce a půl s potěšením zjišťuji, že jsem ji vymyslela dobře. Kdyby byla ještě o nějaký decimetřík větší, bylo by to super, ale panelák není nafukovací.
Pokud mohu předat některé zkušenosti:

  • vysouvací koš na odpadky pod dřezem, naproto super
  • závěsný odkapávač na nádobí - visí na nerezové tyči stejně jako různá udělátka - moc šikovné
  • teleskopický věšák na utěrky - vedle dřezové skříňky zbylo asi 15 cm, takže tam
  • plnovýsuvy - čím širší, tím lepší, i cenově je samozřejmě výhodnější 1×90 cm než 2×45 cm, horní mělký na příbory, vařečka atd.atd., prostřední větší na často používané potraviny v dózách ( cukr, mouka atd atd) a spousta jiných věcí, nejhluší spodní jako sklad nejrůznějších neskladných věcí
  • troubu jednoznačně do výše pasu, neměnila bych, podle mne stačí nejjednodušší - horní, spodní a kombinovaný ohřev, ventilátor, gril shora a z obou stran, nemám ani teleskopické výsuvy ani nic podobného, protože nebyly peníze, a vůbec mi to nechybí, varnou desku mám plynovou taky obyč., kdyby byly prašule, tak jednoznačně indukci
  • myčku nemám a nechybí mi, jednoznačně zvítězila sušička, kdo ji nemá a nechce, tak netuší, co je to za úžasného pomocníka
  • nerez ano či ne, toť otázka - pokud jsi neurotik, tak neradím, prstíčky na troubě či digestoři mne nechávají v klidu
  • baterie se sprškou ANO!! naprosto úžasná věc, pokud máš plný dřez a chceš napustit hrnec, tak bez problémů
    Přemýšlím, jak sem vložit obrázky - udělám to jinak, dám je do deníčku, tak si je můžeš prohlédnout.
    Jen tak mimochodem, kuchyň jsem vymýšlela půl roku, takže nespěchej. Ať se Ti vydaří
 
alex963
1 příspěvek 05.09.14 16:28
Inspirace

Pokud raději prohlížíš než čteš, tak doporučuju vyhledat různé galerie kuchyní. Na internetu je jich spousta.

Editováno adminem dne 8.9.2014 - smazání odkazu

 
baracold123
3 příspěvky 19.09.14 09:09
Nádobí

Ahoj, chceme rodičům k výročí nadělit novou výbavu do kuchyně a zajímalo by mne, zda tu někdo nemáte zkušenosti s nádobím skeppshult?? Podle toho co jsem vyčetla, to vypadá velmi zajímavě, zajímala by mne však osobní zkušenost. Jak se na tom vaří, hlavně co pánve?? Nepřipalují se, není třeba hodně tuku??
Předem děkuji


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz