Ahoj,
nejsem moc zdatna v salatech a zalivkach. Mate nejaky tip na zalivku?
Diky
zalivka na salat
na zeleny salat ze zahradky - voda + ocet + cukr - podle chuti, kazdy ma rad
jine - nekdo sladoucke, jiny kysele
Do patentní láhve od piva Grolsch (473 ml) dám 125 ml cukru,
125 ml slabého octa, vrchovatou lžičku soli a doplním vodou.
V lednici je vždy připravena k použití.
Francouzská - vynikající na tvrdší zeleninu - jako je zelí, mrkev, skvělá je i na jemně nakrájené čínské zelí anebo jiné saláty (ledový, směs zalátů v pytlíku z obchodu).
Do misky dáš 1 lžíci octa, sůl, bílý pepř a 2 lžíce medu, malou lžičku dijonské hořčice, malou metličkou našleháš a pak tenkým pramínkem liješ olej a zašleháváš ho. Oleje cca 3 lžíce. Vznikne Ti hustá, krémová „zálivka“, doporučuji smíchat těsně před podáváním. Zelenina rychle měkne.
kdo to od koho obkoukal. Tuhle zálivku dělá moje dcera a já se jí teprve naučila. Dělá ji na PL - stejně cukru a octa. Protože jsem v tom neměla pořádek…bylo vždy vše kyselejší…ale já byla jediná komu to chutnalo.
Robím celkom jednoduchú.V približne 2 dcl vody rozpustím 2 lyžice kryštáľového cukru a 3 lyžice octu.Najviac mi chutí jablkový ocot.Prípadne ešte pár kvapiek olivového oleja. Na uhorky zálievku ani netreba, stačí posybať rovno cukrom,poliať octom a nechať odstáť kým sa cukor nerozpustí.
Nejcasteji pouzivam uplne jednoduchou z 1 lzice cerveneho vinneho octa a 3 lzic panenskeho olivoveho oleje, pridam jenom sul a pepr. Da se samozrejme modifikovat, k zelenemu salatu se navic hodi lzicka dijonske horcice, k rajcatum zase bezny vinny ocet nahradim balzamikovym, k okurkam se hodi navic jogurt a kopr. Zalivku sleham metlickou.
…jsem dala do deníčku předpisy na mnoho různých zálivek. Jsou tam i dobré rady.
Cau lidicky!
diky moc za super rady. Ja jsem spis masita takze kazda salatova rada dobra.
Bufetka