Zachtělo se mi halušek,

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
esmeralda
4813 příspěvků 15.02.06 01:53
Zachtělo se mi halušek,

je mi ale jasné že u nás v Oz „haluškovadlo“ těžko seženu.
Rozhodla jsem se tedy vyrobit si vlastní.

No jo… ale jak velké mají být ty dírky?

Labužníci, prosím, vytáhněte šupléry a přeměřte pro mne dírky na vašich „haluškovadlech“. Vypočítám si z toho potom průměr. Díky.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 15.02.06 08:29
11 mm

hlásím…měřeno jakýmsi pravítkem ze sbírky mého Járy…;o)))

 
marmelada
1643 příspěvků 15.02.06 09:16
11 mm

má klasické staré plechové, hodně ohaluškované.

 
manek  15.02.06 09:22
11 mm i u nás doma - Esme,

průměr stále vychází 11 mm, to už je docela velká vypovídací síla, ne?

 
babi
6360 příspěvků 15.02.06 15:49
esme...

a co takhle si koupit ¨struhadlo¨na špecle (spätzle), které zajisté dostaneš koupit. Jak vypadá je v Pedpíčkově článku Doma dělané spätzsle ZDE . Když jsem líná, tak je nehážu z prkýnka, ale použiju ¨strouhátka¨.

Zdraví babi

 
goralka
271 příspěvků 15.02.06 22:24
hlásim dierky 8 mm !

Môj haluškár má tvar obdlžníka, je z nerezu a vyrobil ho Sandrik pred cca 20-timi rokmi a je výborný.

 
penda
4752 příspěvků 15.02.06 23:25
esme,

když si hodíš do google.com do obrázků síto na halušky, vypadnou Ti asi tři obrázky…třeba bys něco podobného našla i doma..;o))), jinak já mám taky kovové haluškovadlo.­.hahahaa ;o)))

 
esmeralda
4813 příspěvků 16.02.06 00:40
Zachtělo se mi halušek - moji milí Labužníci,

děkuji vám všem za příspěvky a rady.
Definitivně to vypadá na 11 mm protože jste v přesile.
Vladko, dík za gůglový odkaz. Jen jsem ale potřebovala vědět jak jsou ty dírky velké.
Babi špeclovadlo by se tu snad sehnat dalo. Němců je tu dost. Až půjdu příště k němckému řezníkovi, poptám se.
Goralko, před dvaceti lety byly i hamburgery u McDonalda menší. Zkrátka jsme dnes pažravější. Přesto i tobě děkuji za odpověď. :-)))))
Díky i Marmeládce a Mankovi.
Dokonce jsem dostala i dvě nabídky na zaslání. Jsem ale tvrdohlavá a vyrobím sama. Budu později dokumentovat.
Ještě jednou díky všem. Jdu hledat 11 mm vrták.

 
Ivo
1045 příspěvků 16.02.06 12:37
Esme...

…Ty jsi fajna baba, ale rozhodně nejsi strojař…to nevyvrtáš…maximálně si u toho zkroutíš ruce…tyto věci se razí. Lepší asi bude, když na tvoje halušky použiješ struhadlo s velkými slzami, těsto uděláš mírně hustší a budeš ho „strouhat“ (než si něco pořídíš od němčourů.....ale že jsme jim to včera nandali…hihi)

 
sim
293 příspěvků 16.02.06 13:17
halusky

ahoj Esme,
pokial nechces robit tych halusiek pre 10 ludi alebo 2× za tyzden, kopa ludi halusky do vriacej vody „hadze“ - namocis si do vriacej vody drevene prkynko, nanho naberies cesto a nozom z neho odsekavas kusky cca cajova lyzicka.
mozno by sa dalo aj s lyzickou.
po kratkom nacviku Ti to pojde rovnako rychlo ako haluskovadlom.

 
lydia
1226 příspěvků 16.02.06 13:18
Ivo,

jenom k tomu hokejovému nandání : V poslední třetině, za posledních 5 minut jste „nandali“ 3 góly. Z toho jeden vlastní gól němců, jeden gól bez brankáře. !!!!
Doufám, že budete hrát příště lépe.
Ja fandím čechům i slovakům

 
Ivo
1045 příspěvků 16.02.06 13:52
Lydie...

…já vím, žádná sláva, ale kromě výstroje se vlastně včera hledali i ti hráči…hihi. Jen mám strach z toho, že letos budu muset Cusovi telefonovat já do Bratislavy a blahopřát mu, neb když jsem viděl co dokáže ten jejich Gáborik, tak se strachy chvěji…

PS: vloni jsme se s Cusem v:,–(ili a on byl takový frajer, že mi po zápase zavolal a „poblahoželal“ mi k vítězství našich nad Slováky.

 
kltko  16.02.06 14:56
výroba haluškára

už bolo spomenuté, že ak halušky robíš len pre 2-4 ľudí raz za mesiac, stačí ich hádzať z vhodnej doštičky (najlepšie s rúčkou) lyžičkou alebo nožom do vriacej vody, priebežne po vyplávaní sitom (cedník) vyberať. Nedávaj na lopár všetku hmotu naraz. Pomôcka: by sa nelepili, priebežne z času na čas namoč lyžicu do tej vrelej vody, prípadne aj lopár po jeho medzivyprázdnení.

P.S. dá sa aj vŕtať! napríklad 0,5 plech v úplnej pohode :o)))

 
marmelada
1643 příspěvků 16.02.06 15:20
Labužníci milují vás

opět jste mi zkrášlili jedno deštivé odpoledne. Ta brilantnost, jak přejdeme od haluškování, přes vrtání plechu k hokeji a skončíme u vrtání plechu, to jinde nenajdu. Díky.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 16.02.06 15:32
Esme,

kdyby ti nešel vrtat ten plech, tak pro inspiraci mám jedno haluškovadlo, které vypadá jako kulatý tácek z umělé hmoty (trochu silnější), který se po:,–(í na hrnec, na té ploše má otvory (velikost 11 mm samozřejmě) a bramborová hmota se po něm roztírá stěrkou na těsto. To by už mělo jít hravě. Bude-li zapotřebí, pošlu fotku.

 
lydia
1226 příspěvků 16.02.06 16:09
halušky a hokej

Já jsem dělala halušky tak, že jsem je vykrajovala lžickou a házela do vody jako nočky.Je to asi víc práce. Jestli byly pravé, nevim. Jedla jsem nedávno halušky v Bratislavě, (meli venku napsáno : nejlepší halušky v Bratislavě) ty byly trochu menší než moje. . Vlastně ani nevím, jak pravé halušky mají chutnat a vypadat.

K hokeji: Ivo, naposledy k vašemu vítězství přispělo i Rakousko - svou exclusivní přípravou ledu

 
Ivo
1045 příspěvků 16.02.06 16:20
Hihi....

…kltko, já Ti povídám, nevrtej do mě.....:-))) - to bylo samozřejmě myšleno v legraci.....ale nyní vážně o něčem ze zámečnické dílny......budu-li chtít vrtat do tak tenkého plechu otvory o průměru 11 mm, tak si je nejdříve předvrtám např. vrtákem D3 a pak D7 a teprve potom se pustím do díry o průměru 11 mm. V opačném případě z toho bude spíše struhadlo (a navíc se bavíme o stolní nebo stojánové vrtačce…jinak hrozí ono zauzlování rukou…už jsem viděl lítat dílnou různé věci po zakousnutí se vrtáku do materiálu). A takový běžný „haluškovník“ má těch děr cca 50. Takže přeji veselé zážitky.

 
Ivo
1045 příspěvků 16.02.06 16:32
Ano, ano...

…Lydie máš pravdu.....řízky Vám jdou líp nežli led…:-))). A co se týká halušek, tak mají velikost vyžvykané obyčejné žvýkačky. Z prkénka jsou asi větší a spätzle, si myslím, menší. Chuťově mi to připomíná chlupatý knedlík…akorát ta plocha je větší, takže máš v ústech větší pocit oslizlosti…hihi

 
penda
4752 příspěvků 16.02.06 18:35
a esme...

co použít takovej ten napařovací hrnec..jeden máme doma ještě z mamčinýho mládí ;o) a ten má ve dně rovnaké dírky jako haluškovadlo.­.haha…jak se to slovíčko ujalo…;o)))..a mohlo by se to pasírovat skrz dno jako přes cedník a ještě by to dalo méně námahy, neb by se ten cedník (struhadlo, haluškovadlo) nemusel držet v ruce…;o)))

 
Ivo
1045 příspěvků 16.02.06 19:19
Vladko...

…to máš (jak my ve Slezsku říkáme) fajný nápad. To by asi sedlo jak prdel na hrnec a mohla by šmidlit halušky raz dva…hihi. Teď ale nastává otázka, zda mají v Klokanově zavářovácí hrnce…

 
penda
4752 příspěvků 16.02.06 21:33
hahaha, Ivo...

já už Ti chtěla před chvílí odepisovat, jenže přišel synátor, že potřebuje do školy krmelec..tak jsme vyráběli ze špejlí krmelec a celkem se poved'..krasa­vec..haha…já Ti chtěla na ten minulej komentář napsat, že jsou různé různě velké věci, které navozují v ústech pocit slizkosti a nemusí to být zrovna halušky..haha­haa..třeba š…kubánky…hahahaa

 
Manana
1515 příspěvků 16.02.06 23:01
š´pendiku

dobrý!!!!!

 
Ivo
1045 příspěvků 17.02.06 05:36
Vladko...

Pokud sis nevšimla, tak do okamžiku, než jsi do toho vstoupila, jsme tu vedli poměrně seriozní diskuzi o tom, jak Esmeraldě udělat jedenáctimili­metrovou dírku......mám obavu, že tím Tvým způsobem se nám to nepovede.....

 
Kulik
132 příspěvků 17.02.06 13:15
...

Ivo, dík. Halušky jsem nikdy nejedla a vlastně ani neviděla. I když je to divné, mám na ně chuť , ale nevěděla jsem, jak mají být velké. A díky tobě už vím. Vyžvejkaná žvejkačka je jasná. Tak dík!

 
kamilio
548 příspěvků 17.02.06 13:40
Krása!

Halušky nebo střapačky se nám z diskuze poněkud vytratily, a ejhle kde jsme! To je jedna z nejkrásnějších diskuzi na Labu. Esmeraldo, geniálně jsi to rozehrála! Díky, krásně jsem se pobavil! Ale ještě jeden dotaz. Co udělat, když je ta dírka o něco menší nebo o něco větší? Že to nebude mít žádný vliv na kvalitu díla.

 
penda
4752 příspěvků 17.02.06 16:00
No kltko,

to rozhodně nebude mít vliv, vždyť vařečky, které použiješ na to prostrkávání těsta do dírek, můžeš mít také různých velikostí a určitě to na výsledný produkt vliv nemá..jen je jasné, že s tou velkou vařečkou (její ploskou, nemyslím délkou) bude dílo rychleji hotovo, kdežto s tou malou to potrvá hodiny, než bude kuchař(ka) uspokojena a halušky bude moci podávat na stůl…;o)))))

 
kltko  17.02.06 16:29
vladka

rýchlosť je závislá od motoru - kuchár/a/ky, aj čínskymi paličkami sa našinec nenaje a číňanovi to sype do huby rýchlejšie ako mne lyžicou.
Po 10 kile halušiek ti to už z lopárika pôjde jedna radosť, či nožom, lyžicou, alebo varechou :o)

 
Bunter
457 příspěvků 17.02.06 22:11
Čau Esmeraldo

Slovenské ženy ( i muži ) jsou profíci a většinou halušky odhazujů a ty jsi profík tak zkus také odhazovat. Není to žádná věda. Chce to těsto správné konzistence, chce to prkénko s držátkem tak zvaný lopár, polévkovou lžíci a grif. Těsto si rozprostřeš na lopár a lžící odhazuješ do vařící vody halušky ( noky ) .Těsto se nelepí, jelikož se lžíce občas do vody namočí. Jde to krásně a ještě můžeš rozhodovat o velikosti finálního výrobku. Já mám haluškovadla dvě (klidně ti jedno pošlu). První jsem dostal od kámoše Maďara zde bydlícího a druhé úplně nové jsem našel v Praze v popelnici.....né že bych je vybíral, ale leželo tak navrchu ještě zabalené v igelitu…Používám ale lopár jelikož je to nejjednodužší tak hodně štěstí při tvorbě. A co brinza??

 
alca
148 příspěvků 18.02.06 01:54
Vladko

To se ti tedy povedlo

 
trikolka
383 příspěvků 18.02.06 18:40
11 mm i zde

haluskovadlo z Chebu, t.c. v Espoo, design by ??, testvano Slovakem, mym drahym Slovakem, ktery umi nejlepsi halusky na svete (a je to pravda, a je to pravda) a ktery drive loparikoval, ale nozem, ne lzici!! Rekla bych, ze standartni rozmery nasich haluskovadel pochazeji z dob komunistu stejne jako haluskovadla, ktera se tehdy, stejne jako vsechno, jiste vyrabela centralne Co si o tom myslite vy?

Jo a klidne navrtej, vyraz nebo jinak si haluskovadlo vyrob, i kdyz ti ho samozrejme kopa ochotniku rada posle, pokud Urobsisam metoooda selze (cemuz neverim). Zdravim a hodne uspechu!

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.02.06 09:01
Zachtělo se mi halušek,

moji milí Labužníci! Nebudu vás už všechny jmenovat, zabralo by to půl stránky.
Právě jsem se probudila z haluškového opojení.
Haluškovadlo z čínské plastikové misky se povedlo (ne díky mně) na jedničku. Dokonce přemýšlím, zda bych je neměla začít vyvážet.
A halušky byly na jedničku s hvězdičkou.
Přišel totiž na návštěvu náš kamarád Pepa který už měl nejen
s haluškami zkušenosti, ale přinesl mi kovové haluškovadlo se slovy " Já ten krám stejně nepoužívám".
Takže mám teď haluškovadla dvě.
Zkrátka, přejedli jsme se až jsme funěli jak když jdou pašíci z bukvic.
Ještě jednou vám všem děkuji za rady které jsem moc uvítala a jsem ráda že se touto diskuzí hodně lidí včetně mě pobavilo.
Až to půjde (určitě to už nebude dlouho trvat ;-)) pošlu vám po netu hodně sluníčka.

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.02.06 09:38
...a Tome,

bylo mi ctí žes mě nazval profíkem. Je to asi tím, žes neviděl jak si počínám v kuchyni. Ha ha.
Dokonce i vím co myslíš tím „odhazováním“. Viděla jsem to na Slovensku. To jsou opravdoví profíci! Kdo umí ten umí a kdo neumí ten čumí.
Pro mě to má hned několik nevýhod: Kdybych to dělala touto metodou, večeřeli bysme ve čtyři ráno a bylo by v tom jistě několik mých prstů.

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.02.06 09:12
Zachtělo se mi halušek...

…a na výsledky se můžete podívat do mého deníčku.

 
Ivo
1045 příspěvků 21.02.06 09:21
Esme...

…smekám.....myslím si, že Tvoje haluškovadlo je lepší, než takové ty ofi-profi. Moooc příjemná je ta miska - dáš tam skoro všechno těsto, prdneš to na hrnec a už jenom švrlikáš. Dost dobrý nápad. Beru zpět všechna předcházející tvrzení…:))).

 
esmeralda
4813 příspěvků 21.02.06 09:27
Ivo,

ani nevíš, jak si vážím tvé pochvaly. Šlo to opravdu výborně. Člověk nemusí nic přidržovat. Druhá ruka mi zůstala volná na sklenku…

 
Ivo
1045 příspěvků 21.02.06 09:34
Neboj...

…já si toho Prazdroje všimnul (nebo že bych něco přehlíd? - přehlíd…byla tam i dvojka bílého…)

 
trikolka
383 příspěvků 21.02.06 10:22
uzasne haluskovadlo

ja chci taky takovyyyyyyy, asi budu muset rict svemu drahemu. pozdravujeme sikovneho Micka!

 
Ivo
1045 příspěvků 21.02.06 13:12
Drahá Esme...

…mi to prostě nedá spát…než povím to méně důležité, tak Ti poradím, aby sis na ten Tvůj výrobek dala copyright nebo něco podobného, neb mi to připadá naprosto geniální. Jsem majitelem dvou různých haluškovadel (snad nám jazykozpytci tento termín prominou), ale s oběma to je takové jakési na půl plynu…furt se to různě vengluje a všelijak to překydává.....Ta Tvoje miska si prostě sedne na hrnec (však už víš jako co) a neměl by být problém. A pokud byl autorem této věci Tvůj Mick, tak mu vzkaž, že je větší borec než Krokodil Dundee.

 
Eleeen
1127 příspěvků 21.02.06 13:56
Síto na halušky

To, o čem píše Jenoféfa mám též doma, prodává www.reproplast.cz
Já jsem si koupila :,-(u síto na halušky + stěrky + síto na pelmeně (za 95 Kč). Takže už to tady někde padlo, ale i tak znovu „hážu ťypu“ (jak říkáme u nás na Moravě). Mimoto jsem tam nakoupila řadu převelice užitečných pomůcek do kuchyně - hlavně loupač česnekových stroužků, ten je u nás už nenahraditelný!!!

 
alca
148 příspěvků 22.02.06 07:42
Esme, vypada to jak od profesionala

Esme,doufam, ze jsi si jeste nedala patentovat ten lavorkovy vyrobek. Vypada to, ze budu muset zatlacit na moji drahou polovicku, aby mi neco podobneho vyrobil. Jo zlate, ceske rucicky

 
lydia
1226 příspěvků 28.05.06 19:34
ještě jednou halušky

Vím, že se to tady už tisíckrát rozebíralo. Jak je udělat už vím, jak chutnají už také vím. Koupila jsem si schválně v Bratislavě brynzu na halušky a teď nevím jak na to . Musím halušky s brynzou jen promíchat, nebo jí na halušky nadrobit, nebo s něčím smíchat?
Poraťe mi prosím
 Děkuji

 
Ivo
1045 příspěvků 28.05.06 19:50
Halušky & brynza...

…Ahoj Lydie, já brynzu nadrobím na hotové teplé halušky, které mám v misce a lehce promíchám, posypu rozškvařenou slaninou (případně osmaženou cibulkou) - brynza se vlivem tepla začne rozpouštět. Někdo toto dělá ještě na pánvi jakožto finální krok.

 
lydia
1226 příspěvků 30.05.06 09:15
Ivo,

moc děkuji. Dnes udělám, jsem zvědavá, jak se podaří.
Krásný pozdrav

 
Jenofefa
1315 příspěvků 30.05.06 09:43
Nazdar, Lydie,

já jsem dlouho dělala halušky tak, že jsem je vybírala dírkovanou lopatkou z vařící vody a dávala do misky z ohnivzdorného skla (jenské, SIMAX) a postupně na každou dávku nadrobila bryndzu. Teplem se rozehřála a když se to promíchalo, tak to vlastně udělalo omáčku. Trochu vyškvařeného tuku ze slaniny jsem také přidala a „škvarky“ ze slaniny až navrch na talíři. Pak jsem byla u příbuzných v Bratislavě a naučila se druhý způsob: bryndzu rozšlehat se zakysanou smetanou na hustou omáčku, tou zalít halušky na talíři a posypat slaninou. Obojí je dobré, ale teď používám spíš tu druhou variantu. Na Slovensku se to zřejmě dělá v některých oblastech tak a jinde zase tak. Dobrou chuť.

 
anickav
2904 příspěvků 30.05.06 09:59
lydia,

ja bryndzu riedim mliekom v miske, do velkej nádoby vyberám cedníkom halušky, mastím sádlom z vyškvarenej údenej slaniny. V tejto fáze pridávam zriedenú bryndzu. Až na tanieri si každý - podla seba -pridáva alebo nemusí- kyslú smotanu a vyškvarenú údenú slaninu. Takto je tu u nás, ale iný kraj, iný mrav, určite sa Ti ozvú aj iní…

 
DanaJ
1136 příspěvků 30.05.06 11:15
lydia - hališky - brynza

Hlavně brynzu nerozehřívej nebo nezahřívej na pánvi, protože zhořkne.
PS: Jedla jsem na vlastní jazyk.;-)

Všem dobré chutnání s brynzou a haluškami, je to božské jídlo. Velice mě to překvapilo, myslela jsem, že to není tak dobré.

 
Ivo
1045 příspěvků 30.05.06 12:37
Jenoféfko a Aničko

používání smetany jsem četl v několika slovenských kuchařkách, ale ještě jsem se k tomu nedopracoval - v brzké době si asi dám Bobříka odvahy a vyzkouším - určitě to bude hooodně dobré.

Danuš - současně vyzkouším „roztopit“ brynzu - nechce se mi věřit, že by měla být hořká (ale učený z nebe nespadl…hihi)

 
lydia
1226 příspěvků 30.05.06 16:36
bude haluškový týden,

zatím jsem se k haluškám nedostala, ale zítra začnu. Děkuji všem za rady. Vyzkouším všechno Už se těším

 
DanaJ
1136 příspěvků 31.05.06 15:01
Brynza - Ivo

Ivo: Není zbytečné dělat pokrm nejedlým? A ona se stejně moc nerozehřeje. Hozený stádený na halušky dopadne stejně jako rozehřátý s tím rozdílem, že je chutnější.

 
PITRYS
86 příspěvků 01.06.06 13:05
Pro ty, co nemají přístup k domácí slanince

což je handicap politováníhodný - kdekoliv chcete použít praženou slaninu, doporučuji Oravskou slaninu - kupuji ji v Intersparu, možná ji prodávají i jinde. Vyrábí to http://www.kmaso.cz/ a je to docela dobré. Když jsem to jednou přinesl vyškvařené k Eurestovským hnusným haluškám (slaninku i bryndzu), byl to chutný oběd.


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz