ŽÁBY JAKO SOUFFLÉ

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
AFTIC
122 příspěvků 16.05.05 04:37
ŽÁBY JAKO SOUFFLÉ

Vzpomínám si, že jako kluci jsme se žábami nadělali spoustu rošťáren, až se za to dnes stydím. Dnes bych asi za něco takového dostal od spolku na ochranu zvířat, nejméně sto let tisíciletého žaláře, ale tehdy se to tak nebralo, a navíc si myslím, že se to těm žábám docela líbilo.
Nafukovali jsme je brkem a házeli zpět na rybník, kde plavaly na povrchu, než se z nich vzduch vyfoukl, jako malé zelené balóny. Tehdy jsem samozřejmě také vůbec neměl zdání, jaká je to pochoutka, a že je budu někdy připravovat pro labužníky a gurmány. Žáby, o kterých ale píši, nebyly zřejmě ten druh který by se dal jíst. Žab jež se mohou kuchyňsky zpracovat je však více než 20 odrůd.
Na trh přicházejí jen zadní stehýnka, a to vždy již stažená a většinou zmrazená, takže z kuchařského hlediska je podstatná spíše jejich velikost nežli odrůda, která se stejně dá již těžko zjistit.
Velká stehýnka jsou považována za lahůdku. Bílé, libové maso svojí chutí připomíná velice jemné maso telecí nebo kuřecí.
Nejčastěji se upravují dušená v pikantní omáčce nebo smažené, obalené jen moukou, případně obalené v trojbalu a nebo v pařížském těstíčku. Podávají se jako předkrm a nebo i jako hlavní chod. Počet párů stehýnek na porci se řídí jejich velikostí. Jako předkrm podáváme 2 páry velkých stehýnek a jako hlavní chod 4 až 5 párů. Žáby přestože mají téměř sněhobílé maso, se ochucují většinou čerstvě mletým černým pepřem, a to relativně hodně. Černý pepř sice zanechává černé „stopy“, ale dává lepší chuť. Se solí však opatrně! Žabí stehýnka se velmi snadno přesolí.

Žáby jsou oblíbené a v Číně, Japonsku a na Taivanu, kde se zpracovává několik druhů žab. Po vykuchání a stažení kůže a odříznutí hlavy se žabí maso nakrájí na malé kousky a používá se podle předpisu.
Hovoříme-li o žábách v evropské kuchyni, máme většinou na mysli jen žabí stehýnka. Ta jsou považována za lahůdku a jejich chuť je často srovnávána s chutí mladých kuřat. V Evropě je zhruba asi 200 druhů žab, ale jenom tzv. zelené žáby (Rama esculenta) a němé žáby jsou nejvíce používanými druhy.
Tyto druhy žab se ke kuchařskému zpracování pěstují na žabích farmách. Nelepší žabí stehýnka přichází na trh zmrazené z Japonska, a z Tajvanu. Váha jednoho páru stehýnek se pohybuje od 60 do 100 gramů. Podle velikosti se podávají 2 až 4 páry na porci. V některých zemích žabí pokrmy v komerčním stravování nejsou dovoleny. V České republice naštěstí zákaz používání žabích stehýnek není a proto bychom si tuto lahůdku občas měli dopřát.
Několik receptů na žabí stehýnka najdete v mé Italské kuchařce.
Michel Klíma


Reklama


Reklama

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!


Reklama

 Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz