Prosím o radu. Jaká je hmotnost droždí „za korunu“ ? V dobách předrevolučních jsem příliš nepekla a tudíž si nepamatuji
Za korunu droždí ?????
pokud moje paměť sahá, bylo za 1 Kčs 10 dkg droždí. Záleží na tom, z které doby je tvůj recept. Zkrátka 1 dkg bylo za 10 haléřů. Větší balení (droždí se rozvažovalo z velké cihly a balilo do papíru) jsme kupovali na vánoce nebo když jsme chtěli dělat drožďovou pomazánku. Někteří zvrhlíci (tj. já jako dítě) považovali droždí za lahůdku a jedli ho jen tak.
Jenofefo děkuju mockrát. Jo a taky jsem měla moc ráda čerstvé droždí - jen tak. Teď, co je v těch kostičkách už, to není ono.
Je to tak, jak píše Jenofefa. Pamatuji, že se kupovalo droždí třeba za 30, 40,50 haléřů, což odpovídá jednomu pečení a ceně 1,– Kč za 100g. Ale chci Vám napsat, že jsem minulý týden pekla buchty, a jak už mám v oku potřebných 30g, odkrojila jsem z kostičky a zbyl mi jen podezřele malý kousek. Hodila jsem to všechno na váhu a ejhle, místo deklarovaných 42g, pouze 37g. To je dost značný rozdíl. Měla jsem ještě jednu kostku stejného data a opět 37g. Chci věřit, že to byla jen nějaká nepovedená várka a není to pravidlo. Takže nespoléhejte se na to, co píší na obalu a važte. Jednalo se o droždí FALA.
Nejedná se jen o nepovedenou várku droždí - zkuste si převážit sáček mouky! Ona minusová tolerance se pečlivě dodržuje všude.
je jasná, všechno váží méně. Ale u droždí skoro 12% je trochu hodně. Ještě mne napadlo, jestli nevysychá, ale mělo asi 3 týdny čas do data spotřeby a pokud by se zmenšovalo tímto tempem, tak v závěru už by z něj bylo sušené. No nic, to jen na okraj, jestli má někdo také takovou zkušenost. Ahoj a hezký den.