z belgicke kuchyni

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
airan
652 příspěvků 06.11.06 13:52
z belgicke kuchyni

Neco jako rybi salat v listovem teste. Cesky to zni jako „hens vatercoj“ nebo tak nejak. Budu rada jestli to nekdo zna a predem dekuji moc.

Reakce:
 
meisje
580 příspěvků 06.11.06 16:23
...

Airan - ja bydlim u holandskych sousedu - kuchyne i jazyk dosti podobny. Tenhle recept me vsak nic nerika, to druhe slovo bude zrejme „Waterzooi“ - existuje dost receptu s timto slovem v nazvu. Kuretem pocinaje a ruznymi druhy zeleniny konce. Divala jsem se take na belgicke weby - ale nic takoveho jsem s rybou nenasla. Nevis jeste nejake podrobnosti o tomto popkrmu? Poptam se okolo me, zda to nekomu neco nerika.Zatim, zdravim

 
airan
652 příspěvků 06.11.06 16:50
Mejsije, dekuji

Ma to byt neco jako salat z ryb a daru more, vse snad v besamelu, je tam i zelenina, podava se v zapekacich miskach, to listove testo je nahore, trochu precniva prez misky. Jinak to slovo urcite mas spravne, syn se mi to taky snazil najit, ale nema tu trpelivost a prohlasil, ze to nejde. Clovek je cely zivot vychovava a oni pak na neho nemaji cas

 
babi
6360 příspěvků 06.11.06 17:35
Jak meisje říká...

také si myslím, že se jedná o Waterzooi a recept najdeš ZDE . Jedla jsem Kuřecí Waterzooi (recept mám) v Belgii v individuálních polévkových miskách s listovým těstem nahoře jako čepicí, viz obrázek. Na rybí recept by se to nejspíš nehodilo, protože ryby a mořské potvorky by za dobu pečení těsta ztvrdly.

Obě Vás zdravím!

 
airan
652 příspěvků 07.11.06 13:20
Babi, diky moc.

Je to presne ono, akorat ta rybova smes byla zapecena pod tim listovym testem. Sousedka to prinesla z nejakeho rautu v miniaturnich kameninovych miskach , meli jsme to ohrivane v mikrovlnce a presto nam to moc chutnalo. S radosti se do toho v nejblizsi dobu pustim. Diky jeste jednou a hezky den

 
babi
6360 příspěvků 07.11.06 13:53
...

airan, to je díky MEISJE, nevím, jestli bych na to přišla No, možná i ano.

Můžu časem přidat ty ostatní recepty co mám. Ale meisje možná najde i něco jiného.

Zdraví Tě Babi!

 
meisje
580 příspěvků 07.11.06 15:38
...

Arian,

tak jsem se ptala zatim jen sve tchyne a svete div se! Ona taky dela „rybi Waterzooi“, ale dela ho jinak. Nezapeka pod cepici testa, ale uvari jakysi rybi bujon a na dno taliru da platek tmaveho chleba a tim pak bujon preleva. To je pry pravy belgicky „Waterzooi“ podobne se pry postupuje u ruznych druhu mas. Zapecene pod cepici uz je pry „postmoderna“. Vlozim sem recept me tchyne na jeji „Waterzooi“, tak pokud se ti padne do ocka - muzes zkusit! Ja mam ve sve sbirce recept na kureci „Waterzooi“, zkontroluji ho zda neni stejny jako od Babi. Pokud nebude - taky ho prilozim., zdravim meisje.

 
meisje
580 příspěvků 07.11.06 15:46
...

Tak ted jsem si vsimla, ze ten recept od Babi je taky rybi - takze sem dam recept na kureci „Waterzooi“.

Babi…klobouk dolu, pred tvou sbirkou receptu! Chodim sem uz par let a neustale me udivuje jaky uzasny prehled mas o kulinarskem svete, zdravim

 
babi
6360 příspěvků 07.11.06 17:40
Meisje...

zmínila ses o přidání rybího Waterzooï a tak jsem přidala kuřecí. Na zaleninu však recept nemám. Máš ty? Také je možné, že se Tvoje recepty liší od mých.
Děkuji Ti za uznání a zdravím Tě do Holandska!

Babi

 
meisje
580 příspěvků 08.11.06 12:37
Babi.....

tak koukam ze az na to, ze recept moji tchyne je ze sladkovodnich ryb - jsou ty recepty skoro totozne. Snad nebudu ukamenovana za to, ze jsem sem vlozila jeste jeden podobny recet.

Zeleninove Waterzooi - delam doma i ja. Je skoro stejny recept jako na masove, jen pouziji jakkoukoliv zeleninu a brambory - recept vlozim co nejdrive, zdravim meisje.

 
babi
6360 příspěvků 08.11.06 12:56
meisje...

někdy je dobré vidět malé odchylky u klasických receptů jako je tento. Jsem zvědavá na ten zeleninový.

Přeji Ti příjemný den!

 
penda
4752 příspěvků 08.11.06 22:26
WATERZOEI z belgické kuchařky (ed Mrs Brian Luck)

This is an essentially Flemish soup. One uses carp, eels, tench, roach, perches, barbel, for the real waterzoei is always made of different kinds of fish. Take two pounds of fish, cut off the heads and tails, which you will fry lightly in butter, adding to make the sauce a mixed carrot and onion, three cloves, a pinch of white pepper, a sprig of parsley, one of thyme, a bay−leaf; pour in two−thirds of water and one−third of white wine till it more than covers the ingredients and let it simmer for half− an−hour. Then the pieces of fish must be cut an equal size, and they are placed to cook quickly in this liquor for twenty minutes. Five minutes before serving add a lemon peeled and cut into slices and the pips removed. Some people bind the sauce with breadcrumbs grated and browned. You serve, with this dish, very thin slices of bread and butter. For English tastes, the heads and tails should be removed when dressing the dish.

Volný překlad: … je v podstatě vlámská polévka. Někdo používá kapra, úhoře, lína, bělici, okouna, parmu, ale pravý waterzoei je vždy připravován z rozmanitých (více druhů) ryb. Vezmeme dvě libry ryb, zbavíme je hlav a ocasů, lehce je osmažíme na másle, za přidávání směsi mrkve a cibule, 3 stroužků česneku, špetky bílého pepře a kytičky petrželky, tymiánu a bobkového listu, připravujeme omáčku; přilijeme 2 díly vody a 1 díl bílého vína v takovém množství, aby se všechny ingredience překryly a zvolna vaříme půl až jednu hodinu. Potom maso z ryb pokrájíme na stejné kousky, rychle přemístíme zpět do omáčky a a dále vaříme 20 minut.

Pět minut před servírováním přidáme oloupaný citron, nakrájený na plátky a zbavený jader. Někteří lidé zahušťují omáčku osmahlou strouhankou z chleba. S tímto pokrmem se podávají tenké krajíčky chleba potřené máslem. Angličani zbavují ryby hlav a ocasů, až když se jídlo servíruje na talíř. ;o)

 
penda
4752 příspěvků 08.11.06 22:28
oprava:

half an hour - půlhodina ;o), čili nejdřív jen 1/2 hodiny, pak 20 minut ;o)

 
airan
652 příspěvků 13.11.06 13:24
Jeste jednou diky vsem za prispevky:-)))

Tak jsem to nakonec zkloubila vse co jste mi napsali - dala sjem tam tresku, lososa, krevetky, zeleninu(predem povarenou na pare), trochu besamelu s tavenym syrem a nahore jsem dala to listove testo. Pekla jsem v malych kameninovych mistickach (v Bulharsku jim rikame gjuvedže). Takovy uspech jsem ani necekala, mam za to, ze to budu delat castejic Vrele doporucuji!

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz