vyhledávání - komentáře

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
sveva
751 příspěvků 02.05.09 16:37
vyhledávání - komentáře

Nejedná se zrovna o nové téma, ale možná se přidáte s vaší zkušeností.
Napsala jsem recept, který se podobal receptu Americké křehké bábovičky s tekutým středem od babi. Následující komentáře, všechny korektní a s nadhledem, se točily okolo duplicity receptu.
Můj problém je vyhledávání, zadala jsem čtyři hlavní ingredience a žádný ze jmenovaných receptů mi nevyjel. Nenapadlo mi zadat „tekutý střed“. Ale podobný problém v budoucnu potká mne i jiné labužníky. Není snadné si pročíst stovky receptů a zapamatovat si trochu od každého a vědět jak vyhledávat. Během občasného prohlížení jsem našla recepty podobné jako vejce vejci, u kterých nebyl žádný komentář. Našla jsem hodně receptů, které jsou ptákoviny, také bez komentáře. Většinou se jednalo o staré záznamy. Z toho jsem usoudila, že možná i labužníci se vyvíjeli, rozšiřovaly se jejich znalosti a množily se zdroje informací, přidali se noví s profesionálními znalostmi. A informovat je upřímný úmysl mých záznamů. Chci upřesnit, že nemluvím o české kuchyni, kvůli které si Labužníka prohlížím, ale o té mezinárodní, v mém případě specificky italské. Další problém je, přiznejme si to, že často při vyhledávání receptu se nám nechce do sáhodlouhého pročítání komentářů, které někdy končí na úplně jiném poli. A tak za nějaký čas dobrá a podstatná připomínka k receptu se vůbec nedostane k novému zájemci. Na Labu si ráda přečtu recepty z jiných koutů světa, napsané lidmi, kteří mají dlouhodobou zkušenost s tou kterou kuchyní. Jsem podezíravá, pokud vidím spoustu receptů z různých zemí od jednoho autora. A když vidím, že používá chybné nebo špatně napsané výrazy v italštině usoudím, že tu kulturu málo zná. Je logické podezření, že totéž platí o kuchyni jiné země, kterou já neznám a o které autor píše.
Když to shrnu: pokud se stane, že budu cítit potřebu napsat recept, který v podobné formě již tady je, bude to výhradně proto, že chci informovat o jeho tradiční přípravě, o jeho historii a bylo by to na dlouhý komentář, který zapadne do zapomenutí. Mluvím hlavně o receptech, které mají kodifikovaný název, kterému odpovídá kodifikovaný recept. Kdyby holanďan napsal na holandskou stránku recept na pravou českou svíčkovou s křenem a meruňkovou marmeládou, asi by na…štval každého čecha u holandského počítače (a to ani nemusí být znalý vaření). Ale on ji možná skutečně jedl u českého patlala, který ji za svíčkovou vydával. No a holanďané budou v dobré víře dělat svíčkovou …….
Máme k dispozici velké bohatství českých a cizích labužníků s možností si po troškách předávat zkušenosti a zážitky z různých kuchyní.
Děkuji za trpělivost i za vaši laskavost a shovívavost.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Frantiska
927 příspěvků 02.05.09 19:44
...

myslim si, ze v takovem mnozstvi receptu je problem najit jeslti tu neco takoveho neni pod jinym nazvem. Ja jsem nehladala ve vyhledavaci, ale bez problemu jsem vedela, ze to tu uz je … protoze ten recept znam. A to ze sem BAbi dala tolik receptu je zpusobeno tim, ze jsem pochopila, ze je cely zivot sbirala a cestovala po svete … a zila v Kanade. A vsimla jsem si, ze ze zacatku se proste komentare nepsaly … nevim proc. Problem si duplicitou vidim v tom, ze to nemuze platit jen pro nejake recepty … pak by si lidi (podle opravnene rekli) a jak to ze ten a ten si muze davat recepty uz kdyz tu jsou a ja si sem nemuzu vrazit 1598 recpet na buchtu Hrk-hrk.

Ale uvest recept z cizi kuchyne nekym kdo ji opravdu zna, jen vitam :) hlavne kdzy to jeste doplni zajimavymi informacemi


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz