Vychytávky pri varení, pečení

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Fabujan
150 příspěvků 22.10.08 14:03
Vychytávky pri varení, pečení

To, že sme tu všetci milovníci dobrého jedla, mi je úplne jasné. Ale delíme sa na amatérov (nechcem sa nikoho dotknúť, ale isto ja sa medzi nich radím) a na profíkov, ktorí sa aj tou našou láskou k jedlu živia. Priznám sa, že mnohé vychytávky a finesy používané počas varenia som zistila tu. Teraz som akurát dočítala od Bali a Manka rady o možnosti mrazenia tlačenky a vysvetlenie prečo by to tak malo byť a ak to urobím ináč, čo môže nastať. Tiež som dlho nevedela, že mletú papriku je dobré pridávať do tuku na začiatku varenia, pretože sa lepšie rozvinie jej chuť a aj sa lepšie rozpustí do jedla. Dlho som ju totiž riedila vodou a pridávala až po značnej dobe varenia. Dovolím si navrhnúť Labužníkom či by sa nepodelili o svoje vychytávky či finesy počas varenia a aj vysvetlili, prečo to tak má byť. A prečo som spomínala profíkov? Pretože predpokladám, že tí ich majú naučené už z učňovských liet a samozrejme z praxe. Ale nielen oni. Dúfam však, že moja ponuka na tému nebude predmetom neblahých diskusií. Tak ako sa tu už viacerí pokúšajú novými témami odviesť zbytočné spory niekam inam aj ja si dovolím dúfať, že sa tu stretnem s dobre mienenými radami, ktoré, myslím, pomôžu viacerým.

Reakce:
HelenaL
98 příspěvků 22.10.08 14:06
Skvelá téma,

veľmi sa teším na príspevky.

Eja
3839 příspěvků 22.10.08 14:11
Nejsem profík,

tak snad nevzbudí nevoli, že začnu. Veškerá pečená masa, která jsou libová a dost často se i měkká hůře krájí - zejména libová vepřová pečeně a falešná svíčková resp. zadní hovězí - po upečení zabalím a pevně utáhnu do dvojitého Alobalu a nechám aspoň 10 minut „odpočinout“. Maso krásně zpevní a jde krájet na tenké kompaktní plátky. A obecně cokoli pečeného - různé ptactvo apod. - nechávám před porcováním také „vydechnout“.
Výborné téma.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.10.08 19:08
Ejo,

tuto zkušenost jsem získala až po letech, maso nebalím, ale jen dám odpočinout na talíř pod pokličku. Stačí 1/2 hodiny a maso se nedrolí, hezky se krájí a pak se jen prohřeje ve šťávě nebo omáčce. Profíci pokud vím maso nevrací do tekutiny, ale já jsem pustý amatér, tak je mi jistě prominuto.

anickav
2904 příspěvků 23.10.08 11:39
Kysnuté cesto

slané alebo sladké, bude lepšie a ľahšie, ak časť mlieka nahradíme acidofilným.

A priam za geniálny nápad považujem, snáď sa Bona neurazí, pretože to tu zverejnila ona: hore na kuchynskú linku dať pásy úklidového papiera a ten po čase jednoducho vyhodiť. (Všetci poznáme ten hnusný lepkavý prach tam hore.)

marmelada
1643 příspěvků 23.10.08 13:00
Vychytávky

na labužníku i jinde. Spoustu jich má Vali v deníčku, další se dají pochytit v receptech i v diskusi pod nimi.
Vaření knedlíků na pařáku a utěrce v páře, vaření knedlíků v mikroténovém sáčku ve vodě, pečení rolád ve formě na srnčí hřbet, fígle na rolády, vysypávání forem na bábovku kokosem, či ořechy nebo strouhankou, pomalý hrnec jako takový je jedna velká vychytávka, recept na polevu - ganache taky. Jé toho je! Třeba krém „hrk - hrk“, litý medovník. No, ještě si vzpomenu.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 23.10.08 13:18
...

Po létech praxe (amatérské) jsem dospěla k závěru, že maso pečené se po zabalení do alobalu udrží teplé nejlíp v troubě a pak rovnou na talíř, aby se šťáva nebo omáčka dala dát „pod“ maso a bylo vidět.

HelenaL
98 příspěvků 23.10.08 13:29
Cesto na ťahanú štrúdlu

už nezakrývam nahriatou nádobou, ale dávam iba oddýchnuť do mikrotenového sáčku. A pokiaľ sa ponahľam alebo som lenivá, cesto nehádžem o dosku, ale nechám ho dobre prepracovať v robote. S cestom sa pracuje rovnako dobre, ako keby bolo spracované klasickým postupom. Ozaj, a vyskúšala som už aj takýto jednoduchý recept - 250 g hladkej múky, 3 lyžice oleja a cca 125 ml vody. Nič viac a výsledok bol rovnaký ako inokedy.

marmelada
1643 příspěvků 23.10.08 13:43
Jestli vás to neotravuje tak ještě:
  • při osolení mouky v závrtku (záklechtka) se nedělají hrudky.
  • do vajíčka na potírání pečiva dát pár kapek citronu - při pečení pečivo nehořkne.
  • při mletí strouhanky či ořechů na ručním mlýnku navléci na výstup mlýnku igelitový sáček a strouhat rovnou do sáčku - nemáme pak strouhanku po celé kuchyni.
marmelada
1643 příspěvků 23.10.08 13:46
Kynutí těsta

Zahřeji troubu na 50 st.C, vypnu a těsto s mísou dám kynout do trouby, troubu zavřu. Pokud mám plastovou mísu, tak ji podkládám utěrkou, aby se mi nerozpustila na horkém kovu. Takhle těsto spolehlivě kyne - lépe než v peřinách.

HelenaL
98 příspěvků 23.10.08 13:53
Marmelada ma inšpirovala

Kysnuté cesto tiež niekedy dávam do rúry, ale v poslednom čase už viac do mirovlnky. Tú najskôr zapnem na plný výkon na 2 minúty a potom vložím misku s cestom. Efekt je rovnaký ako v rúre.

anickav
2904 příspěvků 23.10.08 14:51
MARMELÁDA,

ja som vedela, že si šikula, ale že až taká…normálny poklad! Čo všetko Ty nevieš!
(Už zas mám mindráky!)

goralka
271 příspěvků 23.10.08 14:56
vždy mám poruke

dve mikrovláknové handričky - jednu suchú na ruky a druhú na linku. Majú výbornú savosť a tak mám vždy suché ruky a čisto na linke, aj čisté utierky. Tie používam pomenej, riad utieram len
v súrnych prípadoch. A mycí prostriedok „nevzpieram“ - zá:,–(ne ho mám riedený v malej fľaštičke so sprejom /od missivy, slúži mi niekoľko rokov/.

mrtvola
1394 příspěvků 23.10.08 15:13
Vy jste tu všichni takoví zdatní a praktičtí,

tak mě nekamenujte za jednu moji ryze soukromou vychytávku. Určitě to všichni znáte, když vám na něčem hodně záleží, tak jako na truc se všechno zkazí - maso je suché a tvrdé jako podešev, knedlík má brousek a dort se připálí. No, a v takovém případě, když vzácná návštěva už stojí za dveřmi, je dobré mít po ruce číslo na spolehlivý catering, který vám do hodiny přiveze chutné a čerstvé menu, pokud možno už na servírovacím nádobí.
Pšt! Nesmějte se tak nahlas…

marmelada
1643 příspěvků 23.10.08 16:01
Catering

u nás na Vystrkově . Znáš to, za prvý nevím, co to je a za druhý mě to uráží.

Takže tuto situaci řeším podrobným popisem havárie a omluvou.

karminek
757 příspěvků 23.10.08 16:11
A když není po ruce ten

catering tak je lepší mít u příležitosti návštěvy plán „Bé“, nebo mít připraveno víc chodů.

karminek
757 příspěvků 23.10.08 16:17
chachá

zapoměl jsem na nejdůležitější náhradní řešení v cateringovém stylu. Mít po ruce jednu nebo víc restaurací kde dobře vaří.

marmelada
1643 příspěvků 23.10.08 17:32
Karmínku,

souhlasím s oběma variantami.

marmelada
1643 příspěvků 23.10.08 17:39
Roláda

Na popud Heleny přidávám radu, která je pod receptem na kachní roládu:
Pokud se vám nechce bojovat s roládou, doporučuji péct ve formě na srnčí hřbet nebo ještě lépe balit do pečícího papíru - na papír rozložit řízky, pak náplň, srolovat, péci. Ke konci pečení rozstřihnout papír, vytáhnout jej a dopéci kůrčičku. Ale kupodivu roláda udělá kůrčičku i pod pečícím papírem. Pečící papír se mi osvědčil i na pečení sekané.

mrtvola
1394 příspěvků 23.10.08 19:51
No jo, no,

máte pravdu. Já jsem skromná, mě stačí ten catering . Když teda je zkaženejch i těch víc chodů. Někdy.

karminek
757 příspěvků 23.10.08 20:04
Mrtvol

přiznám se že na ten catering bych si snad ani nevzpoměl.

mrtvola
1394 příspěvků 23.10.08 20:15
To bude zřejmě tím,

že se ti neklepe ruka, když stojí tchýně za dveřmi, tedy stávala . Prostě, když nekazíš, nepotřebuješ catering. Zatímco my mrtvoly nešikovné, kosti se nám zamotají, natáhneme se jak široké tak dlouhé a polívka letí s námi.

Alis
2617 příspěvků 24.10.08 23:46
Přidám dvě maličkosti...

týkají se pečícího papíru, bez kterého už nepeču:
1/ - když vykládám plech papírem, štve mě, jak papír po plechu jezdí - vyřešila jsem to tak, že než dám papír na plech, pocákám ho vodou, asi tak, jako naše babičky kropily prádlo, papír pak krásně drží
2/ - papír na rozích nastřihnu, rohy si pak přes sebe krásně lehnou a papír se mi v rozích nemuchlá, koláče a moučníky jsou pak po celém plechu „hezké“

Labužník jandule02
1089 příspěvků 05.11.08 15:32
Při zapékání cuket, lilku či rajčat

se občas stává, že je potíž s množstvím tekutiny puštěné ze zeleniny. Pokud zapékáme s mletým masem, je dobré zamíchat do něj hrst syrové rýže - ta vsákne tekutinu a jaksi zmizí v mase. Pokud se nedává maso, pak je možné prohodit rýží i zapékané cukety či lilky či jinou zeleninu, pokud to povaha jídla přímo nevylučuje.

anickav
2904 příspěvků 05.11.08 16:21
Alis,

ja som vedela, že musíš byť perfekcionalista!
Dotaz - cákaš papier alebo plech? (Zrejme je to jedno…, ale s tými rohmi si ma úplne dostala…Kam sa hrabem?)

jau
457 příspěvků 05.11.08 19:06
Alis

To s vodou znám, rohy jsem neznala a díky za tip, je to prima

Labužník jandule02
1089 příspěvků 06.11.08 11:55
...

Aby byla krůtí, event. kuřecí prsa šťavnatá a ne suchá, před další úpravou je můžeme „napíchat“ šlehačkou pomocí injekční stříkačky.

jau
457 příspěvků 06.11.08 14:37
Jandule

Takhle funguje i alkohol. Injektovaná krůta rumem je delikatesní

anickav
2904 příspěvků 17.11.08 12:57
Škrupinka - skořápka

ak sa Vám dostane do vajca kúsok pri rozklepnutí. Je problém ju vyloviť, poznáte to lovenie prstom, lyžičkou a pod. Možno to viete, ale ja som sa to dozvedela dosť nedávno - hranou tej rozklepnutej škrupiny to ide vyloviť ľahko.

anickav
2904 příspěvků 18.01.09 09:46
Tvarohová nádivka

Niekde som čítala, že je dobré „nadstaviť“ tvaroh hustou krupičnou kašou. Včera odskúšané - chystala som slané aj sladké tvarohové záviny. Uvarila som krupicu v mlieku a po vychladnutí zmiešala s tvarohom, bryndzou. Po upečení nebolo poznať, že v plnke je krupica…
 A.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz