Voňavá křupavá kachna

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Honza58
2 příspěvky 25.09.04 11:49
Voňavá křupavá kachna

může mi někdo poradit jak udělat skutečně dobrou křupavou kůrku na kachně tak, jak to umí v čínských restauracích? Zkušel jsem na medu, ale není to ono.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
possum
464 příspěvků 25.09.04 16:43
z classic asian cooking kucharky

1a1/2l vyvaru, 6PL cukru, 6 platku cerstveho zazvoru, 10 PL sojove omacky, 6PL ryzoveho vina nebo dry sherry, 6 kusu anyzu,
1/2 KL five-spice powder, 1/4KLpepre.
Vsechno pomichame ve velkem hrnci a vlozime dobre ocistenou kachnu . Varime pomalu asi 2hod. Vytahneme a nechame zchladnout. Tesne pred podanim rozehrejeme olej, vlozime kachnu a smazime asi 10min. Pri smazeni polevame horkym olejem. Osusime a podavame.
Dalsi metody jsou s medem. V kazdem pripade je kachna predvarena.

 
penda
4752 příspěvků 26.09.04 03:27
další...

tipy :-)

 
gabi
551 příspěvků 29.09.04 18:43
...

Honzo, nemam to sice oskusane, ale jedna pani raz v nejakej relacii prezradila stary rodinny recept na chrumkavu pecenu hus, kde hus polievala pred koncom pecenia mliekom.

 
jirkakuta
19 příspěvků 08.12.08 15:45
...

nemá někdo nějaký update? ty staré odpovědi se mi moc nepozdávají…

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 08.12.08 16:45
Osušit!

Kachnu je třeba s velkým předstihem rozmrazit , je li mražená. Utřít do sucha a nechat oschnout mimo ledničku alespoň 2 hod. Pak teprve propíchat kůži - jen tučná místa, osolit a okořenit. Je dobré ji péct na mřížce, aby se nekoupala ve šťávě. Nevím, jak Číňani, ale na Moravě to tak děláme .

 
jau
457 příspěvků 08.12.08 17:56
...

Před koncem pečení pokropit kůži ledovou vodou, možno opakovaně. Pod kachnu vodu horkou, na kachnu studenou

 
AbiesAlba
400 příspěvků 09.12.08 10:42
křupavá kůrka

Dříve se mi nedařilo pěkně vypéci kachní tuk, přestože kachnu jsme milovali, snažili se zmírnit tučnost a zkřupavět kůrčičku, nedařilo se mi. Teď ji peču podle tohoto receptu TARGET = _new a kůrka je křupavá, během pečení sleju hodně sádla bokem. Přidáváme ještě navíc česnek, pže ho máme rádi. A také je pravda, že politím kůže studenou vodou se z kůžičky stává křupavá kůrka. Ale s tímto receptem to už nedělám, není to třeba.

 
jau
457 příspěvků 09.12.08 11:43
AbiesAlba

Tak zrovna tenhle recept mě zklamal. Po nadšených komentářích jsem ho před časem zkusila a výsledkem byla rozpadající se kachna, spíš vařená než pečená, plovoucí v neskutečném množství sosu, se kterým jsem si nějak nevěděla rady. Po křupavé kůžičce ani památka, musela bych to pak ještě dobu vypékat, na to už jsem neměla nervy, neb rodina se hlasitě dožadovala krmě

 
anickav
2904 příspěvků 09.12.08 14:46
Niekde v TV

som videla ako Číňan - kuchár v reštauráciu kačacie prsia najprv uvaril. Samotné prsia s kožou pred podávaním potom opekal. Žeby to bolo tajomstvo chrumkavej kačice? (plus koreniny atď)

 
Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 09.12.08 14:59
jau,

mám s Tebou podobné zkušenosti a mě se ještě navíc navrchu připálila a jak říkáš, maso odpadalo takovým způsobem, že už to nebyla ani káčena, ale takové maso „blevajs“. Již nikdy, není nad klasiku- sbírat kachní sádlo a podlévat! T.

 
AbiesAlba
400 příspěvků 09.12.08 20:06
jau, Terrinko

Pokusily jste se slít tuk při pečení? Mně se zatím kachna tímto způsobem vždy povedla.

 
buraci
1136 příspěvků 09.12.08 21:43
Abies

Jenže původní recept doporučuje péci kachnu bez odlévání tuku, pak to ovšem dopadne, jak popisují předřečnice, tedy rozpadající se kachna, která plave v tuku.

 
esmeralda
4813 příspěvků 09.12.08 21:59
Není to vůbec jednoduché....

Křupavou kachnu (předpokládám že se jedná o Kachnu po pekingsku) je asi vyrobit doma dost složité.

Kachna se po umytí a usušení celá nafoukne vzduchem aby se oddělila kůže od masa. Tento krok je asi velice důležitý k dosažení křupavé kůže.
Potom se krátce ponoří do vařící vody, natře se maltózou a nechá se viset a sušit v průvanu 24 hodin.
Nakonec se peče zavěšený za krk ve speciální troubě.

Přeji všem odhodlaným Labužníkům hodně úspěchů.

 
mrtvola
1394 příspěvků 09.12.08 22:06
Musím potvrdit,

že peču kachnu úplně stejně jako Jedlička. S tím, že každou hodinu sesbírám tuk. Kachna je dokonalá a křupavá. Z kostí nikdy neodpadla ani se nespálila. Maso je měkké a šťavnaté, ale v žádném případě není přepečené. Podle mne je základ v tom, že se peče pod poklicí. Jakékoliv tučné maso (třeba vepřová) je tak mnohem lepší, protože v počáteční fázi se maso pod poklicí dusí a tuk se lépe vypeče. Proto je pak i kůže nebo kůrka křupavější.

 
jau
457 příspěvků 10.12.08 06:20
Abies, Buraci

Právě. Pekla jsem přesně podle receptu, tam není o slévání tuku ani slovo

 
AbiesAlba
400 příspěvků 10.12.08 16:40
jau

To je pravda, o slévání tuku tam není ani slovo… Zkusíš to znova s tím sléváním? Fakt to pak stojí za to. Teď by se sem hodil slintající smajlík.

 
buraci
1136 příspěvků 10.12.08 16:58
Abies

Mě se sice neptáš, ale receptu ještě dám šanci, samozřejmě budu tuk průběžně odlévat. Akorát nechápu, že Flo v nové kuchařce píše, že dostala na původní recept spoustu příznivých ohlasů a ZNOVU ho bez slévání tuku uvádí. Tak holt jsme s jau a terrinkou akorát tři, komu kačena plovoucí v tuku nechutnala.

 
AbiesAlba
400 příspěvků 10.12.08 17:55
buraci a ostatní nejmenovaní

Samozřejmě jsem vás myslela všechny, holky (i kluci). Mně už totiž docela dost hrabe z práce a když jsem dneska o jedné digestoři prohlásila, že vypadá jako tlapička od kočičky, tak mi spolupracovníci odpustili úplně všechno.

 
bona
2416 příspěvků 10.12.08 18:34
...

Když jsem prvně pekla podle diskutovaného receptu, tak lsem to asi po 3,5 hodině nevydržela a nahlédla pod pokličku. Skutečně jsem se lekla, co všechno ta kačena pustila, úplně plavala v tuku. Tak jsem ho všechen vylila, kachnu přendala na pekáč, potřela mlékem a dopekla. A byla opravdu výborná.
Od té doby to dělám právě takhle, naposledy jsem ještě přidala kuřecí stehýnka (ta byla nejlepší) a kus domácího uzeného bůčku na dno. Chutě se za ty tři hodiny skvěle propojily , následovala fáze přípravy kůrčičky, každý strávník si vybral podle svého - bylo nás deset - k tomu dva druhy zelí, česnekový špenát a tři druhy knedlíků (ty jsem teda nedělala sama…).
Já tahleta tučná jídla příliš nevyhledávám, ale tentokrát jsem musela modifikovaný recept opravdu pochválit.

 
Sylvie
2302 příspěvků 10.12.08 18:51
Bono,

tu kachnu jsi pak dopékala v zakrytém pekáčku?

 
bona
2416 příspěvků 10.12.08 19:09
Ne-e,

odkrytou.

 
jau
457 příspěvků 10.12.08 20:03
Abies

Dobrá, taky jí dám ještě jednu šanci

 
buraci
1136 příspěvků 11.12.08 08:39
Bono

S tím bůčkem je to všem vynikající nápad. A ještě pro nás, co jsme maniaci přes čísla (nesnáším třeba termín dobře vyhřátá trouba): Předpokládám, že poté, co jsi kachnu odklopila a slila, tak jsi zvýšila teplotu na cca 200 stupňů? Díky:-)


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz