víno a vaření

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
chocolat
106 příspěvků 22.10.05 00:09
víno a vaření

nepatřím zrovna mezi vinaře, ikdyž naše rodina má dlouhou vinařskou tradici. co se pití týče, holduju sladkým dezertním, popřípadě lehkým bílým vínům.
jaké víno se ale nejlépe hodí, pokud chci připravt jídlo na způsob coq au vin?
abych diskuzi na téma vaření s vínem rozšířila, tak pište jakékoliv vhodné kombinace určitého vína s jinými surovinami ( zvěřina, ryby…)
 díky


Reklama


Reklama

Reakce:
 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.10.05 09:12
víno a vaření

Při restování brambor se mi nějak přichytly na pánev a tak jsem podlila Veltlínským zeleným (nebylo k pití-lahev jsem dostala), všechno připečené se odvařilo a brambůrky byly jedna báseň.

 
kamilio
551 příspěvků 22.10.05 10:39
víno a vaření

Potvrzuji, že na připečené zbytky masa, brambor a vlastně čehokoliv je víno velmi vhodný odlepovač. Stačí méně než deci a vše, co je přilepeno, se krásně odloupne.
Ale na vlastní vaření podle mé chutě naše vína nejsou ta nejlepší. Mají vyšší kyselinky a jsou trpčejší než standartní evropská vína. Takže, když na vaření, tak s levným zahraničním vínem jsou výsledky nejlepší.

 
DanaJ
1136 příspěvků 26.10.05 12:49
Pijeme víno docela často...

…a někdy se samozřejmě stane, že „kus“ zbude. Neváhám a naložím do něj maso. Kombinace různě míchám: červené nebo bílé víno s masem kuřecím, vepřovým, krůtím, někdy i hovězím a zvěřinou. Přihodím olej a koření dle chuti či nějakého receptu. V receptech nahrazuji vínem citron nebo vinný ocet; ale i obráceně.
A abych nezapomněla. Nejlepší z vína je francouzská cibulová polévka s toustíkem a sýrem. Mňam.

Nevím co to je coq au vin. Nemá to český název?

 
rosnicka
262 příspěvků 26.10.05 13:47
Domnívám se,

že cog au vin - je kohout na víně.

Jinak, skvělá vychytávka, směs „kohout na víně“ se dá koupit od Knorru a maso se peče, spíš dusí, v přiloženém plastikovém pytlíku troubě cca 1h.

Udělala jsem v neděli takhle kuřecí čtvrtky, přidala do pytlíku ještě brusinky a pár lžic vína a bylo to VÝTEČNÉ (přítel si nejdřív myslel, že jsme to dostali jako hotovku od jeho babičky a já jen ohřála, tak jsem se „naoko“ děsně urazila. Přeci mu neprozradím své triky

 
Sněhurka
446 příspěvků 26.10.05 14:53
Kohout na víně

V Čechách je kohout zbožím nedostatkovým, upravila jsem tedy recept na „Coq au Vin“ a vytvořila lahůdku z dostupných surovin - podívejte se sami: Povltavská koketka . V tomto receptu používám běžné červené suché francouzské víno (nakupuji v Německu, v ceně okolo 1,80 euro/láhev - myslím, že tam mají stále vína levnější než u nás). Jsou samozřemě naprosto postačující i k pití. Držte se totiž zá:,–(y, že víno, které chcete používat na vaření vám musí chutnat. Jinak pokrmu neprospěje

 
DanaJ
1136 příspěvků 26.10.05 15:09
Á...

…tak kohouta jsem nikdy nekuchtila.
Ještě k tomu vínu. Souhlasím, že pod jídlo dáváme jen víno, které nám chutná. Kupuji víno v průměru nad 100Kč do 200až300Kč. Při záchvatu i dražší; někdy i zlevněné ale jen osvědčené značky.

PS: Už se mi stalo, že jsem zkazila jídlo alkoholem - byl to Key rum, který patřil dle receptu do marinády. Moc mi nechutnal, ale říkala jsem si, že třeba s kombinací s koření se to zlepší. A ono ne - fuj. Doporučuji jen osvědčenou kvalitu a chuťovým pohárkům lahodící mok. Jak někomu něco nesedne, tak ani jídlo nebude dobré.

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 17.11.05 10:55
Chocolatko

ja s vinem varim moc casto, bud do marinad, nebo jako zaklad omacek - na testoviny, ale hlavne k masum. Maso prudce orestuju, vypek podleju vinem, prodam dalsi ingredience, vratim maso a sup s tim do trouby dodusit. Pak pripadne propasiriju a nekdy pridam smetanu. Nase rodina tyhle omacky miluje :-)) Kohouta na vine (teda vlastne kure) delam docela casto, nejlepsi je totiz ohrivany druhy den, takze je to takovy odpustek pro manzela kdyz jdu vecer s holkama trajdat :-)) Vina pouzivam jen a pouze suche, klidne ceske kolem 100, ale urcite ne ty nejlevnejsi - za:,–(a - otevru flasu, odleju do kastrolu a zbytek vypijeme k jidlu :-)) Pouze na dezerty, kde se specialne vyzaduje tak davam sladke nebo dezertni vino. Sotva mimino dovoli, hodim ti sem par receptiku.

 
chocolat
106 příspěvků 17.11.05 14:20
Andry...

…díky, těšim se na recepty!

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 18.11.05 10:03
uz tam jsou

mas tam zatim dva, normandske kure - to je nam a klasika s vinovosmetanovou omackou. Mozna to na prvni pocteni tak nevypada, ale to je taky moooc dobre, chce to zkusit. Jeste ti pak prihodim kokována - Cog au vin v nasi rodinne verzi. Tak drzim palce at chutna a pak dej vedet :-))

 
Eleeen
1127 příspěvků 18.11.05 10:55
vařte s tím, co Vám chutná

přikláním se ke Sněhurce a i k ostatním, nevařte s vínem, které Vám nechutná na pití!!! Tuhle obecnou zá:,–(u hlásá nejeden mistr kuchař (či mistryně kuchařka… ).
Mám lehký receptík na vinnou omáčku k rybám: drobně posekanou cibuli a červenou kápii orestuj na olivovém oleji, zalij 150 ml červeného vína a přidej malý rajčatový protlak, ochuť bazalkou, bílým pepřem, solí, cukrem a jinými bylinkami dle chuti, svař na hustotu omáčky.
V létě mnohokrát odzkoušené k makrelkám na roštu, v zimě i k lososovi na pánvičce. Zvláštní - červené víno a ryba. Ale pokud je ryba tučnější, tak se této kombinaci nebráním…

 
chocolat
106 příspěvků 18.11.05 18:33
Andry...

mrkám na to…bezva. zrovna dneska sem dostala v hypernově zadara lahev bílýho, takže už vim, co s ním udělám°

 
Labužník Andry02
121 příspěvků 11.12.05 16:08
Kniha

Dneska jsem objevila v Luxoru knihu od Helen Baker a to primo o tom jak varit s vinema a jake vino pak k tomu pit a co k tomu zakousnout po jidle - MOC PEKNA - jmenuje se (jak jinak) Kohout na vine

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 13.12.05 11:37
Druhá kniha o kráse snoubení vín a pokrmů

autoři: Luboš Bárta, Branko Černý
vydalo Geronimo Collection, 2005


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz