nepatřím zrovna mezi vinaře, ikdyž naše rodina má dlouhou vinařskou
tradici. co se pití týče, holduju sladkým dezertním, popřípadě lehkým
bílým vínům.
jaké víno se ale nejlépe hodí, pokud chci připravt jídlo na způsob coq au
vin?
abych diskuzi na téma vaření s vínem rozšířila, tak pište jakékoliv
vhodné kombinace určitého vína s jinými surovinami ( zvěřina,
ryby…)
díky
víno a vaření
Při restování brambor se mi nějak přichytly na pánev a tak jsem podlila Veltlínským zeleným (nebylo k pití-lahev jsem dostala), všechno připečené se odvařilo a brambůrky byly jedna báseň.
Potvrzuji, že na připečené zbytky masa, brambor a vlastně čehokoliv je
víno velmi vhodný odlepovač. Stačí méně než deci a vše, co je
přilepeno, se krásně odloupne.
Ale na vlastní vaření podle mé chutě naše vína nejsou ta nejlepší.
Mají vyšší kyselinky a jsou trpčejší než standartní evropská vína.
Takže, když na vaření, tak s levným zahraničním vínem jsou výsledky
nejlepší.
…a někdy se samozřejmě stane, že „kus“ zbude. Neváhám a naložím
do něj maso. Kombinace různě míchám: červené nebo bílé víno s masem
kuřecím, vepřovým, krůtím, někdy i hovězím a zvěřinou. Přihodím
olej a koření dle chuti či nějakého receptu. V receptech nahrazuji vínem
citron nebo vinný ocet; ale i obráceně.
A abych nezapomněla. Nejlepší z vína je francouzská cibulová polévka
s toustíkem a sýrem. Mňam.
Nevím co to je coq au vin. Nemá to český název?
že cog au vin - je kohout na víně.
Jinak, skvělá vychytávka, směs „kohout na víně“ se dá koupit od Knorru a maso se peče, spíš dusí, v přiloženém plastikovém pytlíku troubě cca 1h.
Udělala jsem v neděli takhle kuřecí čtvrtky, přidala do pytlíku ještě brusinky a pár lžic vína a bylo to VÝTEČNÉ (přítel si nejdřív myslel, že jsme to dostali jako hotovku od jeho babičky a já jen ohřála, tak jsem se „naoko“ děsně urazila. Přeci mu neprozradím své triky
V Čechách je kohout zbožím nedostatkovým, upravila jsem tedy recept na „Coq au Vin“ a vytvořila lahůdku z dostupných surovin - podívejte se sami: Povltavská koketka . V tomto receptu používám běžné červené suché francouzské víno (nakupuji v Německu, v ceně okolo 1,80 euro/láhev - myslím, že tam mají stále vína levnější než u nás). Jsou samozřemě naprosto postačující i k pití. Držte se totiž zá:,–(y, že víno, které chcete používat na vaření vám musí chutnat. Jinak pokrmu neprospěje
…tak kohouta jsem nikdy nekuchtila.
Ještě k tomu vínu. Souhlasím, že pod jídlo dáváme jen víno, které
nám chutná. Kupuji víno v průměru nad 100Kč do 200až300Kč. Při
záchvatu i dražší; někdy i zlevněné ale jen osvědčené značky.
PS: Už se mi stalo, že jsem zkazila jídlo alkoholem - byl to Key rum, který patřil dle receptu do marinády. Moc mi nechutnal, ale říkala jsem si, že třeba s kombinací s koření se to zlepší. A ono ne - fuj. Doporučuji jen osvědčenou kvalitu a chuťovým pohárkům lahodící mok. Jak někomu něco nesedne, tak ani jídlo nebude dobré.
ja s vinem varim moc casto, bud do marinad, nebo jako zaklad omacek - na
testoviny, ale hlavne k masum. Maso prudce orestuju, vypek podleju vinem,
prodam dalsi ingredience, vratim maso a sup s tim do trouby dodusit. Pak
pripadne propasiriju a nekdy pridam smetanu. Nase rodina tyhle omacky miluje
Kohouta na vine (teda vlastne kure) delam docela
casto, nejlepsi je totiz ohrivany druhy den, takze je to takovy odpustek pro
manzela kdyz jdu vecer s holkama trajdat
Vina pouzivam jen a pouze suche, klidne ceske
kolem 100, ale urcite ne ty nejlevnejsi - za:,–(a - otevru flasu, odleju do
kastrolu a zbytek vypijeme k jidlu
Pouze na dezerty, kde se specialne vyzaduje tak
davam sladke nebo dezertni vino. Sotva mimino dovoli, hodim ti sem par
receptiku.
mas tam zatim dva, normandske kure - to je nam a klasika s vinovosmetanovou
omackou. Mozna to na prvni pocteni tak nevypada, ale to je taky moooc dobre,
chce to zkusit. Jeste ti pak prihodim kokována - Cog au vin v nasi rodinne
verzi. Tak drzim palce at chutna a pak dej vedet
přikláním se ke Sněhurce a i k ostatním, nevařte s vínem, které
Vám nechutná na pití!!! Tuhle obecnou zá:,–(u hlásá nejeden mistr
kuchař (či mistryně kuchařka… ).
Mám lehký receptík na vinnou omáčku k rybám: drobně posekanou cibuli a
červenou kápii orestuj na olivovém oleji, zalij 150 ml červeného vína a
přidej malý rajčatový protlak, ochuť bazalkou, bílým pepřem, solí,
cukrem a jinými bylinkami dle chuti, svař na hustotu omáčky.
V létě mnohokrát odzkoušené k makrelkám na roštu, v zimě
i k lososovi na pánvičce. Zvláštní - červené víno a ryba. Ale pokud je
ryba tučnější, tak se této kombinaci nebráním…
mrkám na to…bezva. zrovna dneska sem dostala v hypernově zadara lahev bílýho, takže už vim, co s ním udělám°
Dneska jsem objevila v Luxoru knihu od Helen Baker a to primo o tom jak varit s vinema a jake vino pak k tomu pit a co k tomu zakousnout po jidle - MOC PEKNA - jmenuje se (jak jinak) Kohout na vine
autoři: Luboš Bárta, Branko Černý
vydalo Geronimo Collection, 2005
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
