Vepřová konzerva

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
LaraCroft
7 příspěvků 13.02.06 12:33
Vepřová konzerva

Neví někdo náhodou recept na domácí vepřovou konzervu(dnešni z marketů se nedají jest).Děla je u nás jeden řezník,..ale nechce dát recept

Reakce:
petra1
86 příspěvků 14.02.06 08:14
mno,

nevím, jak ji dělá tvůj řezník, ale já dělám doma něco podobného vepřové konzervě. Nakoupím bůček, většinou ve větším množství, většinu tučných částí zkrájím a zeškvařím na škvarky, kosti nezbavuji nijak výrazně masa, protože je upeču a to co mi zbyde - čili tak půl na půl libové a tučné nakrájím na drobné kousky, osolím, opepřím, přidám trošku vody a vařím. Až je maso hodně měkké, tak ho buď „rozšťouchám“ vidličkou nebo přímo šťouchadlem na brambory, směs nacpu do sklenic a zavíčkuju. Je dobré to zavařit, pokud to chcete uchovat dýl.

Pilka
113 příspěvků 07.03.06 07:33
Vepřová konzerva - Laro!

Už tady někdo psal o zavařování vepřového masa. Protože taky vzpomínám na kdysi vynikající čínské vepřovky, zkusila jsem podle tohoto návodu a rad těch, kdo mají svého čuníka a zpracovávají maso.
Do 3/4 litrové sklenice na dno kousek vepřové kůže, na to napěchovat směs vepřového masa (plec, bůček, zkušení mi radí obětovat i kus krkovice, protože je jemná), krátce dej, co máte rádi, tučnější nebo libovější, ale jen libové by asi bylo dost suché.
To maso je samozřejmě nějak rozumně solené, solila jsem od oka a trošku olízla (dá se to přežít - důkazem je, že jsem ještě zde). Já jsem dala i malinko pepře, protože ho cpu snad i do dortů.
Navrch jsem dala zas kousek kůže a trochu vody, aby bylo maso potopené. Vařila jsem jeden den 1,5 hodiny, a po 24 hodinách ještě jednou 1,5 hodiny.
Takže:
1. Nakrájet syrové vepřové maso na větší kousky (já měla asi 4×4 cm, bůček na menší).
2. Osolit (případně opepřit, kmín mi tam vadí, už je to pak trochu omezené v použití).
3. Do dobře vymyté sklenice na dno kousek vepřové kůže.
4. Dobře napěchovat promíchané maso.
5. Navrch taky kousek kůže a pár lžic vody, aby bylo maso potopené.
6. Otřít okraj sklenice hadříkem namočeným v lihu, aby dobře chytlo víčko.
7. Uzavřít víčkem s červenou gumičkou, vičko jsem nechala před použitím chvíli vařit, kvůli desinfekci - při nákupu chtěj víčka na maso.
8. Vařit 2 hodiny (po předchozí zkušenosti, když maso bylo spíš „al dente“)
9. Nechat 24 hodin vychladnout.
10. Znovu nechat vařit 2 hodiny.

Udělala jsem tehdy jen jednu sklenici na zkoušku (zbylo mi plecko a bůček od jiného zpracování), pak jsem zkoušela nějaký čas čekat, jestli se to opravdu nekazí. Nekazilo se, a když jsme to otevřeli, plakali jsme radostí a blahem. Bylo to „ono“, a mnohem lepší než bývalá totalitní čínská vepřovka.
Můžu vřele doporučit, hledám zdroj kvalitního čerstvého (nemraženého) a trošku lacinějšího vepřového masa. Už jsem zjistila, kde porážejí a prodají, co si objednám - celou krkovici, celou plec apod.
Vyzkoušej, budeš spokojená (radím zkusit menší množství a rozhodně dodržet červená víčka, otření okraje sklenice).
Měj se a odvahu, složitě to jen vypadá. Jinak to jde ráz na ráz.
Měj se krásně.

misapoho
135 příspěvků 07.03.06 15:58
...

ja sem dávala recept od mojí maminy, zkus juknout:
 http://recepty.labuznik.com/recipe.php?…

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz