Kdo se v tomto znamení narodil?
Jedna z největších osobností světové gastronomie: Jean-Anthelme
Brillat de Savarin - 2.4.1775. jeho dílo, kniha Fyziologie chuti
výrazně poznamenala vývoj gastronomie.
Znáte jeho aforismy?
Např: Kdo se přejídá, nebo opíjí, nerozumí jídlu ani pití. Řekni mi co
jíš a já ti řeknu co jsi.
Menu bez sýra je jako krasavice bez oka.
Objev nového pokrmu má pro lidstvo mnohem větší smysl, než objev nové
hvězdy.
Kdo pozve přátele na hostinu a nepodílí se ani v nejmenším na přípravě
pokrmů, nezaslouží si, aby vůbec nějaké přátele měl!
17.4.1737 Antoin Auguste Parmentier - francouzský agronom,
ketrý se velice zasloužil o rozšíření brambor, jako potraviny, do Evropy.
Zabránil tak v 18.stol hladomoru.
Najděte si v receptech jeho sekanou pečeni.
26.3.1753 hrabě Benjamin Rumford americký fyzik, vl.
jménem Thomsen.
Zjistil m.j., že ušlehaný bílek je špatným vodičem tepla - a hned
vyzkoušel zapéci zmrzlinu v bílkovém sněhu. Publikoval různé vynálezy a
zlepšováky sporáků, kuch. zařízení a odvětrání.
Zabránil hladomoru vyvařováním husté zeleninové polévky s kašovinou ze
žlutého hrachu, s vložkou brambor, krupek a slaninou. A dostal za tento
výkon titul.
u nás - 8.4.1901 Vilém Vrabec - vynikající specialista, učitel a spisovatel (27 titulů). Znáte jeho klasickou Studenou kuchyni??