Vážení souputníci

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ivo
1045 příspěvků 26.09.06 08:58
Vážení souputníci

…s ohledem na to, že naše kuchyň (konkrétně kuchyňská linka) již vykazuje poměrně značné známky opotřebení, nezbývá mi nic jiného, než provést její rekonstrukci. Toto se dotkne i spotřebičů. A najednou jsem zjistil, že za těch několik posledních let vývoj zaznamenal jistý pokrok a já se neumím příliš orientovat v nových výrobcích.
Obracím se proto na Vás a byl bych rád, kdybyste mi poradili, jakých chyb se vyvarovat. Jedná se mi zejména o varnou desku a pečící troubu (případně myčku nádobí). Jsem zastáncem co nejjednoduššího ovládání se zachováním jistého komfortu. Řeknu Vám, že např. u varných desek jsem přímo šokován množstvím nových pojmů - jen nakouknutím k jedné značce jsem zjistil, že varná deska může mít:

  • varnou zónu
  • radiant zónu
  • duální zónu
  • halogenovou zónu
  • zářící zónu
  • indukční zónu (A to se pořád bavíme o plotýnkách - tož uznejte, James Bond nejsem :-))) )

No a co se týká trouby - měla by být jinde, než varná deska, takže mě zajímá výška jejího optimálního umístění, sladké jsme pekli zhruba 6×/rok (ale nikde není napsáno, že se frekvence nezvýší) - tím jsem chtěl naznačit, že troubu využíváme zejména na pečení mas a na zapékání.

Resume: poraďte, prosím, osvědčenou značku, kterých chyb se zá:,–(ně vyvarovat a co si za žádnou cenu nenechat ujít…

Na Vaše postřehy, rady, nápady a pokyny se těší Ivo.

Reakce:
 
jau
457 příspěvků 26.09.06 11:50
...

Ivo, pokud Ti mohu poradit, tak pečící troubu si dej vestavět tak, aby ses k ní nemusel ohýbat. Zvlášť s přibývajícími léty a ubývající ohebností to uvítáš I manipulace s horkým nádobím je snazší takto. Jinak si myslím, že v prodejnách s nábytkem ti poradí nejlépe. U nás nabízejí projekci na počítači zdarma: udělají Ti návrh a po schválení instalují. Určitě je něco takového možné i tam u vás. Ahoj

 
Eja
3831 příspěvků 26.09.06 12:38
Ivo,

v mém deníčku je „kuchyň pro Marmeladu“, možná Tě tam něco inspiruje.
K varné desce - pokud nejsi limitován nějak zá:,–(ně financemi, tak doporučuji indukční varnou desku, za nejpříznivější cenu ji pokud vím v současné době má Electrolux. Stejně jako plyn okamžitá reakce - zapneš, je to horké, vypneš, je to studené. Navíc je to teplé jen pod hrncem. Použitelné je to nádobí, na které když picneš na dno magnetku, tak se přisaje. Jinak záleží na tom, jestli jsi zvyklý na plyn nebo na elektriku. Osobně nevidím přímou úměrnost mezi cenou varné desky a výsledným produktem v hrnci. Mám obyčejný plan a pohoda.
Trouba - zá:,–(ní rozlišení je pravý horkovzduch a to, čemu se jen tak říká, což mám i já - je to víceméně klasická elektrická trouba, ale má ventilátor, který můžeš zapnout nebo vypnout. Pravý horkovzduch je ten, který má uvedeno „kruhové těleso“. Platí totéž co u varné desky - různé logistické fígle, které šroubují cenu nahoru, jsou podle mne na kočku. Každá trouba má základní režimy - teplot shora, teplo z obou stran, gril. Nic víc nepotřebuješ. Umístění viz mé foto - trouba je zcela vpravo. Klasický sporák bych už v životě nechtěla.
Koš a utěrky viz fotky.
Výhodné bývá větišnou nakupovat v akčním setu.
Značka - já mám desku a troubu Whirpool, nejjednodušší a stačí to. Jinak jsem ale „electroluxová“, mám od nich lednici a pračku.
Myčka - no, mám malou kuchyň a bankovní konto není bezedné a chtěla jsem sušičku prádla. Po dvou letech musím říct, že volba byla správná. Myčka znamená kromě jiného mít nádobí, které tam bez újmy můžeš strkat a mít ho dost. Když už, tak určitě 60-ku.
To jen pro začátek, ptej se, mám to celkem zmáklé.

 
hafca 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.09.06 12:50
...

Značku si asi vybereš jakou budeš chtít a podle referencí. Lepší je asi v:,–(it na osvědčené výrobce AEG, Siemens, Electrolux, případně Fagor. Jen než do něčeho půjdeš, podívej se kde je servis. Je to zdánlivě banální, ale jednou skončí záruka a pak je docela průšvih, když i malou závadu jedou opravit z velké dálky a cena dopravy pak o hodně převyšuje cenu opravy. Kupříkladu Baumatic má jen centrální servis a nikde žádné zastoupení.
Varná deska je o volbě mezi elektrikou a plynem. Je známo, že na elektrice nikdy nedosáhneš takové teploty jako na plynu. Dal bych si taky pozor, kde je umístěný největší hořák. Nám to nedošlo a máme ho vzadu. Vypadalo to sice pěkně, že se nebudem muset natahovat přes velký hrnec, ale nedošlo nám, že hořák je jen kousek od zadní stěny linky. Špatně se tam vejde veliký hrnec a začíná trpět zadní stěna, protože to teplo je dost velké. Ideál je asi buď 5 ploten a největší uprostřed a nebo 4 a ve předu. Trouba jak už tu psal(a) jau určitě výš. Máme jí ve výšce kychyňské linky je to paráda, žádné ohybání, je do ní dobře vidět a dobře se v ní manipuluje. Nedá se to srovnat s klasickým sporákem.
Nic víc mi teď nenapadá a tak přeji š´tastnou ruku při výběru.

 
Eja
3831 příspěvků 26.09.06 12:51
Ještě-

baterie. Výsuvná sprška je ÚŽASNÁ věc, doporučuji. Velký hrnec postavím vedle dřezu, vytáhnu chobot a napustím. Mám Paffoni a mohu doporučit. Dřez - mám Franke a proti těm pididřezíkům, které se prodávají v různých marketech, je to malá vana. Super. Nedoporučuji kulatý dřez, méně se do něj vejde.
Výška pracovní desky - měřím 174 cm, mám ji ve výšce 90 cm a mohla být klidně ještě o 10 čísel výš. Pokud bys někde narazil na teorie, že by kuchyň měla být tříúrovňová, nejníž varná deska ( abys viděl do hrnce), pak ten základ a ještě o něco výš dřez, tak to už mi přijde skoro moc složité a hlavně bych si v malé kuchyni připadala jak na schodišti.

 
Eja
3831 příspěvků 26.09.06 13:01
Hafca

má pravdu, ani jsem si to s tím největším hořákem neuvědomila - já ho mám vepředu vlevo, vzadu by to fakt nebylo moc dobré.

 
Manana
1515 příspěvků 26.09.06 14:33
kuchyně

To hlavní asi už Labužníci řekli. Já bych se klonil k plynu místo elektriky. A doporučuju dřez s drtičem odpadků nebo takový, ve kterém je takové okénko s krytem, který když dáš stranou tak tam je díra do odpadkového koše a můžeš rovnou třeba loupat cibuli.

 
Eja
3831 příspěvků 26.09.06 14:59
Taky ještě

zda nerez či ne. Pokud je kuchyň zvlášť, tak bych do nerezu asi nešla. Chce to přece jen trochu nadhled, jinak se člověk z prstíků zvencne.
Jinak úplný souhlas s Maňanou - plyn, nebo jak už jsem psala indukce. Elektrickou sklokeramiku bych nechtěla ani za nic.
Jen upozorňuji, že nerezové desky ( aspoň ta moje, ale už jsem to slyšela z více stran), chtějí něžné zacházení. PO týdnu jsem ji přejela zelenou stranou houbičky na mytí. Nedoporučuji.
Pro neurotiky nerez podle mne obecně není, já to prostě večer všechno během 5 minut setřu modrým mikrovláknovým hadříkem a hotovo. Pokud si nevšimnu nějakého prstíku na troubě, tak rozhodně neletím to napravit.

 
buraci
1136 příspěvků 26.09.06 16:55
Skladacka

Ivo, ja bych ti doporucila poskladat desku ze dvou indukcnich nebo sklokeramickych plotynek a dvou horaku na plyn. Na elektrice muzes velice citlive varit jidla nachylna na pripaleni napr. rizota, hustsi omacky, jidla dlouhou dobu problublavajici atd. a na plynu se skvele smazi. Dost firem uz takove reseni nabizi a je to to nejidealnejsi. Pripadne pokud mas penez jako zelez a misto, doprej si poradny 90cm sporak. Ale pozor: Na indukci musis mit prislusne nadobi, tj. magneticke, s hlinikovou panvi nepochodis. Na troubu mam skrinku vysokou 140 cm, lip se u toho dela. Ze znacek bych volila Whirlpool nebo AEG, mam s nimi ty nejlepsi zkusenosti. Mycku bych ti doporucila podstavnou (mam AEG OKO Favorit), nikoliv vestavenou, jedna se o dost poruchovy spotrebic a je zbytecne do ni vrazet moc penez. Mam jiz treti mycku v zivote (za 10 let samostatneho bydleni) a vim o cem mluvim.

 
Ivo
1045 příspěvků 01.10.06 23:13
Mojí milení...

…kdysi jsem neměl problém: tady mi střihni sporák, tu mi nainstaluj dřez a do toho koutu potřebuji zásuvku pro lednici…a večer jsme to zapili a bylo hotovo…

Dnes jsem v pomykově…jsem ale hodně vděčný za Vaše zkušeností…doma vaříme na plynu, na chalupě na elektrice…tady jednoznačně vítězí plyn (ten komfort okamžitého ztlumení či akcelerace je neoddiskutovatelný) a tak mě vééélmi zajímal názor na keramické desky…zda-li jsem to správně pochopil, dá se dnes již najít deska, která umí rychle „vařit“, ale i rychle tlumit teplotu…a pak je zde ještě jedna okolnost, která mě sra… i u plynu, a sice, že když jsem chtěl kus masa zprudka „opražit“ v pekáči, tak vřel jen střed a na stranách se to stejně jen koupalo a tento nedostatek mi snad s rozumně zvolenou deskou zmizí…

Eji, ale i ostatní, děkuji za rady…když Vás ještě něco napadne, tak se, prosím, se mnou ještě podělte…zdraví Ivo.

 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 02.10.06 00:19
ještě k myčce

Pokud se pro ni opravdu rozhodneš, doporučuji Miele. Mám ji už hezkých pár let, pořád tu stejnou. Opraváře jsem nepotřebovala, Běžnou údržbu dělám sama. Tohle není spotřebič, který bychom museli měnit 3× za 10 let. Já ji koupila tak na 20 roků.

K troubě - mám Siemens, pečlivě vyhledaný v ceníku s odvržením všech zbytečností (viz něčí příspěvek níže). Slouží taktéž bez poruchy a peče dobře.

 
DanaJ
1136 příspěvků 03.10.06 10:10
Ták..

u nás doma máme už přes 3 roky desku, troubu a myčku od SIEMENS. Siemens je nejlepší značka pro zmiňované spotřebiče.
Nad desku bych doporučila digestoř od Best. Je vynikající. Má omyvatelné filtry, takže když se signalizace rozsvítí, tak se zlehka vycvaknou a šoupnou do myčky.
Naši kupovali snad ty nejdrazší:
Desku indukční sklokeramickou. Stačí 4 varné zóny. Máme u ní máme 2 čidla (vzadu), ke kterým jsme dostali 2 hrnce Fisler. Čidla hlídají teplotu a délku vaření. Nádobí Fisler má speciální „vlnitou“ poklici, která se dá „zamikat“, prostě se jen pootočí o 90stůpňů. Potřebujeme-li odběhnout, poklici odemkneme a nemusíme se bát, že by tekutina vzkypěla a vytekla. Jestliže nedejbože na hrnec úplně zapomenem, tak se po určité době sám vypne (nevím přesně, třeba za dvě hodiny) - to platí pro všechny 4 tóny. K velkým hrncům: Je lepší je mít varnou zónu na velké hrnce vzadu, protože „neohrabaným“ mícháním (protože je to vzadu a daleko) se malé posouvají. Je-li vzadu velký a tedy těžký hrnec, tak se ani nehne. S každou varnou deskou je problémek, mělo by se dávat pozor, aby na ní nepadlo nic sladkého, protože to pak „vyžírá“ důlečky - řekl nám to prodejce (cukr nesmí na desce zkaramelizovat); za tři roky užívání a dávání na to pozor - není problém - se nám nestalo, aby tam padlo sladké; spíš vyteče polévka, než se na tom naučí čovek vařit. Varná deska se dokonale omývá a udržuje. Dostali jsme na to škrabku s jakousi žiletkou, ale ta se použeje, když se tam připeče nějaký kusane - to se nám nepovedlo, tak jsme ještě škrabku neužili. Na mytí desky je třeba používat speciální jemní píseček na drhnutí; jinak stačí omývat „naším novým jarem“.
Troubu máme „klasicky“ dole. Chtělo by jí dát výš, ale zase pozor, aby nebyla moc vysoko, aby´sis nespálil ruce o otevřená dvířka. Má spousty dokonalých funkcí: MW, zapařování - bezva na buchty, jsou jak peříčka; horkovzduch, ještě nějaké speciální 3D honění vzduchu - pro více pekáču nad sebou - dobré na pečení cukroví, gril, samočištění, umí píct jen na středu pekáče a nebo celoplošně a další - už nevím. Je tam i časovač - sama se vypne. V provozu trouba uvnitř svítí, takže když kontroluješ co to dělá, nemusíš otvírat dvířka.
Myčka je bombová, ale jinou jsme před tím neměli, tak nemohu porovnat. Sama si dávkuje leštidlo a sůl a řeknesi, kdy potřebuje doplnit - žůžo, šetří spotřebu. Prášek se dává pokaždé před zapnutím mytí.
Ta sprška k dřezu by se mi taky líbila a myslím, že je to hodně praktické (na sprchování ovoce, na plnění těžkých hrnců vodou atd..). Chtěla bych, i když bych měla myčku na nádobí mít dvojdřez a takový ten pidi dřezíček na ovoce.
Do drtiče bych nešla, protože máme doma zahradu, tedy kompost a ještě slepky a kočku domácí venkovní, takže po nás nic nezbyde do drtiče a taky se mi nelíbí, že se s tím zatěžují odpadní vody, ale do paneláku bych si ho asi pořídila (lepší než to házet do komunálu). To bych radši znečišťovala vodu centrálním vysavačem s mokrým vysáváním (samosplacovacím).

 
marmelada
1643 příspěvků 03.10.06 11:19
Ivo

inspiruj se od Eji. Já to udělala a tímto jí také děkuji za nápady. Uplatnila jsem je. Ten nápad s místem na utěrky si nemůžu vynachválit. Koše jsme zabudovali hned v trosestavě (třídíme - dcera je ekologický terorista ). Krom toho ještě volná skříňka na tácy a vály. Myčku vestavnou. Doporučuji 60tku, využije ji i dvojčlenná rodina. Fotky přidám do deníčku, jen co opět zprovozním foťák - vybouchl mi a to doslova. Ještě. Digestoř výsuvnou. Je v porovnání s komínovou za pár kaček a má vyšší výkon. A všude dost světel.

 
DanaJ
1136 příspěvků 03.10.06 11:44
..

Marmeládo, nepochopila jsem to s tím světlem. Vždyť přeci digestoře mají zespod světýlka.
A s těmi onými na ručníky se mi hrozně líbí, jak kdysi bývali ty tyče nad kamnama, ale teď je všechno jinak.
Ten odpadkový koš s třemi „zásobníky“ se mi taky líbí. Jsem ekologický terorista, ale narozdíl od vás mě moji rodiče neposlouchají. Ach jo.

 
DanaJ
1136 příspěvků 03.10.06 11:48
Myčka

A taky doporučuji tu větší myčku. Známá je sama a koupila si tu menší a říká, že se jí tam nevejde většina hrnců.

 
lydia
1227 příspěvků 04.10.06 16:11
Ivo,

taky si dovolím přidat své zkušenosti. Záleží na tom, kolik máš místa a peněz. Podívej se sem , můžeš i plánovat.Já mám pečící troubu také zvlášť, ve výši linky, je to pohodlné. Myčku v každém případě, i když ji třeba hned nenaplníš, tak tam to nádobí můžeš alespoň schovat. Mám el. keramické varné desky. Švagrová má plynové, ale také pod keramikou. Kombinované neznám, ale nevím, jestli by to bylo praktické, už kvůli čištění. Pokud hodně vaříš a máš místo, 90 cm varné plochy není určitě k zahození. Mám doma spotřebiče fy. Siemens, všechny 60 cm, jsem velmi spokojená. Mám je všechny zastavené, není problém je vytáhnout, kdyby byla porucha. Ale zatím nebyla. Už jsem zařizovala 2× kuchyň a vždy od fy. Siemens. Mám i pračku a sušičku od fy. Siemens. Velmi praktické jsou zásuvky - šuflátka - skryté v podstavci. A hlavně vysokou kuchyň, aby se tam hodně vešlo, i když se někdy musím postavit na židli , Pokud budeš dělat kuchyňský nábytek přes roh, tak ho využij otáčícími skřínkami - velmi praktické. Také dobré jsou tzv. lékarenské skříňky.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz