Vařte jako šéf!

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
oldsoft
682 příspěvků 15.06.13 15:28
Vařte jako šéf!

Vařte jako šéf

Reakce:
 
jcs1
77 příspěvků 20.06.13 13:10

Vařte jako šéf chválím. Pro mě je to jeden z nejzajímaějších pořadů o vaření na české stanici za poslední dobu. A to píšu i když mě p. Pohlreich v jeho jiných pořadech nezaujal, ba odpuzoval :)

Toto je vskutku povedená věc, zvlášť pro začátečníky jako jsem já. Už úvodní díl o vejcích byl bezvadný.

 
casino
4479 příspěvků 20.06.13 20:23
Zdendu P. miluju…

… zatím platonicky, hehe
Je to jediný pořad o vaření kvůli kterému zapomínám vařit!
Dříve byl pro mě zajímavý Emanuel Ridi když začínal vařit… Pak se párkrát ukecl (např. původ názvu Pasta alla norma)…
Když skejtuju po TV, tak občas narazím na PROSTŘENO a studem bych se propadl…
Ale Zdenda, to je jiný kafe… a není to jen sympatiemi k člověku, co se chová také jako hovado… No, u něj je to jen póza, hihi
Z každého dílu si odnesu něco nového…, i kdyby to bylo jen míchání do osmiček haha
Takže dnes PRIMA 21:40 :potlesk:

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 21.06.13 16:08

To musím doporučit nejen dceři, ale i sestře…

http://play.iprima.cz/all/369400/all

Člověk se vážně stále má co učit a Zdenda vypadá jako fajn člověk… Hlavně tto umí podat tak, že si to člověk snadno zapamatuje…

Asi to bude jediný pořad o vaření, který hodlám sledovat poctivě…

 
birkana
1674 příspěvků 21.06.13 18:14

Přispěju také s mojí troškou do mlýna :lol:

Zdenda, jak mu v duchu říkám, mě „oslnil“ už jeho Grilovací sérií :potlesk: Je to chlap, který ví, co chce. A hlavně umí :! (Že by byl také zrozen ve znamení býka :think: ). Z této série jsem viděla jen část „Vejce“. Pokud i ostatní díly jsou tak profi, dala bych tento materiál jako povinný předmět pro nastávající hospodyňky. I když :cert:… jak před zhruba deseti léty prohlásil můj (tenkrát 26-ti letý syn): „Dneska už nikdo přece doma nevaří, to jen ti staří vaří a pečou, dneska všechno koupíš jako hotovku nebo chlazený! A když máš hlad, najíš se u každého okýnka s jídlem“ Od chlapa to beru, ale jestli takto přemýšlí i většina děvčat :evil: Pak my zde na Labu jsme dinosauři na vymření :andel: :andel: :andel:

 
Eja
3831 příspěvků 26.06.13 12:36
@birkana píše:
Přispěju také s mojí troškou do mlýna :lol:
I když :cert:… jak před zhruba deseti léty prohlásil můj (tenkrát 26-ti letý syn): „Dneska už nikdo přece doma nevaří, to jen ti staří vaří a pečou, dneska všechno koupíš jako hotovku nebo chlazený! A když máš hlad, najíš se u každého okýnka s jídlem“ Od chlapa to beru, ale jestli takto přemýšlí i většina děvčat :evil: Pak my zde na Labu jsme dinosauři na vymření :andel: :andel: :andel:

A tvrdí to teď v 36 letech ještě pořád??
Je to zajímavé téma - já myslím, že nejsme dinosauři. A myslím, že Z. P. některými svými pořady/názory přispívá k trendu VAŘIT. A nejen on. Je skoro jedno, s jakou filosofií - odlehčená klasická česká kuchyně + našich babiček x přejaté kuchyně x vlastní tvorba z čerstvých domácích surovin.
„Babicoviny“ bohužel svádí k názoru - podivné hotovky z krabiček, okýnka s jídlem… ono to pak totiž vyjde skoro nastejno - smíchej něco s něčím, vsypej tam pytlík něčeho.. :zed:

 
birkana
1674 příspěvků 27.06.13 08:13

@Eja, bohužel, nevyrostl z toho :cert: Prostě na vaření „nemá čas“ a jeho partnerka jakbysmet :mrgreen: U nich je to prý pracovním vytížením, oba budují kariéru. A možná se také „podepsala“ moje výchova - asi jsem dost často říkala: „Jíme, abychom žili - nežijeme, abychom jedli!“, čímž jsem se snažila přivést ho ke střídmosti :think:

Ale přijedou-li na návštěvu, „dinosauří“ jídlo zdlábnou a chutná :lol:

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 27.06.13 09:55

@birkana To mně se líbilo, když jsme jednou byli nakupovat se synem a jeho přítelkyní… My pro nás, oni pro sebe… (mimochodem syn je u nich ten, kdo převážně vaří, ale mladá už začíná mít taky dobré výsledky, je učenlivá :D )
jak tak jdeme po regálech, dopadají ke mně útržky rozhovorů:
Ona: „Hele, zlevněná podravka…“
Syn: „Škoda peněz… máma to do jídla nikdy necpala a nikdy nám to nechybělo.“

Ona: „Vemem na neděli ten krtkův dort?“ Při čemž držela v ruce papírovou krabičku s polotovarem…
On: „Si to kup, ale já todleto žrát nebudu… mam někde recept na normální.“

Ona: „Počkej… ještě mletý maso, na ty karboše…“
on: „Koupíme ho v řeznictví na námku… si to přečti tady: máš to barvený těma broučkama…“

A nejlepší bylo:
Ona: „Koupíme si k večeři pizzu?“ A už tahala z mrazáku něco, co vypadalo jen jako placka těsta s rozmáznutým kečupem a na tom sem tam pohozený kousek neidentifikova­telných kuchyňských zbytků.
Náš mladej to vzal, vrátil do mrazáku a pravil, že pizzu si sám pekl už jako malej (což nekecal) a když už koupenou, tak si radši připlatí a za rohem od nich je pizzerie (mimochodem opravdu báječná).

Je fakt, že kluk se mi motal v kuchyni od malička a krom kynutého těsta si troufne na cokoli… To dcera ne… a jeden čas žila v přesvědčení, že ji nemáme rádi, když ji odmítáme vzít do „mekáče“. Pak jsme tam tedy vlezli a co to… madam nedojedla nic ze zakoupených dobrot, tvářila se divně a nakonec doma pohlásila, že ty NAŠE domácí „hambáče“ jsou lepší…
Ale to stále nebyl dost pádný důvod k tomu, aby začala jevit zájem o vaření… Pořád utrácela kapesné za bagetky, sendviče a jiné předražené věci, za jejichž kvalitu bych ruku do ohně nedala ani v případě, že by ten oheň ještě nebyl zažehnut…
Ale pořád jsme si říkli, že v sobě to musí někde mít, když žije v rodině, kde se denně vaří a ob den něco peče…
A má to tam! Přišli jsme na to nedávno… No, nedávno… je to něco přes rok…
Začala tehdy chodit s klukem, který byl o dost starší… Já z toho byla na mrtvici, jí teprva táhlo na sedmnáct :roll:
Ale pak jsem si všimla, že naše dáma se začíná vyptávat, jak se to či ono vaří či peče a: „Můžu to zkusit sama?“
Pak jsem si všimla, že ty svoje výtvory pečlivě balí a vozí s sebou ráno pryč…
Vysvětlilo se to: on ten její byl autobusák a naše mladá mu ještě před tím, než musela do školy, předala svačinu, aby nemusel dlabat „ty hnusy u benzínky“ (její doslovná citace).
Já zírala, jak puk… 8o Ona, která ještě nedávno na ty „hnusy od benzínky nedala dopustit“.
S autobusákem už sice nechodí, ale my jsme mu stejně vděčni, že to s tím naším telátkem vydržel půl rok táhnout… Díky němu už mě dcera umí zdatně zastoupit v kuchyni, když nemám zrovna moc času…

@birkana A proč ti to píšu? Nezoufej… třeba to ten tvůj synek taky v sobě má… a snacha taky… jen holt ještě nepřišel čas na to, aby to v sobě vydolovali a používali…
Jednou se dočkáš, uvidíš… :kytka:

 
birkana
1674 příspěvků 27.06.13 10:26

@Zuzka1973, napsala jsi to nádherně, děkuji za „slova útěchy“ :kytka: Kéž bys měla pravdu a já se toho momentu dožila :mavam:

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 27.06.13 10:51

@birkana Neboj… jednou a to oba přijdou stejně, jako na to musela přijít naše cácora, moje sestra i moje (zatím jen jedna ze dvou) sestřenice… :mavam:

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.06.13 02:47

Nějak mi nedá se nezeptat, co vlastně znamená (v dnešní češtině) šéf.
Za mých mladých let to bylo něco jako vedoucí, řiditel, předák atd… :nevim:
Tím nevylučuji, že by nemohl vedoucí umět dobře vařit.

 
birkana
1674 příspěvků 28.06.13 07:06

A proč by nemohl šéfovat kuchyni :think: ;)

 
Zuzka1973
2232 příspěvků 28.06.13 09:45

@esmeralda Pokusím se o detailnější vysvětlení: panu Zdeňkovi přezdívka „šéf“ zůstala díky jinému pořadu: „Ano, šéfe“. Tam šlo o to, že on jezdil po restauracích, kde si na nějaký čas „vypůjčil“ post jejich šéfa a dost jadrně jim dával lekce o vaření, hygieně v kuchyni atd. a kolikrát se díky jeho radám z podivných putyk vylouply pěkné podniky, kam lidi začali rádi chodit. Musím dodat, že restaurace si jej zvaly dobrovolně a ta jadrnost patřila k roli…
Jelikož už tam bylo jasně vidět, že Zdeněk je PAN kuchař a rozumí své profesi dokonale, začaly vznikat pořady další… ale přezdívka už mu zůstala… :)

U něj to slovo „šéf“ je jakýsi lidový ekvivalent tomu, že on umí, on umí lidi vést tak, že prostě pod jeho vedením se může zdokonalit každý, tedy alespoň každý, kdo doopravdy chce.

On je prostě šéfkuchař, zkráceně šéf…

Edit… doplnění textu, aby dával smysl.

 
casino
4479 příspěvků 28.06.13 11:31
On je prostě šéfkuchař, zkráceně šéf…

…jen bych pro @esmeralda doplnil:
Z. P. v pohostinském zařízení pár dní pobyl, na odchodnou jim dal rady (obvykle ne knížecí) co a jak dělat aby se z humusu vylízali (zda se jít oběsit přímo či jen vyhodit kuchaře, dělat menší (větší) porce, změnit JL, nekupovat polotovary atp…) a po nějaké době (týdnech, měsících) se vrátil na „kontrolu“ zda se zmátořili a podle toho jak se mu „nový“ podnik líbil tak jim dal, nebo nedal „čekého mišelina“
Líbil se mi díl, ve kterém zamilovaný blb, majitel jakési prosperující firmy, pořídil manželce hospodu, že aby se nenudila… Ta baba byla levá jak zábradlí, s tím rozdílem, že o zábradlí lze aspoň opřít kolo! Jako ona hospodu, tak bych řídil já ocelárnu :mrgreen: Mezi řečí se Z. P. otázal manžela, co by dělal s penězi, kdyby je nepumpoval do provozu té hospody? Prý by si koupil camper. Po čase přijel Zdenda na kontrolu přepychovým camperem (v ceně kolem pěti melounů), pozval manžele ať si ho prohlédnou a když se jim líbil, tak manželovi řekl, že takové mohl mít DVA!!! ;) :mrgreen:
Už nevím, zda jim nálepku dal nebo ano… :nevim:

 
di
2451 příspěvků 28.06.13 12:23

No, ještě bych pro Esme doplnila jazykové okénko: termín šéf má v češtině stále stejný význam jako kdysi, tj. hovorově vedoucí, atd., přesně jak to píšeš; nicméně, jak se snažíme být světoví a přejímáme kde co bez patřičné znalosti jazyka, počeštili jsme si i šéfkuchaře („chef“), asi tak.
P. S. Proti Zdendovi nic nemám, pár jeho pořadů jsem viděla, ale na druhou stranu je přímo nevyhledávám (posledních pár let se nedívám na TV). Určitě pro české hospodské vaření udělal hodně, minimálně zákazníci se aspoň trochu probrali a nedají se už ošidit nějakým tím „šlehem“ (=Katův šleh, oblíbené restaurační jídlo za normalizace) nebo „oblohou“ - to je něco, co v restauraci naprosto nesnáším - zeleninu mám ráda, to ano, ale „oblohu“ opravdu ne (většinou je to něco konzervovaného, šťáva z té zeleniny nateče do vlastního jídla a úplně změní jeho chuť, brr). Jako perlička: už jsem se s tím setkala mockrát, zajímavé je, že řada cizinců, kteří zde na kratší či delší dobu pobývají, se jako jednu z prvních českých frází naučí větu „bez oblohy, prosím“.

 
esmeralda
4813 příspěvků 29.06.13 02:55

Zuzko, Casino a Di,
děkuji vám všem za objasnění.
Já jsem totiž měla takový nepříjemný pocit, že jde zase o jeden špatný překlad z angličtiny. Teď je mi to jasné. Jde o přezdívku.
Toho pána neznám, jelikož se tady tento pořad nevysílá.
Ale až mi zbyde trochu času, stáhnu si ho a ráda se podívám.

 
Eja
3831 příspěvků 29.06.13 07:52

Esme, Ramsay v českém vydání :) Labužnící to vysvětlili velmi podrobně, já bych to zjednodušila na „vařte jako šéf(kuchař)“, což by mělo v civilizovaných zemích znamenat excelentně :mrgreen:

 
esmeralda
4813 příspěvků 30.06.13 04:07

Ejo, i já jsem si myslela, že šéfkuchař by se hodilo lépe než šéf, ale co nadělám. Můj jazyk to už není a mění se všude.

Trochu jsi mi sebrala chuť si to stáhnout. Gordon Ramsey nesnáším. Nevím zda ho máte s podtitulky nebo dabovaného.
Nemyslím, že když se někdo zlobí, měl by se z něho měl stát dobytek.
A to pan Ramsey je. Nevychovaný spratek. Neomlouvá ani jeho superstatus.

 
Eja
3831 příspěvků 30.06.13 06:53

Tak Gordon je proti Pohlreichovi klidný a dobře vychovaný gentleman :mrgreen:

 
Dadooa
268 příspěvků 30.06.13 09:06

No tak to v zadnem pripade!
Pohlrajch nikoho neurazi osobne, ma hlasky sice ostre, ale vtipne a fer.
Gordon lidem sproste nadava a urazi je, ponizuje a shazuje.
Zkuste se nekdy podivat na Pekelnou kuchyn.
To je dobytek non plus ultra:-(
Zdenda je ptoti nemu milius!

 
birkana
1674 příspěvků 02.07.13 10:24
Televizní vaření, babicoviny a spol.

Moji milí Labužníci,

tak jsem na rozpacích :think:. Hodně zde na Labužníku čtu o tom, že Babica vaří příšerně, ingredience nahrazuje stylem „když není toto, dejte tam jiné“ apod. Protože jeho pořady o vaření nyní opakují na Telce, ze studijních důvodů si je nahrávám a pak ve chvílích volna několik dílu shlédnu. Dnes dopoledne (2. 7. 2013, od 9:25) například vařil luštěniny. Nic ničím nenahrazuje, používá základní potraviny (potraviny běžné, všem dostupné, žádná exotika z dovozu) a obvyklé koření, bez masoxů a jiných umělotin, žádné rafinované „směsky“ z pytlíků - všechno koření má v mističkách. Recepty jsou naprostá klasika, až učebnicová. Čočka se smetanou, hrachová kaše, špalíčky z uzeného… :srdce:

Jen při vaření dělá reklamu na různé výrobky. To však chápu, realizaci přece musí někdo financovat! Možná v některých starších dílech prováděl kuchařská zvěrstva, sleduji jen posledních 14 dní. Možná mu občas něco „ujede“ - ruku na srdce - zde na Labužníku už jsem našla tolik „roztodivností“, že vložit je sem někdo dnes, bude smažen zaživa!!! :cert:

Možná si touto úvahou mnoho z vás znepřátelím, ale v zájmu jakéhosi „zprůhlednění“ nemohu jinak.

A jak se vám líbí pořad „Vše o vaření“? A opakovaná vaření s „Vodouchem“, „Prima vařečky“, „Akční kluci“? Některé pořady na Paprice jsou také „síla“ :pocitac:. Kde končí Labužnictví a začíná gastronomický paskvil?

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz