Ahoj, v sobotu mě čeká oslava a s ní i vaření pro cca 25 lidí. Na oběd bych chtěl připravit českou klasiku ( vepřo knedlo zelo ). Teď ještě zvažuji možnost to nějak obměnit nebo třeba i vylepšit. Co si myslíte např. o možnosti místo klasické pečeně upéci ražničí ( tzn. vepř. maso, klobáska, cibule, slanina, to celé na špejli ) a ponechat přílohu knedlík a zelí. Myslíte, že by to k sobě šlo? Nebo byste mi mohli ještě něco dalšího doporučit? Budu rád za každou radu…Přeji všem hezký den a těším se na Vaše rady.
Variace na vepřo knedlo zelo
kousek od Staré Štrby bývala hospoda (u vepřína) a nabízeli slovenskou „zakálačku“. Super kombinace těchto kousků: plátek pečeného vepřového, plátek uzeného masa, plátek opečené uzené slaniny, 1/2 opečené klobásy, 1/2 opečené jitrnice. K tomu houskový knedlík, bramborový knedlík a zasmažené kysané zelí. Něco by se dalo i vynechat. Každopádně to bylo mňamózní!!!
bych se ke Kamiliovi a přidělal bych ještě k tomu špekový knedlík,to je totiž kouzlus mňamózus.
zdravím všechny, omlouvám se, že zasahuhuji
já jako ženská bych udělala od všeho kousek od péčo knedlo zélo přes
dobré uzené až po moravské „brabce“, ale věřím tomu, že si Padre se
vším poradí. Jenomže kombinace, kterou jsi Padre vymyslel,… také bych se
nechala pozvat. Je to sice trošku pracnější, moc se mi zamlouvá, mám tohle
kombinování asi pod kůží. Přeji vydařenou párty a pochutnání
všen hostům
K několika druhům masa a knedlíků dělám ještě dvoje zelí. Klasické kyselé (dochucené) a sladší variaci z čerstvého červeného.
Děkuji všem, kteří mi radíte, určitě něco z Vašich rad využiju, popř. se pokusím o nějakou kombinaci. Díky Vašim radám mám po ránu takový zvláštní pocit, prostý lid tomu, tuším, říká hlad… Mějte se hezky a dík!
Jakmile se ti dostaví ten zvláštní pocit, kterému se říká hlad či nějak tak podobně, tak si vždy musíš připomenout starou lidovou moudrost, která praví, že: „Hlad je převlečená žízeň“
Tak jen pro malou informaci, jak jsem to nakonec provedl. Ispirován Vašimi radami a recepty na těchto stránkách jsem zvolil tuto variantu: Na špejle jsem napíchal větší kusy krkovičky, uzené kýty a vykostěných kuřecích stehen, většinou tak, aby na špejli vždy bylo po jednou kousku z každého, sem tam slaninu, navážil tak, aby jedna porce byla min. 160 - 170 g a upekl. Dalo se to tak i rychleji připravit na talíř, když jsme to nemuseli z pekáče lovit po jednotlivých plátcích a chutě hezky prolnuly ( prý, já jsem to pak ochutnal až za studena, nějak jsem nestíhal…). K tomu knedlík a zelí. To bylo cca 18 porcí. Manželka udělala asi 10 porcí vepřového se smetanovou omáčkou, to má část hostů raději. Když jsme viděli, jakou rychlostí vše mizelo, chvilku jsem propadl beznaději, že se na někoho nedostane, ale všechno vyšlo, i když někteří hosté měli oba chody a z každého nakonec zbylo asi po jedné dvou porcích. Na odpoledne jsem připravil guláš z hovězí kližky, vařený podle rad Buntera, asi 10 l. To už byla pohoda, měl jsem ho uvařený den předem, jako příloha chleba z domácí pekárny. A na závěr pár obožených mís se zeleninou, sýry, salámy a opět něco z Labužníka - marinované kuřecí řízky v sýrovém těstíčku podle Yvette, ty se pečou v toubě a musí se v takovém množství smažit. Dělal jsem je z kuřecích stehenních řízků, křidýlek, a pro manželku a naše holky z prsíček, ale nějak se na ně nedostalo, zmizely do posledního…To už se jedlo jen tak, bez chleba, s chlebem, jak kdo chtěl… Jen je škoda, že si někteří pak na druhý den ani nevzpomínali, že je večer jedli…Ale měl jsem z toho všeho dobrý pocit, myslím, že se to docela podařilo. I když se mi po oslavě i spadl kámen ze srdce… Díky za rady i recepty a mějte se krásně! S úctou Padre
Ještě jsem si to, já hlava skopová, po sobě přečetl a k těm Yvetčiným řízkům jsem chtěl napsat, že je dobře, že se NEmusí smažit, ale že se pečou v troubě…
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
