varenie kroup

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník gabika
117 příspěvků 05.01.05 08:32
varenie kroup

ako dlho sa majú variť kroupy.
Ako správne uvariť dobrú lušteninovú polievku. U nás sa jej hovorí hŕstková (hrsť z toho hrsť z toho - fazuľa, čočka, kroupy, hrách, )


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Labužník mirabelka02
23 příspěvků 05.02.05 17:21
Hrstková polévka

Večer namočím /každé zvlášť/ šálek krup, šálek, fazolí a šálek čočky. Druhý den sleju vodu z máčení, vše smíchám v hrnci, zaliji studenou vodou. Koření: sůl, pepř, pár kuliček nového koření, bobkový list /asi 2 kousky/. Vačím cca 1 hodinu - nejdéle to trvá fazolím - záleží jak jsou vysušené. Kroupy jsou spolehlivě uvařené po 45 minutách. Čočka se rozvaří a částečně zahustí polévku. Možno přisypat i krupky - lámané /ty se nemusí máčet, jen se propláchnou/ a ovesné vločky. Zahustí se inst. jíškou. Dobrá je i klasická jíška s tukem. Na závěr stroužek rozetřeného česneku /jen lehce, není to česnečka/, vegeta a majoránka. Možno i sušený libeček nebo celerová nať. V létě samozřejmě čerstvé. Ty fazole mohou být i různých barev, pak je to ještě barevnější. Polévku vařím ve větším hrnci na el. plotně jen tak na jedničku. Pči prudkém varu může hrtkovka utíkat. Dobrou chuť.
Takže pokud to shrnu - tak když kroupy včer namočíš, tak druhý den jsou vařené do 45 minut. Pokud je budeš vařit samotné, tak ve větším množství vody - hodně nabudou. Po uvaření se mohou i propláchnout, ale pak se zase ochudíš o vyluhované živiny.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz