varenie džemov

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
alena45
588 příspěvků 28.07.09 21:42
varenie džemov

Milí labužníci, cez víkend som začala robiť slivkový lekvár, no po troch hodinách som ho musela vypnúť, lebo som mala iný program. Na druhý deň, v pondelok mi kolegyňa poradila, aby som ho robila v teflonovej panvici. Hrniec s lekvárom už bol aj tak dosť pripálený. No a v tej panvici to bola super robotička, žiadne pripalovanie a uvarila som ho pekne dohusta aj bez cukru. Možno to pre Vás nie je žiadna novinka, ale pre mňa bola a chcela som sa s ňou podeliť.
Celé roky varievam džemy v kastróloch, lebo to tak robila aj moja mama. Takže teraz už nie je pre mňa varenie džemov žiadna pohroma. Ešte ma čaká z čiernej bazy a šípkový. Hrušiek mám tiež dosť, ale džem sa mi minule nepodaril, najmä jeho štruktúrou…

Reakce:
 
gmp
1603 příspěvků 29.07.09 14:50
alenko

a nie je tých hrušiek škoda na džem?

 
alena45
588 příspěvků 29.07.09 15:02
...

Miloši, ak máš na mysli kvas, tak aj ten som raz robila, ale nenašiel sa nikto, kto by mi ho vypálil, len môj strýko. Tak asi 50 litrov sme prenášali ešte vo favorite 100 km, on mi to zmiešal s jablkami a mala som z toho kalvados. Ale sú sladké ako med, škoda, že stará mama ma nenaučila robiť lavórovicu…

 
anickav
2904 příspěvků 29.07.09 15:06
Nechcem sa medzi vás miešať,

iba som akosi presvedčená, ako Miloška poznám, že by najradšej z hrušiek robil kompót.

 
Alice_G
505 příspěvků 29.07.09 19:33
Aničko,

ako miloška poznáme, pak ten kompot odveze do pálenice.

 
Alice_G
505 příspěvků 29.07.09 19:45
Alenko,

teď vážně. Moje největší „teflonová pánev“ v kuchyni je něco jako wok, v ostatních bych udělala lekváru tak 1 sklenku. A sporák by byl poprskaný od sopečných výbuchů vařené houstnoucí hmoty. Můžeš tu tvou vychytávku nějak upřesnit, pro mě a třeba ještě někoho jiného, který se nestačí divit?
 AG

 
alena45
588 příspěvků 29.07.09 19:56
...

Alicka, najrýchlejšie uvaríš predsa hustý džem, keď odoberáš z väčšieho hrnca pripravenej hmoty a v menšom množstve, asi jeden pohárik varíš a miešaš do zhustnutia. A prskalo to iba trochu. Ja som si nedávno kúpila novú panvicu, asi 2/3 veľkosť od woku a má tiež podobný tvar, teda je vyššia. Ale aj normálna panvica poslúži, dokonca aj tvoj wok. Keď som ju raz-dva umyla, bolo zasa ako nová. Ten pôvodný kastról som najprv deň namáčala a potom pol hodiny drhla. Veď vyskúšaj a uvidíš.
Pekný večer.

 
bocianka
528 příspěvků 30.07.09 14:41
pro alenu45 - zkus toto,

http://www.labuznik.com/forum_posts.php?…

 
bocianka
528 příspěvků 30.07.09 14:49
aleno, nebo zkus tohle.

http://www.labuznik.com/forum_posts.php?…
v diskusi je tam dost nápadů ne nevařené džemy.

 
alena45
588 příspěvků 30.07.09 18:38
...

Bocianka, ale mne nejde o to džem nevariť, skôr variť do zhustnutia. Ale keďže sa mi v kastróloch pripekal, tak som to vzdala a boli vždy riedke. Pekný večer.

 
bocianka
528 příspěvků 31.07.09 15:27
Alenko,

někde jsem viděla recept na pečení povidel a džemů v troubě bez míchání. Nemůžu ho ale bohužel najít.

 
bocianka
528 příspěvků 27.08.09 13:06
Alenko, pozdě, ale přece

jsem ten recept objevila. Má ho zde bedla a je tady:
http://www.labuznik.com/recipe.php?… . Tak ať se podaří. Je to recept na pečená švestková povidla, ale myslím, že se to hodí na džemy.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz