vařená přílohová zelenina

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
rosnicka
262 příspěvků 13.01.06 11:52
vařená přílohová zelenina

Drazí labužníci,

zblblá ze sledování amerických filmu a z pobytů v anglosaských zemí, mi zachutnala věc, kterou bych jako dítě „nežral“ (ono, není se co divit, vychována školní jídelnou a maximálně rozblemcanou vařenou mrkví). Ale k věci, potřebovala bych naučit, jak se dělají takové ty křupavé mrkvičky, kapustičky, zelené fazole..prostě příloha k masu..vím, že rodina u které jsem bydlela v Anglii dávala zeleninu do MW s pár lžícemi vody a po vyndání to polila ochuceným máslem a mňam. Ale ouha, doma se mi to nějak nedaří. Z apetitu jsem vyčetlarecept na glazovanou mrkev, ale po neuspěchu se zelenými fazolemi (buď tvrdé či zase zešedlé a měkké) nemám odvahu.

Děláte to někdo a jak? Prosím hlavně zahraniční hospodyňky, které na tuto úpravu zeleniny musí mít jednoduché fígle..díky:-))


Reklama


Reklama

Reakce:
 
possum
464 příspěvků 13.01.06 13:38
rosnicko,

zaprve se mrkni do meho denicku na mikrovlnku v kostce, mozna ti to pomuze. A za druhe, zesedle a mekke fazole jsou prevarene.
Ty tvrde, mozna malo vody?
Kazda mikrovlnka ma jinou silu, takze nesmis jit podle receptu, ktere udavaji cas, pokud ovsem neudavaji take silu a ta je shodna s tvoji mikrovlnkou. (Proto ve svych receptech udavam cas ‚ASI‘)
V kazdem pripade, bych dala (pokud neni zelenina mrazena) vic jak par lzicek vody, aspon 5. A pak musis zase podle mnozstvi cas.

600 watt mikro. Cim silnejsi, tim kratsi cas. Chce to zkouset. Moje heslo: dej radeji min casu, pridat muzes vzdycky.

fazole 250g asi 5-6 minut na plno, nechat ze 2 minuty dojit
broccoli, kvetak 250 g asi 8minut , nechat dojit
mrkev 250g asi 6-7 minut, nechat dojit
zeli nakrouhane 250g asi 6minut, nechat dojit.

Good luck

 
rosnicka
262 příspěvků 13.01.06 14:48
Dík,

budu holt zkoušet, myslím, že máme 750W MW. Právě, že mražené fazolky zešedly, když jsem je nechala ty dvě minuty odstát:-(

Jinak zdravím Austrálii:-))

 
buraci
1136 příspěvků 13.01.06 15:46
Cerstva zelenina

Jenom poznamka: Nejlepsi je varit z cerstve zeleniny, to samozrejme dopadne nejlip. Zvlaste u fazolek je dost poznat rozdil. Pokud ma clovek jenom mrazene, pak je dobre vyzkouset ruzne znacky, kvalita se dost lisi. Mne se vetsinou povednou fazolky Bonduelle, ale jako cerstve nejsou nikdy.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 14.01.06 21:43
Brokolici

vařím v mikrovlnce v pařáčku (samozřejmě umělohmotném pro MW) - dám trochu vody dolů, do děrovaného dílu dám omytou a nakrájenou brokolici, mírně osolím každou vrstvu růžiček a dám vlnit asi na 8 minut - brokolice zůstane zelená a křupavá, k ní dávám buď nastrouhaný parmezán a máslo nebo různé studené či teplé bylinkové nebo sýrové omáčky. Květák mi takhle moc nechutnal, protože měl příliš specifickou chuť a moc mi nevoněl. Mrkev jsem takhle zkoušela nakrájenou na nudličky velikosti hranolků, když jsem potřebovala malou brokolici doplnit a byla taky moc dobrá. Fazolové lusky dám do misky z jenského skla, osolím a přidám k nim kousek čerstvého másla a pohoda. Nebo rozškvařím kousek anglické slaniny, na to fazolky, osolím a přidám prolisovaný čenek, nikdy nebyly šedivé - tady si ale nepamatuji dobu. „Rozblemstanou“ kašovitou zeleninu vůbec nemám ráda, musí být tak trochu „al dente“. Glazovanou mrkev dělám taky a moc nám chutná.

 
Labužník Bibi
47 příspěvků 20.01.06 22:33
Mikrovlnku nebrat

prijde mi to barbarstvi. Ale proti gustu… Osvedcil se mi cinsky parak, ale i ten na knedliky je fajn. Jeden hrnec s vodou(osolenou) na to cinsky parak (to je parak z bambusu, urcite se da v CR sehnat) a do paraku zeleninu. Da to par zkouseni, nez odhadnes, jak se ktera zelenina pari dlouho, ale da se tak pripravit prakticky cokoliv. Ale napr. fazolky pak musis ponorit do studene vody, aby se zastavil var!! No a pak podle chuti - fazolky s maslem, nebo nacerveno, kapusticky, kale, bok choy - ja tak delam cokoliv.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz