Vánoční úvahy nad bramborovým salátem

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Florentyna
439 příspěvků 25.12.05 16:43
Vánoční úvahy nad bramborovým salátem

V poklidném čase vánočních svátků si dovoluji otevřít diskusi o přípravě bramborového salátu. Nemám teď na mysli vhodný výběr brambor a způsob jejich vaření, ale další kroky v postupu: proč se loupou ještě horké a proč se krájí až za studena?

Nikde jsem nenašla žádné logické vysvětlení. Je sice pravda, že když se nechají brambory vychladnout i se slupkou, tak se pak po oloupání objeví nehezké šedavé zbarvení, jejich chuť je ale mnohem výraznější. A naopak, když se oloupané krájí ještě za tepla, tak to jde líp, tolik se na sebe jednotlivé kousky nelepí a jestliže se navíc při přípravě salátu nepoužívá majonéza, tak také za tepla lépe přijmou chuť zálivky.

Tak jak to tedy je s tím salátem? Jak to děláte vy? A hlavně - proč?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Ivo
1045 příspěvků 25.12.05 17:18
Florentýnko...

…Tvými dotazy jsi mě donutila zamyslet se. Já osobně nechávám brambory ve slupce do druhého dne, ale máš pravdu, že se objevuje jisté zašednutí (jen nevím, zda je to kvalitou brambor (která již opravdu nějakou dobu stojí za…) anebo oním ponecháním ve slupce do druhého dne). Faktem však je, že v některých receptech jsem si všiml, že se požaduje loupat je ještě za tepla - že by proto, aby z nich líp unikla pára? Asi by to chtělo technologa. Mi však ono rozfázování (jeden den vařit, druhý den loupat a pokračovat) z jisté pohodlnosti vyhovuje

 
iva 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.12.05 10:01
Brambory ve slupce

I když budu asi „mimo mísu“, protože bramborový salát se u nás na vánoce nedělá, dovolím si podat své vysvětlení.
Brambory se při chladnutí ve slupce zbarví. Mám teď načatý pytel červených brambor a nechtějte vidět tu barvu, když je oloupu až vychladlé. Je to od žlutozelené až po tmavě zelenou. Když ale přidám mouku a 1 vejce od mých holek ze dvora, jsou knedlíky krásně žlutobílé, po zeleni ani památka.
Tím tedy chci říci, že loupat za tepla je zřejmě nutné kvůli barvě a krájet za studena kvůli pojivosti. Škrob obsažený v bramborách vystydne a salát pak lépe váže (vzpomeňte na vychladlý pudink).

 
Labužník Triss
160 příspěvků 26.12.05 11:53
...

za tepla se lopaji lepe, protoze slipka je jeste vlacna a „vytahana“ parou
za studena se kraji proto, ze se pri naslednem michani salatu nerosmelcuji

 
Labužník Triss
160 příspěvků 26.12.05 11:53
...

za tepla se loupaji lepe, protoze slipka je jeste vlacna a „vytahana“ parou
za studena se kraji proto, ze se pri naslednem michani salatu nerosmelcuji

 
Yavanna
87 příspěvků 30.12.05 09:26
Flo,

moje mamina loupe brambory až druhý den po uvaření - jednoduše proto, že si nechce pálit ruce při loupání teplých brambor. Krájí je tedy zase studené a tvrdí, že se pak míň „matlají“. Pravda ovšem je, že její salát má konzistenci kašovitou a matlavou tak jako tak

Já brambory oloupu, nakrouhám na hranolky a vlním v MW. Ještě horké zaliju směsí octa, oleje a bylinek. Po vychladnutí s nimi pracuju dál. A v životě jsem nejedla lepší saláty než ty moje ;o)))

 
rosnicka
262 příspěvků 30.12.05 11:44
Yavanna,

tak šupni recept na Labužníka, ať můžeme posoudit, zda jsi „The best of“, teda, Tvuj bramborový salát

 
esmeralda
4813 příspěvků 03.01.06 00:37
Každý jen tu svou má za jedinou....

…a to samé asi platí o bramborovém salátu.
Každý ho dělá svým ojedinělým způsobem proto, že mu to tak chutná.
U nás je například „matlavá“ konsistence v oblibě. Pomlaskávají si i obě mé snachy které nemají o českém bramborovém salátu ani ponětí. Zálivku nedělám. Používám na spojení jenom majonézu a francouzskou hořčici.
majonéza musí být samozřejmě domácí.

 
Yavanna
87 příspěvků 05.01.06 07:49
recept na elegantní bramborový salát...

… jsem právě vložila, rosničko

 
rosnicka
262 příspěvků 05.01.06 10:52
Díky,

už ho hledám:-))

 
DanaJ
1136 příspěvků 11.01.06 11:34
Já x moje mamka

Dělala jsem úplně stejný bramborový salát jako moje mamka s tím rozdílem, že ona používá brambory ve slupce ještě horké oloupané a hned je mačká tým kolečkem na hranolky. Já loupala brambory studené a také je mačkala kolečkem, dala stejné ingredience a mamka ho má lepší.
Musí to tedy být těmi brambory, protože praxi v bramborovém salátě mám už z doma, je jsem to chtěla vyzkoušet jinak. Myslím, že ta chuť je taková proto, že se asi ta zeleninka a cibulka trošku těmi brambory spaří a tím teplem se lépe propojí ty chutě.

Jo a zazmatlanej na kaši ho nemáme. Některé hranolky se polámou a někeré zůstanou celé. Je třeba míchat opatrně.

 
penda
4752 příspěvků 21.05.06 17:06
uskladnění ...

… prosím, neznáte někdo nějaký způsob, jak uchovat na delší dobu bramborový salát s majonézou? Děkuji předem za odpovědi. Osobně si myslím, že uchování je možné jen v žaludku, ale kdyby někdo něco věděl, bylo by to fajn.

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 21.05.06 17:22
bramborový salát

Vladko, nevím na jak dlouho zamýšlíš salát uschovat, ale u nás v míse od Tupperware vydrží v lednici klidně týden…mikroby…ne­mikroby. Jednou denně ovšem s víkem manipuluji, to pro odsání vzduchu a pak to člověku nedá a chodí uždibovat. bedla

 
penda
4752 příspěvků 21.05.06 18:15
No jo, bedlí,

jenže já tu misku nemám. Děda slavil narozeniny, nepřišli všichni pozvaní a spoustu jídla zbylo. Tak teď přemýšlí, co s tím. ;o) Ale i tak děkuji za radu. ;o)

 
Labužník housenka02
609 příspěvků 22.05.06 04:52
ahoj Vladko,

… nejjednodušší bude asi to jídlo sníst… anebo ho příště udělat méně…

 
rosnicka
262 příspěvků 22.05.06 11:16
My doma

připravíme a nakrájíme všechny suroviny do škopku. Pak vyčleníme do servírovací mísy část salátu a ten smícáme s majonézou a jogurtem. Takhle postupně spotřebujeme celý škopek, část salátu s majonézou se vždy sní do dvou dní a nic se nekazí.

 
penda
4752 příspěvků 22.05.06 17:10
Rosničko,

na to jsme taky přišli, že se to tak mělo udělat, ale až s křížkem po funusu…to víš, děda byl přesvědčený, že mu přijde popřát „celý revír“. ;o)

 
Florentyna
439 příspěvků 23.12.06 19:09
Rok se s rokem sešel

a zase je tu štědrovečerní salát. Opět jsem loupala za tepla a tentokrát i krájela za tepla, aby brambory ještě před přidáním majonézy lépe natáhly zálivku (alias lák z okurek). Salát nemá chybu a bojím se, že díky pravidelným kontolám, zdali už je proleželý, budeme jíst zítra ke kaprovi jinou přílohu.

A jak jste na tom vy?

 
penda
4752 příspěvků 23.12.06 19:30
salát ...

Habáně ho právě dodělává a já odcházím spát … šťastně a vesele … ;o))) Jinak habanisko dělá salát zcela odlišně, než kdy jsem ho dělala já - suroviny odvažuje a dává tam více ingrediencí, nakonec má na labužníku recept, tak je možno si ho přečíst ;o))) … a vůbec se nedrží smyslu Vánoc - já chtěla jet na noční nákupy do Zličína, ve dvou - on dělá salát … a tak jdu „finkat“. Sladké šťastné a veselé sny! ;o)

 
Ivo
1045 příspěvků 24.12.06 03:28
Ahoj Flo ale i ostatní...

…a tak jsem svoji metodu výroby bramborového salátu posunul trošičku dál a sice v tom smyslu, že už podruhé jsem brambory loupal „za tepla“, ale nemohu zatím dostatečně posoudit efekt neboť: vzhledem k tomu, že k ochucení používám přípravky „Hellm…“, tak už skoro není potřeba vylepšovat a zá:,–(ně nedávám žádné tekutiny (lak z okurek apod.) - mám dojem, že pak salát „vodnatí“ (že se do druhého dne vysráží na povrch nějaká tekutina) a přinejmenším to má ten efekt, že klesá pak moje důvěra v onen, pro mě v čase vánočním, nejdůležitější po­krm…

Ale jinak klasika: brambor, mrkev, petržel, celer, cibule, okurek (sl.-kys.), hořčice, majonéza, tatarka, pepř, sůl a střídavě hrášek (někdy ano, někdy nee)

PS: a vloni jsem zkoušel i salát dle Lassienčina receptu a byl také mňam mňam…

 
karminek
757 příspěvků 24.12.06 03:37
přátelé

Nedá mi to a píši.
Musím souhlasit s Esme že každému chutná ta verze salátu,který dělá doma.Ovšem nejlepší na přípravě jakéhokoli pokrmu je že pokaždé se povede trošku jinak a platí to i u salátů.
Proto ať si dělá každý svou verzi a při štědrovečerní večeři si pochutná na té své maně nebeské.
A já si vám k tomu dovoluju popřát dobrou chuť.

 
Labužník Jana.Q02
129 příspěvků 29.12.06 08:49
Náš salát

se už tradičně připravuje z teplých brambor, krájených na plátky, vlastních nakládaných kostiček okurků a celeru, kapie, hrášku. Vše pokojové teploty, ne ze sklepa. Dále cibule / někdy ji nechám přejít varem /, vařená vejce. Vrstvu brambor polévám troškou osmažené slaniny, osolím, opepřím. Nesmí chybět nahrubo nastrouhané jablko, které dodá jemnou chuť a vůni. Pokapu citronovou šťávou a spojím majonézou, tatarkou a trochou obyč. hořčice. Musí se povést na " první zamíchání ", aby se nerozpatlal. Dělám ho těsně před večeří a jíme ho vlažný. Chutě se dobře spojí. Nemáme rádi studený salát k horké smažené rybě. Tak jako Ivo, nedávám žádný lák z okurek, to je kažení salátu. Nedávám ani salám nebo šunku.

 
Eleeen
1127 příspěvků 02.01.07 07:03
letos jinak, ale bylo to mňam...

vzhledem k tomu, že se v mé téměř těsné blízkosti vyskytla bakterie listerie a vzhledem k tomu, že jsem byla jakási polonemocná, neměli jsme doma tyto Vánoce poprvé v mém životě majonézový salát a dělala jsem salát podle mé babičky, která ho má od své babičky, která jako mladá sloužila ve Vídni. kdysi jsme tady o něm vedli debatu a téměř jsme se shodli, že je opravdu z Německa či Rakouska.
Stejně velké brambory - salátovky, nejl. rohlíčky - uvařím ve slupce, za tepla oloupu a nakrájím na kolečka či půlkolečka. Jemně nasekanou cibulku dám na pánvičku či do rendlíku na sádlo anebo na olej, IHNED posolím, aby nezhnědla nechám ji zesklovatět, pak přiliju směs octa a vody (1:1) a nechám podusit, až se voda skoro vyvaří. Oloupané a nakrájené brambory osolím, zaliju již kyselou cibulkou, opatrně promíchám.
Salát se podává teplý i studený.
Letos jsem ho na přání přítele doplnila hráškem a mrkvičkou.
Místo kapra jsme měli přírodně opečenou rybku - trska šedá.
Moc nám chutnalo a salát jsem dělala ještě jednou, když mezi svítky přišly na oběd „mamky“ (k tomu obrácené řízky z krůtích prs).

 
karminek
757 příspěvků 02.01.07 16:02
Lidé bděte

to napsal už Fučík,ale nikdy nevíte co na vás z potravin může vyskočit.
Listerióza na nás vyskočila o těchto svátcích stejně jako nemoc šílených krav a ptačí chřipka před časem.
Nechci bagatelizovat tyto problémy ,ale vzdát se nějaké ingredience,nebo nějakého druhu výrobku jenom proto že ho znectí v TV mi nepřipadá (OK.I když náhradní řešení jako v předchozím příspěvku bylo vynikající).
A abych napsal jak to se salátem děláme u nás.
Stále stejně.

 
Eleeen
1127 příspěvků 03.01.07 04:03
karminku,

psala jsem, že jde o člověka z mé těsné blízkosti.
Doteď leží na infekční JIP v Ostravě a ani není schoný dýchat sám. Mě to jako bagatelizování nepřijde, naopak se všichni obáváme o jeho život. I proto jsem psala, že nebýt tohoto, že se mě to dotýká téměř osobně, asi bych na listerii pohlížela laxněji. Bohužel. Stačí být zdravotně v nepohodě a může to s s kýmkoliv zamést stejně. Mnoho případů se vyléčí pouze antibiotiky, i takovou mezi svými známými teď mám. Ovšem už vím, že to může skončit i hůř. Jen ať hygienici kontrolují, když to všichni zanedbali.

 
kamilio
551 příspěvků 03.01.07 10:00
...bramborový salát....

Letos jsem salát s přihlédnutím na stav bakterií na našem potravinovém trhu řešil následovně. Suroviny tradiční, ale nakrájená cibule se blanšíruje, scedí, ve stejné vodě se povaří kořenová zelenina, scedí a na závěr do stejné vody se namočí horké, oloupané vařené brambory a nechají se za občasného promíchání v tomto nálevu zchladnout. Žádný ocet, majonéza jogurtová, dokyselení jen okurkovou vodou.

 
karminek
757 příspěvků 03.01.07 15:33
eleen

Tak jsem to i myslel.Bohužel taková nákaza se nás začne týkat až když to zasáhne nás nebo někoho blízkého.Bohužel každý organismus reaguje,nebo vydrží jinou zátěž a podle toho se chová.
Moji připomínku jsem myslel tak že kvůli tomu nevynechám ingredienci kterou používám.
A co se týče hygieniků,takový výrobek by se neměl vůec dostat do prodeje.Zajímalo by mě jaké procento vzorků se zkontroluje než to příde na krám ajak se to v obchodech skladuje.

 
karminek
757 příspěvků 03.01.07 15:40
...

A rozhodně to ode mne nebyla bagatelizace.To jsem rozhodně neměl v úmyslu.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 03.01.07 15:57
Moje saláty

jsou dva.
První, SVÁTEČNÍ, dělá můj muž na Vánoce a vysloveně se na to těší.
Na kamnech uvaříme brambory společně s kořenovou zeleninou a pak vyhodíme ven,aby rychle zchlady. V hrnci necháme do druhého dne, nebo do podvečera. Pak teprve loupáme. Krájíme najemno, aby se dal salát použít i na chlebíčky. Brambory, vejce, zelenina, pár kyselých okurek, sůl, pepř a event trošku láku z okurek. TROŠKU. A majonéza, nejlépe vaničková, nebo Hel. Po promíchání přelijeme salát tekutou šlehačkou. Je pak krásně hebký, vláčný a jemný.
2. salát, který máme rádi se dělá z horkých brambor a říká se mu také Vojenský - horké nakrájené brambory, olej, někdy i majonéza, cibulka, okurky, trochu láku, ev. kapka octa a čerstvá petrželka. Salát se podává teplý i následně studený. Teplé brambory se lépe nasáknou zálivkou.
Podstatný rozdíl, nějaký speciální v tom není.
V restauracích se bramborový salát dělá vesměs ze studených brambor. Tedy takový ten klasický. Prostě se jeden den uvaří zelenina a třeba druhý den, nebo druhá směna z nich vyrobí salát.
3. V poslední době mi velice, ale VELICE chutná staročeský způsob a to jsou brambory s majonézou a smetanou s koprem.
Já totiž kopr zbožňuji!

 
comamnapsat
3 příspěvky 26.12.07 10:02
bramborový salát tak zvaný VÍDENSKÝ z teplých brambor

ještě teplé brambory oloupáme. Opatrně - jsou křehké - nakrájíme a HNED zakapeme olivovým olejem. osolíme, opepříme a opět lehce zamícháme
přidáme jemnoučce nakrájnou zelenou petželku a zalené lístečky celeru - dost - a opět lehoučce s péčí promícháme.
Poté přidáváme podle chutě a zvaklostí vařenou zeleni nu, okurky, vajíčka na tvrdo a podobně.
To NEJDŮLEŽITĚJŠÍ už bylo uděláno.Totiž do teplých brambor dát olej a příchutě.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz