Dcera je od jara vegetariánka, takže přemýšlím, čím nahradit tradičního štědrovečerního smaženého kapra, neporadili byste?
Vánoční kapr pro vegetariánku
Možno by si dala:
- špenátové karbanátky : 500 g listový špenát uvariť, pomlieť - posekať, k tomu navlčené cca 5 ks pečivo, 2-3vajcia, cibuľa, cesnak, čierne korenie, strúhanka. Vysmažiť.
- kapustový - kelový závin. Listy povariť, bez rebier položiť - mierne
sa prekrývajú, na to plnka - nádivka - smaženica z húb, zavinúť,
zapiecť.
K tomu zemiaky s bryndzou a smotanou - kolieska povarených zemiakov na plech, posypeš bryndzou, zaleješ zmesou smotany a mlieka, príp. aj vajca, zapečieš do ružova.
Alebo chceš vyslovene smažiť nejakú zeleninu - zeler, baklažán, patizón…?
To ma len tak napadlo teraz, ešte sa môžem zamyslieť, ale netuším, čo dcére vyslovene chutí…
aničko - zeleninu jí, velice ráda - co jí taky jiného zbývá, že. Nějaké ty karboše atd. bych ale ne moc ráda
dělala, užije si jich přes rok. Takže moc prosím o další nápady!
dag - no jistě, bez kapra není štědrý večer; i když kapra jako rybu moc
ráda nemám, jednou za rok se to vydrží.
som potešená, že ťa zaujali moje nápady, pyšne som sa ešte
zamyslela…
neviem ale, čo všetko chceš chystať pre dcérku…šaláty zrejme vieš,
alebo z cíceru falafel a pod.
Kedysi som robila „prejt“ zo šošovice, neviem, či bol odtiaľto, ale bolo to zaujímavé, recepis zhruba:
- asi 500 g šošovice uvariť s bobkáčom, zvlášť ryžu - 250g, 2 ks cibuľu na oleji osmažiť. Všetko zmiešať, cesnak, pepř, majoránka…na peč. papier do pekáčika a zapiecť.
- ragu zo zeleného hrášku
olej, cibuľa, pór, 100 g húb, 1 zelená paprika, 500 g hrášok - mrazený, na koniec šľahačka
je to fakt chutné - falošný kaviár z pečeného baklažánu asi poznáš
- rôzne zapečené šampiňóny s náplňou
napr. nožičky na cibuli podusiť+syr alebo bryndza a pod. - kapustnica - zelňačka s hubami
na olej cibuľa+šampiňóny, čer. paprika, soľ, pepř - skoro do úplne mäkka
extra variť kyslú kapustu, potom do toho udusené huby a spolu prevariť, dochutiť, báječná je ak na konci vmiešaš šľahačku…
Inšpirovala si sa, pomohla som ti trochu?
A dobrý. Pekáček takové vegetariánské sekané /např.Chudákova husa,
čočková nebo fazolová quasi sekaná a pod./ a dá se k tomu jíst
bramborový salát, který jistě na stole bude a proti kterému vegetariánka
nemůže nic mít.
Přeji klidné svátky.
Jedna z mých dcer je také vegetariánka. Když dělám ostatním řízky a
na Štědrý večer místo kapra jí smažím Šmakoun. Je to bílý plátek
bílkovinné hmoty, který okořeněný, obalený a osmažený chutná jako
kuřecí řízek. Dá se koupit v prodejnách zdravé výživy i ve většině
supermarketů.
Dá se usmažit i vaječný bílek, ale chce to trochu cviku - na pánvičce
rozpustit máslo nebo trochu oleje, na to nasypat kolečko strouhanky do ní
sesunout bílek (možno i se žloutkem lehce promíchané, ale lépe jen
bílek), lehounce osolit a posypat opět strouhankou, kterou vařečkou malinko
přitlačíme. Smaží se velmi rychle, takže vlastně hned obrátit a osmažit
z druhé strany. Na začátek bych volil Šmakoun, jako spolehlivou,
neexperimentální variantu.
To se hodí pro vegetariány, pokud je dcera vegan, pak nezbyde než jí udělat
lehce ovařený lilek (nakrájený podél a tři minuty povařený v osolené
vodě - chutná velmi delikátně jako velmi jemné maso či ryba) obalený
hraškou, nebo cizrnovým těstíčkem. Tuhle variantu občas doma děláme,
když necheme vařit nadvakrát nebo natřikrát a je to docela dobré. Pro
vegany salát bez majonézy, možno nahradit sojanézou nebo emulzí našlehanou
z oleje, octa a bio hořčice.
Na vegetariána v rodině si zvyknete. Spoustu jídel už vařím pro všechny
a chutná nám. Je to pro rodinu odlehčující.
Hezkého Mikuláše Martin
Aniččiny recepty určitě použiju, každá inspirace se hodí - Aničko,
díky moc!; na ten Štědrý večer se ale asi použiju tip od Martina -
šmakoun mě vůbec nenapadl, to bude přesně ono (pomelo mi dcera zamítla).
Naštěstí není veganka - mléko, jogurty, sýry a vajíčka jí.
Ještě jednou moc děkuju, jste hodní.
a to KUBA - kroupy, houby, sůl, pepř, česnek, majoránka, tuk. A aby to mělo vánoční atmosféru, po upečení naplnit do formy ryby, vyklopit na talíř a obložit zeleninou. Přimlouval bych se k nakládané zelenině, jako okurky, cibulky, houby na kyselo. V dřívějších dobách na štědrý večer čerstvý hlávkový salát, nebo jiná přílohová zelenina prostě nebyla.
děláme každý Štědrý den na oběd (bez sádla, s olejem), pro dceru bude jen tak, pro zbytek rodiny s kousky uzeného kuřete nebo krůty, případně s uzenými kuřecími stehny, podle toho, co dostanu koupit.