Ochutnal někdo z vás vanilkový koláč, co prodávají na tramvajové zastávce Národní třída-stojí 15kč. Stále nevím, jak jej udělat-hlavně tu náplň.Není v ní příliš cítit ani mléko, natož smetana, máslo a na povrchu je hnědavá kůrka-takže ji pečou.Děkuji za typ.
|
Vanilkový koláč z Národní třídy
škoda, že nejsem z Prahy, určitě bych už byla na Národní a ačkoli nerada sladké, už bych koštovala vanilkový koláč a s mojí drzostí a osobním kouzlem bych určitě i vysomrovala od prodejců recept..jestli se to Tobě ještě nepovedlo, obracím se na všechny pražáky a pražačky, ať Ti pomohou…takže, labužníci: Fany, Ejo, Bety, Habano, Jenoféfo, Kari a Ireno…nástup a alou na Národní…očekáváme všichni Vaše další zprávy..pokud možno digifoťák a blok s sebou…:-))
jsem si opět dala oblíbený koláč…podívala se na tuto stránku, zda-li
se již nějaký zkušený pekař nenašel..bohužel:-(Dnes měla náplň
vyloženě kůrčičku..když se kousne, nerozteče se, ale dost lepí a
„smačkne se“- je lepší ji jíst na talířku(nebo v tom pytlíčku)-to
by puding neudělal.To bylo jen an doplnění..třeba pro ty, co nejsou
z Prahy, ale tuší, v čem by to mohlo být:-)
Kdyby..tak děkuji za typ!
PS-Rozhodně nejde o kombinaci-puding+hodně másla+smetana.To
jsem(v různých poměrech)zkoušela…hlavně-péct to nejde.Želatinu jsem
nezkoušela-nevím, zda-li by si funkční vlastnosti zachovala i při vysoké
teplotě…
Salamandro, netěš se, já tak nevim. Ale budu ho muset ochutnat, velmi mne to navnadilo. Už tvůj první příspěvek. A ani až ho ochutnám, zřejmě to nezjistím taky. Mohl by mít takové vlastnosti náplně přídavek sněhu z bílků? Na tom se dělá kůrčička, když se opeče a snadno při skusu slehává. Ale s něčím by se to muselo ještě smíchat, aby to bylo krémové nebo nevím. Na Národní se moc nedostanu, ale snad si tam i zajedu. Opravdu mne to zajímá. Jenže nemám takový šarm, abych vydyndala recept, jak píše Penda. Určitě to bude výrobní tajemství.
dopoledne jdu na Václavák, tak tam zajdu a alespoň ochutnám, co tady popisujete
tramvajová zastávka Národní třída.Naproti Tescu.Menší
obchůdek-vpředu prodávají pizzy, taky nějakou obloženou bagetu.Vedle je
trafika(nalevo) a napravo prodavaji gyros.Stojí 15kč, mají též makový a
ořechový(ale to je normální chuť:-)Občas jim dojde, ale za nějakou dobu
už jej dopečou:-)
Sníh-to je možné, ale není napovrchu, možná uvnitř.Vím, jak vypadá
sněhová čepice…:-)
Toolikrát jsem se chtěla zeptat, ale nikdy neseberu odvahu..Určitě by
neprozradila…
jeden labužník dokonce uvedl, že je tam přímo nepečou, ale dováží z pekárny, tak možná ani oni sami nevědí, jak a z čeho se tento koláč peče, rozhodně se budeme těšit na to, co zjistí irena…už aby byla zpátky s novými informacemi…yum..yum…
Tak jsem musela hned fofrem zpátky a tím směrem jsem vůbec nešla. Je mi líto, tak snad v pátek. Ale tam co prodávají ty pizzy to snad provozovali občané jiné národnosti, takže nevím, nevím.....
pauze jsem u PC…jak jsi Ireno dopadla?!
Jojo, myslim si, ze nejsou místní, ale cizinci.Natuty.Třeba podle chuti
poznáš výrobu sama!
dlouhé době koukám, zda-li se již nenašla zasvěcená odpověď, ale bohužel nikoli. Snažím se obnovit „diskuzi“, třeba se teď někdo najde:-)
bohužel ne, pražský koláč znám. Ale moc díky!!!
Tohle je něco jiného, asi se to musí znát…Bohužel. Znesnadňuje to moje
nalezení toho pravého:-( Ale musím říct, že na něm už závislá nejsem.
Tak 1 za měsíc! Už to totiž není, co bývalo…nebo já
měním chutě!
Myslim si, ze to je proste jenom husty puding a mozna ani ne z mleka, ale spis voda + mleko. Kdyz pecu kolace s pudinkem tak se na nich taky dela kurka. Jde spis o to vychytat ten pomer a dobu peceni. Mozna by pomohlo ho dodelat pod grilem, aby hezky zhnednul.
Chinois - francouzský máslový koláč
Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru
krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g
cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.
Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné
vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu,
nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého
cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.
JE TO ON ?
Mezi tím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.
Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje
odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme
rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi
4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Necháme asi 20 minut
nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, když
začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších
20 minut (každá podle své trouby). Vychladlý koláč vyndáme z formy