Vanilkový koláč z Národní třídy

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
salamandra
21 příspěvků 15.03.04 14:59
Vanilkový kláč z Národní třídy

Ochutnal někdo z vás vanilkový koláč, co prodávají na tramvajové zastávce Národní třída-stojí 15kč. Stále nevím, jak jej udělat-hlavně tu náplň.Není v ní příliš cítit ani mléko, natož smetana, máslo a na povrchu je hnědavá kůrka-takže ji pečou.Děkuji za typ.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 26.04.04 14:20
salamandro....

škoda, že nejsem z Prahy, určitě bych už byla na Národní a ačkoli nerada sladké, už bych koštovala vanilkový koláč a s mojí drzostí a osobním kouzlem bych určitě i vysomrovala od prodejců recept..jestli se to Tobě ještě nepovedlo, obracím se na všechny pražáky a pražačky, ať Ti pomohou…takže, labužníci: Fany, Ejo, Bety, Habano, Jenoféfo, Kari a Ireno…nástup a alou na Národní…očekáváme všichni Vaše další zprávy..pokud možno digifoťák a blok s sebou…:-))

 
salamandra
21 příspěvků 10.05.04 19:02
Dnes

jsem si opět dala oblíbený koláč…podívala se na tuto stránku, zda-li se již nějaký zkušený pekař nenašel..bohužel:-(Dnes měla náplň vyloženě kůrčičku..když se kousne, nerozteče se, ale dost lepí a „smačkne se“- je lepší ji jíst na talířku(nebo v tom pytlíčku)-to by puding neudělal.To bylo jen an doplnění..třeba pro ty, co nejsou z Prahy, ale tuší, v čem by to mohlo být:-)
Kdyby..tak děkuji za typ!
PS-Rozhodně nejde o kombinaci-puding+hodně másla+smetana.To jsem(v různých poměrech)zkou­šela…hlavně-péct to nejde.Želatinu jsem nezkoušela-nevím, zda-li by si funkční vlastnosti zachovala i při vysoké teplotě…

 
Kari
545 příspěvků 12.05.04 08:22
Mňam

Salamandro, netěš se, já tak nevim. Ale budu ho muset ochutnat, velmi mne to navnadilo. Už tvůj první příspěvek. A ani až ho ochutnám, zřejmě to nezjistím taky. Mohl by mít takové vlastnosti náplně přídavek sněhu z bílků? Na tom se dělá kůrčička, když se opeče a snadno při skusu slehává. Ale s něčím by se to muselo ještě smíchat, aby to bylo krémové nebo nevím. Na Národní se moc nedostanu, ale snad si tam i zajedu. Opravdu mne to zajímá. Jenže nemám takový šarm, abych vydyndala recept, jak píše Penda. Určitě to bude výrobní tajemství.

 
Kari
545 příspěvků 12.05.04 08:31
Pardon

mělo být:…taky nevim…

 
1irena
591 příspěvků 12.05.04 08:31
Kde přesně to prodávají?

dopoledne jdu na Václavák, tak tam zajdu a alespoň ochutnám, co tady popisujete

 
salamandra
21 příspěvků 12.05.04 09:07
Přímo

tramvajová zastávka Národní třída.Naproti Tescu.Menší obchůdek-vpředu prodávají pizzy, taky nějakou obloženou bagetu.Vedle je trafika(nalevo) a napravo prodavaji gyros.Stojí 15kč, mají též makový a ořechový(ale to je normální chuť:-)Občas jim dojde, ale za nějakou dobu už jej dopečou:-)
Sníh-to je možné, ale není napovrchu, možná uvnitř.Vím, jak vypadá sněhová čepice…:-)
Toolikrát jsem se chtěla zeptat, ale nikdy neseberu odvahu..Určitě by neprozradila…

 
penda
4752 příspěvků 12.05.04 11:40
salamandro,

jeden labužník dokonce uvedl, že je tam přímo nepečou, ale dováží z pekárny, tak možná ani oni sami nevědí, jak a z čeho se tento koláč peče, rozhodně se budeme těšit na to, co zjistí irena…už aby byla zpátky s novými informacemi…y­um..yum…

 
1irena
591 příspěvků 12.05.04 14:06
:((

Tak jsem musela hned fofrem zpátky a tím směrem jsem vůbec nešla. Je mi líto, tak snad v pátek. Ale tam co prodávají ty pizzy to snad provozovali občané jiné národnosti, takže nevím, nevím.....

 
1irena
591 příspěvků 13.05.04 08:01
...

takže nevím, jestli se domluvím na receptu:)

 
salamandra
21 příspěvků 16.05.04 11:01
po delší

pauze jsem u PC…jak jsi Ireno dopadla?!
Jojo, myslim si, ze nejsou místní, ale cizinci.Natuty­.Třeba podle chuti poznáš výrobu sama!

 
salamandra
21 příspěvků 12.12.05 21:06
Po

dlouhé době koukám, zda-li se již nenašla zasvěcená odpověď, ale bohužel nikoli. Snažím se obnovit „diskuzi“, třeba se teď někdo najde:-)

 
Alice
104 příspěvků 19.12.05 10:20
Je to ono ?

Doufam, ze ano :o)))

http://apetit2.hf.cz/…y_kolac.html

 
salamandra
21 příspěvků 20.12.05 19:05
Terko

bohužel ne, pražský koláč znám. Ale moc díky!!!
Tohle je něco jiného, asi se to musí znát…Bohužel. Znesnadňuje to moje nalezení toho pravého:-( Ale musím říct, že na něm už závislá nejsem. Tak 1 za měsíc! Už to totiž není, co bývalo…nebo já měním chutě!

 
versla
33 příspěvků 24.02.06 21:47
taky mi moc chutna

Myslim si, ze to je proste jenom husty puding a mozna ani ne z mleka, ale spis voda + mleko. Kdyz pecu kolace s pudinkem tak se na nich taky dela kurka. Jde spis o to vychytat ten pomer a dobu peceni. Mozna by pomohlo ho dodelat pod grilem, aby hezky zhnednul.

 
kaira
43 příspěvků 08.10.11 00:36
KOLÁČ

Chinois - francouzský máslový koláč
Těsto: 100 ml mléka, 90 g másla, 2 vejce, lžička soli, 50 g cukru krupice, 400 g hladké mouky, 20 g droždí. Náplň: 250 ml mléka, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 vanilkový cukr, 30 g hladké mouky.
Do pekárny nalijeme vlažné mléko s rozšlehanými vejci a rozpuštěné vlažné máslo, přisypeme cukr (bez jedné lžičky), sůl do levého rohu, nasypeme prosátou mouku, uděláme vpravo důlek, do něj lžičku odloženého cukru a na něj rozdrobené droždí. Zapneme program TĚSTO.
JE TO ON :-) ?

Mezi tím si připravíme náplň: V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky i mouku a uvaříme z toho kašičku, za občasného promíchání nebo pod pokličkou necháme vychladnout.

Na dno dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje odstříhneme. (Nevymazávala jsem ani boky.)
Vykynuté těsto rozválíme na obdélník, potřeme náplní, posypeme rozinkami a srolujeme jako závin. Nakrájíme na stejnoměrné kousky, ( asi 4 cm), které klademe do formy řeznou stranou dolů. Necháme asi 20 minut nakynout a pečeme v předehřáté troubě na 180°C 10 minut, když začíná koláč zvrchu zlátnout, snížíme na 160°C a dopečeme dalších 20 minut (každá podle své trouby). Vychladlý koláč vyndáme z formy


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz