Uzení masa

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Hanka76
42 příspěvků 25.06.05 18:53
Uzení masa

Dobrý den, někde jsem slyšela, že se maso dá udit i v kulatém zahradním grilu s poklicí.Chtěla bych to vyzkoušet.Máte prosím někdo návod s recepty?Předem moc děkuji.

Reakce:
 
possum
464 příspěvků 26.06.05 16:18
Hanko,

ten grill jsem mela, a premyslim, ze si ho znovu poridim. Na opravdove uzeni to ale asi neni. V kazdem pripade, pridas-li tam na ty briketky (nebo jak tomu rikate) bud spravnou vetev nebo par kapek hickory essence, bude maso jako uzene. Kure takhle delane je pohadka.

 
kamilio
551 příspěvků 26.06.05 17:16
Staročínský způsob uzení za tepla

Vezmeme starý vyřazený pekáč asi 10 cm vysoký pekáč s poklicí. Dovnitř pekáče vložíme asi 5 cm vysoký drátěný rošt. Na dno nasypeme suché piliny z tvrdého dřeva (švestka, buk). Celé umístíme na zdroj tepla (gril, ohniště). Na rošt naklademe to, co chceme udit. Přikryjeme poklicí a topíme, až se z toho hulí. Ryby se udí asi 1/2 hod., uzeniny asi 1 - 2 hod. Časy nutno vyzkoušet. (Čerpáno z knihy Rybí receptář od Miloše Štěpničky).

 
spanny
159 příspěvků 27.06.05 18:34
...

Muzes taky udit v pekaci nebo ve woku, tady je recept na uzeni Pstruha.
14 cajovycch pytlicku
175 g tmaveho cukru
175 g ryze
V vyloz pekac folii, roztrhni ty cajove pytlicky a vysypej je do pekace. Pridej cukr a ryzi. Vsechno dobre zamichej. Prikrej to dalsi folii a dej to na gril nebo i na ohen na sporaku a az to zacne kourit tak tam na tu folii dej pstruha, pokapej ho olejem, posol, opepri a prikrej vikem a mebo muzes na to dat folii dvakrat prelozenou a poradne ji utesnit. Ten pstruh se udi asi tak 20 az 30 minut. Maso by se tedy udilo dele.

 
DanaJ
1136 příspěvků 28.06.05 13:52
Čajové pytlíky

Určitě bych se nehrnula do receptu se 14-ti čajovými pytlíky. Není to zbytečné? To dřevo by se mohlo sehnat i zadara. Já třeba totiž nemám doma pytlíky s čajem a ten sypaný se mi zdá škoda. Dřevo je přeci na pálení.

 
spanny
159 příspěvků 28.06.05 20:31
...

Dano, Ten recept je prelozeny z Anglictiny, mam ho od me zname. V Anglii jsou cajove pytliky velmi levne a pochybuji ze by v Londyne mohla tak rychle sehnat nejake to drevo na paleni. A ten caj se nepali, ten je v tom pekaci na folii.

 
DanaJ
1136 příspěvků 29.06.05 08:43
spanny

Píšeš: ..až to začne kouřit.. pochopila jsem z toho, že se to má jako připálit, aby to začalo kouřit.

…a dřevo nám roste na zahradě a v lese a na louce…

 
Manana
1515 příspěvků 01.07.05 21:01
probůch,

nemíchejte náš způsob uzení vepřového masa s čínským způsobem uzení malých kousků vnitřností jako jazyka, ledvinek, nebo částí kuřat - ty se opravdu udí na čaji, ale ne na pytlících, to byste si maso tím papírem pěkně zasmrdili!! Udí se to na vyvařeném čaji s tlučeným badyánem nebo anýzem, a maso se musí potírat aromatickým olejem. Krkovičku nebo šunku bych si ani nedovolil tak zkoušet!

 
spanny
159 příspěvků 04.07.05 00:30
...

Manana, zda se ze ten recept ktery jsem napsala jste si dobre neprecetla. Ja jsem napsala ze ty cajove pytliky se roztrhnou a vysypaji do toho pekace. Bohuzel jsem zapomnela napsat ze se ten papir vyhodi. Takze ten papir se vubec nikde nepali. A taky jsem nepsala ze tento recept je na velike mnozstvi masa. Ten recept je na pstruha a nebo kureci prsicka. a prominte ze jsem michala vas zpusob uzeni se zpusobem moji zname - a ne Cinanky ale Anglicanky.
Ja bohuzel myslela ze tento forum je na ruzne spusoby vareni a ne jen na vas zpusob vareni.

 
Manana
1515 příspěvků 04.07.05 01:03
spanny

především nejsem ona. Omlouvám se, to vyhození čajových pytlíčků jsem opravdu přehlédl. Ale milá spanny, udím maso drahně let, je mi 70, a používám tradiční české dřevo buk, na závěr trochu jalovce. Udím totiž zá:,–(ně prasečí, které je tučné a v udírně se s ním udějí (tedy přihodí, jak je ta čeština krásná!) neskutečné věci, a když se do udírny náhodou přidá i ryba, jako třeba dobře vyvázanej kapr, aby neupad, tak je to taky lahůdka k neuvěření. Kuřecí prsa bych vůbec neudil, to je asi opravdu jen pro ty Angličany, kteří nevědí, která bije. Ty kuřecí prsa jsou už suchý a trupelnatý i v syrovém stavu, natož po uzení!!!
Forum je samozřejmě pro všechny a tím i pro všechny prezetované způsoby vaření, ale milá spanny, já jsem tam nikde neříkal, že to je jediný možný způsob vaření – tedy uzení, já jsem jen vyslovil svůj názor na uzení „pod pokličkou“ oproti u nás, tedy v Čechách, tradičnímu způsobu uzení v udírně, protože mám oba způsoby vyzkoušené a zažité. Proto trvám na tom, co jsem již řekl.
Hanka 76 se neozvala, a tak nemohu posoudit, co vlastně chtěla udit a jaký výsledek si asi představovala. Pokud se ptala na uzení pod poklicí, tak je mi jasné, že o čínském způsobu uzení asi nemá tušení a proto jsem předpokládal, možná blbě a jako starý debil, že chce pod pokličkou udit celý prase a nějak mi to nešlo do kebule. A od toho se moje milá poznámka přeci odvíjela! Kdo nevěří, ať tam běží!!! :-)

 
Manana
1515 příspěvků 04.07.05 01:09
a ještě spanny,

neposkytuješ o sobě žádné informace. Já tady na Labuž mám jen pár, ale mám. A díky takovým, jako seš ty, jsem většinu informací o mně umazal.

 
spanny
159 příspěvků 04.07.05 19:43
Manana

Prominte ze jsem si myslela ze jste „ona“. Je to tezke to uhodnout od prezdivky. Drahy manana, myslim ze jsme uz dost toho napsali o uzeni. Nema cenu se o tom hadat, vy mate svoje nazory a ja s vami souhlasim o tom vasem uzeni. Me se jen nelibyl ten ton ktery jste pouzil - „probůch, nemíchejte náš způsob uzení“ . Nevim ktere informace by jste o me chtel vedet. A protoze jsem nova u Labuznika nevedela jsem ze se musi nejake informace dat. Nevim proc jste psal „A díky takovým, jako seš ty“ - protoze prece nemuzte vubec vedet jaka jsem.

 
Hanka76
42 příspěvků 08.07.05 19:45
Manana

Nejak mi to nejde tady s tim ovladanim.Utvorilo se jeste jedno tema, to jsem nechtela. Chtela jsem vyzkouset vyudit mensi kousky kurete nebo pstruhy nebo makrely na kulatém zahradním grilu na drevene uhli s poklici.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz