Uzení masa

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Hanka76
42 příspěvků 25.6.05 18:53
Uzení masa

Dobrý den, někde jsem slyšela, že se maso dá udit i v kulatém zahradním grilu s poklicí.Chtěla bych to vyzkoušet.Máte prosím někdo návod s recepty?Předem moc děkuji.

Reakce:
possum
464 příspěvků 26.6.05 16:18
Hanko,

ten grill jsem mela, a premyslim, ze si ho znovu poridim. Na opravdove uzeni to ale asi neni. V kazdem pripade, pridas-li tam na ty briketky (nebo jak tomu rikate) bud spravnou vetev nebo par kapek hickory essence, bude maso jako uzene. Kure takhle delane je pohadka.

kamilio
551 příspěvků 26.6.05 17:16
Staročínský způsob uzení za tepla

Vezmeme starý vyřazený pekáč asi 10 cm vysoký pekáč s poklicí. Dovnitř pekáče vložíme asi 5 cm vysoký drátěný rošt. Na dno nasypeme suché piliny z tvrdého dřeva (švestka, buk). Celé umístíme na zdroj tepla (gril, ohniště). Na rošt naklademe to, co chceme udit. Přikryjeme poklicí a topíme, až se z toho hulí. Ryby se udí asi 1/2 hod., uzeniny asi 1 - 2 hod. Časy nutno vyzkoušet. (Čerpáno z knihy Rybí receptář od Miloše Štěpničky).

spanny
159 příspěvků 27.6.05 18:34
...

Muzes taky udit v pekaci nebo ve woku, tady je recept na uzeni Pstruha.
14 cajovycch pytlicku
175 g tmaveho cukru
175 g ryze
V vyloz pekac folii, roztrhni ty cajove pytlicky a vysypej je do pekace. Pridej cukr a ryzi. Vsechno dobre zamichej. Prikrej to dalsi folii a dej to na gril nebo i na ohen na sporaku a az to zacne kourit tak tam na tu folii dej pstruha, pokapej ho olejem, posol, opepri a prikrej vikem a mebo muzes na to dat folii dvakrat prelozenou a poradne ji utesnit. Ten pstruh se udi asi tak 20 az 30 minut. Maso by se tedy udilo dele.

DanaJ
1136 příspěvků 28.6.05 13:52
Čajové pytlíky

Určitě bych se nehrnula do receptu se 14-ti čajovými pytlíky. Není to zbytečné? To dřevo by se mohlo sehnat i zadara. Já třeba totiž nemám doma pytlíky s čajem a ten sypaný se mi zdá škoda. Dřevo je přeci na pálení.

spanny
159 příspěvků 28.6.05 20:31
...

Dano, Ten recept je prelozeny z Anglictiny, mam ho od me zname. V Anglii jsou cajove pytliky velmi levne a pochybuji ze by v Londyne mohla tak rychle sehnat nejake to drevo na paleni. A ten caj se nepali, ten je v tom pekaci na folii.

DanaJ
1136 příspěvků 29.6.05 08:43
spanny

Píšeš: ..až to začne kouřit.. pochopila jsem z toho, že se to má jako připálit, aby to začalo kouřit.

…a dřevo nám roste na zahradě a v lese a na louce…

Manana
1515 příspěvků 1.7.05 21:01
probůch,

nemíchejte náš způsob uzení vepřového masa s čínským způsobem uzení malých kousků vnitřností jako jazyka, ledvinek, nebo částí kuřat - ty se opravdu udí na čaji, ale ne na pytlících, to byste si maso tím papírem pěkně zasmrdili!! Udí se to na vyvařeném čaji s tlučeným badyánem nebo anýzem, a maso se musí potírat aromatickým olejem. Krkovičku nebo šunku bych si ani nedovolil tak zkoušet!

spanny
159 příspěvků 4.7.05 00:30
...

Manana, zda se ze ten recept ktery jsem napsala jste si dobre neprecetla. Ja jsem napsala ze ty cajove pytliky se roztrhnou a vysypaji do toho pekace. Bohuzel jsem zapomnela napsat ze se ten papir vyhodi. Takze ten papir se vubec nikde nepali. A taky jsem nepsala ze tento recept je na velike mnozstvi masa. Ten recept je na pstruha a nebo kureci prsicka. a prominte ze jsem michala vas zpusob uzeni se zpusobem moji zname - a ne Cinanky ale Anglicanky.
Ja bohuzel myslela ze tento forum je na ruzne spusoby vareni a ne jen na vas zpusob vareni.

Manana
1515 příspěvků 4.7.05 01:03
spanny

především nejsem ona. Omlouvám se, to vyhození čajových pytlíčků jsem opravdu přehlédl. Ale milá spanny, udím maso drahně let, je mi 70, a používám tradiční české dřevo buk, na závěr trochu jalovce. Udím totiž zá:,–(ně prasečí, které je tučné a v udírně se s ním udějí (tedy přihodí, jak je ta čeština krásná!) neskutečné věci, a když se do udírny náhodou přidá i ryba, jako třeba dobře vyvázanej kapr, aby neupad, tak je to taky lahůdka k neuvěření. Kuřecí prsa bych vůbec neudil, to je asi opravdu jen pro ty Angličany, kteří nevědí, která bije. Ty kuřecí prsa jsou už suchý a trupelnatý i v syrovém stavu, natož po uzení!!!
Forum je samozřejmě pro všechny a tím i pro všechny prezetované způsoby vaření, ale milá spanny, já jsem tam nikde neříkal, že to je jediný možný způsob vaření – tedy uzení, já jsem jen vyslovil svůj názor na uzení „pod pokličkou“ oproti u nás, tedy v Čechách, tradičnímu způsobu uzení v udírně, protože mám oba způsoby vyzkoušené a zažité. Proto trvám na tom, co jsem již řekl.
Hanka 76 se neozvala, a tak nemohu posoudit, co vlastně chtěla udit a jaký výsledek si asi představovala. Pokud se ptala na uzení pod poklicí, tak je mi jasné, že o čínském způsobu uzení asi nemá tušení a proto jsem předpokládal, možná blbě a jako starý debil, že chce pod pokličkou udit celý prase a nějak mi to nešlo do kebule. A od toho se moje milá poznámka přeci odvíjela! Kdo nevěří, ať tam běží!!! :-)

Manana
1515 příspěvků 4.7.05 01:09
a ještě spanny,

neposkytuješ o sobě žádné informace. Já tady na Labuž mám jen pár, ale mám. A díky takovým, jako seš ty, jsem většinu informací o mně umazal.

spanny
159 příspěvků 4.7.05 19:43
Manana

Prominte ze jsem si myslela ze jste „ona“. Je to tezke to uhodnout od prezdivky. Drahy manana, myslim ze jsme uz dost toho napsali o uzeni. Nema cenu se o tom hadat, vy mate svoje nazory a ja s vami souhlasim o tom vasem uzeni. Me se jen nelibyl ten ton ktery jste pouzil - „probůch, nemíchejte náš způsob uzení“ . Nevim ktere informace by jste o me chtel vedet. A protoze jsem nova u Labuznika nevedela jsem ze se musi nejake informace dat. Nevim proc jste psal „A díky takovým, jako seš ty“ - protoze prece nemuzte vubec vedet jaka jsem.

Hanka76
42 příspěvků 8.7.05 19:45
Manana

Nejak mi to nejde tady s tim ovladanim.Utvorilo se jeste jedno tema, to jsem nechtela. Chtela jsem vyzkouset vyudit mensi kousky kurete nebo pstruhy nebo makrely na kulatém zahradním grilu na drevene uhli s poklici.

Peny7
15 příspěvků 29.11.20 20:04

Kvalitně uzené maso si také vyžaduje kvalitní dřevo, na kterém budete maso udit. Rozhodně se nevyplácí udit maso na mokrém nebo měkkém dřevě. Na mase by to bylo poznat. My bereme jen kvalitní bukové suché dřevo zbavené kůry od http://www.autodopravakralic.eu/…o-a-brikety/ , které je na uzení vynikající

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz