chtěla bych ho zavařit do sklenic. Poradíte mi jak na to?
Díky. J.
Uzené maso
Už tu někde o konzervování masa poznámky jsou, Jitko. Pokud dodržíš
základní podmínky, žádný botulotoxin nevznikne.
Nejlepší jsou sklenice, které se u hrdla nezužují, pak jde obsah dobře
vyklopit. Každopádně vyber flašky se šroubovacím uzávěrem, který musí
být v bezva kondici a hrdlo přejeď prstem, zda není poškozené. Maso
vlož, nijak ho tam necpi a zalej vodou, asi centimetr pod hrdlo. Můžeš
přidat kousek vepřové kůže nebo půl lžičky želatiny. Pokud je maso
málo slané, vodu přisol, bude stačit 3 dkg na litr vody. Nedávej koření,
po dlouhé konzervaci chutná trochu jinak, každému to nesedne. Zavři
víčko, vlož do vody, sklenice musí být potopené, přikrej poklicí a vař.
Sklenice do půl kila se vaří hodinu, na větší přidej půl hoďky.
A vařit! Skutečný var. Flašky vyndej a nech je schladnout. Všechna víčka
po vychladnutí musí být mírně propadlá. Ani rovná, natož vypouklá.
Napiš na ně datum a dej dolů do lednice. Mám mnohokrát vyzkoušeno, že
vydrží celý rok. Pokud je někam povezeš a nebudou v chladu, pak po
vychladnutí je nech v pokojové teplotě a po dvou dnech vař další hodinu.
Když nemáš místo v lednici, musí být takové konzervy v temnu a chladu,
někde píšou max do 15°C. Ani nebudu držet palečky, jednak nepomáhají a
pak se Ti určitě zadaří.
Před zavařováním bych maso uvařila ne úplně do měkka.Sterilací
ještě zhměkne.Jinak souhlasím
s Wolfgem, jen malou výhradu na litr vody je 3dkg soli moc. Já dávám
2 dkg.
Zdravím
za podrobný návod. Vodu solit nebudu, myslím, že máme uzené dost
slané. Jen mě trochu překvapilo to množství vody. Moje mlhavá představa
z dětství byla, že tam babička dávala cca lžíci vody, maximálně půl
sklenice, ale dám na Vás .
Ještě jednou díky a přeji hezký den.
J.
Nejasně jsem napsal a ještě hůř bylo pochopeno. Maso se naskládá do sklenice, ale neupěchuje se. Voda se doleje jen, aby vyplnila vzduchové mezery. Množství vody jsou skutečně lžíce na flašku