Uzené maso

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Labužník Jiti02
170 příspěvků 27.04.10 11:23
Uzené maso

chtěla bych ho zavařit do sklenic. Poradíte mi jak na to?
Díky. J.

Reakce:
Wolfg
583 příspěvků 27.04.10 17:56
Konzervace

Už tu někde o konzervování masa poznámky jsou, Jitko. Pokud dodržíš základní podmínky, žádný botulotoxin nevznikne.
Nejlepší jsou sklenice, které se u hrdla nezužují, pak jde obsah dobře vyklopit. Každopádně vyber flašky se šroubovacím uzávěrem, který musí být v bezva kondici a hrdlo přejeď prstem, zda není poškozené. Maso vlož, nijak ho tam necpi a zalej vodou, asi centimetr pod hrdlo. Můžeš přidat kousek vepřové kůže nebo půl lžičky želatiny. Pokud je maso málo slané, vodu přisol, bude stačit 3 dkg na litr vody. Nedávej koření, po dlouhé konzervaci chutná trochu jinak, každému to nesedne. Zavři víčko, vlož do vody, sklenice musí být potopené, přikrej poklicí a vař. Sklenice do půl kila se vaří hodinu, na větší přidej půl hoďky. A vařit! Skutečný var. Flašky vyndej a nech je schladnout. Všechna víčka po vychladnutí musí být mírně propadlá. Ani rovná, natož vypouklá. Napiš na ně datum a dej dolů do lednice. Mám mnohokrát vyzkoušeno, že vydrží celý rok. Pokud je někam povezeš a nebudou v chladu, pak po vychladnutí je nech v pokojové teplotě a po dvou dnech vař další hodinu. Když nemáš místo v lednici, musí být takové konzervy v temnu a chladu, někde píšou max do 15°C. Ani nebudu držet palečky, jednak nepomáhají a pak se Ti určitě zadaří.

dag
540 příspěvků 27.04.10 22:53
uzené maso

Před zavařováním bych maso uvařila ne úplně do měkka.Sterilací ještě zhměkne.Jinak souhlasím
s Wolfgem, jen malou výhradu na litr vody je 3dkg soli moc. Já dávám 2 dkg.
Zdravím

Labužník Jiti02
170 příspěvků 28.04.10 10:46
Moc děkuji

za podrobný návod. Vodu solit nebudu, myslím, že máme uzené dost slané. Jen mě trochu překvapilo to množství vody. Moje mlhavá představa z dětství byla, že tam babička dávala cca lžíci vody, maximálně půl sklenice, ale dám na Vás :-).
Ještě jednou díky a přeji hezký den.
 J.

Wolfg
583 příspěvků 28.04.10 11:27
Voda

Nejasně jsem napsal a ještě hůř bylo pochopeno. Maso se naskládá do sklenice, ale neupěchuje se. Voda se doleje jen, aby vyplnila vzduchové mezery. Množství vody jsou skutečně lžíce na flašku

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz