UZENÁ SůL

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
bufetka
12 příspěvků 01.04.09 14:02
UZENÁ SůL

Čau!
Dnes jsem koupila uzenou sůl. Máte s ní někdo zkušenost? Úžasně vonnní!
 Díky!


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Bali
1254 příspěvků 01.04.09 20:10
...

Uzenou sůl mám a občas používám. Myslím, že je norská. Je dost aromatická, používám ji třeba na vejce, brambory, opečenou kotletku, rybku. Záleží na úpravě.

 
hafca 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 01.04.09 21:43
bufetka

Kde jsi jí koupila? Poptávám se různě, ale nikde jí nemají, nebo jen velké množství. A když už, tak mě odradí cena za poštu.
Použítí je všude tam, kde chci aby to vonělo uzeným, ale bez uzeného masa. Stejně tak používáme uzenou sladkou papriku.

 
twixik
149 příspěvků 04.04.09 22:47
Hafčo,

uzená sůl se dá koupit v Makru. Pokud tam ovšem můžeš nakupovat nebo máš známé, kteří Ti s koupí pomohou. Ale je pravda, že sůl je drahá, mám pocit, že patnáctidekový sáček stojí kolem 100 Kč . Ovšem s obyčejnou solí se nedá srovnat.

 
bufetka
12 příspěvků 06.04.09 07:29
...

Já jí koupila v Holešovický tržnici. Pán jí tam má na váhu. Kolik stála nevím. Měla jsem toho víc :-))

 
skalis
34 příspěvků 06.04.09 09:19
sůl

Z uzených věcí je nejlepší bůček

 
hafca 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.04.09 12:07
bufetka

Děkuji za tip, tam to nemáme tak daleko. Jak vyjde chvíle jedem pro ní.

 
jARKA77
141 příspěvků 17.04.09 09:34
Kde koupit uzenou sůl - z vyhledávače

http://zlatypstros.unas.cz

Hickory uzená sůl (http://www.viva-la-vida.cz/…robnosti.php?…)
Katalog. číslo: 1143
Naše cena: 45.00 Kč (vč. DPH)- sůl vyuzená nad dřevem ořechovce

  • hodí se do všech pokrmů, kterým chcete dodat úžasné kouřové aroma, a to nejen těch mexických.
  • na grilování, do fazolí
    dále z diskuse: v seafoodshopu maji morskou vyuzenou sul a necim tak paradnim jsem si uz dlouho neposolil krajic. ale ta cena je naprosto ulitla. 500kc/cca 250g… kourova chut a uzasna vune. (http://www.cuketka.cz/forum/topic.php?…)
 
jARKA77
141 příspěvků 17.04.09 09:41
http://www.martinkos.estranky.cz/clanky/netradicni-suroviny/sul-j

1. Co je vlastně sůl?

Obrazek
2. Původ soli.
3. Sůl a zdraví .
4. Nová nabídka.

Ad1.

ObrazekChlorid sodný (NaCl) je chemická sloučenina, vyskytující se v přírodě v podobě nerostu halitu, známého též pod označením sůl kamenná. Je to velmi důležitá sloučenina potřebná pro životní funkce většiny organizmů.

Krystalický chlorid sodný je bezbarvý nebo bílý, průhledný, skelně lesklý a má krychlovou odlučnost.

Ad2.

Sůl se vyskytuje samozřejmě tam, kde je nebo bylo moře. Slaná voda se přivádí do přirozených nebo uměle vytvořených nádrží, kde se v důsledku intenzivního slunečního záření odpařuje. Mořská voda je neustále vystavena vlivům okolního prostředí. Proto se musí mořská sůl důkladně čistit.

Vysoká koncentrace soli je v Mrtvém moři. Sůl z Mrtvého moře je velmi dobře známa pro své mimořádné regenerační účinky na tělo a kůži.

Kamenná sůl: Těží se hornickými technologiemi z hornin. K dalšímu zpracování se musí rozmělňovat a čistit. Známá jsou polské doly ve Wieliczce. ObrazekSolné doly se rozkládají v oblasti o délce 7 km a šířce 0,9 km. V devíti úrovních dosahují až do hloubky 330 metrů pod povrchem, labyrint přes 300 km chodeb navzájem spojuje přes 3000 komor různých velikostí o celkové kubatuře 9 milionu kubíků, najdeme zde podzemní kaple, jezírka, původní zařízení a vybavení dolů, četné sochy vytvořené převážně místními amatérskými umělci.

ObrazekSůl ze solanek získané z vrtů – solivarská sůl. Získává se odparem ze solanky (voda s maximálně možným obsahem soli, t.j. 26,5 procenta). Po vysušení je to jedlá sůl nejvyšší čistoty. Značková sůl Bad Reichenhaller se získává z přírodní alpské pramenité solanky z pánve Bad Reichenhall. Známá je velmi kvalitní sůl z produkce Piran Salt, Slovinsko. Francouzské oblasti Camargue pochází výborná sůl Fleur de Sel.

Ad3.

ObrazekPro správnou funkci chemických pochodů probíhajících v lidském těle se za dostatečný považuje příjem soli kuchyňské v množství 1 g denně. Za bezpečnou, zdraví neškodnou dávku pro většinu z nás je považováno 6 g, maximálně 8 g kuchyňské soli denně. Průměrná spotřeba v naší populaci činí asi 15 g denně. Není proto divu, že vysokým krevním tlakem u nás trpí tolik obyvatel.

Denní potřeba minerálních látek, tudíž i sodíku se liší podle životního stylu. Intenzivní sportovní výkony jsou spojeny se zvýšením metabolismu, pocením a tudíž větší ztráta soli i minerálních látek, proto je nutno denní dávku zvýšit. Také při horečnatých onemocněních nebo silných průjmech je třeba zvýšit i spotřebu soli.

Naopak při onemocnění ledvin, obezitě, při některých chorobách srdce, vysokém krevním tlaku, je mnohdy nutno sůl z potravy omezit. Tolik o množství soli.

ObrazekDalší otázkou je složení soli. Je mnoho teorií. Jedna tvrdí, že rozdělení soli je zavádějící, protože sůl jakéhokoliv původu byla původně solí mořskou. Druzí důrazně varují před solí tzv. kuchyňskou – bílou. Mezi současnou kuchyňskou solí a mořskou solí je podstatný rozdíl. Mořská sůl obsahuje asi sto prvků, kuchyňská jen prvky dva. Tato sůl je rafinací zbavena všech přidatných a původních látek. Naopak je fortifikována jódem a jsou k ní přidány různé chemické, aby se nespékala a krásně se sypala ze slánky. Kuchyňská sůl je anorganická. To znamená, že není živočišného původu. Neobsahuje tedy žádné enzymy. Organismus není na základě anorganické a hrubé látkové formy schopen sodík přijmout. Je tělem identifikován jako jed. Tělo se snaží kuchyňskou sůl izolovat, aby se stala neškodlivá. K tomu je používána buněčná tekutina. Buňky vysychají, tělo žízní. Pokud je ještě moc vysoký obsah chloridu sodného v těle, sůl se rekrystalizuje, tak že se váže na neodbouratelné bílkoviny, které se opětovně ukládají v kostech a kloubech. Zde nachází často původ bolestivé onemocnění kloubů jako revma, artritida a dna. Kromě toho díky konzumaci kuchyňské soli se může vyskytnout zvýšený krevní tlak a osteoporóza.

ObrazekMořská sůl zaujímá postavení mezi kuchyňskou a krystalickou solí a má (případně měla) organickou strukturu, která může být tělem přijatá. . Bohužel, znečištěním moře (ať už přímým nebo deštěm ze znečištěného ovzduší) jsou organické struktury solotvorných prvků izolovány. Kvůli tomu již není zaručeno, že ji tělo příjme. Proto musíme hledat sůl přírodně čistou z „panenských“ lokalit. Sem patří například Himaláje.

Ad4

ObrazekJako má restaurace sommeliéra, který nabízí a doporučuje vína domácí i z ciziny, měla být dobrá restaurace i svého saltiéra. Dovedu si představit, že tento odborník nabízí „květovou sůl“ z Francie nebo čistou sůl z Himalájí. Pokud bude znát i přibližné stáří soli, jistě hosty potěší touto „archivní solí“. Lidem se zdravotními potížemi může nabídnout sůl Salka -vyváženou směs minerálních látek, jejíž předností je příznivý poměr dvou životně důležitých prvků – sodíku a draslíku. Díky sníženému obsahu chloridu sodného a obohacení draslíkem je určena k použití při solení pokrmů pro osoby, které potřebují snížit příjem chloridu sodného nebo zvýšit příjem draslíku, zvláště v případě vysokého krevního tlaku, onemocnění srdce a cév, u diabetiků apod.

Naopak na solném lístku by se neměli vyskytovat soli, které přehlušují umění ochucování kuchaře jako je „uzená sůl“ nebo soli s přidaným česnekem či grillovací sůl. Na milost možná by mohl vzít sůl bylinkovou. Sušené byliny jistě tolik neochutí, ale zákazník alespoň vidí kolik soli do pokrmu vysypal. Správný saltiér toto zákazníka nenechá dělat. Stojí se svým mlýnkem a na přání zákazníka jemně ochucuje jeho pokrm.

Zajímavou solí je sůl s vanilkovou příchutí!!! Do těst a moučníků se sůl také přidává na vyvážení chuti, takže tato sůl je již vanilkou ochucena.

 
jARKA77
141 příspěvků 17.04.09 09:45
http://cms.montycon.cz/www/cl-175/6-recept-mesice/1002-veprove-me

Vepřové medailonky Loirských lodníků
Z omytého masa nakrájíme medailonky. Cibuli očistíme a pokrájíme na kolečka. Gastronádobu vymažeme olejem,rozložíme cibuli,položíme maso,osolíme ,dáme cibuli, maso ,cibuli. Dáme do předehřátého Convothermu a pečeme 20 minut při kombinovaném režimu 135°C. Pak zalijeme šťávou posypeme na plátky nakrájenými okurkami, polijeme rozpuštěným máslem a zapečeme 5 minut při režimu horký vzduch 150°C. Vhodnou přílohou jsou brambory na loupačku , vařené brambory nebo brambory pečené v alobalu s jogurtem.

Vepřová panenka 850 g
Olej 50 g
Sůl (uzená Vegetka) 80 g
Cibule 1 000 g
Okurky sterilované 300 g
Máslo 100 g Šťáva k masu (demi glas) 150 ml

 
jARKA77
141 příspěvků 17.04.09 09:47
http://pod-poklickou.gastronews.cz/brasirovana_12_bretanskeho_hum

Bretaňský humr
1× Bretaňský humr
o velikosti přibližně 460g
2× šalotka
4× stroužek česneku
6ks malých cherry rajčátek
1ks malá červená paprika
75g řapíkatého celeru
1 lžička rajčatového protlaku
1dl bílého vína odrůdy Sauvignon.
1ks mladá cibulka
Zakápnutí olivovým a ořechovým olejem
Bylinky podle chuti - čerstvý koriandr
5cl smetana

Domací nudle Linguine
240g chlazených nudlí Linguine –

Uzené máslo
Tradiční nesolené máslo 65g
Uzená sůl 2g
Chilli koření 0,5g

Postup

Po nákupu potřebných surovin začneme přípravou všech surovin tak, že našeho humra nejdříve opláchneme pod tekoucí vodou a dokonale očistíme od všech nečistot. Následuje pro mnoho lidí dost nepříjemná věc a to je jeho zabití. Humra zabijeme tak, že ho vhodíme do hrnce s vroucí vodou, do které jsme vložili část surovin: řapíkatý celer, česnek, šalotku a olivový olej a vaříme jej max. 3min., aby jeho maso zůstalo napůl syrové. Humra vyjmeme a pod tekoucí studenou vodou zchladíme. Poté ho po celé délce rozkrojíme na půl a z hrudní části vyjmeme nejedlé části. Obě poloviny opláchneme znovu pod tekoucí vodou a zbavíme vysrážených bílkovin, maso v ocasní části ponecháme a lehce oddělíme. Klepeta a nožičky rozrazíme druhou stranou nože, než je jeho ostří a vyndáme maso, z kterého musíme ještě odstranit jeho chrupavkovitou část a šlachu, která je uvnitř. Poté rozehřejeme pánev a obě poloviny humra začneme opékat s šalotkou, pórkem, řapíkatým celerem, paprikou nakonec cherry rajčátka, přidáme rajčatový protlak – krátce restujeme. Přilijeme bílé víno – brasírujeme s přidáním čerstvého koriandru, chilli a vyváříme na potřebnou konzistenci – redukujeme. Ke konci tepelné úpravy, která by neměla trvat déle jak 5min přilijeme smetanu, která nám všechny ingredience spojí a zahustí (konzistence omáčky). V průběhu tepelné úpravy našeho humra zajistíme ohřátí chlazených těstovin, na které předem vložíme kousky uzeného másla. Uzené máslo vytvoříme spojením másla s uzenou solí podle chuti. Dbáme na to, aby uzená chuť nebyla příliš výrazná a nepřebyla jemnou a lahodnou chuť humřího masa. Nyní následuje servis na nahřátý talíř.

 
jARKA77
141 příspěvků 17.04.09 10:04
A na dnešek ještě poslední odkaz na uzenou sůl

http://translate.google.com/translate?…|cs&u=http://­www.spicebarn­.com/hickory_smo­ked_salt.htm&prev=/t­ranslate_s%3Fhl%3D­cs%26q%3DHicko­ry%2Buzen%25C3%25A­1%2Bs%25C5%25A­Fl%26tq%3DHic­kory%2Bsmoked%2Bsal­t%26sl%3Dcs%26tl%3Den

 
Cascabel
1 příspěvek 08.07.09 11:57
Mořská sůl

Úplně nejúžasnější mořská sůl je z Jihoafrický republiky. Mají ji i jako směsy s různýma bylinkama. A taky Fleur de Sel. Mňááám
Odkaz: www.khoysan.cz

 
vladimir72
2 příspěvky 21.12.16 16:04

Dobrý den všem.
Mám prosbičku o radu.
Moje manželka se zamilovala do uzených mandlí.
Mám mandle (natur), már tekutý kouř (liquid smoke), mám růžovou himalájskou sůl.
Jediné co nemám je postup jak z těchto ingrediencí získat výsledný produkt - ony uzené mandle které manželka má tak ráda.
předem moc děkuji za jakoukoli radu :nevim:


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz