UHERÁK JAK NA NĚJ

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
AFTIC
122 příspěvků 16.05.05 04:12
UHERÁK JAK NA NĚJ

Vážená Eleeen Vaše starosti bych chtěl mít!
Já jsem také tak trochu lidový vypravěč a na vše mám nějakou příhodu (Case study) a tak se s Vámi musím podělit o kus uheráku.
Začíná to tím kolik toho uheráku máte. Podle mě je nelépe ho kupovat v malém množství a nakrájený podle Vaši preference a sníst ho dříve než se rozkouká.

Do Ameriky se potraviny nesmí dovážet, ale když to na mně neřeknete tak se Vám přiznám, že pokaždé když jsem v česku nebo v Maďarsku si ho koupím 2 štangle, jednu pro mě a jednu pro moji dceru.

Mohu Vám ale vážená Eleeen říci, že s tím uherákem nemáme žádné starosti. Prostě ho zabalíme do papíru (plastik není moc vhodný) a položíme do lednice. Nářezový stroj nemám ani já ani moje dcera a tak z toho uheráku ukrajujeme ručně. Já jsem sice trochu zručnější a krájím si ho na tenké plátky, tak jak to má být, ale dcera je úplný barbar, ta to krájí na silnější plátky a jí to jen tak s kouskem chleba.
Ale ani já a ani moje dcera nemáme problémy s tím že by ten uherák vyschnul, protože mu prostě nedáme čas.
Musím se s Vámi ale podělit o jedno z mých přísně střežených tajemství.
Já jsem byl kdysi v Česku vedoucím výrobny chlebíčků v Praze v Nekázance. Nevím už kolik jsme těch uherských chlebíčků dělali, ale celkově se tam těch chlebíčků dělalo denně více než 5.000 a byly tak dobré, že jsme je rozváželi do celé Prahy.
Uherák jsme kupovali přímo z Maďarska ve velkých dřevěných bednách pokaždé 100 až 150 kg. Z počátku jsem ten uherák hned po dodání vybalil z beden, a ve sklepě, kde bylo relativně chladno, jsem ho zavěsil na tyče tak aby se jeden druhého nedotýkal (což bylo důležité). Přesto, že v tom sklepě bylo chladno, tak z toho uheráku začal okamžitě kapat tuk a tak jsem pod něj dával papír. Když jsem se ale tak na to díval, a převážením jsem zjistil, že tím vykapáním a vypařením byly prvý týden na tom uheráku ztráty asi 5%, tak mi to nedalo spát. Ztráty loupání byly v normách ale tyto ztráty ne, a dnes to mohu říci, že jsem to na každém chlebíčku musel nějak ušetřit.
Já si nemyslím, že jsem něco vynašel, ale přišel jsem s obrovskou fintou.

Místo abych ten uherák věšel, a nesl všechny ty ztráty, jsem dal na dno každé té prázdné bedny vrstvu dubových pilin, které jsem navlhčil vodou, na to jsem dal vrstvu uheráku a další vrstvu navlhčených pilin, atd. No a teď přijde něco čemu nebudete vážená Eleeen asi věřit. Po týdnu, místo toho aby ten uherák vyschl a ztvrdl, do sebe nasákl tu vlhkost a místo aby ztratil na váze tak 5-6% přibilo, a lidé si libovali jak ten uherák byl chutný a vláčný.
No, já vím že vy asi s tou jednou štanglí uheráku takovéto kejkle dělat nebudete, ale při 100-150 kilogramech to už stálo za tu námahu a nakonec jsem nevěděl co s přebytky.
Tady v Americe ten uherák tolik neletí což je škoda, protože za ta léta co tu jsem bych jenom na této fintě asi byl milionář. □
KDO SE NIC NEPTÁ, NIC SE NEDOZVÍ!
Spolu s Voltérem považuji za své právo říkat co si myslím, ale do smrti budu obhajovat Vaše právo mi odporovat, nebo hledat pravdu někde jinde. Když ale všechno selže, tak se pokuste použít mé rady.
Za používání anglických či jiných cizích odborných výrazů se neomlouvám, a naopak si myslím, že dnes po vstupu do EU by mi měli být vděčni hlavně pracovníci v pohostinství, kteří se bez některých těchto výrazů za nějaký čas v EU asi již neobejdou. Žiji již více než 40 let v zahraničí a proto se také neomlouvám za mé případné gramatické chyby, i když se za ně velice stydím a snažím se polepšit. Když se podíváte na všechny ty mé několikastránkové příspěvky které do těchto stránek píši, a porovnáte je s těmi krátkými dotazy mých čtenářů, tak uvidíte, že na to, že v Česku již tak dlouho nežiji si nepočínám tak špatně.

M. Klima


Reklama


Reklama

Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz