uchování čerstvých švestek

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Zuzik
286 příspěvků 28.06.02 06:18
uchování čerstvých švestek

Když se blížil konec švestkové sezony, tak jsme zdravé, čerstvě otrhané švesty naskládaly do 4 l zavařovací sklenice, obrátily na plytký talířek a na něj nalily ocet. Takto ošetřené švestky vydržely v komoře více než měsíc a nemusely se hned brát konzervované. Vhodné je to však pro toho, kdo má zdroj vlastních švestek - pokud je někde koupí, tak než je donese domů jsou pomačkané a už tolik nevydrží. Tohle jsem dělaly s manžeklovou maminkou, úprotože měly švestku hned u domu. Dnes už bohužel tuhle možnost nemám, ale třeba se to bude někomu hodit. Jiné ovoce jsme takto nezkoušely uchovat.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
1irena
591 příspěvků 26.07.05 22:45
zuzik

vytahuju na světlo Tvůj příspěvek o švestkách, třeba se někomu bude hodit. (a mimochodem..nějak dlouho jsi tu nebyla, už máte po kolaudaci, ne?)

 
Julina
30 příspěvků 27.07.05 19:04
Dřív to uměli také

Když jsme čistili studni, na dně bylo dost velké množství větví ze švestek. Ptali jsme se souseda-dřív se do studní zavěšovali větve se švestkama a vydrželi prý do vánoc.

 
lvice
148 příspěvků 28.07.05 13:21
Ano,

moje babička říkala, že to dřív taky tak dělali. Ale to já nepamatuji.
Dnes švestky rozpůlím, vypeckuji a šlupkou nahoru skládám ve vrstvách do sklenice. Nacpat co se jich tam vejde, zavíčkovat a zavařovat asi 15-20 min. na přibližně 80st. C. Žádný nálev, cukr nic! Jako kompot to dobré není ale na koláči k nerozeznání od čerstvých. S tím octem - dostala jsem po tom takovou kopřivku, že to bylo na doktora. Ale to mi byly asi 4 roky a od té doby už se to u nás tak nedělalo. Tak nemůžu doložit seriozní názor.

 
danca.tu
1 příspěvek 09.08.15 10:44
švestky

Babička dávala též švestky do láhve a na talířek, ale zalila to na talířku vodou, aby tam nešel vzduch.dle potřeby odebrala a opět zalila talířek vodou.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz