Když se blížil konec švestkové sezony, tak jsme zdravé, čerstvě otrhané švesty naskládaly do 4 l zavařovací sklenice, obrátily na plytký talířek a na něj nalily ocet. Takto ošetřené švestky vydržely v komoře více než měsíc a nemusely se hned brát konzervované. Vhodné je to však pro toho, kdo má zdroj vlastních švestek - pokud je někde koupí, tak než je donese domů jsou pomačkané a už tolik nevydrží. Tohle jsem dělaly s manžeklovou maminkou, úprotože měly švestku hned u domu. Dnes už bohužel tuhle možnost nemám, ale třeba se to bude někomu hodit. Jiné ovoce jsme takto nezkoušely uchovat.
uchování čerstvých švestek
vytahuju na světlo Tvůj příspěvek o švestkách, třeba se někomu bude hodit. (a mimochodem..nějak dlouho jsi tu nebyla, už máte po kolaudaci, ne?)
Když jsme čistili studni, na dně bylo dost velké množství větví ze švestek. Ptali jsme se souseda-dřív se do studní zavěšovali větve se švestkama a vydrželi prý do vánoc.
moje babička říkala, že to dřív taky tak dělali. Ale to já
nepamatuji.
Dnes švestky rozpůlím, vypeckuji a šlupkou nahoru skládám ve vrstvách do
sklenice. Nacpat co se jich tam vejde, zavíčkovat a zavařovat asi 15-20 min.
na přibližně 80st. C. Žádný nálev, cukr nic! Jako kompot to dobré není
ale na koláči k nerozeznání od čerstvých. S tím octem - dostala jsem po
tom takovou kopřivku, že to bylo na doktora. Ale to mi byly asi 4 roky a od
té doby už se to u nás tak nedělalo. Tak nemůžu doložit
seriozní názor.
Babička dávala též švestky do láhve a na talířek, ale zalila to na talířku vodou, aby tam nešel vzduch.dle potřeby odebrala a opět zalila talířek vodou.