TRDLO

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Denda02
213 příspěvků 29.11.05 13:10
TRDLO

Ahoj, nevite nekdo prosim cemu se tak rikavalo???

Diky, D.

Reakce:
 
cofola
71 příspěvků 29.11.05 13:34
Dobrá otázka,

na Slovensku je to nadávka miernejšeho rangu a znamená asi toľko ako bibas, hlupák, chumaj, chmuľo, ťulpas, truľo, trubiroh, trpák, trkvas a to som asi všetko ešte nevyčerpal. Keď si spomeniem, dopíšem

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 29.11.05 13:39
...

U nas je to take prevzate jako nadavka - tak v podstate vznikl muj dotaz, protoze jsem tak oznacila sveho kolegu v praci a tim jsme cela kancelar zabredli do diskuze a patrani na internetu - co to vlastne puvodne bylo. Moje babi tvrdi, ze soucast maselniku…

Tak co, netusite nekdo???

 
Papaja 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.11.05 13:41
To také, ale myslím...

že to je takové sladké pečené - vypadá to jako kremrole a obaluje se to ve vanilkovém cukru a jí se to teplé…

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 29.11.05 13:45
...

…hmmm, a jmenuje se to trdelnik - od toho, na co se to naviji (drevena palice) - ale k cemu byla ta palice…

Vsak my se dopidime, trdlovani zdar

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.11.05 13:47
trdlo

je tlouček do hmoždíře!

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.11.05 13:49
A trdelník

není od slova trdlo, ale od slova trnky, trnková povidla!

 
cofola
71 příspěvků 29.11.05 13:59
Správne

uvažujete, ale trlo (správny výraz) je súčasť trlice podobná nožu a trlica sa používala pri spracovaní konope alebo ľanu na priadzu, doteraz sa používa spojenie - chudý ako trlo. Keďže Skalica je na Záhorí a Záhorie je „samostatná“ republika so svojím jazykom, tam to nazývali trdlo a skutočne to používajú pri pečení slávnych skalických trdelníkov, čo je cesto namotané na tenkú drevenú palicu a pečené do chrumkava, obalené vo vanilkovom cukre. Ak sa mi podarí doma nájsť recept, tak ho dám na Labužníka

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 29.11.05 14:00
Cofola,

skalicky trdelnik na Labu je… Spis me napadlo, jestli ta palice, na kterou se testo motalo, nebyla puvodne urcena k necemu jinemu…

 
cofola
71 příspěvků 29.11.05 14:15
Neviem,

nie som etnograf, to je moja teória, ale keď pôjdem najbližšie na na moju chatu na Záhorie, prevediem tam drobný terénny výskum a uvidím či je moja teóra správna alebo zistím na vlastnom chrbte, že tá palica je určená aj na niečo iné. Záhoráci sú holt záhoráci.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.11.05 14:32
trdlo

Tak jo, cofola mě donutila zapátrat. U nás doma (Haná) se trdelník říkalo lité buchtě s povidly a trdlo tloučku do hmoždíře. Ale jak jsem zjistil, tak cofola a ostatní mají také pravdu:

Nosislavský trdelník
Trdelníky jsou tradiční pochoutkou ve vinařských oblastech jižní Moravy a chutnají dobře i k vínu. Suroviny: • 70 g másla • 70 g sádla • 3O g cukru • 5 žloutků • sůl • 25 g kvasnic (dřive za 4 haléře) • 560 g mouky • mléko Postup přípravy: Máslo umícháme se sádlem až pění. Do umíchané tukové směsi při dáme cukr, žloutky - vždy po jednom, pak osolíme a dáme vzejité kvasnice, mouku a mléka tolik, aby zadělané těsto bylo poměrně tuhé. Nyní těsto dobře vypracujeme a necháme málo zkynout. Z těsta vyválíme dlouhý těstový váleček téměř motouz, asi jako malíček silný. Pak pozorně namotáme na k tomu určený dřevěný váleček pomaštěný máslem. Povrch potřeme bílkovým sněhem a posypeme sekanými loupanými mandlemi. Pečeme za občasného, ale poměrně častého otáčení válečku v troubě a při pečení ho postříkáváme máslem. Vždycky se na chvilku trouba zavře. Avšak různé napodobeniny pečené v troubě nebo v různých zařízeních vytápěných elektrickými topnými spirálami si nezasluhují nazývat pravými trdelníky. Na druhé straně využití dnes hojně rozšířených zahradních grilů na dřevěné uhlí může být pro nás zajímavým přiblížením k jeho originální chuti i zpestřením našeho letního grilování.

A ta tyčka k namotání je trdlo! (Proto se asi tancování říká trdlování - taky se při něm točí dokola!)

 
kamilio
551 příspěvků 29.11.05 15:04
Trdlo

Co říká odborná literaltura:
Vedlejším produktem při výrobě másla je podmáslí. Aby bylo máslo dokonale zbavené zbytku podmáslí, po utlučení se hnětlo. Malá hrouda se hnětla v rukách, velká na hnětacím prkénku pomocí rýhovaného válečku, zvaného trdlo. Při hnětení se prolévalo vodou. Vyhnětené máslo se formovalo do ozdobných dřevěných formiček, nebo se zdobilo ozdobnými válečky a pečetítky. Máslo se uchovávalo v keramických máslenkách se skleněnou nádobou na máslo uvnitř, kolem které se nalévalo trochu vody, aby se máslo odpařováním vody ochlazovalo a tím udrželo déle čerstvé. Různě zdobené máslenky pak sloužily a stále slouží k servírování más­la.

To je vše o trdlu, zbytek se dovíte na adrese http://www.maslovice.cz/muzeum.htm. V přeneseném významu se skutečně říkalo trdlo i tloučku do hmoždíře.

 
Ivo
1045 příspěvků 29.11.05 15:47
Dotaz pro Cofolu...

…tato diskuze mě celkem zaujala a jsem rád, že se ví co nebo kdo je trdlo.

Měl bych však dotaz na Cofolu: co znamená ve slovenčině slovo ‚chumaj‘? U nás (rozuměj na Ostravsku) to je chápáno jako poměrně hrubý výraz.

Dík za odpověď.

 
manek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.11.05 16:03
Ivo,

tak na to jsem také zvědavý! Ale myslím si, že to o moc lepší než u nás nebude…

 
kltko 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 29.11.05 17:10
...

myslím že manek to pomenoval presne, natáčaný koláč opekaný (originálne) nad uhlím je trdelník (najznámejší skalický).

Aj to maslo je zrejme OK

používa sa aj ako mierna, takmer dobrosrdečná nadávka, označenie popleteného, zamotaného človeka :o)

a chumaj, chmuľo, hlupák, blbec sú nadávky už strednej úrovne

 
Ivo
1045 příspěvků 29.11.05 17:43
Kltko...

…u nás, když se někomu řekne, že je chumaj, tak se tím myslí, že je onen mužský orgán, který se používá k rozplozovací činnosti…

 
Manana
1515 příspěvků 29.11.05 20:08
Trdlo je

dřevěný nástroj na pasírování přes cedník nebo síto. Na rukojeti je dřevěný koláč asi 12 až 13 cm v průměru, který má na dolní, pracovní části sférickou plochu (je mírně zaoblen) a do té plochy jsou vysoustruženy mělké soustředné drážky. Přes cedník nebo síto se tím krásně pasíruje a hlavně se používal na propasírování špenátu, tedy aby se ze špenátových listů udělal ten špenát! Jak se s tím v tom sítu šmejdilo, tak se tomu taky říkalo trdlování.

 
cofola
71 příspěvků 30.11.05 10:05
Ivo

tak ako povedal Kltko, chumaj je, taktne povedané, nie príliš inteligentný človek a to, čo máš ty na mysli, je u nás ako chumaj, ale musíš zo slova odstrániť slabiku - „ma“! Pekná diskusia - od pracovných pomôcok starých materí cez koláče až po zvýšenie populácie. To sa mi páči

 
Marjanka2
214 příspěvků 30.11.05 11:13
...

Jít trdlovat se u nás říká,když jdeš na taneční zábavu.

 
Ivo
1045 příspěvků 30.11.05 11:21
Cofolo...

…i u nás někdo slabiku „ma“ z onoho slova zcizil a vznikl tím výraz, který se ihned zařadil mezi klenoty severomoravské mlu­vy.

Využiji ale rozhovoru s Tebou k tomu, abych se zeptal, zda-li nejsi stejná osoba, která zde před časem vystupovala pod nickem Kofola. Pokud ano, mám prosbu.

Dendo, tak si myslím, že už v tom máš asi jasno…hihi.

Příjemný den.

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 30.11.05 11:31
Ivo

…to jo … a dost se bavim, kam jsme v diskuzi dostali.

V kancelari jsme se usnesli, ze trdlo je takove „oný“, ktere ma podlouhly ovalny tvar a pouziva se k ruznym vecem. HAWK

Hezky den vsem

 
cofola
71 příspěvků 30.11.05 12:40
Ivo

áno, pred časom som bol pod nickom kofola, ale potom sa mi stalo niečo s počítačom a za šíry svet som sa nemohol vrátiť späť /nie som v tomto žiadny lumen/, tak som sa znovu zaregistroval pod obdobným menom. Počúvam tvoju prosbu.

 
Ivo
1045 příspěvků 30.11.05 22:38
Cofolo...

…v tomto odkazu: http://www.labuznik.com/article.php?… máme nějakou diskuzi a já se těšil, že národní vzájemnost posílíme, ale pak jsem to nějak ztratil ze zorného pole. Čti Tvůj záznam z 22.4.2004.

Díky a příjemnou noc.

 
Jenofefa
1315 příspěvků 01.12.05 00:09
Slovník praví,

že trdlo je třecí palička, tlouk; nadávka. Pamatuji si, že jsem někde četla nebo slyšela, že se dříve, dokud nebyly mlýnky na mák, mák se třel „trdlem“ v míse, aby se zrnka máku rozdrtila.

 
Manana
1515 příspěvků 01.12.05 00:25
Jenofefo,

ano, i to se dělalo trdlem.

 
Vali
1326 příspěvků 01.12.05 01:07
mák

jo jo, a já slyšela, že ten třený mák je daleko chutnější než mletý

 
Manana
1515 příspěvků 01.12.05 01:55
Vali

No o tom přeci není vůbec žádná pochyba!!!

 
cofola
71 příspěvků 01.12.05 09:06
Ježiškove husličky, Ivo

ten čas letí a môj Alzheimer postupuje neochvejne vpred. Hneď zajtra bude na Labe recept pre teba. Som to ja ale riadne trdlo

 
Ivo
1045 příspěvků 01.12.05 09:12
Cofolo...

…to zase tak nechvátá. Chtěl jsem jen vyzkoušet, jak to dělají naší bratia. Byl jsem „na vojně“ se skvělou partou slováků a ti, když dostali balík z domova a hodili do plácu domácí klobásy nebo slaninu skoro 15 cm vysokou - to byla řež.

Předem děkuji.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz