Topinambury - recepty?

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Ačraj
697 příspěvků 04.02.13 10:07
Topinambury - recepty ?

Možná židovské brambory, využívá, nebo používá někdo tyto brambory v kuchyni? A né jako já, pěstuji pouze pro slepičky - strouhám do žrádla, vajíčka samé vitamíny :P tyto jsem vydloubala tuto sobotu pod jedním stvolem. Syrové jsem ochutnala, mají trochu chuť po oříškách. Vhodné asi na některé druhy nemocí… ;) Pěstuji již několik let, u plotu, kde ničemu, ani nikomu nepřekáží, v době růstu, i jako okrasa, kvetou žlutě, podobné slunečnicím.

Reakce:
 
Manana
1515 příspěvků 04.02.13 10:41

Topinambur, jméno odvozeno od jihoamerického kmene Tupinambú, plodina, pocházející z Ameriky, kde zejména v Jižní Americe sloužila v předkolumbovské době jako jedna ze základních potravin (kukuřice, brambory, laskavec-merlík a fazole).
Recepty jsou zde:
http://www.jitrnizeme.cz/view.php?…
 http://dadala.hyperlinx.cz/…ler0155.html

 
tlustá bába
1211 příspěvků 04.02.13 22:12
topinambury

Vilém Vrabec uvádí pět receptů, které jsou v podstatě obsažené v těch odkazech.
Nejvíc mě zaujaly zapečené v bešamelu, ochuceném citr. šťávou a zjemněným žloutkem, do vymazané zapékací mísy vložit oloupané uvařené hlízy, zalít upraveným bešamelem, posypat strouhaným sýrem (píše ementál nebo parmazán), navrch posypat strouhankou, pokapat máslem a 15 min. zapékat v horké troubě.
Teda loupat je pro 4 nebo 5 člennou rodinu je peklo. Dělala jsem je jen jednou.

 
Ačraj
697 příspěvků 05.02.13 09:34
Topinambury

Děkuji za typ, :kytka: já jsem také zkoukla tyto recepty, ale právě mně zajímalo, má-li už někdo nějaký recept vyzkoušený, stačí prý vydrbat jen kartáčkem, že ve a pod slupkou je nejvíce vitamínů, no, zatím si chrochtají slepičky, nevím, kdy a co mně napadne, nesmí se prý dlouho vařit, jen 15 min. potom je to prý :poblion:

 
birkana
1674 příspěvků 05.02.13 10:33
topinambury

Mezinárodní kuchařka (J. A. Fialová a kol.):

Topinambury dušené - na másle zpěnit cibuli, přidat topinambury na plátky, osolit. Několik minut podusit. Pak přilít mléko s rozkvedlanou moukou a ještě chvíli podusit.

Topinambury opékané - oškrábané hlízy krájené na 1 cm kolečka posolit a po obou stranách na másle opéct.

Pro začátek bych zkusila tu nejjednodušší úpravu ;) ať vím, jak to vlastně chutná, jak dlouho tepelně upravovat, co tomu chybí atd.

Tak ať se povedou a chutnají :mavam: :mavam: :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 05.02.13 10:40
brambory

Birkana, též děkuji za radu, dnes se o něco pokusím, ;) možná i vyfotím.. 8o

 
bocianka
528 příspěvků 05.02.13 16:36

Před časem jsme je s maminkou vařily jako brambory. Moc nám nechutnaly. Byly hořké. Od té doby jsme to nezkoušely. Jako kytky jsou krásné. Stonky jsou prý vynikající krmení pro králíky. :jazyk:

 
birkana
1674 příspěvků 05.02.13 16:52

Jak čtu zdejší příspěvky, začíná mě ta „kytka“ zatraceně zajímat. Vím, jak vypadá, už nevím, jak chutná (jako malí jsme ochutnávali hlízy samozřejmě za syrova :roll: ) - ale pro ty slepičky a ušáčky :think: je (topinambury) asi zkusím pěstovat. V zahrádkách byly dřív běžnou rostlinou, tak snad je jednoduše seženu :idea:

 
Ačraj
697 příspěvků 05.02.13 20:36
topin.....

Birkana, neseženeš-li je pošlu ti, velmi rychle se namnoží, i tam kde nechceš. :mavam:

 
birkana
1674 příspěvků 06.02.13 07:53
Ačraj...

Díky moc za nabídku :hug: Ukládám si poznámku - kdyby nebyly u nás, ozvu se :mavam: Ještě jednou dík :kytka:

 
gabi
551 příspěvků 06.02.13 13:49

Na Slovensku je pestovanie topinamburov zakazane zo zakona…je to neuveritelne, ale je to fakt…vraj je invazivny…my sme ho doma vyuzivali iba do salatov…velmi nam chutil…na nitrianskej univerzite posobil (a mozno aj posobi) profesor, ktory bol priam fanatik co sa tyka pestovania a liecivych ucinkov topinamburu…urcite je teraz smutny z toho nasho slovenskeho nezmyselneho zakona… :(

 
tlustá bába
1211 příspěvků 06.02.13 14:25
gabi

My toho máme nesmyslného!!! Viz např. diskuze Kam s ní? (1. 2. 2013, Esmeralda)a otázka provozní hygieny při činnostech epidemiologicky závažných.
Ocitujme si např.:
(předchozí text se týká dodržování provozní hygieny, čeho se musí pracovníci zdržet)…§ 49, písm. c) nepřechovávání předmětů nesouvisejících s výkonem pracovní činnosti v prostorách manipulace s potravinami a produkty…
ale pozor, v dalším předpisu člověk najde, že předměty nesouvisející s provozem, lze v provozu přechovávat pouze po dobu nezbytně nutnou!
Z čehož usuzuji (když to trochu přeženu), že nejen kočku, ale i nějaké roztomilé hovénko, ke kterému budu mít citový vztah a inspiruje mě |(v některých podnicích např. k sestavování poledních menu), mohu mít „po dobu nezbytně nutnou“, což je třeba několik let, protože existují případy citových vztahů trvajících po celý život. Laik se diví, odborník žasne.
Abych byla spravedlivá, pro jistotu se podívám, jestli ten předpis nebyl zrušen, protože u nás mají některé právní předpisy jepičí život. A pak, že náš parlament není pracovitý! :zed:

 
birkana
1674 příspěvků 06.02.13 14:37

Tak to je tedy pro mě překvapení :cert: U nás (v ČR) je invazívní snad jen bolševník velkolepý a křídlatka japonská :mrgreen: (znalci mě určitě opraví, příp. doplní :P ). Nevím, jak se jmenují tyto rostliny slovensky, (sorry, určitě najdeš na wikipedii), ale topinambur se mi jeví jako „nevinná“ a hospodářsky využitelná rostlina 8) Ale jiný kraj, jiný mrav. A kdybys věděla, jak se jmenuje dotyčný profesor, napiš. Zkusím jeho práce vyhledat, protože mě téma Topinambur začalo dost zajímat :think:

Tlustá bábo :palec: :palec: :palec: :palec: :potlesk: :potlesk: :potlesk: :kytka: :kytka: :kytka:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 06.02.13 14:55

Topinambury jsou nesmrtelné, ledaže vymrznou nebo po vykoupání celé oblasti v nějakém plevelojedu. On vždycky zůstane v zemi nějaký ten kousek hlízy, to je jako s bramborami. Člověk se nestačí divit. Ale mě nevadí ani solitérní brambora, ani solitérní topinambura (která je navíc hezká). Už aby bylo jaro!

 
birkana
1674 příspěvků 06.02.13 15:12
Už aby bylo jaro!

Ač žiju v 720 m n. m., „solitérní brambora“ u nás také občas vyrazí :P Z jakési piety je nechávám vyrůst a na podzim i sklízím. Teď se mi vybavily „Slavnosti sněženek“; ten monolog o kráse brambory :srdce:

 
tlustá bába
1211 příspěvků 06.02.13 18:51

Milá birkano, máš recht. Nejkrásnější kytka je brambora. Bez nich bych nepřežila. Hlavně bez těch moučnatých, co babička vždycky vařila našemu Pepanovi I., II. III, IV., V… Na ty jsem chodila do prádelny do kotle, byly skvělý, i s tou hlínou občas. Nadarmo nejsem podle čínského kalendáře vepř (čti PRASE)! :mavam:

 
gabi
551 příspěvků 06.02.13 19:19

Birkana, ta kridlatka sa u nas vola pohankovec…inac doma ju volame kridlatka…je neskutocne lieciva…na vselico mozne…napr. aj na rozne virusove ochorenia…co je teraz celkom aktualne…robim z nej tinkturu…ale aj vodny vyluh je na niektore ochorenia ucinny…a je aj jedla a chutna…jarne vyhonky su lepsie na kolacik ci do babovky ako rebarbora…co sa toho profesora tyka, viem ze ho vsetci volali „topinambur“ :)…neviem ako sa volal…ale ked zadas do vyhladavaca Polnohospodarska univerzita Nitra a pridas topinambur, urcite tam nieco zaujimave objavis :)

 
birkana
1674 příspěvků 07.02.13 06:48

@tlustá bába Brambory pro čuníka byly vždy pochoutka ;) A dodnes, ač nejsem dle číňanů vepř, ale kohout, brambory ochutnávám i syrové 8)

  1. hned zjistím, zda nejsou namrzlé;
  2. zasyrova jsou patrné nepříjemné cizorodé příchutě;
  3. prý šťáva ze syrových brambor funguje jako alternativní lék při žaludečních vředech (kdesi jsem to kdysi četla 8o );
  4. vím, že obsahují solanin a tak opravdu jen ochutnávám!

    @gabi To, že je křídlatka tak léčivá, mě mile překvapuje! U nás se totiž docela rychle začala rozšiřovat (na tachovsku) a na svých pozemcích ji ničíme stejně jako už zmiňovaný bolševník :pocitac: Poznatky o jejích dobrých vlastnostech by se měly rozšiřovat dál a ne jen plošně ničit její porost :,(

 
Jarda K
1 příspěvek 21.04.14 20:30
Opečené topinambury

Já dělám opečené topinambury na másle nebo na oleji. Topinambury neloupu jen je pořádně opláchnu, nakrájím na 5mm tenké plátky, osolím a podle chuti okořením (třeba kořením na grilovanou zeleninu) poté na pánvi opékám dozlatova.

 
HEXECHEN
1 příspěvek 27.05.14 00:02

Ahojky, prosím najde se tu někdo kdo mi pomůže sehnat topinambury na sadbu? SADBU JAKO ŽIVÝ PLOT CCA 50m ALE TAKÉ KE KONZUMACI. Děkuji :hug:

 
Ačraj
697 příspěvků 27.05.14 16:31
topinambury

Topinamburu mám na rozdávání :palec:

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz