Ahoj, boli mi doporučené topinambury a batáty, pre ich nutričné hodnoty
a pod. Všade ale nájdem recepty ako ich pripravovať, alebo návod ako
pestovať, ale nikde nie je info, kde sa dajú kúpiť. Neviete poradiť,
lokalita Praha/Ostrava/Bratislava
dík, Jana[:)
topinambury nebo batáty
my mame topinambury na zahradce, je to lahudka. Staci asi kdyz ti nekdo da a ty si je za:,–(is. Lepe ti asi odpovi specialistka Jarka7.
Neprávem opomíjená zelenina nejen pro diabetiky - topinambury
„Židovské brambory“- topinambury (Helianthus tuberosus ), původně
pocházejí z Jižní Ameriky; bez problémů snášejí naše zastíněná
stanoviště. Spokojí se s chudou půdou i drsným podhorským klimatem;
nevymrzají.
Topinambur hlíznatý je vytrvalá rostlina, sestra majestátních slunečnic,
dorůstající do výšky až tří metrů. Na mohutném, někdy rozvětveném
stonku s velkými celokrajnými listy, rozkvétají na podzim žluté květy.
Pěstuje se pro hlízy podobné bramborám, které však mají nasládlou chuť.
Barva slupek může být různá. Hlízy jsou nabídce některých našich
větších obchodů.
Topinambury se řadí mezi první jarní zeleniny. Mohou nahradit na jaře
netrpělivě očekávané ředkvičky. Hlízy je možné konzumovat celoročně.
Nejchutnější jsou pozdě na podzim a brzy na jaře.
Hlavní význam topinamburů spočívá v až 16 % obsahu inulinu (cukru),
vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. Topinambur je
zelenina, kterou mohou lidé s cukrovkou bez obav jíst. (Je opravdu
k politování, že ve světě si hlíz váží víc než u nás, kde jsou
předkládány na venkově králíkům.)
Další léčivé účinky: snižování cholesterolu v krvi, regulace
krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrany jater a
ledvin. Výrazné antistresové či detoxikační účinky byly vědecky
prokázány. Hlízy topinamburu jsou bohatým zdrojem vlákniny.
Z minerálních látek obsahují především draslík, fosfor, vápník,
hořčík a železo. Z mikroprvků je výrazný křemík a železo.
Z hlíz připravujeme teplá i studená jídla. Omyjeme je, oškrábeme a
namočíme do mírně okyselené vody, aby během přípravy nezčernaly. Mohou
se vařit, dusit, opékat, zapékat, smažit, ale použít i syrové jako
pří:,–(a do salátů. Při jejich přípravě je však dobré mít na
paměti jejich nasládlou chuť s oříškovou příchutí.
Salát z hlíz topinambur
Suroviny: 200 g topinambur, 2 stroužky česneku, cukr, ocet, olej, sůl
Topinambury očistíme, nastrouháme na jemném struhadle a promícháme
s prolisovaným česnekem. Na zálivku smícháme cukr, ocet, olej, sůl a
topinambury s česnekem zalijeme. Podáváme teplé.
Vařené topinambury se sýrem
Suroviny: 750 g topinambur, 50 g másla, 50 g strouhaného sýra, ocet,
sůl
Topinambury oškrábeme a namočíme do vody s octem. Rozkrájíme je na půlky
nebo čtvrtky a vaříme v osolené vodě 10 až 20 minut. Podáváme horké
posypané strouhaným sýrem, polité máslem
Topinambury s kyselou smetanou
Suroviny: 500 g topinambur, 1 kelímek kysané smetany, 3 stroužky česneku,
vinný bílý ocet,
1 šalotka, sůl, mletý bílý pepř
Hlízy povaříme a necháme vychladnout jako brambory. Česnek a šalotku
nasekáme nadrobno. Smícháme s kysanou smetanou a podle chuti přidáme ocet,
sůl a pepř. Oloupaná vařené hlízy nakrájíme na plátky a polijeme
zálivkou. Podáváme jako zdravou večeři
Více na jaruna7.bloguje.cz
Jedlý svlačec – Batáty („Sladké brambory“)
V posledních letech se i na našich pultech objevují protáhlé velké
hlízy, připomínající brambory. Jedná se o hlízy povíjice jedlé
(Ipomoea batatas Lam.) Na pultech specializovaných obchodů ve světě jsou
známy pod anglickým názvem Sweet Potato, německy Susskartoffel.
Poléhavá vytrvalá hlíznatá rostlina pochází pravděpodobně z tropické
Ameriky. Do USA se dostaly batáty dokonce dříve o 100 let než brambory,
zásluhou Kryštofa Kolumba.
V přírodě dnes již batáty nejsou známy v původní divoké formě.
Rostlina ve své vlasti dosahuje až 5 m, snadno zakořeňuje a je celá
prostoupena mléčnicemi. Listy jsou různotvaré, často hluboce laločnaté.
Batáty kvetou bíle, růžově až purpurově na dlouhých stopkách; jsou
velmi podobné ozdobným svačcům.
Pěstují se pro hlízy, které mají různé protáhlé tvary. Pokožka
batátů je bílá, nažloutlá, oranžová, hnědá až fialová. Hmotnost
hlíz se pohybuje od 0,5 kg až do 5 kg. Hlízy mají jemnou nasládlou chuť,
některým našim konzumentům mohou připomínat namrzlé brambory.
Batáty se přizpůsobily mnoha místům na zeměkouli. Vyžadují vždy
slunečnou polohu, hluboké hlinitopísčité půdy, bohaté na organické
zásobní látky; dobře snáší přísušky.
Doporučují se závlahy asi 6× za vegetační období, čímž značně
zvýšíme výnosy hlíz.
Batáty lze dobře pěstovat ze zakoupených hlíz s vegetačními očky.
Předpěstováváme v květináčích a na místo je můžeme vysazovat až po
pominutí období květnových mrazů. Vysazujeme vždy do dobře prohřáté
půdy poměrně hluboko a hrůbkujeme jako u našich brambor.
Sklizeň hlíz probíhá až po zasychání lodyh, nejčastěji v září a
začátkem října. Musíme vždy dbát, abychom hlízy nechanicky nepoškodili.
Uskladněné hlívy vydrží v suchém a chladném sklepě asi 3 týdny.
Místnost musí být dostatečně větrána. Malé hlízky k jarní
vý:,–(bě raději uložíme do beden s pískem nebo rašelinou.
Je zajímavé, že hlízy obsahují o 50 % vyšší nutriční hodnoty než
naše brambory.
Před kuchyňskou úpravou hlízy dokonale omyjeme kartáčkem nebo oloupeme.
Můžeme je vařit nakrájené na kostky, dusit, zapékat v troubě a nebo
smažit na oleji jako chipsy.
Mladé rostliny v květináčích jsou zajímavou hrnkovou pokojovou rostlinou,
která vyžaduje vyvázání k tyčce. Na léto ji můžeme přenést do
zahrady nebo do nevytápěného foliovníku.
Batátový salát s jogurtem
500 g batátů, sůl, 200 g bílého jogurtu, 2 lžíce citronové šťávy,
2 lžíce nasekané petrželky, 1 červená cibule, 4 ředkvičky, mletý
pepř
Batáty uvaříme ve slané vodě. Po uvaření slijeme, oloupeme a nakrájíme
na kostky. Do uvařených batátů vmícháme jogurt, citronovou šťávu, sůl
a dobře zamícháme. Cibuli oloupeme, pokrájíme na tenké prstýnky.
Řekvičky omyjeme a příčně nakrájíme na kolečka. Přidáme k salátu a
jemně znovu promícháme. Dokořeníme solí a pepřem. Sypeme zelenou
natí.
Pečené kuře s batáty a tymiánem
500 g batátů, červená paprika, 1 červená cibule, 8 stroužků česneku,
2 lžíce olivového oleje, tymián, sůl, 4 kuřecí stehna
Nové rozčtvrcené batáty uvaříme ve slané vodě, oloupeme a dáme
vychladit. Nakrájíme na hrubší plátky. Vložíme do vymaštěného pekáče
a obložíme kuřecími stehýnky. Posolíme, okořeníme pepřem. Polijeme
rozpuštěným máslem a dáme do trouby upéci. Podléváme trochou vývaru
nebo horké vody. Pokapeme máslem. Před závěrem přidáme osm stroužků
česneku nasekané na plátky. Pokapeme olivovým olejem, posypeme tymiánem.
Hodinu pečeme v roubě.
Batáty zapečené s kuřecím masem
700 g brambor, 500 g červených batátů, 3 kuřecí řízky, 150 ml vody,
125 ml bílého vína, 2 bobkové listy, 1 prožek kůru z limety, 60 g
másla, 3 lžíce mouky, 200 ml mléka, 2 lžíce majolky, 2 lžičky jemné
hořčice, sůl, mletý pepř, ze 2 limet šťáva, ¾ hrnky strouhanky, 250 g
čedaru, čerstvá pažitka
Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací misku vymažeme máslem. Brambory
uvaříme doměkka a slijeme. Kuřecí maso vložíme do hrnce s vodou, vínem,
solí, mletým pepřem a bobkovým listem s limetovou kůrou. Pomalu vaříme
10 minut. Maso vyjmeme a odložíme na teplé místo. Vývar uvedeme znovu do
varu a odpaříme na objem 250 ml. Vyjmeme bobkový list. Z každého kusu
kuřete nařežeme 6 kousků. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a
za stálého míchání do mí vlijeme vychladlý vývar a mléko. Krátce
povaříme. Odstavíme z ohně a necháme chladnout. Do bešamelu vmícháme
pomalu majolku, hořčici a limetovou šťávu. Do zapékací misky klademe
vrstvy nakrájených batátů a brambor, na ně vrstvu masa a zakryjeme druhou
polovinou brambor. Rovnoměrně zalijeme bešamelovou omáčkou, posypeme
směsí strouhanky, sýra a pažitky. Vložíme na 20 minut k zapečení do
trouby. Zapékáme až je povrch růžový. Podáváme horké s libovolným
zeleninovým salátem.
Batáty a brambory zapékané se šunkou a pórkem
200 g červeného batátu, 900 g středně velkých brambor, 1 pórek,
1 lžíce oleje, 150 g nakrájené šunky, 2 lžíce mouky, 300 ml
šlehačky ke šlehání, 200 ml mléka, 2 kostky rozdrobeného masoxu, mletý
bílý pepř, 125 G strouhaného parmazánu, sůl
Troubu předehřejeme na 180°C. Brambory nakrájíme na tenké plátky.
Pečlivě omyjeme pórek a příčně nakrájíme na kolečka. Na rozehřátém
oleji opékáme pórek, přidáme nakrájenou šunku, orestujeme 3 minuty.
Zaprášíme moukou, promícháme a restujeme ještě 3 minuty. Do lehce
vymazané zapékací misky klademe střídavě vrstvu plátků brambor a
batátu, vrstvu pórku a šunky. Poslední vrstva je bramborová s batáty.
Smetanu smícháme s mlékem a slepičím vývarem, podle chuti opepříme.
Zálivku nalijeme na brambory a zapékáme 50 minut. Hotový pokrm sypeme
parmazánem. Horké ihned podáváme.
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
