topinambury nebo batáty

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník j02
1 příspěvek 11.05.07 17:22
topinambury nebo batáty

Ahoj, boli mi doporučené topinambury a batáty, pre ich nutričné hodnoty a pod. Všade ale nájdem recepty ako ich pripravovať, alebo návod ako pestovať, ale nikde nie je info, kde sa dajú kúpiť. Neviete poradiť, lokalita Praha/Ostrava/Bra­tislava
dík, Jana[:)

Reakce:
 
Bali
1254 příspěvků 11.05.07 17:40
...

my mame topinambury na zahradce, je to lahudka. Staci asi kdyz ti nekdo da a ty si je za:,–(is. Lepe ti asi odpovi specialistka Jarka7.

 
Jarka7
208 příspěvků 11.05.07 18:47
Topinambury

Neprávem opomíjená zelenina nejen pro diabetiky - topinambury „Židovské brambory“- topinambury (Helianthus tuberosus ), původně pocházejí z Jižní Ameriky; bez problémů snášejí naše zastíněná stanoviště. Spokojí se s chudou půdou i drsným podhorským klimatem; nevymrzají.
Topinambur hlíznatý je vytrvalá rostlina, sestra majestátních slunečnic, dorůstající do výšky až tří metrů. Na mohutném, někdy rozvětveném stonku s velkými celokrajnými listy, rozkvétají na podzim žluté květy. Pěstuje se pro hlízy podobné bramborám, které však mají nasládlou chuť. Barva slupek může být různá. Hlízy jsou nabídce některých našich větších obchodů.
Topinambury se řadí mezi první jarní zeleniny. Mohou nahradit na jaře netrpělivě očekávané ředkvičky. Hlízy je možné konzumovat celoročně. Nejchutnější jsou pozdě na podzim a brzy na jaře.
Hlavní význam topinamburů spočívá v až 16 % obsahu inulinu (cukru), vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. Topinambur je zelenina, kterou mohou lidé s cukrovkou bez obav jíst. (Je opravdu k politování, že ve světě si hlíz váží víc než u nás, kde jsou předkládány na venkově králíkům.)
Další léčivé účinky: snižování cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrany jater a ledvin. Výrazné antistresové či detoxikační účinky byly vědecky prokázány. Hlízy topinamburu jsou bohatým zdrojem vlákniny. Z minerálních látek obsahují především draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo. Z mikroprvků je výrazný křemík a železo.
Z hlíz připravujeme teplá i studená jídla. Omyjeme je, oškrábeme a namočíme do mírně okyselené vody, aby během přípravy nezčernaly. Mohou se vařit, dusit, opékat, zapékat, smažit, ale použít i syrové jako pří:,–(a do salátů. Při jejich přípravě je však dobré mít na paměti jejich nasládlou chuť s oříškovou příchutí.
Salát z hlíz topinambur
Suroviny: 200 g topinambur, 2 stroužky česneku, cukr, ocet, olej, sůl
Topinambury očistíme, nastrouháme na jemném struhadle a promícháme s prolisovaným česnekem. Na zálivku smícháme cukr, ocet, olej, sůl a topinambury s česnekem zalijeme. Podáváme teplé.
Vařené topinambury se sýrem
Suroviny: 750 g topinambur, 50 g másla, 50 g strouhaného sýra, ocet, sůl
Topinambury oškrábeme a namočíme do vody s octem. Rozkrájíme je na půlky nebo čtvrtky a vaříme v osolené vodě 10 až 20 minut. Podáváme horké posypané strouhaným sýrem, polité máslem
Topinambury s kyselou smetanou
Suroviny: 500 g topinambur, 1 kelímek kysané smetany, 3 stroužky česneku, vinný bílý ocet,
1 šalotka, sůl, mletý bílý pepř
Hlízy povaříme a necháme vychladnout jako brambory. Česnek a šalotku nasekáme nadrobno. Smícháme s kysanou smetanou a podle chuti přidáme ocet, sůl a pepř. Oloupaná vařené hlízy nakrájíme na plátky a polijeme zálivkou. Podáváme jako zdravou večeři
Více na jaruna7.bloguje.cz

 
Jarka7
208 příspěvků 11.05.07 18:49
Batáty

Jedlý svlačec – Batáty („Sladké brambory“)
V posledních letech se i na našich pultech objevují protáhlé velké hlízy, připomínající brambory. Jedná se o hlízy povíjice jedlé (Ipomoea batatas Lam.) Na pultech specializovaných obchodů ve světě jsou známy pod anglickým názvem Sweet Potato, německy Susskartoffel.
Poléhavá vytrvalá hlíznatá rostlina pochází pravděpodobně z tropické Ameriky. Do USA se dostaly batáty dokonce dříve o 100 let než brambory, zásluhou Kryštofa Kolumba.
V přírodě dnes již batáty nejsou známy v původní divoké formě.
Rostlina ve své vlasti dosahuje až 5 m, snadno zakořeňuje a je celá prostoupena mléčnicemi. Listy jsou různotvaré, často hluboce laločnaté. Batáty kvetou bíle, růžově až purpurově na dlouhých stopkách; jsou velmi podobné ozdobným svačcům.
Pěstují se pro hlízy, které mají různé protáhlé tvary. Pokožka batátů je bílá, nažloutlá, oranžová, hnědá až fialová. Hmotnost hlíz se pohybuje od 0,5 kg až do 5 kg. Hlízy mají jemnou nasládlou chuť, některým našim konzumentům mohou připomínat namrzlé brambory.
Batáty se přizpůsobily mnoha místům na zeměkouli. Vyžadují vždy slunečnou polohu, hluboké hlinitopísčité půdy, bohaté na organické zásobní látky; dobře snáší přísušky.
Doporučují se závlahy asi 6× za vegetační období, čímž značně zvýšíme výnosy hlíz.
Batáty lze dobře pěstovat ze zakoupených hlíz s vegetačními očky. Předpěstováváme v květináčích a na místo je můžeme vysazovat až po pominutí období květnových mrazů. Vysazujeme vždy do dobře prohřáté půdy poměrně hluboko a hrůbkujeme jako u našich brambor.
Sklizeň hlíz probíhá až po zasychání lodyh, nejčastěji v září a začátkem října. Musíme vždy dbát, abychom hlízy nechanicky nepoškodili. Uskladněné hlívy vydrží v suchém a chladném sklepě asi 3 týdny. Místnost musí být dostatečně větrána. Malé hlízky k jarní vý:,–(bě raději uložíme do beden s pískem nebo rašelinou.
Je zajímavé, že hlízy obsahují o 50 % vyšší nutriční hodnoty než naše brambory.
Před kuchyňskou úpravou hlízy dokonale omyjeme kartáčkem nebo oloupeme. Můžeme je vařit nakrájené na kostky, dusit, zapékat v troubě a nebo smažit na oleji jako chipsy.
Mladé rostliny v květináčích jsou zajímavou hrnkovou pokojovou rostlinou, která vyžaduje vyvázání k tyčce. Na léto ji můžeme přenést do zahrady nebo do nevytápěného foliovníku.

Batátový salát s jogurtem
500 g batátů, sůl, 200 g bílého jogurtu, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce nasekané petrželky, 1 červená cibule, 4 ředkvičky, mletý pepř
Batáty uvaříme ve slané vodě. Po uvaření slijeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Do uvařených batátů vmícháme jogurt, citronovou šťávu, sůl a dobře zamícháme. Cibuli oloupeme, pokrájíme na tenké prstýnky. Řekvičky omyjeme a příčně nakrájíme na kolečka. Přidáme k salátu a jemně znovu promícháme. Dokořeníme solí a pepřem. Sypeme zelenou natí.
Pečené kuře s batáty a tymiánem
500 g batátů, červená paprika, 1 červená cibule, 8 stroužků česneku, 2 lžíce olivového oleje, tymián, sůl, 4 kuřecí stehna
Nové rozčtvrcené batáty uvaříme ve slané vodě, oloupeme a dáme vychladit. Nakrájíme na hrubší plátky. Vložíme do vymaštěného pekáče a obložíme kuřecími stehýnky. Posolíme, okořeníme pepřem. Polijeme rozpuštěným máslem a dáme do trouby upéci. Podléváme trochou vývaru nebo horké vody. Pokapeme máslem. Před závěrem přidáme osm stroužků česneku nasekané na plátky. Pokapeme olivovým olejem, posypeme tymiánem. Hodinu pečeme v roubě.
Batáty zapečené s kuřecím masem
700 g brambor, 500 g červených batátů, 3 kuřecí řízky, 150 ml vody, 125 ml bílého vína, 2 bobkové listy, 1 prožek kůru z limety, 60 g másla, 3 lžíce mouky, 200 ml mléka, 2 lžíce majolky, 2 lžičky jemné hořčice, sůl, mletý pepř, ze 2 limet šťáva, ¾ hrnky strouhanky, 250 g čedaru, čerstvá pažitka
Troubu předehřejeme na 180°C. Zapékací misku vymažeme máslem. Brambory uvaříme doměkka a slijeme. Kuřecí maso vložíme do hrnce s vodou, vínem, solí, mletým pepřem a bobkovým listem s limetovou kůrou. Pomalu vaříme 10 minut. Maso vyjmeme a odložíme na teplé místo. Vývar uvedeme znovu do varu a odpaříme na objem 250 ml. Vyjmeme bobkový list. Z každého kusu kuřete nařežeme 6 kousků. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku a za stálého míchání do mí vlijeme vychladlý vývar a mléko. Krátce povaříme. Odstavíme z ohně a necháme chladnout. Do bešamelu vmícháme pomalu majolku, hořčici a limetovou šťávu. Do zapékací misky klademe vrstvy nakrájených batátů a brambor, na ně vrstvu masa a zakryjeme druhou polovinou brambor. Rovnoměrně zalijeme bešamelovou omáčkou, posypeme směsí strouhanky, sýra a pažitky. Vložíme na 20 minut k zapečení do trouby. Zapékáme až je povrch růžový. Podáváme horké s libovolným zeleninovým salátem.
Batáty a brambory zapékané se šunkou a pórkem
200 g červeného batátu, 900 g středně velkých brambor, 1 pórek, 1 lžíce oleje, 150 g nakrájené šunky, 2 lžíce mouky, 300 ml šlehačky ke šlehání, 200 ml mléka, 2 kostky rozdrobeného masoxu, mletý bílý pepř, 125 G strouhaného parmazánu, sůl
Troubu předehřejeme na 180°C. Brambory nakrájíme na tenké plátky. Pečlivě omyjeme pórek a příčně nakrájíme na kolečka. Na rozehřátém oleji opékáme pórek, přidáme nakrájenou šunku, orestujeme 3 minuty. Zaprášíme moukou, promícháme a restujeme ještě 3 minuty. Do lehce vymazané zapékací misky klademe střídavě vrstvu plátků brambor a batátu, vrstvu pórku a šunky. Poslední vrstva je bramborová s batáty. Smetanu smícháme s mlékem a slepičím vývarem, podle chuti opepříme. Zálivku nalijeme na brambory a zapékáme 50 minut. Hotový pokrm sypeme parmazánem. Horké ihned podáváme.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz