TO BYCH RÁD VĚDĚL...

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
TREPIFAJXL
9 příspěvků 17.12.06 14:10
TO BYCH RÁD VĚDĚL...

O Štědrém dni žena a dítko konzumují toliko postní krmi. Já si ale z domova přinesl zvyk cpát se v poledne smaženou bílou kobásou. Zlaté čuně tedy neuvídím leč ony ho ještě neviděly také. Ale mě by docela zajímalo, odkud se obyčej požírání polední klobásy dostal do naší famílie. Netušíte někdo odkud by asi mohl pocházet?

Reakce:
Jenofefa
1315 příspěvků 17.12.06 14:37
Bílá klobása

U nás v rodině se na Štědrý den dělal tzv. „malý obídek“: hrachová polévka a vánočka a čaj. Tento zvyk si přinesla babička s dědečkem z Tábora. Později jsme si zvykli dělat černého kubu, ale to bylo dáno spíš mlsným jazykem než tradicí. Můj muž ale také vzpomíná, že doma mívali bílou klobásou a tento zvyk si přinesl z oblasti mezi Litomyšlí, Vysokým Mýtem, Chocní a Ústím nad Orlicí. Tato oblast bývala protestantská, kdežto mí táborští předci měli zvyky dané církví katolickou. U nás byla bílá klobása k obědu na Silvestra. Nevím, jestli jsem ti pomohla nebo to spíš zamotala.
P. S. Zlaté prasátko jsem taky nikdy neviděla (to s dlouhými zuby jsme velmi důvěrně potkali s autem na silnici, ale nebylo to na Štědrý den).

TREPIFAJXL
9 příspěvků 17.12.06 14:59
...

PRO JENOFEFU:
No, spíše zamotala. Pocházíme od Třeboně a tak vskutku netuším. Jedině snad, že jedna větev přišla kdysi z Německa. Toho divočáka jste doufám zpracovali kuchyňsky. Jéžiši; šípková omajda… Jdu se podívat jak to vypadá u nás v ledničce.

Tasma
415 příspěvků 17.12.06 15:49
Jestli můžu

.......k bílé klobáse /mám na mysli vinnou nebo tvarohovou klobásu /: každým rokem neodmyslitelně k našemu vánočnímu obědu patří právě tato vinná klobása. Nikdy jsem nepřemýšlela, kde se tento zvyk vzal. Pravdou je, že jsem se narodila ve Vysokém Mýtě a můj otec z této oblasti také pochází. Tudíž jak píše Jenoféfa, je možné, že vinnou klobásu pojídali předci z okolí Chrudimska. Pravdou ovšem také je, že tento zvyk si od svého mládí pamatuje i můj manžel, který bydlel v Jíčíně v Čechách. Pojídání bílých klobás ovšem k nim do rodiny přinesl jeho otec, jehož předkové pochází z Německa.
Tak teď babo raď
V každém případě tyto klobásy stočené do kruhu všichni milujeme a jsou pro nás častou pochoutkou i ve všední dny.

Eleeen
1127 příspěvků 18.12.06 09:16
Trutnov

můj švagr požadavkem bílé klobásy na vánoční oběd překvapil mou sestru. My, s jihomoravskými zvyky, se postíme, ale pravdou je, že místo bílé (anebo i vinné???) klobásky chlapi před svátky UDÍ!!! Setkávám se s tím i na Hané. Uzené patří k Vánocům. Někdo udí před Silvestrem. Takže podle mě je bílá klobáska spíše česká záležitost a jak píšu, do naší rodiny se dostala z Trutnovska.

Labužník housenka02
609 příspěvků 19.12.06 04:27
...

… asi vám to zamotám ještě více… moje maminka pochází z jižní moravy, tatínek z jižního slovenska, celý život jsme žili v severních čechách / já žiju nyní na Zlínsku /, ale partner pochází též ze severních čech a jak v dětství tak i nyní v nové rodině patří neodmyslitelně ke štědrovečernímu obědu smažená vinná klobása…

… tak babo raď…

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.06 06:19
klobásky

skoro celý svůj život žiji tady na severu Čech, tatínek byl řezník, ale bílé klobásky byly vždy jen o štědrovečerní večeři. Co se pamatuji, bylo to i v jiných rodinách, takže jsem to možná zamotala ještě více…

Merylaska
23 příspěvků 19.12.06 12:36
...

Bydlím kousek od Karviné a vinné klobásy znám od dětství,ale zapékaly se v těstě,říká se jim šoldry a dělaly se jen na velikonoce Na Vánoce jsme je vůbec neměli.Před svátky se udilo a při uzení se popíjela vařonka s trochou sádla.Mi ty mastné oka vždy vadily.Podle množství vypité vařonky pak taky vypadalo maso.Buď bylo vysušené,nebo se druhý den douzovalo.Sousedovi jednou shořel uzák i s masem.Uzení to byla taková společenská událost,kdy se sousedi sdružovali,popíjeli a hlavně radili.Jinak na Štědrý den byl půst,oběd jako takový nebyl,chystalo se na večer.Maso se nejedlo a když něco,tak se jedla vánočka,nebo máma uvařila krupici a sobě dělala tzv.stírku,což je žmolenka z vejce a mouky,uvařená v mléce.Já jsem to nikdy nechtěla.

lisakpedro
4 příspěvky 16.02.07 15:03
...

Zdravim. Jen pro poradek, bila klobasa pochazi z Nemecka, je to vlastne skoro Bratwurst, prevlada musk. orisek. Vychodni Cechy a Severni Cechy patrily do Sudet, a jak jiste vsichni vite, je to jen co by kamenem dohodil zase do Nemecka.

rehek
11 příspěvků 19.02.07 06:30
...

Mohu potvrdit, že ve Východních Čechách jsou klobásy jak vinné tak smetanové oblíbenou vánoční pochoutkou. A jsou zde k dostání nejen na Vánoce.

mamuša
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.02.07 11:56
pozdě, ale přece...

U nás doma se v poledne nejí a k večeři od nepaměti máme kapra a bílé klobásky. Prarodiče pocházejí od Rokycan a od Tábora. Ovšem vyučili se ve Vídni Takže další motanec ?!?

Liko
8 příspěvků 19.03.07 17:04
Bílá klobása.

Dost dlouho jsem bydlela na Chebsku a tam jsem pochytila zvyk, na štědrý den k obědu čočku a bílou klobásu. Bílá klobása se jedla v rodinách sudetských němců. Můj otec pocházel od prapředků z Plzně a tam se v rodině jedl na štedrý den k večeři smažený kapr, široké domácí nudle a kompot.Teď v Plzni bydlím, ale tu kombinaci tady nikdo nezná. Já ji jedla ale celé dětství a moji bratranci a sestřenice též.

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz