Tezky zivot mimo CR

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Labužník Denda02
213 příspěvků 12.05.04 01:25
Tezky zivot mimo CR

Moc prosim o radu… V zivote hodne cestuju a vzdy je dost tezky najit si ingredience nejvic podobne tem nasim. Momentalne jsem v USA, ale bohuzel tady moc Cechu neznam a nebo nevari. Rada bych vedela, jestli mam sanci sehnat neco jako je polohruba mouka a tvaroh. Diky za odpoved a hezky den. Denda


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Labužník Sarka
433 příspěvků 12.05.04 22:50
:)))

Jako bych ten problem znala.

 
Labužník Bibi
47 příspěvků 01.06.04 19:13
...

Nevim, ve kterem meste bydlis - ale pokud je to trosku vetsi mesto, zkus najit polsky obchod, vetsinou se da mouka koupit u nich. Ja bydlim sice v Kanade, ale myslim ze ten problem je vsude stejny. Polaci jsou vsude a mne se jejich mouka celkem osvedcila. Zkus Maka Krupczatka (neco jako nase hruba mouka) a kdyz mne zabijes, tak jak se jmenuje ta polohruba nevim - ale to uvidis. maji taky koreni, ktere jsou podobne, ne-li stejne jako nase a ten nas polsky obchod tady v Toronte ma obcas i ceske veci. S tvarohem nevim - nejvic podobny je asi cottage cheese, jenze mnohem hnusnejsi - jestli na buchty - tak to nevim.

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 02.06.04 01:40
Dekujuuuu

Dekuju moc za odpoved… uz jsem myslela, ze jsem jedina mimo Evropu, kdo ma tenhle problem. Ziju v Californii kousek od L.A. Sice tady je asi nejvic Mexikancu, ale polsky obchod by se mi mohlo podarit najit (teda spis me drahe polovicce, ktera se narodila tady). Uz jsem objevila sekce v supermarketech s nemeckym jidlem a tak ten muj poprve v zivote ochutnal angrest … Jinak byl taky zvedavy, jak chutna tvaroh, tak si ho nechal poslat z nejakych stranek na netu, postovny bylo drazsi nez samotnej „tvaroh“… ktery mi spis pripominal ridke pomazankove maslo. No, ucel splnil, strouhana buchta (z hladke mouky) byla dobra. Priste udelam nejakej pokus s cottage cheesem… Tak jeste jednou dekuju a hezky den.
PS: Sarko, hodne stesti…

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 02.06.04 13:36
Dendo

Stejny problem jsem mela i ja, kdyz jsem zila v Kanadskem Torontu. Dle zkusenosti meho muze, ktery zil v Americe, Ti muzu doporucit: Koukni se a hledej hrubou mouku, ktera se jmenuje VONDRA. Je to 1/2 kg baleni v kulate modre krabicce (ve tvaru valce). Je pravdou, ze i ja kupovala mouku v polskych obchodech. Co se tykalo tvarohu, ten se mi podarilo nekolikrat sehnat u farmaru (Cechu), kteri ho sami vyrabeli, ale v obchode v Kanade jsem ho nikde nesehnala. Tuto mouku Vondru jsem vzdy smichala s normalni moukou koupenou, ktera se pouzivala na vsechno. Vzdycky se mi podarily uvarit dobre knedliky a taky upect dobre kolacky. Ale myslim si, ze dneska urcite v kazde polske prodejne sezenes mouku polohrubou i hrubou. Dej pak vedet, zda jsi tu mouku sehnala. Jiz nekolikrate jsme se o tomto problemu v Labuzniku zminovali, ale nevim kde ta diskuze byla, tak Te na ni nemuzu nasmerovat. Pokud se nam zase ozve Babi, ta Ti urcite poradi. Mej se moc hezky-ahoj

 
Labužník marus02
58 příspěvků 07.06.04 23:40
ze S.F.

Dendo, ja ziji u S.F. a uz jsem zapomnela na problemy, kde co sehnat ceskeho, protoze jsem propadla kouzlu mistnich surovin a proste jsem zacala varit z toho co je tady nej. Cpu se ted ovocem, ktere je nesrovnatelne sladsi a vonavejsi oproti tomu v Cechach. Ale pozor, nekupuju ho v supermarketech typu Safeway, Albertson,… protoze tam jsem vzdycky z chute a vune zklamana:-( Ovoce kupuju bud na farmers marketu anebo v indickem obchudku, kde maji to nejsladsi mango, jake jsem kdy jedla.. Taky mas moznost delat to nej guacamolle z cerstvehho avokada a cilantra (koriandru), kupovat cerstve ryby, pokusit se o sushi, zkusit teryaki, anebo jen tak po americku zagrilovat! K te mouce, viz rada nize,polsky obchod! Anebo proste zacni varit jen s All Purpose. Napr. "lity: kolac s ovocem nebo kokosem , strudl, babovku udelam bez problemu. Misto tvarohu kupuji italskou riccottu, kterou maji v kazdem supermarketu. Muj muz jednou koupil tvaroh (spravne suchy, jako ten cesky) zase v ruskem obchodu. Cottage cheese je hrudkovaty, pro peceni nepouzitelny, dobry ho akorat tak smichat s bylinkami a sup s nim na chleba. Kdyz jsem u toho chleba. Toustovy mi brzy zacal lezt krkem a bagetou se cpat do nekonecna e neda. Napr. v Safeway prodavaji krajeny, baleny svedsky chleba nebo rusky chleba - chutna mi, podoba se ceskemu kminovemu. Ale nejlepsi chleba kupuju v obchudkach Trader Joe's, ktery v L.A. urcite nekde najdes. Prodavaji tam vynikajici chleby pro rozpeceni, a take spoustu dobrutek z Evropy. Dokonce jsme tam koupili lezak z Nove Paky Brouczech :-)))) a maji tam naprosto vynikajici klobasky, jako ceske domaci a vsechno hooodne levne! Budes-li mit nejaky postreh, budu rada, kdyz ho sem napises. Mej se pekne

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 08.06.04 01:06
Marus

…dekuju moc za odpoved. Mas pravdu, ze si clovek rychle zvykne, jen si musi najit „to svoje“. Kdyz jsem cetla, jak ti tady chutna ovoce, tak jsem nejdriv vytrestila oci , protoze treba s jahodama tady nemam nejlepsi zkusenost… coz bude urcite tim, co jsi napsala… takze zkusim zajet na farmers market. Guacamolle mi uz muj pritel delal a mooooc mi chutnalo (dival se na me trochu divne, kdyz jsem ho ujidala i bez kukuricnych chipsu S moukou asi budu muset udelat par pokusu, na co vsechno se All Purpose da pouzit a uvidim… treba na babovku jsem si netroufala, ale kdyz rikas, ze se ti dari, tak to zkusim. Takze dekuju moc za radu a nekdy se za nama stav na chatu (pokud uz tam nechodis), je tam fajn „sebranka“ z celeho sveta. Hezky den, Denda

 
pepicek
1309 příspěvků 08.06.04 07:27
Denda

já jen doplním, že nejlepší tvaroh mají mexíci a to vážený … říkají mu tuším quesa coteja a většinou ho mají v zelenině přímo u kasy, stačí si na něj ukázat.

Co se hrubé mouky týče, tak já ji nahrazuju tvrdou pšeničnou moukou na těstoviny, mají ji v každém krámě se zdravou výživou a jmenuje se semolina, dokonce u nás teď mají semoliny dvě, začali mlít jemnější hrubou, na knedlíky naprosto skvělá, stejně jako na bramborové placky a vlastně na cokoliv.

Angrešt? Vy tam máte angrešt? já ho nenašel ani na farmer's marketech, už jsem dokonce obcoval s myšlenkou, že si objednám z východního pobřeží keřík a někomu ho vrazím do zahrádky

 
pepicek
1309 příspěvků 08.06.04 07:33
Marus

zdravím, sousedko, já jsem přímo ze S.F. … můžu tě odkázat na svůj přehled místních obchůdků s evropskými potravinami , pokud víš o nějakém jiném, tak přispěj

A co je asi největší perlička, tak jsem v Euro Deli nafotil všechny jejich lednice s uzeninami , aby byly vidět i názvy a ceny, pokud by se tam někdo chystal z větší dálky … ale mají i zásilkovou službu a velkoobchod. Kontakt je tam taky.

A teď jedna výtka k tomu jinak nádhernému ovoci … už se ti stalo, abys měla po místních borůvkách jazyk jako čau-čau? mě ne …

 
Labužník marus02
58 příspěvků 08.06.04 20:16
Pepicku

…tvuj pruvodce ceskych obchudku na bejlajfu je naprosto dokonaly:-))) vylozene sis vyhral :-))) v sobotu to vidim na lelkovani po S.frisku a juchuu do ruskeho obchudku (v ruske ctvrti je jich vice, ale tenhle vypada nej!) Uz konec haluskam s kozim syrem (ktere jsem mimochodem eno nuno), prava brinza je na svete!… a taky diky za prispevek o tvarohu - na ten mexicky uz mam delsi dobu zalusk, takze se nebudu bat. Jojooo, o tvarohovych jahodovych knedlikach uz dlouho basnim

 
Labužník Denda02
213 příspěvků 08.06.04 21:22
Pepicku

… to se to tady pekne schazi, vid? To bych nerekla, co je v USA labuzniku…
Diky za typ na tvaroh, zkusim ho nekde objevit… Semolinu pouzivam taky, jen se mi zdala moc hruba na peceni. Vcera jsem objevila tu mouku Wondru… ten muj mi nechtel verit, ze z toho chci neco pect, kdyz je to prece na „omacky a gravy“. Asi bych americanovi tezko vysvetlovala, ze veci se daj pouzivat i na neco jinyho, nez je na tom napsano (moje babicka treba leta myla okna pudinkovym praskem a taky z nich ted nema mlecny sklo ). Rekla bych, ze ta Wondra je dost blizko nasi polohruby, jenze uz jsem tak dlouho nebyla doma (a nebo byla a nepekla), ze uz vlastne nevim jak hruba je polohruba…
Ten angrest je bohuzel jen zavarovanej, ale i ten miluju. Je zvlastni, jak cloveku chybej nektery veci, po kterych by si doma ani nevzdychl. Treba detsky piskoty u nas doma ji jen pes, ale jakmile jsem venku, tak mi je musej nasi posilat (spolu s praskem do perniku, studentskou peceti, kofilou, sojovym sukem a tatrankama )
Tak jeste jednou diky, hlavne za tyhle super stranky. Chodim na ne uz min. 2 roky a diky nim s sebou vozim jen 1 kucharku (oblibenou hrnickovou).

 
salgo
146 příspěvků 08.06.04 23:56
Opačný problém

Získala jsem - zřejmě špatný - pocit že All purpouse je polohrubá. Můžete mi tedy někdo říct co to je za mouku? Hladká? Nebo něco mezi? Ráda si stahuju recepty z netu a ted jsem z toho na rozpacích. Na jednu stranu je to asi jedno, zrovna včera jsem upekla super brownies z polohrubé a byly skvělé, ale stejně mě to zajímá JAK TO TEDY VLASTNĚ JEDíky

 
Labužník Bibi
47 příspěvků 29.06.04 18:33
Jeste mouka a jine

Ja se domnivam, nebo jsem si jista, ze all purpose mouka je hladka. Ale prilis nepecu, takze to s ni nejak koulim bez problemu. Knedliky, ktere delam asi tak jednou za rok, delam z receptu na labuzniku a jsou fajn. Knedliky nahrazuju gnocci (kupovanymi, ktere jsou za minutu hotove)Jinak my tady v kanade jsme asi diky „multikulturalizmu“ stastnejsi - aspon pokud se jidla a piva tyka. V mistnim Liquer storu maji spousty ceskeho piva (staropramen, plzen, radegast budvar(pod znackou czechvar) etc. Dokonce i becherovku, ale to mi je fuk, neb ji nepiji. Zatim mi nic nechybelo a radeji nez k polakum jdu k cinanum - je to preci jenom vetsi exotica. Tudle jsem z masa (resp. odrezku)od Cinanan delala skvarkovou pomazanku a vsichni se mohli utlouct. Hodne zkousime nove veci - sushi udelane evropanem je preci jenom vetsi svanda nez vepro-peco.Ale to jen tak aby rec nestala. Preju hodne uspechu s ceskou kuchyni

 
Labužník Bibi
47 příspěvků 29.06.04 18:53
Angrest pro Pepicka

Jak jsem jiz zminovala - ziju v torontu, ale na podzim se chystame do SF, tak ze bych ti pul kila angrestu privezla? Soused ho ma na zahradce a nikdo ho neji . Za chvili bude sklizen, tak ze bych ho soupla do mrazaku? Ale jinak moje svgrova (zijici tady) se po nom muze taky utlouct, na jare jsem ji kupovala kerik a tudle se chlubila, ze bude taky sklizet (uz ma asi 5 kerik). Klidne bych ti kerik dodala, ale budu rada kdyz do te ameriky pusti mne - natoz kerik. Na hranicich jsou totiz hlupci - a prvne(a posledne kdyz jsme tam jeli delali problemy - idioti). To European deli vypada zajimave - jenomze ma cenu pri navsteve SF koukat na to, co uz clovek zna. Kazdopadne si vsak vemu adresu, abych ukazala nasim kanadskym paratelum zijicim v SF, co je poradne jidlo. Jo, zapomela jsem zminit, ze v Torontu je dokonce i Prague deli vedeno Cechy - se spoustou (vetsinou)ceskych veci - mimo jine i s laskonkami, vetrniky, drstkovou etc. Takze jestli nekdo potrebujete prasek do perniku nebo tak - dejte vedet, poslu par pytlicku v obalce - snad to paranoidni US officer nebude povazovat za provokaci.

 
Pampeliska191
1075 příspěvků 29.06.04 20:02
Pozdrav do Toronta

Bibi, zdravim Te. Zaujalo mne, ze jsi vzpomela Torontskou prodejnu, Prague-Deli, kde jsem taky ja byla zamestnana a to v kuchyni, kde jsme pekli ceske rohliky, delali ruzne salaty vcetne vlasskeho, ceske knedliky, atd.Varili jsme tam hodne ceskych jidel a taky pekli zakusky, ktere popisujes. Nechci kanadany urazit, ale ty jejich zakusky se nedaly jist, jak byly preslazene. Bibi, promin, ze jsem zvedava, nezname se? Ja jsem zila nekolik let primo v Toronte a vetsinou s lidmi, kteri chodili k nam nakupovat, nebo se stravovat, tak jsme se poznali. Byla by to skutecne nahoda.. Taky jsem chodila nekdy vecer vypomahat do kuchyne v restauraci"Hos­poda u Vlasticky". To uz vim, ze i ta uz je zrusena. Taky dalsi ceska „Hospoda u Marusky“, je zrusena, vid?
Tak jeste ze tam je v provozu restaurace „Masaryktown“. Byla jsi ted v nedeli na oslavach v Masaryktownu? Vzpominala jsem.
Bibi, ja se uz tesim, za 14 dni budu v Kanade-v Toronte a urcite se pujdu podivat i do ceske restaurace a taky navstivim pani Kralovou a devcata v Prague Deli, se kterymi jsem pracovala. Bibi, prijdi na chat, kde jsme vetsinou kazdy vecer po 9 hodine-splkneme si.
Posilam moc pozdravu do Toronta


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Jarmark

bazar, oblečení, hand made
www.jarmark.cz