Brouzdala jsem recepty a byla jsem překvapená, jak relativně málo jich na
různé varianty „tajinu“ - hledala jsem i „tažin“ - je.
Můj oblíbenec.
Nechci zaplevelovat Labužníka, takže otvírám jako toto téma. Tipy zejména
Jolany vítány
Moje zkušenost po dvou letech - zejména v podzimních/zimních měsících
výborný způsob přípravy jídel s masem i bez. V některých receptech je
v diskuzi psáno, že litinový hrnec tajin nahradí - dovolila bych si
nesouhlasit. Používám tajin v 99% k přípravě na plotně a ne v troubě,
příprava je sice výrazně pomalejší než v čemkoli jiném, ale efekt
kondenzace vzniklých par na horní části nádoby a stékání zpět do dolní
části je docela podstatný. Nemíchám, nepodlévám, nechávám tajin
pracovat samostatně
Moje vyzkoušené vychytávky:
- směsi koření možno, ale individuálním přístupem lze ladit dle chuti - různými kombinacemi česnek- pálivé papričky - skořice - citronová KÚRA - zázvor - koriandr atd., samozřejmě cibule, pepř, sůl
- mrkev je v zimních verzích tajinu základní surovina
- červená čočka na posledních cca 20 minut - používám dost často
- používám krůtí na kousky, dnes vyjímečně kuličky mletého masa, lze jakékoli jiné
Žádná věda - olej, cibule, koření, postupně ostatní suroviny, podlít konzervou rajčat nebo vývarem, přiklopit a nechat být. Po hodince ochutnat a doladit. Fantazii se meze nekladou - ale ne směrem ke středomořské chuti, bazalka, oregano a spol. sem podle mne nepatří.