Tajin - používáte?

Fotoalbum tématu (1) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
Eja
3839 příspěvků 15.01.13 19:00
Tajin - používáte?

Brouzdala jsem recepty a byla jsem překvapená, jak relativně málo jich na různé varianty „tajinu“ - hledala jsem i „tažin“ - je.
Můj oblíbenec. Nechci zaplevelovat Labužníka, takže otvírám jako toto téma. Tipy zejména Jolany vítány :mavam:
Moje zkušenost po dvou letech - zejména v podzimních/zim­ních měsících výborný způsob přípravy jídel s masem i bez. V některých receptech je v diskuzi psáno, že litinový hrnec tajin nahradí - dovolila bych si nesouhlasit. Používám tajin v 99% k přípravě na plotně a ne v troubě, příprava je sice výrazně pomalejší než v čemkoli jiném, ale efekt kondenzace vzniklých par na horní části nádoby a stékání zpět do dolní části je docela podstatný. Nemíchám, nepodlévám, nechávám tajin pracovat samostatně :mrgreen:
Moje vyzkoušené vychytávky:

  • směsi koření možno, ale individuálním přístupem lze ladit dle chuti - různými kombinacemi česnek- pálivé papričky - skořice - citronová KÚRA - zázvor - koriandr atd., samozřejmě cibule, pepř, sůl
  • mrkev je v zimních verzích tajinu základní surovina
  • červená čočka na posledních cca 20 minut - používám dost často
  • používám krůtí na kousky, dnes vyjímečně kuličky mletého masa, lze jakékoli jiné

Žádná věda - olej, cibule, koření, postupně ostatní suroviny, podlít konzervou rajčat nebo vývarem, přiklopit a nechat být. Po hodince ochutnat a doladit. Fantazii se meze nekladou - ale ne směrem ke středomořské chuti, bazalka, oregano a spol. sem podle mne nepatří.

Reakce:
casino
4483 příspěvků 15.01.13 20:14
Tajine? Mám...

…ale nepoužívám 8)
Tedy používám, ale ne na vaření :oops:
Taky mám Kousek,,, s velkým K :palec:
Mám jej vystavený trochu šejdrem od bedny a rád na něm spočinu okem :)
Někdy, podle toho co běží v TV, na něj čučím furt :mrgreen:
Ten tvar je fantastický a přináší mi pohlazení po duši :)
Rád si tady počtu, v čem je jeho jiné kouzlo, než to estetické (tedy kromě kouzla při výrobě; původně hrnčíři z jedné vytočené nádoby jednoduše udělali hrnec s poklicí a to si myslím že je jeho, podle mě, jediné kouzlo) :think: :)

Eja
3839 příspěvků 15.01.13 20:24

Casino, Váš krasavec je zřejmě od stejného výrobce jako ten můj…
Pohlazení v bříšku Vám přinese jeho použití :mrgreen:
Není třeba složitě vymýšlet - olej, cibule klidně na klínky, nechat chvíli než nakrájíte ostatní běhat v oleji, přidat česnek, všechno koření, citronovou kúru dle chuti ( já její chuť mám moc ráda), přihoďte kousky masa dle preferencí, mrkev, ev. brambory, přiklopte a běžte si po svém…Po hodince odkryjte zdroj té omamné vůně a uvidíte, přidejte červenou čočku, nebo k tomu uvařte rýži, placky…

casino
4483 příspěvků 15.01.13 20:32
Eja

A fffčem je ta krmě inačejší, než z nerezu se silným dnem a těsným poklopcem, he? :) :nevim: :nevim: :nevim:

zébulon
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.01.13 21:00

Hezkej vecer vsem. Ted to vypada, ze casino pronasleduji, ale mam vysvetleni.

Nadoba na tajine je jinacejsi v tom, ze je vyrobena z palene hliny a ma konicky tvar. To nerikam nic noveho :- ). Konicky tvar slouzi k tomu, aby para, vychazejici z pripravovaneho pokrmu, mohla kondenzovat na viku (protoze je nadoba hlinena, viko se nezahriva tolik - melo by jit sundat holou rukou), po jeho sikmych stenach stekat zpatky ke dnu nadoby a znovu jako para prochazet celym pokrmem a tak porad dokola. Bylo to tak vymysleno proto, aby se v zemich, kde je o vodu dost nouze, nemuselo jidlo stale podlevat. Uprostred tajinu je teplota vyssi, nez na jeho okrajich, proto se tam surovny skladaji v poradi od tech, ktere potrebuji delsi a prudsi upravu (maso napriklad) - ty do stredu, smerem ke kraji zelenina, prisady (datle, rozinky, jine ovoce).

Kovove nadoby se rozehreji vsude temer stejne, temer, protoze dole u zdroje tepla, pokud nebudete podlevat, bude teplota vyssi, veci se prichyti - a vy musite michat, cimz vznikne gulas a ne tajine. Nektere tajiny maji nahore i kominek, kterym se v pripade potreby (jidlo preteka), odpousti prebytecna vlhkost. Take ale existuji nadoby, ktere slouzi spis jako dekorace, funkcni tajine se vetsinou obejde bez zurivych ozdob. Daji se pouzit na sporacich plynovych, elektrickych, sklokeramickych, jen na indukci se nehodi.

gabi
551 příspěvků 15.01.13 22:39

Eja, tajine sice nemam…ale mam keramicke hrnce…a v tych varim aj jedla podla receptov pre „tajine“…myslim si, ze by sa nezhresilo, keby sa v tajine spravili aj nejake tie balkanske ci stredomorske jedla…:)

Eja
3839 příspěvků 16.01.13 06:04

Jen poznámka - firma Emile Henry vyrábí adaptační disk pro použití tajinu na indukci. Jinak obecně ne každé keramické nádobí lze použít na plyn ( některé jen do trouby).

jolana
5065 příspěvků 16.01.13 09:43

Zebulon ma pravdu, len s tou vodou na podlievanie nie uplne..

Tajin nahradil pec vyhlbenu v zemi. Bud oblozenu kamenmi(zerb)–to bolo daco ako gril alebo na varenie utlapkanu hlinou(tabun) – to bola rura. V tajin dusime jedlo. Preto ma durku alebo poklop zhora aby sa aj odparila cast vody, a ak nema, tak (to mozete vidiet v maroku trebars) sa na cas ku koncu poodkryva trochu a potom zas pozakryva..a preco? pretoze nezabudnite na to s cim sa podava..kuskus a podobne..jedlo z tajin ma byt udusene a stavnate tak aby sa na neho kuskus pri podavani prilepil a obalil ho, pretoze sa je rukami.. na velky okruhly tac sa rozlozi kuskus a na neho sa vylozi tajin. Vsetci jedia kol dokola rukami a na kazdeho sa ma ujst z tajin aj rovnake kusky jedla. Je to jednoduchsie ako si my myslime.
Na jedla kde je stavy vela trebars taka harira su hrnce..a tie davne original tiez maju tvar taky aby co najviac ulahcili pracu a aby sa pri nich nemuselo stat a davat pozor..ucelove, prakticke, jednoduche.. presne ako tajin.

To mate ako s pomalym hrncom z ktoreho toho moderneho uz aj ja som nadsena..a pritom nasi predkovia uz davno s nim pracovali…aj tu je..

http://www.labuznik.cz/…allersdorfu/

Tajin sa vari z toho co zem da a cim sa dany clovek v danej zemi zivi..

Ejo, cervena cocka je super, tiez ju mam moc rada..by si neverila kolko ludi v krajinach kde je odjakziva ma z nej averziu… pretoze davno nejedli len cocku..na rano, na obed aj na slavnostny dokonca.. :mrgreen:..rozdiel medzi chudobnym a bohatym bol len vo velkosti hrnca v ktorej sa varila.. :mrgreen:..cocka ci uz lupana abo nelupana bola zimne jedlo odkedy sa na oblohe objavcil prvy mrak..

PS:Minule som citala ze kebab, bulgur, mlete maso a beduini k tomu..celkom som sa pobavila..beduin nema ani sajnu aky je kulinar a co vsetko sa mu prisudzuje.. :mrgreen:.. bohuzial co vsetko si dokaze niekto @privlastnit@,, patent na rozum u nas ma vela ludi :roll:.. a pak nevieme kam z konopi.. :mavam:

Eja
3839 příspěvků 16.01.13 12:06

Jol, děkuji za připomenutí jednoho z nejkrásnějších zážitků na Labužníku :hug:

Casino, budete muset svého krasavce vyzkoušet a porovnat s nerezovým poklopcem :mrgreen:
Kromě jiné chuti dané technologií úpravy tajin svádí k „voňavému“ a u mne často intuitivnímu vaření - rozinky, sušené meruňky, kromě citronové i pomerančová kúra, vyvážené chutí pálivou. Ještě nikdy se mi nepodařilo udělat stejný tajin, ale vždycky to byla potěcha pro čichové orgány, oko i bříško. Jak říká Jolana, lze - s určitou rezervou - použít co je doma. Tlusťoučké masité papriky, brambory, květák…
Moje „top“ - mrkev, brambory, masité papriky, cibule, česnek, pálivé papričky, skořice, rozinky, citronová kúra, limetková šťáva - všeho koření spíše více, konzervovaná rajčata s trochou hnědého cukru, sůl, pepř.

jolana
5065 příspěvků 16.01.13 21:08

Ejo, duyne..dyni pouzivaju hoodne casto.. hrozienka..tie su v tajin uzasne..az niekto pojde do maroka stoji za to si kupit u nich na trhu susene ovocie a hrozienka..a hlavne velke hrozienka z cierneho hrozna..nas oblubenec tajin je tento..
 http://www.labuznik.cz/…ej-berberky/

Lucias01
2 příspěvky 30.10.13 12:44
Kuchařka pro vaření v tajine?

Dobrý den,

prosím o pomoc s hledáním nějaké kuchařky (nejlépe v češtině, může být i v angličtině) o vaření v tajine. Primárně mi jde o marockou kuchyni, nicméně žádnou marockou kuchařku jsem nenašla, ani specializovanou na tajine. Neznáte nějakou? Moc vám děkuju za jakékoliv tipy!!!

Lucie

honza39
31 příspěvků 03.11.13 13:55
tajin - kde koupit ?

Milánkové, píšete o tajinu ( četl jsem o tom dnes poprvé ) tak, že jsem málem poslintal klávesnici. Kde se to dá koupit, ale aby to byl originál? Díky

tajine.cz
1 příspěvek 03.11.13 20:40
tajine.cz

Dobrý večer,
připravujeme knihu receptů pro tajine a většinu z nich zveřejníme na našem webu. Budeme rádi za každý příspěvek či otázku co Vás o tajinech zajímá. Sledujte náš web tajine.cz :)

Dedek Rajnis
1 příspěvek 13.03.18 11:30
Tajin národní jídlo Maghrebu

Žil jsem severní Africe řadu let a ochutnal nepřeberně tajinů. A naučil se je vařit. Po cous-cousu to je nejtypičtější jídlo v Maroku, Alžírsku a Tunisku. Nejlépe se mi udělá v keramickém tajineru rovnou na řežavých uhlících v grilu. Tajiner (speciální hluboká keramická pánev s kónickou vysokou poklicí), se dá koupit arabském hellal obchůdku v Myslíkové ulici v Praze (nebo v luxusním provedení v Poten&Panen). V Myslíkové maji i typické koření Ras el hanout a sušený divoký šafrán na zálivku. Pro marockou úpravu tajinu dám na dno pánve trochu olivového oleje. Nasypu 1.vrstvu hrubě sekané cibule krájené na půlkolečka. Pokladu den předem do koření ras el hanout naloženými kousky jehněčího ramínka (koupím v Myslíkové). Na ně pokladu kllečka mrkve a zakončím vrstvou do vějíře složených brambor, předem na kolečka nakrájených, osolím a opepřím. Svařím ze dvou lžic šafránu a 2-3 dcl vody vývar. Ještě horkým vše proliji. pozor aby nepřetekl okraj pánve a zůstalo místo na mixuru. Rozmixuji oloupaná rajčata na kaši a vše v pánvi kaší proliji. Navrch dá. Na čtvrtky rozkrojený lilek, přiklopím horní kónickou poklici a dám na gril bez mřížky, rovnou na uhlíky. nechám dusit cca 40 min. V připadě potřeby se mohou uhlíky nahrabat i okolo okraje poklice. Tajin se zásadně nemíchá ani se do jeho dušení nijak nezasahuje. Kdo má rád pravou kombinaci chutí sevefní Afriky může mezi likek naházet půlky datlí nebo vypeckované sušené švestky. Je to skvělá kombinace!! Dobrou chuť.

Váš příspěvek
Další podobná témata podle názvu

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz