TAJEMSTVÍ DLOUHOVĚKOSTI

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
gabi
551 příspěvků 30.11.05 19:26
TAJEMSTVÍ DLOUHOVĚKOSTI

TAJEMSTVÍ DLOUHOVĚKOSTI

Existuje na této planetě místo, kde lidé žijí nejdéle. A nejen to. Neživoří. Skutečně žijí. V dobré zdravotní kondici. Přes šest set lidí tam dosáhlo věku sto let. Někteří dokonce více než 110 let. Je to japonské souostroví Okinawa.

Jaké tajemství se skrývá na těchto ostrovech? Jak je možné, že lidé tu žijí tak dlouho a jsou tak zdraví. Mezinárodní statistiky dokazují, že obyvatelé Okinawy trpí tři až čtyřikrát méně často různými formami rakoviny než lidé v jiných částech světa. Totéž platí i pro degenerativní choroby stáří, kterým se tu prostě nedaří.
Okinawa je úřední japonský název pro ostrovy Rjúkjú mezi Tchaj-wanem a Kjúšú. Hlavní ostrov souostroví má stejný název - Okinawa. Jde zhruba o 160 ostrovů a ostrůvků v tyrkysových vodách s nádhernou přírodou a neposkvrněným pískem pláží. Pro historiky je Okinawa dějištěm největší bitvy v Pacifiku. Vyžádala si čtvrt milionu životů. Dnes je Okinawa centrem zájmu lékařů, výzkumníků, statistiků, ekonomů a především nejrůznějších světových výzkumných organizací.

VÝZKUM DLOUHOVĚKOSTI

Japonský geriatr doktor Makoto Suzuki z okinawské univerzity, kanadští lékaři Willcox a Bradley a antropolog Craig z havajské univerzity podrobně už řadu let zkoumají tajemství zdejší dlouhověkosti. Dnes už dokážou zformulovat doporučení, jak žít stejně dlouho jako obyvatelé Okinawy.
Pro svou vědeckou práci měli tito výzkumníci dobré podklady. Japonci jsou známi svou precizností. Na Okinawě jsou vedeny podrobné registry obyvatel už od roku 1872, kdy bylo souostroví připojeno k Japonsku. Dnes tu žije celkem 675 lidí, kteří se dožívají sta let a více, a čtyři lidé dokonce překročili věkovou hranici 110 let.
Podle výzkumníků tajemství dlouhého věku na Okimawě není v genetických dispozicích obyvatel. Tím zázračným činitelem je strava. Její kalorický obsah je velmi nízký, i když je rozmanitá a hojná, takže lidé rozhodně nehladoví. Vědci dokonce vytvořili jakousi názornou pyramidu, aby způsob stravování na Okinawě co nejvíce přiblížili světu a umožnili ho napodobit.

DOPORUČENÝ JÍDELNÍČEK

Nejširší bázi pyramidy tvoří potraviny, které jsou základem té zázračné stravy a mohou se jíst prakticky bez omezení. Je to sójové mléko (živočišné mléko se tu vůbec nepije), dále syrová zelenina všech druhů, například rajčata, papriky, cibule, ředkvičky, dále houby a ovoce - opět různé druhy, například banány, kiwi, ananasy, jablka, hrozny, citrony a další citrusové plody, lusky, vodní řasy a opět sója v nejrůznějších úpravách. Žádné maso, žádné přílohy. Ty spadají do omezených kategorií ve vyšší části pyramidy.
Na druhé příčce zdola figurují sladké brambory, neloupaná rýže, dary moře, netučné jogurty a opět syrová zelenina. Jsou to jídla, která se mohou jíst pravidelně, ale v malých množstvích.
Ještě výš jsou potraviny, které se konzumují jen občas a jen v malých množstvích: celozrnný chléb, hrášková kaše, sójový sýr, tučné ryby, sardinky.
Na nejvyšší a nejužší příčce jsou potraviny, které se jí velmi zřídka, spíše výjimečně. Olivový olej, čokoláda, celozrnné sušenky a koláče z hrubozrnné mouky, sýr a ořechy. Jsou to potraviny bohaté na tuky a chudé na vodu.

EMIGRANTI

O tom, že správná strava je nejdůležitější, svědčí údaje o emigrantech z Okinawy. Na začátku devadesátých let minulého století se do jejich výzkumu pustil doktor Yukio Yamori z univerzity v Kjótu. Lidé z Okinawy, kteří emigrovali do Brazílie a přizpůsobili se tamnímu jídelníčku, začali trpět obezitou, kardiovaskulárními chorobami stejně jako místní obyvatelé a možná ještě víc. Jejich průměrný věk se snížil o celých sedmnáct let ve srovnání s vrstevníky, kteří zůstali na Okinawě. Důvod je prý jasný. Konzumovali mnohokrát více masa, dvakrát více uzenin, třikrát více cukrů a naopak třikrát méně zeleniny a ryb. Sečteno a zhodnoceno: bylo to 30 procent kalorií navíc proti stravě na Okinawě. Sta let se tam lidé nedožili.

SVĚTOVÉ SROVNÁNÍ

Obyvatelé USA dnes konzumují průměrně 2500 kcal denně. Francouzi 2300 kcal. Strava obyvatel Okinawy má kolem 1800 kcal denně. V tom je podle shodných názorů vědců celé tajemství zdejší dlouhověkosti. Nízká kalorická hodnota jídla, a přitom tělo nehladoví. Rovnice je prý jednoduchá: čím méně tělo sežvýká kalorií, tím déle, spokojeněji a hlavně kvalitněji žije. Vinu na zkracování života, když jíme hodně, mají volné radikály. Ty se objevují v krevních testech okinawských stoletých lidí ve dvakrát nižším množství než jinde na světě třeba i u mladých lidí.
Důležité je, že místní obyvatelé sice jedí daleko méně kaloricky, ale jsou přitom zasycenější než třeba Američané. Například jediný hamburger, který váží asi 100 gramů, obsahuje celých 280 kcal. Nejde samozřejmě jen o hamburgery,16 100+1 z­ahraniční zajímavost 20/2004

cheeseburgery a coca-colu, ale i o jiné produkty rychlého občerstvení, například pizzy, chipsy a veškeré sycené nápoje.
Jen pro srovnání: 280 kcal, které má jeden hamburger, je přesně tolik, kolik má celé bohaté hlavní jídlo z několika chodů na Okinawě. To přitom váží pětkrát tolik, takže člověka bohatě zasytí. Nemluvě o vitaminech a minerálech, které dodají energii, krásnou pleť, člověk nepřibírá na váze a jídlo působí jako ochrana před stárnutím.
Většina stoletých na Okinawě je podle vyjádření lékařů, kteří výzkum provědějí, ve vynikajícím fyzickém i psychickém stavu. Nemoci stáří jako Parkinsonova či Alzheimerova tu téměř neznají. Poměrně řídké jsou tu i případy rakoviny. Lidé jsou duševně čilí, většina z nich cvičí a provádí běžné domácí práce, i když se už blíží oné magické hranici sto. Například pan Uhara Seikiči provozuje už 82 roky karate od svých čtrnácti let. Dnes mu je 96 let a je cvičitelem karate stejně jako celá léta předtím. Každý týden vede svůj kurz na pláži v Ginovan City. Cítí se zdráv a tělesně i duševně svěží stejně jako řady jeho vrstevníků.


JÍDELNÍČEK PRO DLOUHOVĚKOST
aneb Jak se jí na Okinawě

Jíst velmi zřídka:

Olivový olej, čokoláda, celozrnné sušenky a koláče z hrubozrnné mouky, sýr a ořechy.
Potraviny bohaté na tuky a chudé na vodu.

Jíst občas v malých množstvích:

Celozrnný chléb, hrášková kaše, sójový sýr, tučné ryby, sardinky.

Jíst pravidelně, ale málo:

Sladké brambory, neloupaná rýže, dary moře, netučné jogurty a syrová zelenina.

Jíst často a podle chuti:

(základ výživy)
Sójové mléko, zelenina všech druhů, houby, ovoce, lusky a vodní řasy a sója v nejrůznějších úpravách. Žádné maso, žádné přílohy.


Na Okinawě žije přes 600 stoletých lidí.

Oblíbená americká a evropská jídla - hamburger, párek v rohlíku či čipsy jsou doslova kalorické bomby, které vytvářejí nebezpečné volné radikály.

Rýže a zelenina tvoří základ okinawské stravy. Nejen dětem, ale i dospělým chutná ochucená rýžová kaše.

Panu Seikičimu je 96 let, ale kurzy karate vede stále. Cítí se zdráv a tělesně i duševně svěží.

SCIENCE ET AVENIR, Paříž


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Carl_Jung
13 příspěvků 30.11.05 20:40
Kdybych napsal...

… ze tajemstvi je jisty typ napoje, ostatne by me asi vyhnali klackami (ci vyhonkami, klobasami anebo malymi tycinkami napustene do olivoveho oleje…). Stejne „ti ostatni“ vedi o cem je rec, takze tot vse ve smyslu me male recese

 
danda  30.11.05 22:59
Carl-Jung,

máš pravdu, hnali, K L A C K Y , pokud jsi Čech, tak mi řekni kolik tříd jsi vychodil ?

Gabi, ještě dlouhověkost v našem státě, tak se důchodu nedočkám

 
Manana
1515 příspěvků 01.12.05 00:12
Dando

C_J stejně bude dál říkat dvěmi očimi, tak už ho nech.

Co se týče dlouhověkosti, tak můj otec se dožil 95 let, protože nejedl tučné, od roku 1915 držel netučnou, vpodstatě žlučníkovou dietu, nepil alkohol až na někdy jen příležitostnou sklenku vína. Otec mé ženy se zase dožil pouhých 92 let, a bylo to zřejmě proto, že vždycky si dával záležet na šunčičce, kolínkách, zabíjačkách, na které jsem s ním jezdil až do jeho nejpozdnějšího věku, měl rád pivo a v závěru jeho života pro něj jezdili kamarádi do domova důchodců, odvezli ho do hospody aby si s nima to pivo mohl dát, a pak ho dovezli do domova důchodců zpět. Nikdy neměl cholesterolu ani ň!!! Ale dovedl si život užívat až do konce!

Na to není jeden jednoduchý recept.

 
marmelada
1643 příspěvků 01.12.05 08:24
Recept

na dlouhověkost, to opravdu není, jak vidno, jednoduché. Ten z článku by byl celkem lákavý, ale v místních podmínkách jen obtížně proveditelný pro většinu lidí. Už třeba jen pro dostupnost některých potravin i když nějvětší překážkou jsou vžité vzory stravování.
Moje babička se dožila 100 let (bez tří měsíců). A když přemýšlím co dělala výjimečného, tak nevím. Je pravda, že půl života žila v dřině a chudobě, vychovala jako vdova 5 dětí, uskrovňovala se. Jenže tak žily i její sousedé a sousedky, které se stejného věku určitě nedožili.
Co já si pamatuji, jedla všechno. V posledních letech tedy preferovala jednoduchá česká bezmasá jídla, ale to nebude ten hlavní recept.
Tak nevím. Jen doufám, že mi předala nějaké ty geny.

 
Zuzu
116 příspěvků 01.12.05 09:51
Marmeladko, a myslíš,

že je to taková výhra, mít geny na dlouhověkost? Minulý měsíc oslavila jedna naše vzdalena pribuzna 100 let, ale me to nepripada jako buhvijake terno, i kdyz je zdrava fyzicky i psychicky. Ale prece jen ve stovce zkratka nemuzes delat to, co ve trecitce, a ja nejak nevim, co bych si s tou stovkou na krku pocala…co mysliš?

 
marmelada
1643 příspěvků 01.12.05 17:41
Dlouhověkost

Pokud se jí člověk dožije ve zdraví, tak jak to bylo u mojí babičky, tak si myslím, že je to výhra. Samozřejmě, nesmí mít ani existenční starosti. Myslím si, že to, že je člověk starý neznamená, že nežije rád. Ono jde o ten úhel, ze kterého se na věk díváš. V patnácti mi čtyřicátníci připadali důchodci a jak víš, v našem věku už ne. Stovka je pravda z každého věku mezní hranice, ale tu opravdu geny dlouhověkosti (pokud jsou) nezaručí. Jde spíš o to si v každém věku najít to dobré, pro co stojí žít. Já mám s každým přibývajícím rokem víc věcí, které chci zažít a udělat a mám dojem, že snad ani všechno nestihu. Tak se nebojím, že pokud bych byla zdravá osmdesátnice, že bych se nudila.


Reklama

 Váš příspěvek
Další témata z kategorie

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz