Nevíte prosíme někdo, jak ošetřit vajíčka proti salmonele? Na každém kroku se setkávám s báječnými recepty na moučníky ale ze syrových vajec. Stačí třeba to šlehání v páře? Je to dost na tu potvůrku? Vím, že v cizině se prodávají už ošetřená vajíčka, zvlášť bílky a žloutky. Může si to člověk udělat i doma? Dala by se třeba zničit zmražením a fungovaly by pak ta vajíčka jako čerstvá? Kdo víte, poraďte prosím. Díky
Syrová vajíčka a salmonela
Salgo, vajíčka ve spojitosti se salmonelou slyším poprvé. Ono ale stačí aby to někdo zmínil na první stránce novin a celá Austrálie propadne panice. Tady se to zatím vztahuje jenom na kuřecí maso. Z vlastní zkušenosti ti ale mohu říci, že bílky mrazením nemění svoji konzistenci. Stačí je pomalu rozmrazit v ledničce a dají se šlehat jako čerstvé. Jak je to se žloutky nevím.
jen jedno vejce z každých 7 tisíc obsahuje bakterie kmene
Salmonella (které se na vejce přenášejí ze slepice, a nikoliv
v důsledku nehygienických podmínek chovu). I přesto však zdravotníci
doporučují nejíst vejce syrová a varují před rizikem salmonelózy u vajec
nedovařených. K salmonelóze jsou náchylní zvláště starší lidé,
těhotné ženy, malé děti, lidé trpící AIDS a nemocní se sníženou
imunitou.
Syrová vejce se dávají do některých salátů, čerstvých majonéz,
vaječných omáček a krémů. Bakterie ve vejci lze zničit jen
důkladným provařením. Vajíčka ve skořápce vařte pro jistotu
nejméně 7 minut, vajíčka bez skořápky můžete buď 5 minut vařit nebo
jen 3 minuty smažit po obou stranách. Bílek i žloutek musí být po
uvaření pevný (takže žádné anglické snídaně na vidličku!!! …
pendina poznámka). Omelety a míchaná vajíčka vařte tak dlouho, dokud
neztratí veškerou šťávu. Kachní vejce je třeba vařit nejméně 5 minut.
Nejlépe uděláte, když kachní vejce, ať už ve skořápce nebo bez ní,
nebudete jíst vařená, ale použijete je při pečení. Čerpáno z knihy
Jídlo jako jed, jídlo jako lék (1997).
takže to znamená, žádné čokoládové krémy se syrovým vajíčkem pro mého malého chlapečka. Někde jsem sice slyšela že salmonela je obsažena jen v bílcích a ne žloutcích, ale JAK ksakru má člověk ten bílek opravdu všechen odstranit. Takže ať žijí pečené moučníky, alespoň do té doby než malej vyroste.