Syrová vajíčka a salmonela

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
salgo
146 příspěvků 06.09.04 10:17
Syrová vajíčka a salmonela

Nevíte prosíme někdo, jak ošetřit vajíčka proti salmonele? Na každém kroku se setkávám s báječnými recepty na moučníky ale ze syrových vajec. Stačí třeba to šlehání v páře? Je to dost na tu potvůrku? Vím, že v cizině se prodávají už ošetřená vajíčka, zvlášť bílky a žloutky. Může si to člověk udělat i doma? Dala by se třeba zničit zmražením a fungovaly by pak ta vajíčka jako čerstvá? Kdo víte, poraďte prosím. Díky

Reakce:
 
esmeralda
4813 příspěvků 06.09.04 10:54
Syrová vajíčka a salmonela

Salgo, vajíčka ve spojitosti se salmonelou slyším poprvé. Ono ale stačí aby to někdo zmínil na první stránce novin a celá Austrálie propadne panice. Tady se to zatím vztahuje jenom na kuřecí maso. Z vlastní zkušenosti ti ale mohu říci, že bílky mrazením nemění svoji konzistenci. Stačí je pomalu rozmrazit v ledničce a dají se šlehat jako čerstvé. Jak je to se žloutky nevím.

 
penda
4752 příspěvků 06.09.04 11:26
Strašidlo salmonely...

jen jedno vejce z každých 7 tisíc obsahuje bakterie kmene Salmonella (které se na vejce přenášejí ze slepice, a nikoliv v důsledku nehygienických podmínek chovu). I přesto však zdravotníci doporučují nejíst vejce syrová a varují před rizikem salmonelózy u vajec nedovařených. K salmonelóze jsou náchylní zvláště starší lidé, těhotné ženy, malé děti, lidé trpící AIDS a nemocní se sníženou imunitou.
Syrová vejce se dávají do některých salátů, čerstvých majonéz, vaječných omáček a krémů. Bakterie ve vejci lze zničit jen důkladným provařením. Vajíčka ve skořápce vařte pro jistotu nejméně 7 minut, vajíčka bez skořápky můžete buď 5 minut vařit nebo jen 3 minuty smažit po obou stranách. Bílek i žloutek musí být po uvaření pevný (takže žádné anglické snídaně na vidličku!!! … pendina poznámka). Omelety a míchaná vajíčka vařte tak dlouho, dokud neztratí veškerou šťávu. Kachní vejce je třeba vařit nejméně 5 minut. Nejlépe uděláte, když kachní vejce, ať už ve skořápce nebo bez ní, nebudete jíst vařená, ale použijete je při pečení. Čerpáno z knihy Jídlo jako jed, jídlo jako lék (1997).

 
salgo
146 příspěvků 14.09.04 07:59
Díky

takže to znamená, žádné čokoládové krémy se syrovým vajíčkem pro mého malého chlapečka. Někde jsem sice slyšela že salmonela je obsažena jen v bílcích a ne žloutcích, ale JAK ksakru má člověk ten bílek opravdu všechen odstranit. Takže ať žijí pečené moučníky, alespoň do té doby než malej vyroste.

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz