Svíčková omáčka

Fotoalbum tématu (2) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Daiquiri
15 příspěvků 12.09.05 13:49
Svíčková omáčka

Můžete mi prosím někdo poradit jak dobře udělat svíčkovou omáčku, respektive mám problém s masem. Omáčka je dobrá, ale maso tvrdé.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Jenofefa
1315 příspěvků 12.09.05 16:33
Tvrdé maso

Když děláš „svíčkovou“, záleží na kvalitě masa, které použiješ. Pravděpodobně to není pravá svíčková (z té asi uděláš radši bifteky, když se tak plácneš přes kapsu), ale zadní hovězí. Záleží na tom, z jak starého je kusu, jak je odleželé a jak ho děláš dlouho. Na Labužníkovi najdeš na svíčkovou řadu předpisů (dej si do vyhledávače heslo „svíčková“), ale stručně řečeno: kvalitní maso musíš péci do měkka, pak teprve dělat omáčku (např. předpis šéfkuchaře Villa Voyta ). Pokud máš maso méně kvalitní, je možné ho dělat v papiňáku (za což tě někteří ukamenují), ale je pak měkké - viz předpis Vali . Další možností je maso naložit, a to buď do másla nebo do marinády, kde zkřehne (viz klasický předpis babi ). Poslední variantou je dlouhé pomalé pečení přes noc podle Dorsche . Přečti si ale i ostatní předpisy, tohle je jen stručný výběr - když tak udělej svíčkovou z vepřové nebo z krůtích prsou - to bude měkké určitě.

 
Sněhurka
446 příspěvků 12.09.05 20:21
Svíčková z krůtího

Já bych nepoužívala krůtí prsa, ale mám skvěle osvědčenou „svíčkovou“ z krůtího plátku bez kůže, což je vykoštěný stehenní sval. Příprava je stejná jako u hovězího

 
daga
30 příspěvků 12.09.05 22:11
Jednoduchá rada

Než dovaříš omáčku dej maso dojít do papináku.Jen k horké vodě
musíš přidat trochu zeleniny a korení ve kterém jsi maso dělala aby neztratilo chut.

 
esmeralda
4813 příspěvků 13.09.05 01:04
Svíčková omáčka

Jak píše Jenoféfa, přimluvila bych se za způsob podle Dorsche. Dělala jsem ho několikrát. Je to velice jednoduché a tímto způsobem změkne snad i cihla.

 
Daiquiri
15 příspěvků 13.09.05 09:31
...

Rady jsou skvělé, bohužel vlastním pouze 30 let starou plynovou troubu /to je vaření spíš za trest/ a papiňák nevlastním
A jaké případně použít vepřové maso, které se hodí nejlíp?

 
daga
30 příspěvků 13.09.05 10:00
Svíčkovou omáčku

dělám z vepřové kýty,nebo krůtího stehna.Kamarádka jí dělá i z kuřecích stehen.

 
manek  13.09.05 11:24
Svíčková omáčka - Daiquiri,

investice do tlakového hrnce se ti vyplatí, dnes se nechají koupit při akcích nerezové i kolem 500.- Kč. Kup si ale s bajonetovým uzávěrem, takové zámkly kolem dokola, poklici na:,–(íš a zajistíš pootočením. A obsah aspoň 6 litrů, aby se tam dalo dát třeba i celé vepřové koleno…

 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 13.09.05 12:24
kacířská otázka?

a neporadíte prosím někdo jak na vegetariánskou formu svíčkové?

 
DanaJ
1136 příspěvků 15.09.05 10:12
To nejjednodušší:

Je jedno z jakého se to děláš masa. Hlavně nesmí být moc tučné. Vezmeš dobrý recept a flákotu masa a tu si naložíš. Může se v lednici válet klidně 2 dny. Vezmeš to maso, koření, trochu oleje a víno - smícháš to a válíš to (v lednici). Nic jednoduššího není.

PS: To maso bývá vždycky trošičku sušší. Je je třeba docílit toho, aby nebylo tvrdé, ale aby se rozpadalo. Jestli chceš ještě lepší dobrotku, uvař svíčkovou den předem a až omáčku uděláš, hned jí schovej do lednice a dělej, že nic. Budeš jí podávat až druhý den. Po ohrátí uležení je ještě lepší. …mňam…

 
DanaJ
1136 příspěvků 15.09.05 10:18
Vegetariánská lucianka

Udělej úplně stejně jako klasickou svíčkovou, ale nahraď maso sojovým masem a neho něčím sojovým a nebo co velké fazolové boby. A co třeba nic. Jen základ bez masa na omáčku a nahraď masovou chuť sojovou omáčkou a šup k tomu knedle a máš to.
Bůh ví, jestli to bude k jídlu. Ale proč ne.

 
PITRYS
86 příspěvků 15.09.05 15:06
Je to celé v pracnosti a času na svíčkovou

Papiňák klidně, ale naložené maso (viz třeba recept babi) ničím nenahradíš - je ovšem třeba udělat o svíčkové rozhodnutí o dva dny dříve :-)) Kamennou nádobu nahrazuji umělohmotnou krabicí s vodotěsným uzávěrem (zacvakávacím) a lednicí. Obracení jde krásně (stejně jako při marinování masa ku grilování). Čas, po částech věnovaný masu se nepochybně vrátí.

 
Eja
3779 příspěvků 26.09.05 21:09
Další trik

jak docílit ideální konzistence masa- když je maso měkké a vyndáme ho, abychom dodělali omáčku, tak ho ne jen tak někam položit, ale hned horké ho pevně zabalit do nejlépe dvojité vrstvy Alobalu, pořádně utěsnit. Nechat aspoň 20 minut, pokud plánujeme svíčkovou až druhý den, tak nechat v Alobalu vystydnout, pak nakrájet a dát do omáčky. Doporučuji i třeba s vepřovou pečení, taky to funguje.

 
esmeralda
4813 příspěvků 27.09.05 00:22
Svíčková omáčka - Ejo

Taky nechávám maso před nakrájením úplně vychladnout.
Jde to pak snadno krájet na úhledné plátky a nedrobí se to.

 
Labužník milda02
50 příspěvků 27.09.05 10:21
svíčková-maso

Na základě poznatků ze stránek na „labužníku“ postupuji při pečení nebo dušení masa tak, že většinou ho připravuji v troubě (pekáč přiklopím) nebo na sporáku, a to tak, že počáteční prudčí var hned snížím na minumum (v el. troubě třeba na l20 °) a pomalu vařím třeba 2-3 hodiny. Většinou to ani nepotřebuje moc kontrolovat, maso je měkké, je to poměrně bez práce, výborná sťáva-omáčka. Prostě všechno chce svůj čas.

 
Daiquiri
15 příspěvků 28.09.05 12:14
Děkuji

Děkuji všem za užitečné rady, snad už příště bude maso měkké.

 
penda
4752 příspěvků 29.09.06 12:04
Svíčkovou krok za krokem

najdete v Nejlepších receptech 10/2006, které jsou právě na stáncích.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz