SUŠIČKA potravin

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Eleeen
1127 příspěvků 27.09.06 07:54
SUŠIČKA potravin

už pár týdnů uvažuji o sušičce ovoce a zeleniny poté, co jsme doma neměli kam položit talířek s jídlem bo všude jsme sušili houby. Mám taky ráda jablíčkové křížaly, které každoročně dělám a mnoho dalších sušených dobrot mi není neznámých.
Chtěla bych ale poradit, do jaké má cenu investovat????
Byla jsem zkušeným majitelem sušičky neznámé značky upozorněna, že sice malý příkon je bezva, ale suší se v něm dva dny, kdežto vysoký příkon zaručuje taktéž rychlost. A prý si mám dát pozor na to, aby se dala nastavit i teplota sušení, že například bylinky potřebují něco jiného než houby anebo půlky švestek.
A tak bych ráda získala pár zkušeností zde od Vás, protože rady z Labužníka jsou opravdu mnohdy nedocenitelné.
Podělte se, prosím, o své zkušenosti. Potřebovala bych ale uvést i časy sušení a při jakém příkonu/teplotě.

Na internetu jsem našla docela zajímavou sušičku, která má nastavitelné 3 příkony a 3 teploty s 5 síty (a dají se i dokoupit), stojí kolem 2000 Kč.
Máte někdo jiného favorita?


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Ivo
1045 příspěvků 27.09.06 08:18
Moje drahá Eleeenko...

…vyprdni se na příkon a běž za kvalitou (jestli Tvoje sušení bude ve finále o korunu levnější nebo dražší je asi vedlejší záležitost).
Jsem rovněž majitelem sušičky (ale značku ze sebe zaBoha nevypotím - mám ji na chalupě), dokoupil jsem do ní :,-(u náhradních plát, takže výkon značný.
Ale to nejdůležitější - každá surovina vyžaduje individuální přístup - některé věci potřebují zesušit zprudka a krátce a jiné zase pozvolna a velmi dlouho (viz houby). Moje susička má několik teplotních stupňů (čili jakýsi termostat) a samozřejmě časovač. Součástí byla brožůrka, v které bylo v přehledné tabulce uvedeno co a jak…

Takže - budeš-li šmejdit po obchodech, tak hledej takový výrobek, který Ti umožní regulovat teplotu (alespoň krokově) a nastavit dobu sušení......stejně to ale bude o tom, že když Ti susšička dosuší, tak okem, zubem a prsty na onu křížalu mrkneš a sama se rozhodneš, jestli stačilo anebo tomu ještě přitneme..... :-)))

 
Vali
1326 příspěvků 27.09.06 08:23
novozélandská - ezídrí

od r. 2000 mám tuto sušičku, tehdy stála 4.800.- byla mi doporučena jako kvalitní výrobek, což asi je, neboť toho nasušila za tu dobu hodně. Je pravda, že mi bylo taky vysvětleno - levnější pouze na bylinky a natě a suší se déle, dražší - lepší kvalita na sušení všeho, tudíž energeticky úspornější. Ještě jsem někde četla, že síta nemají být průsvitná.
Parametry:

  • základní jednotka + 5 sít
    s příslušenstvím (fóliová miska, 1 sítko)
  • průměr sít 340 mm
  • výška sušičky s 5 síty 260 mm
  • hmotnost 3,4 kg
  • max. doporučený počet sít 15 ks
  • kapacita jednoho síta 0,4 až 0,5 kg
  • příkon 500 W, průměrná spotřeba 0,1 až 0,2 kWh podle teploty a obsahu vody
  • teplotní rozsah 35 až 60°C

Ještě by tě mohlo zajímat nastavení teploty:
LOW 34-40°C - byliny, koření, květiny
MEDIUM 50-55°C ovoce, zelenina, houby, placky
HIGH 56-60°C hotová jídla - tuto teplotu jsem prakticky vůbec nepotřebovala pou­žít

Dokoupila jsem si dvě další patra a uvažuju o dalších, pro využití sušení většího množství z praktických a úsporných důvodů.

Průměrný výtěžek sušení čerstvé zeleniny by tě orientačně taky mohl zajímat:

1 cibule 1,5 lžíce prášku z cibule,
1/4 šálku nasekané sušené cibule
1 zelená paprika 1/4 šálku plátků paprik
1 šálek mrkve 4 lžíce prášku z mrkve
1 šálek špenátu 1 lžíce prášku ze špenátu
1 střední rajče 1 lžíce prášku z rajčat

 
Eleeen
1127 příspěvků 27.09.06 11:07
...

a jak dloho Ti třeba trvají houby? Když to nějak zprůměruješ mokré - suché? 12 hodin nebo míň?
Docela mě zaujal sušený špenát - co s ním děláš?


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz