Sušení bylinek

Fotoalbum tématu (3) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
jantar
170 příspěvků 15.06.08 04:55
sušení bylinek

Prosim o radu
nějak se mi nedaří sušit bylinky
libeček ---- skoro mi zbělá
kopr — ztratí vůni…
a to zkoušim sušit ve stínu, v průvanu, ne na slunci…


Reklama


Reklama

Reakce:
 
Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 16.06.08 05:10
...

Libeček, kopr, stejně jako bazalku, se obecně sušit moc nedoporučuje. Ztratí chut i barvu. Lépe je bylinky zmraziot…

 
jantar
170 příspěvků 28.06.08 02:53
nojo... ale.

nemám tek velkej mrazák
a

do zimích salátů toho spotřebuji docela dost…

 
myska2
144 příspěvků 28.06.08 06:34
Jantare,

pak mozna zkuste radeji zasterilovat do sklenice ve vlastni stave nez susit. Male sklenicky treba od jogurtu naplnte ne prilis drobne usekanymi, lehce prosolenymi bylinkami, bylinky do nich hodne napechujte, sklenicky zavrete a sterilujte varem pet az deset minut. Jsou lepsi nez susene, ale ne tak dobre jako mrazene.

 
alena45
588 příspěvků 23.02.09 19:07
...

Je pravda, že bazalka sa suší dosť dlho oproti iným bylinkám, ale dá sa usušiť, ale treba ju otáčať, ak ju sušíš vodorovne. Keď ju potom pomädlíš medzi dlaňami, zistíš, že voní oveľa lepšie ako tá kupovaná. Ja suším bazalku, šalviu, mätu a majoránku. Ostatné mrazím. Kôpor nasekaj a natlač do pohára napr. od horčice, uzavri viečkom a daj do mrazáku. Toľko miesta nezaberie a množstvo čo potrebuješ len zoškrab, rozmrazí sa v šaláte rýchlo. A tak isto spracuj petržlenovú vňať aj libeček.

 
gabi
551 příspěvků 31.03.09 21:24
zmrazovanie bylinek

Ligurcek, kopor, bazalku, petrzlenovu a zelerovu vnat iba zmrazujem…a to celkom jednoducho…umytu, osusenu vnat vlozim do hrubsich zmrazovacich vreciek, necham zamrznut, potom povalkam a potlciem valcekom na cesto…zmrazena vnat sa rozdrti a rapidne zmensi objem…podla potreby ju nadavkujem do mensich vreciek…takto v mraznicke nezaberie vela miesta…vrecka na zmrazovanie musia byt hrubsie, kvalitne, pretoze sa mi raz stalo, ze cely obsah mraznicky vonal bylinkami…osvedcili sa mi vrecka Toppits z Tesca

 
chilligirl
2 příspěvky 10.10.11 17:39
Domácí sušička - sušení bylinek

No a nezkoušeli jste někdo domácí sušičku ovoce ? Já mám problém s velkou vlhkostí v bytě a teď už vím, že doma neusuším ani prádlo natož houby či cokoliv… Právě trochu přemýšlím jestli jí nevyzkoušet. Suší se v ní i bylinky..

 
dag
539 příspěvků 26.10.11 22:16
sušička

S domácí sušičkou mám ty nejlepší zkušenosti. Není problém ani usušit tu bazalku či jinak těžko sušitelný libeček.Doporučuji.

 
eclaire
1 příspěvek 18.06.14 09:57
sušení v sušičce

Ahoj, jak sušíte bylinky v sušičce. Já je suším max na 35-40°C, tak jak se všude uvádí, ale sušení mi trvá tak 5 dní. Není to dlouho? A to suším jen v tenké vrstvě.

 
birkana
1667 příspěvků 19.06.14 12:03

Bylinky nesuším, dávám je do soli jako i kořenovou zeleninu nebo česnek. Nepokrájené, celé. Obsypu solí a uzavřu. Pak jen vytáhnu snítku, oklepu od přebytečné soli a postupuji stejně jako s čerstvou. Vůbec ale nejlepší je mít bylinky i v zimě v truhlíku či květináči na okně v kuchyni. Majoránka, tymián, oregano, bazalka vydrží v pohodě do jara - má sice menší lístky a vytáhlejší lodyhu. To vše ale nevadí, ta vůně se prostě zakonzervovat nedá :mrgreen:

Kopr steriluji v kyselém nálevu jako polotovat pro přípravu koprové omáčky. Libeček a petržel dávám do soli jako ochucení kořenové zeleniny (pro přípravu polévek).

Pažitku na podzim vyryju, uložím do sklepa a pak ji podle potřeby rychlím na okně.

Jediné, co suším, je máta. Na čaje a do skopového  ;)

 
Janula-83
6 příspěvků 12.07.15 00:50
Do mrazáku

Doporučuji zmrazit. Zachovají si svou chuť i barvu.

 
floridanka
20 příspěvků 25.07.15 16:10
oregano

Ja susim jen oregano. Nejdriv ho nekolikrat vymacham ve vode, pak ho rozlozim na plechy a susim to normalne v jidelne na stole. Behem par dnu je to perfektne vysusene, klimatizaci mame nastavenou na 25C. Nejhorsi je pak ale zdrhavani listecku z tech vetvicek, protoze jak to uschne a je to na sobe, pospojuje se to k sobe a jak zacnu trhat listecky, tak se to vysprtava a lita to vsude mozne. Nevim jak to mam popsat, snad tomu rozumite, smich!
Ale vysledek je bozi. Oreganko je nadherne vonave, varim si z nej caj, no a samozrejme ho cpu do vseho mozneho kdyz varim, pecu nebo delam pomazanky, atd.
Oregano je velmi zdrave. :srdce:

 
daduuja
1139 příspěvků 25.07.15 17:45

Suším petrželovou a celerovou nať, nastříhám na 10cm kousky, usuším a promnu v cedníku.


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz