sůl k nakládání

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
salgo
146 příspěvků 18.03.04 07:56
sůl k nakládání

Babi, se zájmem jsem si přečetla Tvůj recept na krocana a zaujalo mě nakládání krocana aby byl šťavnatý, protože upřímně řečeno vždycky mi vadilo že je moc vysušený. Ale nemám tušení co to je nakládací sůl a kde se sežene. Neznáš případně jiné možnosti do čeho ho naložit? Nevíte někdo, jestli se dostane tahle sůl v Čechách? Díky


Reklama


Reklama

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 09.05.04 20:38
salgo,

k dostání v Čechách asi je, jak jsem našla" na netu":http://www.solsan.cz/…detaily.html , ale je v ní obsaženo ještě slovo dusitanová, což já bych zase tak vřele nedoporučovala…mrkni a čti, a udělej si vlastní názor…hezký večer přeji…:-))

 
Labužník Lili02
28 příspěvků 11.05.04 22:07
Sůl,

k nakládání by mě taky zajímala. V Brně svýho času masna Steinhauser známým naložila asi 4 kg kus krkovičky do „americké rychlosoli“ a my to pak akorát nakrájeli a dali plátky na gril. Tak báječný maso jsem ještě nejedla. Šťavnatý, křehoučký, žádný flaksy, no prostě pohádka. Ale jak to dělali netuším. Prý to tam píchali jehlou do toho kusu masa.
Snad se to někdy dozvím…

 
Bunter
457 příspěvků 21.05.04 22:51
sůl

salgo a lili,odpovídám pozdě,ale přece.Na celém světě se uzenářské výrobky urychlují tak zvanou rychlosolí.Ta maso rychleji prosolí a probarví,uzeniny dostanou růžovou barvu.Na krátkodobé solení se používá dusitanová směs a to sůl+0,5-0,6% dusitanu sodného.Doba solení 1-7 dní.V bývalém Československu byla směs slangově známá jako „Praganda“.Na dlouhodobé solení se používá dusičnanová směs a to sůl+3% dusičnanu sodného nebo draselného.Doba solení 1 týden-4 měsíce.V bývalém Československu byla směs slangově známá jako „Sanytr“a je to vlastně ledek.Pokud chcete mermomocí maso to těchto směsí nakládat,stačí se usmát na nejbližšího řezníka a o rychlosůl ho požádat.Jistě Vám vyhoví a sáček sežene.Na jatkách s tím v zimě solí cesty.V domácnosti používáme na rychlosolení směs dusitanovou-Pragandu.Podle platných ČSN nejsou směsi zdraví škodlivé,ale věřte jim když jsou normy ještě od komunistů

 
salgo
146 příspěvků 09.06.04 00:04
To snad ani raději nechci

Díky za odpovědi. Dlouho jsem se nedostala na labužníka, tak jsem je objevila až teď. Pokud je to skutečně tak jak píšete, raději budu toho krocana jíst vysušenýho naž naloženýho do dusičnanů, nebo do čeho to vlastně. Třeba existuje i jiná cesta. Vyzkouším. KAždopádně dík za informace!!!


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz