Suché droždí

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Borec
2 příspěvky 09.11.06 23:36
Suche drozdi

Nazdar,
Snazim se delat kynute knedliky, ale bohuzel zde neni k dostani cerstve drozdi, a tak by me zajimalo zdali nekdo vi v jakem pomeru je suche drozdi k cerstvemu. Dejmen tomu ze musim pridat 50g cerstveho drozdi, kolik bych tedy musel dati sucheho drozdi?

Predem diky

Reakce:
 
penda
4752 příspěvků 10.11.06 06:56
Instantní droždí

o váze 10 g je určeno pro 1 kg mouky, z toho si tak nějak „bai voko“ podle určitého receptu odvoď poměr mezi čerstvým a instantním … ;o))

 
possum
464 příspěvků 10.11.06 12:56
pouzivam jenom

suche nebo instant. Pokud vim, na kazdem pytliku je napsano, kolik toho suseneho nahradi normalniho drozdi. A nebo kolik drozdi na kolik mouky. Bacha na to, kazde (jako znacka a taky susene ci instant) je jine.

 
sim
293 příspěvků 11.11.06 21:45
suche drozdi

ahoj
ja tu mam v ruke sacok od Oetkera a pisu tam, ze tento sacok je ekvivalent k 25g cerstveho drozdi a zdvihne Ti 500g muky.
hmotnost sacku je 7g.
pisu na tom, a uz som to niekde pocul, ze to mozes rovno zmiesat s mukou a nemusis najprv vyrabat kvasok. lenze pocul som uz aj to, ze to nie je pravda a pocul som uz aj to, ze mozes rovno pracovat aj s cerstvymi kvasnicami.
takze nesmies moc pocuvat a vela piect :-))

mimochodom kde si, ze tam nemaju kvasnice? mozno si len zle hladal. a inac mam pocit, ze existuje aj viac druhov suseneho drozdia, takze keby nieco, sup na wikipediu a hladat yeast.

 
Borec
2 příspěvky 14.11.06 02:42
...

Dekuji za rady,
Momentalne jsem v Dominikansky republice, mozna ze tu kvasnice nekde jsou, ale zatim jsem je nenasel. Ale jak mi bylo poradeno, na sklenici je opravdu napsano kolik gramu sucheho drozdi nahradi kolik gramu cerstveho drozdi, v mem pripade 150g sucheho je 454g cerstveho. Ma se to rozpustiti v teple vode a pak s tim nakladat jako s cerstvym drozdim.
To je z toho ze jeden uz necte nikde zadny navody , mno asi je zacnu zase cist, i kdyz nekdy jsou tam pekny blbosti

 
possum
464 příspěvků 14.11.06 12:11
...

When all else fails read the instructions. :-D))))) Kdyz uz opravdu nevis jak dal, precti si navod.

 
sim
293 příspěvků 14.11.06 16:08
2possum

spravny anglicky pojem je RTFM :-)

 
possum
464 příspěvků 15.11.06 13:36
Sim ??????

To neznam!!! Doufam, ze to neni to, co me napadlo!
prosim o vysvetleni.

 
esmeralda
4813 příspěvků 15.11.06 18:38
Possum,

Read The F...... Manual.

 
possum
464 příspěvků 16.11.06 12:53
Esme,

vzdyt me znas, to me prave napadlo! Takze jsem si myslela, ze to asi neeee. Tak jsem se zeptala. :-)))))
Uz jsi zase zpatky, mezi nami?

 
esmeralda
4813 příspěvků 19.11.06 20:05
Possum,

jsem.

 
miro73
8 příspěvků 27.04.11 04:48
instantni kvasnice

dry yeast - nefunguji. Zkousim vsechny mozne kombinace - predepsane - nepredepsane - bohuzel testo ani po trech hodinach nenakyne. A kdyz - minimalne. Pokud nekdo mate nejakou radu, budu vdecny.
Dekuji. :mrgreen:

 
jolana
5065 příspěvků 27.04.11 21:56

Miro, a nemas ich stare alebo ze bolo vrecko otvorene a navlhli a pak uschli…
Kup si nove :)

 
miro73
8 příspěvků 27.04.11 22:06
NENE

zive kvasnice jsou v New Yorku takmer nedostupne, je to vzacnost, pokud je nahodou pri svych cestach sezenu, upecu COKOLI bez problemu. Pri stejnem postupu s instantnim - NIC. Specialne me mrzi chleba.

 
jolana
5065 příspěvků 27.04.11 22:36

Miro, ja viem ze si myslel susene…a preto pisem, ze kup si nove. Mne sa to uz tiez stalo so susenym drozdim ze balicek bol nanic.
So suchymi robim chleba a velmi rada tento..

http://www.cuketka.cz/?…

PS:ak si v NY a ak mas po ruke pekaren tak sa opytaj priamo tam ..mali by ti drozdie cerstve predat..predavaju ho na vahu :) skus, za opytanie sa neplati :)

A vies co ma este napadlo?ako s nimi pracujes/postu­pujes? robis vsetko spravne? napis ako…snad najdeme kde je kamen urazu :)

 
miro73
8 příspěvků 27.04.11 23:07
Ok here we go...

Sacek - vrecko - roztrihnem, obsah vsypem do nadoby s predem promichanou hladkou a zitnou moukou, sul, trocha cukru, kmin. Vse znovu promicham za sucha a pridam vodu s trochou octa.. cca 350ml podle potreby. Vlaznou az teplou. Trochu si prihreju troubu - nepouzivam „Pekarnu“…mam rad klasicky bochnik. a v te teple (30-40C) troube necham kynout.Pouziju-li zive kvasnice, za hodinu mam testo i ctyrnasobne a pecu. Radost pohledet.
S instantem cekam a cekam a cekam a cekam, pak nevydrzim a i tak pecu. Chleba se neda kousat.

 
di
2451 příspěvků 27.04.11 23:21

Miro: předesílám, že tomu vůbec nerozumím, peču jen s kvasnicemi čerstvými (sušené jsem použila tak 2×-3×), ale - co kdybyste zkusil ty sušené kvasnice před přidáním do mouky smíchat s troškou vlažné vody nebo mléka a použil je až pak, až se rozpustí? Možná jim taky nedělá dobře ta sůl, nevím, přímo na kvasnice by aspoň ze začátku kynutí přijít neměla. Třeba když dělám těsto na pizzu, sůl přidávám až po prvním vzkynutí. Ale opakuju - nevím, školy nemám, nerozumím tomu.

Příspěvek upraven 27.04.11 v 23:27

 
jolana
5065 příspěvků 27.04.11 23:22

Tak, podme na to inac. Skus si tie kvasnice suche najprv nastartovat. Cize: das do salky teplu vodu asi tak dve -tri polievkove lyzice , za dve stipky cukru a drozdie, pomiesaj , prikry a nechaj ich vzist. Po minutke az dvoch by mali vzist a zaplnit salku–to znaci ze su dobre a v poriadku. Do osiatej osolenej muky ich zamiesavas spolu s teplou/vlaznou vodou a vymiesis cesto na chleba ktore a nechas v teplej rure prikryte kysnut.
Co ty na to? skusis? alebo ak nemas predstavu a chces zajtra ti nafotim..aby si mal chlebik, viem ako to je byt bez chleba/mat chut na chleba ..:-)

Na 1kg muky davam asi 1 PL vrchovatu lyzicu kvasnic…alebo ako pise Esmeralda, 1 gr je na 500 gr muky…ocot davam 1 polievkovu lyzicu..

Příspěvek upraven 27.04.11 v 23:42

 
esmeralda
4813 příspěvků 27.04.11 23:38

Suché kvasnice používám celý život, fungují pokaždé. Žádné startování.
7 gr sáček na 500 gr mouky.

Kdysi jsem ze zvědavosti použila „klasické“ kvasnice. Nezjistila jsem rozdíl.

 
miro73
8 příspěvků 27.04.11 23:52

I startovani jsem zkousel, vlazna voda, trocha cukru - trochu vzejdou - za hodinu, ale po primychani do testa umrou a uz se nehnou. Vrecko rika - neni treba startovat - jak uvadi esmeralda. Pokud nastartuji zive kvasnice, vsechno funguje tak jak ma.
Mozna to bude tou soli…vyzkousim­. Diky.

 
jolana
5065 příspěvků 27.04.11 23:57

No to by v tom bol cert…ja solim muku hned a nestava sa mi to..ibaze ..zitna muka je tazsia ako biela, tak skus dat viac kvasnic a viac bielej muky a ubrat zo zitnej..hm?

 
miro73
8 příspěvků 28.04.11 00:02
jeste jedna vec

to kynuti - nejsem pekar - jak moc ma testo spravne nakynout? Jak jsem psal - 50g zivych kvasnic vyzenou kilo mouky az na ctyrnasobek objemu. Je to spravne? Asi ano - neb chleb je vynikajici, shledl jsem odkaz na cuketku - ja mam ten chleba s vyrazne nizsim obsahem „bublin“ - coz mam rad, pritom je vlacny a jemny - pridavam i lzicku oleje.
Instantni kvasnice mi nejedou ani v knedlich.

 
esmeralda
4813 příspěvků 28.04.11 00:38

Miro, skoro bych tipovala na špatné kvasnice. Změň firmu.
Kolikrát mi těsto nabyde ti nepovím.
Nasypu vše do pekárničky a zapnu. Neanalyzuji.

Důležitý je výsledek.

 
dag
539 příspěvků 28.04.11 00:58
jolanko

Našla jsem si hned recept od Cuketky, přečetla, poslechla....­.ale…jen 1/4 lžičky instantního droždí. Opravdu dáváš jen 1/4 lžičky?

 
miro73
8 příspěvků 28.04.11 02:01
ne

drozdi neni problem - 12 hodin kynuti je problem…
 Diky.

 
jolana
5065 příspěvků 28.04.11 09:26

Dag, naozaj :) ..a chlebik je vyborny :)

Miro, skus kupit od inej firmy kvasnice ako radi Esmeralda… alebo skus zajst do najblizsej pekarne ako pisem a kupit si cerstve.
Nech sa dari. A skus ten chlieb od Cuketky. Ten uz pecie tolko ludi a miesaju aj muku…
Nech sa dari :)

 
miro73
8 příspěvků 28.04.11 09:43

uz to asi mam - podle toho videa u cuketky - nechavaji testo kynout 12 - 18 hodin. Coz bych opravdu necekal - nuz uvidime - zitra jdem na to.

 
dag
539 příspěvků 28.04.11 12:30
jolanko

Děkuji.
Vzpomínáš na loňskou debatu nad Tvými skvělými závitkami z vinných listů? Já nezapomněla. Chystám se na chalupu a už se těším, jak si natrhám ještě chemicky neošetřené listy vinné révy a jak nejenom si uvařím Tebou doporučovanou dobrotu, ale jak si je i zavařím.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.04.11 18:35

Náhodou nalezeno
Hafca říká, že „nejlepší je dávat olej nebo tuk všeobecně úplně naposled. Suché droždí nasypat na cukr a ten tuk přidávat až po malém promíchání surovin. Cukr je pro droždí výživa a to opožděné přidání tuku je kvůli tomu, aby se droždí neobalilo tukem. Nemůže potom k němu tekutina a těsto špatně kyne.“

U tohoto receptu http://www.labuznik.com/recipe.php?…

Jestli by tady nemohla být také příčina… :think: tedy…ehmm..pokud se do těsta dává tuk… ;-)

 
hula
1 příspěvek 03.12.11 21:02
dej jich vic

ja delam knedliky i chleba z instantni ch kvasnic uplne v poho, sice to vazne trva chvili nez to vzejde, ale vzejde pouzivam „fast action“ radejc je vzdycky nastartuju../ no apokud ti to pres to vsechno v tom tvem receptu nejde pridej jich o cajovou lzicku vic. drzim palce… to se musi povest ;)

 Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz