Milí labužníci, mám ťažkú úlohu…pracujem ako vedúca v školskej jedálni a mám veľký problém naučiť jesť deti strukoviny. Nebaví ma stále dokola variť šošovicu (čočku) s vajcom,…a tak sa občas inšpirujem na tejto stránke. Ale aj tak to deti moc nejedia. Niektoré zjedia všetko, ale s prevažnou väčšinou je to katastrofa. Mne teda vždy veľmi chutí, čo kuchárky navaria. Už to v kuchyni nie je také ako pred 20 rokmi, keď som chodila do ZŠ. Nemám ešte moc skúseností a preto, neviete poradiť nejaký recept, ktorý by deti zjedli? Alebo, aké strukoviny a pokrmy jedia vaše deti? Díky za odpovede
Strukoviny (luštěniny) pre deti
U nás ve školní jídelně je velmi oblíbená cizrna. Chutná totiž trochu jako oříšky a to dětem vyhovuje. Míváme ji po valašsku(zapečenou s uzeným masem a se salátem z kysaného zelí ) nebo zapečenou se zeleninovou směsí. Také pětizrnná polévka ( z míchaných luštěnin ) je oblíbená
sme skúsili aj my, ale tiež to moc nešlo. dali sme ju do polievky. ale asi by som mala byť trpezlivejšia a dať im čas aby si na ňu zvykli. Dokonca sme použili aj cizrnovú múku miesto hladkej.
Miradko,
já bych doporučovala použít loupanou červenou čočku - je velmi jemná, a
protože je bez slupky, je dobře stravitelná (nenadýmá), takže vhodná
právě i pro (malé) děti.
Nemusí se namáčet, vaří se cca 10 - 15 minut (snadno se rozvaří), varem
se změní červená barva na žluto-hnědou. Doma ji přidávám ke konci
vaření k bramborové polévce se zeleninou, moje děti červenou čočku
milují ve všech úpravách - polévky, kaše, saláty… Hodně
úspěchů
teda, ešte som nepočula o červenej čočke, ale keď tak uvažujem, myslím, že som v obchode niečo také videla. Normálne si ma nadchla a keď sa vrátim do práce z nemocenskej, tak hneď obvolám dodavateľov. Určite to vyskúšam. Díky moc
Nase deti maji rady cervene fazole, nejlepe upravene na nejaky tex mex zpusob (treba jako kureci chili, pro deti bez chili).
zkusit jako přílohu (např. k uzenému masíčku) čočku s rýží pěkně posypanou osmaženou cibulkou. To moje děti milují a i konzervativní partner této příloze doslova propadl. Dělám ji k vinné klobáse, sekané i volskému oku. K tomu okurka nebo salát.
uvarené strukoviny rozmixuj a vymiešaj s bešamelom a nezabudni na
cesnak.
Miradka asi to je všeobecný jav z dostatku potravín a nedostatku pohybu. My
ako deti sme takí neboli, ani moje deti by nezjedli veľa vecí, ktoré ja
milujem.
uvařená a ve vývaru hladce rozmixovaná cizrna se poměrně nenápadně dá propašovat jako zahušťovadlo do omáčky „slepice na paprice“. Lze to vařit i jako samostatný pokrm, na osmahnutou cibulku s paprikou přihodit rozmixovanou cizrnu a část zrn vcelku, ochutit saturejkou (už při vaření cizrny), případně přilít trochu (sladké či kysané) smetany. Pro důvěřivější děcka to lze nazvat „Lískové oříšky“ na paprice a podávat s těstovinami. I naše nepapací dítě se nechalo na celých!! 10 lžic zlákat…
Milá Miradko, v naší školní jídelně nemáme problém s čočkou. Máme na dochucení tzv.„Fígl“, dochucujeme lákem ze sterilovaných okurek.Na pomaštění používáme osmahnutou sušenou cibuli, je hned hotová a křupe, děti ji vyžadují hodně. K čočce podáváme převážně uzenou rolku, též opečenou uzeninu a v neposlední řadě uzené TOFU, které se jen prohřeje v konvektomatu. S kyselou okurkou je to bezva oběd. Jako další luštěninu děláme fazole, na hl. pokrm používáme od firmy ETO velké bílé fazole a ty upravujeme jako MEXIK0, po čínsku, fazolový guláš,fazole v toskánské omáčce, někdy přidáme šunku jullien a vždy se k tomu podává chléb. Z luštěnin děláme polévky, ať už míchané či z jednotlivých druhu, fazolovou děláme jak bílou tak i s paprikou a slaninou/dá se koupit vegetariánská slaninka-hotový sypký výrobek/Těch variant může být dost, záleží na surovinách, které jsou zrovna k dispozici. Zmíněné uzené tofu lze rovněž do polévek použít místo uváděné uzeniny v normě. Je to zdravé a u nás se to už dávno osvědčilo. Tak přeji ať se zadaří
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz