Strukoviny (luštěniny) pre deti

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
miradka
89 příspěvků 18.03.07 10:25
Strukoviny (luštěniny) pre deti

Milí labužníci, mám ťažkú úlohu…pracujem ako vedúca v školskej jedálni a mám veľký problém naučiť jesť deti strukoviny. Nebaví ma stále dokola variť šošovicu (čočku) s vajcom,…a tak sa občas inšpirujem na tejto stránke. Ale aj tak to deti moc nejedia. Niektoré zjedia všetko, ale s prevažnou väčšinou je to katastrofa. Mne teda vždy veľmi chutí, čo kuchárky navaria. Už to v kuchyni nie je také ako pred 20 rokmi, keď som chodila do ZŠ. Nemám ešte moc skúseností a preto, neviete poradiť nejaký recept, ktorý by deti zjedli? Alebo, aké strukoviny a pokrmy jedia vaše deti? Díky za odpovede


Reklama


Reklama

Reakce:
 
jau
457 příspěvků 18.03.07 14:03
...

U nás ve školní jídelně je velmi oblíbená cizrna. Chutná totiž trochu jako oříšky a to dětem vyhovuje. Míváme ji po valašsku(zapečenou s uzeným masem a se salátem z kysaného zelí ) nebo zapečenou se zeleninovou směsí. Také pětizrnná polévka ( z míchaných luštěnin ) je oblíbená

 
miradka
89 příspěvků 18.03.07 14:10
cizrnu

sme skúsili aj my, ale tiež to moc nešlo. dali sme ju do polievky. ale asi by som mala byť trpezlivejšia a dať im čas aby si na ňu zvykli. Dokonca sme použili aj cizrnovú múku miesto hladkej.

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 23.03.07 09:24
...

Miradko,
já bych doporučovala použít loupanou červenou čočku - je velmi jemná, a protože je bez slupky, je dobře stravitelná (nenadýmá), takže vhodná právě i pro (malé) děti.
Nemusí se namáčet, vaří se cca 10 - 15 minut (snadno se rozvaří), varem se změní červená barva na žluto-hnědou. Doma ji přidávám ke konci vaření k bramborové polévce se zeleninou, moje děti červenou čočku milují ve všech úpravách - polévky, kaše, saláty… Hodně úspěchů :-)

 
miradka
89 příspěvků 23.03.07 10:53
Díky za typ

teda, ešte som nepočula o červenej čočke, ale keď tak uvažujem, myslím, že som v obchode niečo také videla. Normálne si ma nadchla a keď sa vrátim do práce z nemocenskej, tak hneď obvolám dodavateľov. Určite to vyskúšam. Díky moc

 
buraci
1136 příspěvků 23.03.07 19:19
Cervene fazole

Nase deti maji rady cervene fazole, nejlepe upravene na nejaky tex mex zpusob (treba jako kureci chili, pro deti bez chili).

 
marhaba
98 příspěvků 23.03.07 20:00
Za pokus by možná stálo

zkusit jako přílohu (např. k uzenému masíčku) čočku s rýží pěkně posypanou osmaženou cibulkou. To moje děti milují a i konzervativní partner této příloze doslova propadl. Dělám ji k vinné klobáse, sekané i volskému oku. K tomu okurka nebo salát.

 
goralka
271 příspěvků 23.03.07 23:34
Vyskúšaj pomazánky

uvarené strukoviny rozmixuj a vymiešaj s bešamelom a nezabudni na cesnak.
Miradka asi to je všeobecný jav z dostatku potravín a nedostatku pohybu. My ako deti sme takí neboli, ani moje deti by nezjedli veľa vecí, ktoré ja milujem.

 
jolana
5064 příspěvků 23.03.07 23:56
Chutne su ...

…tiez placky, krokety, karbanatky a pod. So zemiakovou kasou a salatom nema chybu.

 
HelcaK
960 příspěvků 24.03.07 12:35
cizrna

uvařená a ve vývaru hladce rozmixovaná cizrna se poměrně nenápadně dá propašovat jako zahušťovadlo do omáčky „slepice na paprice“. Lze to vařit i jako samostatný pokrm, na osmahnutou cibulku s paprikou přihodit rozmixovanou cizrnu a část zrn vcelku, ochutit saturejkou (už při vaření cizrny), případně přilít trochu (sladké či kysané) smetany. Pro důvěřivější děcka to lze nazvat „Lískové oříšky“ na paprice a podávat s těstovinami. I naše nepapací dítě se nechalo na celých!! 10 lžic zlákat…

 
jezevec
159 příspěvků 24.03.07 13:17
...

Milá Miradko, v naší školní jídelně nemáme problém s čočkou. Máme na dochucení tzv.„Fígl“, dochucujeme lákem ze sterilovaných okurek.Na pomaštění používáme osmahnutou sušenou cibuli, je hned hotová a křupe, děti ji vyžadují hodně. K čočce podáváme převážně uzenou rolku, též opečenou uzeninu a v neposlední řadě uzené TOFU, které se jen prohřeje v konvektomatu. S kyselou okurkou je to bezva oběd. Jako další luštěninu děláme fazole, na hl. pokrm používáme od firmy ETO velké bílé fazole a ty upravujeme jako MEXIK0, po čínsku, fazolový guláš,fazole v toskánské omáčce, někdy přidáme šunku jullien a vždy se k tomu podává chléb. Z luštěnin děláme polévky, ať už míchané či z jednotlivých druhu, fazolovou děláme jak bílou tak i s paprikou a slaninou/dá se koupit vegetariánská slaninka-hotový sypký výrobek/Těch variant může být dost, záleží na surovinách, které jsou zrovna k dispozici. Zmíněné uzené tofu lze rovněž do polévek použít místo uváděné uzeniny v normě. Je to zdravé a u nás se to už dávno osvědčilo. Tak přeji ať se zadaří


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz