Strojky na těstoviny

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
 
Amalka64
6 příspěvků 31.05.13 09:41
Strojky na těstoviny

Ráda bych si koupila strojek na těstoviny. Rozhoduji se mezi strojkem Orion a Culinaria Banquet. Jaké máte zkušenosti? U Orionu píší 6 tlouštěk těsta a u Banguetu 9. Jaké je rozpětí tlouštěk? Díky za odpovědi.


Reklama


Reklama

Reakce:
 
birkana
1667 příspěvků 31.05.13 09:59

Kolik vlastně potřebujeme tlouštěk nudlového těsta? To by mne docela zajímalo :think: I když po strojku pokukuju delší čas, zatím těsto válím ručně a ve dvou tloušťkách. To průsvitné na nudle a lasagne, silnější na domácí špagety čtvercového průřezu (možná mají svůj název, těch těstovin je vážně nepřeberné množství viz tento přehled 8o 8o 8o

 
di
2451 příspěvků 31.05.13 10:32

I když se asi Amálka snaží o reklamu oklikou (nejpozději v třetím příspěvku začne doporučovat určitou značku), tohle téma mě docela zajímá. Takže, Labužníci, jaké strojky máte a jak jste s nimi spokojení? Uvažuju totiž (už delší dobu), že bych si cosi koupila a nemám přehled o situaci na českém trhu.

 
Amalka64
6 příspěvků 31.05.13 12:02

Milá Birkano, chtěla bych špagety, tagliete, lasagne a torteliny. Proto si myslím, že mi stačí jednoduchý strojek, bez extra nástavců. Právě jsem nevěděla, jestli ten Orion se 6 tloušťkami stačí.

Di. Nesnáším, když mi někdo přisuzuje něco, co není pravda!!! Když má strojek název tak to napíšu. Měj se!

 
di
2451 příspěvků 31.05.13 13:05

Amálko, jestli jsem se dotkla, tak se omlouvám. Jen jsme tu podobných „reklamních“ případů měli už hromadu, většinou jsou už naštěstí vymazané. Takže Orion? ;-)

 
Wolfg
583 příspěvků 31.05.13 16:31
Causa mašinky

Strojky na těstoviny jsou, podle technologie zpracování těsta, dvou druhů. Jeden protlačuje těsto skrze různé matrice nebo chcete-li roztodivné dírky  – obdoba mlýnku na maso, ale bez nože. Tento druh dělá špagety, kolena, spirely aj. Tyto mašinky jsou obecně dražší.
Druhý typ je v podstatě válcovačka. Dva hladké válce stlačují těsto a za nimi pokračuje pás tloušťky, jakou zvolíte. Po výměně hladkých válců za drážkové se pruhy těsta následně rozřežou na nudle.
Mašinky jsem dostal k testování a trápil je asi týden. Točil jsem klikou, nudle už nebylo kam pokládat a mašinky chřadly, chřadly… až uchřadly. Je lhostejné, zda přístroj stojí tři stovky nebo dva litry. Oba dojely na stejnou závadu.
Kdo si potrpí na domácí těstoviny, bude téměř nadšený. Ve slově „téměř“ je balvan úrazu. K vyválení tuhého těsta je třeba nemalá síla, a brzy se ukázalo, že na to není strojek stavěný. Mechanizmus, co má překonávat válcovací síly je pevnostně podceněný. Ne, že by výrobce šetřil, blbec byl konstruktér.
Pokud nechcete mašinu zničit jako já, držte se následujícího:

  • těsto nemá být příliš tuhé
  • nastavujte tloušťku po JEDNOM kroku, nikoli po dvou až třech
  • nezpracovávejte válcováním zaschlé pásy těsta, jsou už moc tvrdé
  • nesnažte se docílit průsvitné placky, na ně je vynález krátký

Při výrobě nudlí napřed vyválíte pásy, to je jasné. Ale pak nastane dilema, jak dlouho je nechat sušit. Pokud je nenecháte, aby dobře oschly, nudle se na sebe lepí při rozřezání. A stačí čtvrthodinka sušení navíc a pásy se ve válcích rozpadají.
Tady bych uvítal vaše zkušenosti.

Po letité konzumaci průmyslových těstovin, různých cenových kategorií, budete muset přiznat, že ty domácí jsou něco z jiného světa. A klidně použijte tu nejlevnější mouku a při třech vejcích na kilo budete mrkat, co je to za žraso. Špetkou kurkumy docílíte nevídanou barvu.
A propos, komunisti dělávali pěti, někdy sedmivaječné těstoviny. Třívaječné byly pro psy. Ale zase neměly tak barevné obaly… to je fakt


Reklama

 Váš příspěvek

Reklama

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Reklama

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz