Češi si oblíbili středomořskou kuchyni a jsou zdravější
28.4.2003, zdroj: ČTK
Například olivový olej, který je ve středomořské kuchyni hojně
využíván, snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Na našem jídelníčku by
ale neměly chybět ani další ingredience.
V Česku od roku 1990 trvale klesá počet srdečně-cévních onemocnění.
Příčinou poklesu nejsou jen vyšší ceny masa, ale i vzrůstající obliba
středomořské kuchyně, zejména pak olivového oleje. „Vysoká obliba
středomořské kuchyně a častější využití olivového oleje v českých
kuchyních má na poklesu cévních onemocnění významný podíl,“ potvrdila
ČTK doktorka Marie Kunešová z Endokrinologického ústavu. Olivový olej je
podle odborníků velmi vhodný jako prevence nebo doplněk léčby při
srdečně-cévních chorobách a při snižování cholesterolu. Pacientům se
zvýšeným krevním tlakem může středomořský jídelníček doplněný
pravidelným pohybem pomoci snížit riziko infarktu asi o jednu třetinu.
Olivový olej obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které snižují hladinu
cholesterolu v krvi. K pokrytí denní dávky nenasycených mastných kyselin
stačí dospělému člověku čtyři lžíce olivového oleje. Středomořská
kuchyně však není vyzdvihována jen díky olivovému oleji, který
představuje hlavní zdroj tuku ve výživě, ale i kvůli svému vyváženému
složení. Základem středomořského jídelníčku je především pestrost.
„Jestliže se chceme nechat inspirovat středomořskou kuchyní, měli bychom
doma mít zásoby česneku, cibule, kapari, vinného octa a bylinek. Chybět
nesmějí ani ryby, dary moře a kuřecí maso“, dodává Jan Michálek,
manažer seniorského národního týmu kuchařů. Dlouhodobé výzkumy (tzv.
7 Countries Study) ukázaly, že na srdeční infarkt umírají nejvíce lidé
v zemích, kde strava obsahuje hodně živočišného tuku, ale málo ovoce a
zeleniny. Například Finové umírali na infarkt několikrát častěji než
Italové, ale když snížili spotřebu másla, tučného mléka a jedli více
zeleniny a ryb, poklesla úmrtnost o 50 %.
Středomořská kuchyně
První příspěvek v tématu
Váš příspěvek
Středomořská kuchyně
Na tento dotaz zatím nikdo nereagoval, buďte první!
Další podobná témata podle názvu