- To je otázka, kterou si mnozí z nás často kladou. Určitě všichni,
kterým záleží na jejich zdraví i zdraví jejich blízkých.
Abychom si mohli odpovědět na tuto otázku musíme znát základní fakta. Doporučení, že strava má být především pestrá a přiměřená je zcela správné, ale nestačí.
Důležitá je znalost správného zastoupení jednotlivých potravinových skupin. Odborníci v problematice výživy doporučují jako základ naší stravy potravinovou skupinu obiloviny- to neznamená, že máme chroupat zrní, ale že nejméně polovinu náplně našeho talíře mají tvořit výrobky z obilovin - chleba, těstoviny, vločky, rýže, rohlík. Další doporučenou potravinovou skupinou je zelenina a ovoce, pak následuje maso a mléko a na posledním místě jsou tuky a cukry.
Stejně důležitý jako správné zastoupení potravinových skupin je příjem tekutin.Ale ještě stále jsme nehovořili o konkrétním množství. Jak by měla vypadat naše pestrá a plnohodnotná strava?
Využijeme doporučení naší přední uznávané odbornice na výživu doc. Brázdové z Masarykovy Univerzity Brno. Měli bychom denně přijmout - nápojů - 7 -12 porcí ( 1 porce = 0,2 dl),
- obilovin - 3 - 6 porcí ( 1 porce představuje krajíc chleba, l rohlík, miska ovesných vloček nebo kopeček vařených těstovin či rýže),
- zelenina - o dostatečném příjmu lze hovořit při denní spotřebě 3 - 5 porcí ( l porce je 100 g zeleniny papriky, mrkve, apod., 2 rajčata, miska salátu, 125 g vařených brambor či jiné tepelně opracované zeleniny),
- ovoce - 2 až 4 porce ( 1 jabko, pomeranč, banán, miska drobného ovoce nebo sklenice 0,2 dl 100% ovocné šťávy),
- maso - masových porcí stačí 1 - 2 ( porce je 100g masa, 1 vejce nebo miska luštěnin ),
- mléko- 2 porce, s přibývajícími léty raději 3 porce ( porce je sklenice mléka, kelímek jogurtu, 55g průměrného sýra,
· tuky a cukry - maximálně 2 porce ( porce je 10g cukru nebo tuku).
Možná se vám zdají některé míry nepřesné - miska, kus apod.. Jedná se
o obvyklé velikosti. Údaje jsou orientační, nezapomínejme, že různé
kategorie strávníků mají potřebu různého energetického příjmu.
A rada na závěr:
Aby bylo možno odpovědět na otázku " Stravujeme se dobře ? " musíme mít
přehled o tom co opravdu jíme. A tady vám doporučím udělat si několik
dní po sobě pravdivý zápis všeho co jsme snědli a vypili. Někteří budou
potěšeni, někteří poděšeni - třeba tím jak málo pijí, kolik dávek
cukru skutečně konzumují, jaká je skutečná spotřeba zeleniny,
ovoce, mléka.
prevzato: Prostejovsky vecernik-Svehlova