Stravování v USA - poraďte

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
skebleskeble
1 příspěvek 06.07.06 07:23
Stravování v USA - poraďte

V září jedeme na měsíc do USA. Máme zajištěno ubytování, dopravu, ale né stravu. Máte někdo zkušenosti a můžete mi napsat orientační ceny potravin a cen v rychlém občerstvení atd.? Taky bych potřebovala vědět, zda je v USA možné platit v obchodech MAXKARTOU Poštovní spořitelny (debetní karta VISA elektron). Potřebuji si podle toho zajistit USD. Děkuji za každý příspěvek.

Reakce:
skalis
34 příspěvků 06.07.06 08:13
stravování v USA
buraci
1136 příspěvků 09.07.06 14:36
Zkusenosti

Dle manzela, ktery casto jezdi do USA: Cena v rychloobcer­stvovnach se pohybuji okolo 4 (jedno jidlo a piti) az 7 dolaru (cele menu), pripadne maji pres poledne akci All You Can Eat za cca 7 dolaru. Debetni kartou muzes platit pouze, pokud ji mas embosovanou, tzn. VISA elektron je ti na nic. Porid si radeji kreditku.

sim
293 příspěvků 10.07.06 13:38
karta

Ahoj.
Snad Ti poradi niekto, kto tam naozaj zije, zatial par laicky rad odo mna.
Zozen si embosovanu kartu Visa alebo Mastercard, s Electronom zaplatis malokde a stalo sa mi aj, ze len pri minimalnom nakupe $20.
Aktualne ceny jedla Ti poradi niekto iny, moja skusenost bola, ze sme si kupovali jedlo v Wal-Martoch a proste lacnejsich potravinach pri ceste a varili sami. zo zaciatku je trosku problem zistit, ktore jedlo je jedle a ktore nie, ale na to dojdete (slana cokolada, slane maslo, kysla sunka, sladky chlieb atd.)
ked si vo velkom meste, dobre potraviny sa daju kupit v polish deli - polskych lahodkach.

Yvette
704 příspěvků 11.07.06 03:59
Nevim, zda budou vhod me informace

Skebleskeble, ja ziji v Jizni Karoline a nevim, kam vy mate zamireno, jih, zapad, vychod, sever USA, protoze ceny potravin se cenove trosku lisi, ne moc, ale prece. Pokud je mozno varit v miste, kde budete ubytovani snidane si muzete delat doma. Koupit mufinky, kafe, mleko, popr. housky, syry apod. No a jednou denne to zalezi na vas zajit do McDonaldu, Taco Bella, Burger King apod. A nebo v dobe lunche, to tak byva mezi 11tou a druhou nekdy i treti hodinou odpoledne do cinske restaurace na „All you can eat“ a tam se clovek za dobry peniz dobre nadlabne. Ja se poprve s prominutim prezrala a pak mi bylo tri dny spatne.
Ceny v rychlem obcerstveni nejdou pres 8 dolaru, alespon tady u nas a to je napr. hamburger, hranolky a cola.
Na co mohu spise upozornit jsou vzrustajici ceny benzinu, ale to je asi vsude.
S platicimi kartami (ceskymi) bohuzel neporadim.
Budes-li miti nejaky konkretni dotaz, napis mi. Rada poradim, co budu vedet .

AFTIC
122 příspěvků 30.07.06 23:25
STRAVOVÁNÍ V USA

Labužník nejsou jediné stránky do kterých přispívám. Psal jsem, a dá se říci že relativně hodně, do stránek www.cestovní-ruch.cz, což jsou více méně stránky pro odborníky v pohostinství a cestovním ruchu ale tyto příspěvky by pro čtenáře Labužníka byly asi nezáživné.

Psal jsem ale, a ještě tak trochu píši do stránek www.gastronews.cz, do kterých jsem ve snaze o zlepšení úrovně českého pohostisntví napsal doslova stovky článků o mých zkušenostech s jídlem a pitím téměř po celém světě, ale jelikož žiji již téměř 40 let v Americe tak mé příspěvky byly většinou pod vlivem mých amerických odborných zkušeností.

Po nějakém čase jsem ale zjistil, že mezi našimi odborníky je jen velmi málo těch kteří mé snahy o zlepšení českého pohostinství oceňují a možná právě proto, že jsem Čechoameričan.

Na pohostinství se ale podílí dva základní články což jsou hosté a ti kteří to pohostinství provozují a to v poměru asi 96:4 procent a já se považuji za samozvaného zástupce té větší skupiny a to jsou hosté.

Otevřel jsem tudíž mé vlastní stránky www.hotovka.cz s podtitulkem „Pomyslná universita pro hosty“, která jak název napovídá, má za úkol ze svých studentů vychovat sofistikované hosty, kteří by věděli nejenom jak se v pohostinství doma a v zahraničí chovat, ale jak za své peníze dostat to co jim patří.

Zrovna nedávno jsem do Hostovky přidal článek „Americká gastronomie“ ve kterém jsem studenty Hostovky vybízel k tomu aby pokud chtějí něco o americké gastronomii vědět, aby se mně zeptali. Já totiž tak trochu z legrace říkám (ale myslím to smrtelně vážně), že pokud se pohostinství týká, že mám odpověď na všechno, a pokud ne, že si prostě něco vymyslím.

No, zatím se žádný ze studentů Hostovky neozval, ale po přečtení všech těch příspěvků na těchto stránkách vidím, že Češi budou do té zatracené Ameriky cestovat čím dále tím více, a že by tudíž měli o americké gastronomii a pohostinství vědět více, aby nebyli zklamáni, nebo aby si ten pobyt lépe vychutnali.

Pokud ale byste přečetli několik mých příspěvků tak byste poznali, že psát o jídle, o pohostinství a o tom kolik čeho kdy a kde byste za své peníze měli dostat není tak jednoduché jak se zdá.

Pokud se týká jídla, pití a pohostinství vůbec, každý z nás má jiné představy a je třeba zcela otevřeně říci, že „money talks“, neboli že všechno je to jen o penězích.

Nikdo se totiž například nezmínil o tom že Amerika nejsou jen fast food nebo all you can eat restaurans ve kterých se tak říkajíce za pár šupů nacpete k prasknutí. V Americe je spousta luxusních a velice drahých restaurací a privátních klubů které jsou většině Američanů nedostupné. V některých těchto klubech nebo restauracích jsou ceny jídel a pití tak vysoké, že jak říkám já, se stydí je nejídelních lístcích uvádět a lístky jsou bez cen. Oni ale říkají, že když se na ty ceny jídel a nápojů musíte ptát, tak si je asi stejně nemůžete dovolit.
Toto je ale jen abych Vás tak trochu pobavil, ale jinak vám při návštěvě Ameriky přeji hodně nezapomenutelných gastronomických zážitků.
P.S.
Fast food ale v Americe nejezte, to máte doma. V Americe jezte steaky.

Yvette
704 příspěvků 31.07.06 06:43
Fast food doma?

Prosim, AFTICU, jak tomu mam rozumet, ze Fast food mam doma? My do restauraci nechodime a do typu fast food restauraci take ne, protoze manzel toto vsechno odmita. Ale, kdyz mi takovy vzdelany clovek napise, ze Fast Food mam doma, tak nevim, jak si to mam vysvetlit a hlavne, jak se vyvarovat, aby moje jidlo nebylo jako z fast foodovych restauraci. Doma varim temer denne pekne od zacatku a jakychkoliv nahrazek, nepouzivam bramborovou kasi v prasku, jisku v granulich apod. Chleb se u nas take nekupuje, ponevadz se take pece doma. Tudiz, kde delam chybu a nebo prosim, ceho se vyvarovat, aby z nasi kuchyne se nestal Fast foodovy typ restauraci.
A jeste jedna poznamka, nevim jak kdo, ale steaky jsou nejlepsi doma a nebo na grilling party, i kdyz ja osobne je nejim. Ja si steaka dala v jedne luxusni restauraci a bohuzel mista misto medium rare, tak mi jej prinesli v podobe, ze kdyz jsem jej ukrojila strikla z nej krev a stalo se to i po vraceni prvni objednavky, maso bylo krvave a kdyz jsem jej okusila, rekla jsem si, ze nejsem bohuzel na takovy typ steaku stavena a po druhe uz jsem to nemela silu vratit, protoze potreti by to bylo to same. A tak maso jsem si nechala dat do krabicky a odnesla domu, pro koho to si asi kazdy domysli a kdyby ne, tak pro psa. Ale to je vec nazoru, protoze kazdy ma rad neco jineho.
Muj nazor je asi takovy, ze turista, ktery navstivi USA (ci jinou zemi) ma urcity rozpocet na jidlo, tak se podle toho prizpusobi a to bud navstivi luxusni restaurace v Beverly Hills (tuto ctvrt v LA osobne moc miluji) a nebo zavita nekam do restauraci, kde se za prijatelny peniz naji.

cokoladka
41 příspěvků 31.07.06 15:59
yvette,

doufam,ze se aftic nebude zlobit,kdyz odpovim misto nej a doufam,ze jsem to pochopila spravne…aftic tim myslel,ze si nemaji davat fast food proto,ze ho maji doma a tim myslel cechy.....myslel to tak,ze kdyz vyrazi nekdo do US,tak si ma dat poradnyho steaka,protoze steak je jednoduse americky a kdyz clovek uz nekam jede a rad ji,tak ma ochutnat to,co v urcite zemi je favorit…a proste pri slove staek se kazdemu musi nutne vybavit US…jinak hezky den do Caroliny:-)

Yvette
704 příspěvků 02.08.06 03:27
Cokoladko,

mas pravdu, ja si to uvedomila pozdejic, nez-li jsem prispevek napsala.
I kdyz se musim priznat, ze toho krvaveho steaka jsem dostala zrovna, kdyz jsem tady byla na sestitydenni navsteve. Ale to uz bylo davno, jen ty steaky ne a ne se naucit jist.
Cokoladko, mej se hezky a at se moc dari.

AFTIC
122 příspěvků 04.08.06 04:51
STRAVOVÁNÍ V USA

Vážená Iveto,
Velice se omlouvám.

Já jsem profesionální konsultant tudíž mým klientům musím odpovídat na jejich specifické otázky podle mého nejlepšího vědomí a svědomí a hlavně proto, že to není zarmo.

Píši ale do odborných medií, a to ne jenom v Česku, ale v tom případě, věřte nevěřte, je to zadarmo a tak mé příspěvky přikládám neadresně, stejně tak i odpovědi na případné otázky, ale jen v případě že moje odpověď může být poučením i těm kteří se nezeptali jen proto, že se stydí přiznat, že něco nevědí.

Tato odpověď tedy není ale vážená Iveto jen na Váš příspěvek, i když ten je adresován přímo mně. To že „máte fast food doma“ bylo tudíž míněno pro všechny čtenáře v tom smyslu, že při cestách do zahraničí, a to nejenom do Amerikky, by se neměli zaměřovat na místní fast food ale spíše na místní speciality protože většina těch amerických fast food v česku již je a o nic dražší než v Americe.

Já se bojím chatů jako čert kříže, ale Vaše otázka: „jak si máte vysvětlit to jídlo „doma“ a hlavně jak se máte vyvarovat aby Vaše jídlo nebylo jako z fást foodových restaurací“, dala podnět k tomu abych se opakoval v tom co jsem o domácí a restaurační stravě (třeba i fastfoodovél) do různých medií již napsal.

Nemá to co společného s mým vzděláním protože i když moje vzdělání je jednosměrné v tom, že je to hlavně vzdělání v gastronomii a pohostinství tak to co já píši není na základě mého vzdělání, ale na základě mé více než šedesátileté zkušenosti s jídlem jako takovým.
Já jsem již někde napsal, že v pohostinství a hlavně v kuchařině, je třeba rozlišovat, vzdělání, vzdělanost, nadání, talent, zkušenost a praxi.

Někteří slavní kuchaři jako například Antoin Carême, který byl více méně samouk a Escoffier, král kuchařů a kuchař králů neměli vůbec žádné vzdělání, ale oba měli nesmírný talent a nadání a možná že byli v pravý okamžik na pravém místě a proto byli velice slavní.

Oč lepší to mají dnes kuchaři u nás, kde každý je vyučený případně s maturitou a někteří dokonce s doktorátem. Očekávali byste, že tím pádem se o své vědomosti dělí s ostatními, ale věřte nevěřte, moc toho není a některým musí i jejich kuchařky někdo psát.

A teď si k tomu přičtěte všechny ty kuchařky v domácnosti, které se svým uměním a nadáním těm profesionálním kuchařům mnohdy vyrovnají obzvláště ty které absolvovali nějakou rodinou školu tak zvanou „Knödl fakultu.

Váš manžel je velice šťastný člověk protože vy jste zřejmě dobrá kuchařka když si dokonce pečete i vlastní chleba.
Chudáci manželé těch žen které mají nějaké dobře placené zaměstnání a pro které vaření doma je ztráta času, takže musí jíst po restauracích, i když ne ve fast food.
Pokud se ale týká vás tak si myslím, že chybu neděláte, ale čeho se vyvarovat vám já asi neporadím.

Jak jste z mých příspěvků do různých medií asi vyrozuměla já se považuji za profesionálního kuchaře a podle názoru druhých jsem relativně dobrý, o čemž nakonec hovoří i moje dosavadní praxe, ale málo lidí ví, že já nenávidím vaření, myšleno takové vaření, kdy kuchař stráví hodiny a hodiny přípravou jídla které nakonec někteří lidé ani neocení protože vůbec nemají soudnost toho co je dobré a co ne.

Příkladem mohou být i steaky o kterých se zmiňujete. O pořádných steacích ještě donedávna někteří mladí kuchaři v Česku nic nevěděli a natožpak hosté.

Hosté ale z nějakého důvodu cestují po světě více než ti mladí kuchaři a tak mohou srovnávat a proto jak s těmi steaky tak ani s jejich přípravou v česku nemohou být spokojeni.

Říká se: „Na pumpy jsou Zikmundi, ale na steaky jsou Američané“, a já Vám vážená Iveto mohu říci že i v Americe se setkáte s restauracemi ve kterých pořádný steak neumí udělat, protože byste byla velice naivní kdybyste si myslela, že ti co ty steaky dělají jsou vyuční kuchaři.

Beverly Hills, o kterém se zmiňujete není výjimkou. Já jsem v L.A. relativně často v některých restauracích v Beverly Hills jsem jedl několikrát, ale jak správně říkáte tyto restaurace jsou sice „luxusní“, ale podle mého měřítka ne vždy dobré, a mohu Vám říci, že i v jiných čtvrtích samotného L.A. najdete restaurace které jsou mnohdy lepší.

Já jsem shodou okolností byl v L.A. dnes a to na Wilshire Bouleward, a budete se možná divit, ale já nejsem snob a proto jíst jme šli na Farmers Market, což je prach obyčejné tržiště a typická Tourist Trap, ale dostanete tam za vaše penze to co vám patří.

Tudíž máte pravdu v tom, že při cestách do zahraničí by se každý měl stravovat podle svého rozpočtu, ale pokud se jídla týká, tak se přimlouvám za to, aby si každý dal stranou nějaký obolus na speciality které doma nedostane za žádné peníze.

Já jsem také tak trochu lidový vypravěč a proto musím přidat historku o domácí stravě.

JAKO OD MAMINKY
Případová studie
Byl jsem pře lety majitelem restaurace v české čtvrti Chicaga zvané Berwyn kde klientela byla z 80% také česká.

Jednoho dne, pozdě večer přišel host který si relativně dlouho pročítal náš jídelní lístek. Poznal jsem na něm, že je Čech a tak jsem k němu zašel s otázku, jestli mu mohu s výběrem nějak pomoci.

Dal mi takovou typickou otázku, zda mu mohu říci která ta jídla jsou dobrá. Díky lepši kvalitě amerických potravin se nebojím tvrdit že naše jídla byla lepší než v kterékoliv restauraci v Česku, nehledě k tomu, že pokud by něco nebylo dobré tak bych to býval ani nedal na lístek, ale protože byl Čech, tak jsem mu řekl, že všechna ta jídla jsou „jako od maminky“. Se zlou jsem se ale potázal protože ten host řekl: „Pro Boha jenom to ne, moje maminka byly ta nejhorší kuchařka na světě“.

Yvette
704 příspěvků 06.08.06 06:28
AFTICU, dekuji

moc krasne napsane a velice si vazim krasnych napsanych radku, ktere jsou pravdive. Rozesmala mne historka v restauraci, kde pan nechtel jidlo, jako od maminky a tak si vzpominam, ze neco podobneho se stalo memu manzelovi. Kdyz jsem se zeptala, ze mu uvarim jako jeho maminka, tak mi zdesene sdelil," prosim jenom to ne". To, ze manzelova maminka podavala smazeny syr s ryzi byla normalni zalezitost jejich jidelnicku. Ja se na tuto kombinaci koukala vydesene. Ale jak se rika „kazdy podle sveho gusta“. To, ze i smazeny rizek se podavala s ryzi, tak to uz mne trosku vice zarazilo, ryze ci kolinka se smazenym kvetakem jsem take dostala nejednou od manzelove maminky na talir. No to jsou kombinace, ktere me chutove bunky miti nemusi, ale nekdo to ma rad. A kdyz obcas chci manzela podrazdit, tak se jej radejic zeptam, zda-li chce smazeny rizek s klasickou prilohou a nebo s prilohu-ryzi, kterou podavala jeho maminka. Nepamatuji se, ze bych teda pouzila mamincinu ryzi k rizku, no ba ani ke smazenemu syru ci smazenemu kvetaku.
No a s tim pecenim chleba doma jsem byla okolnosti donucena, protoze zijeme v miste, kde o dobry chleba je nouze.
A dekuji za velkou pochvalu, ktere se moc vazim, ale musim se jeste moc a moc ucit a to nejen co se tyce kulinareni.

AFTIC
122 příspěvků 06.08.06 18:33
PRO YVETTE PLUS

Vážená YVETTE,

Pracuji v současné době na velmi důležitém projektu a věřte nebo nevěřte v průměru 12-14 hodin denně, a přesto, že to dělám rád a že je to moje hobby, tak se musím přiznat, že mi to někdy leze krkem a tak se tak trochu odreagovávám psaním do různých medií a to nejenom v Česku.

Bohužel ale v některých, a kupodivu většinou v těch českých mediích, lidé nemají moc smysl pro humor. Všechno je to příliš vážné nebo škrobené a ze všeho, a dokonce z té gastronomie, se dělá velká věda a při tom by to dnes měla být spíše zábava než životní nutnost (výjimkou je možná ten váš chleba).

O tom, že nenávidím vaření jsem se již zmínil, ale neřekl jsem, že jídlo jako takové mi také připadá jen jako hrozný zlozvyk který bych se rád odnaučil, ale nevím jak na to.

V Česku byl kdysi cigán (nechci se cigánů dotknout), a ten měl osla, který podle něj moc žral. Tudíž ten cigán, který byl velice chytrý, si řekl, že toho osla naučí žrát méně.
Dával tudíž tomu oslovi denně méně a méně sena, a ne nadarmo se říká hloupý jako osel, protože ten osel to ani nepoznal. No, a už, už se zdálo, že toho osla odnaučí žrát úplně, ale on mu bohužel mezi tím chcípnul.

To je ale jen tak pro pobavení, ale není pochyb o tom, že jídlo, nebo druh jídla je do jisté míry jen zvyk nebo jen konvence.

Ono se sice říká: „Doma jez co máš a jinde co ti dají“ ono ale to co člověk má doma, také není to nejlepší.

à la já
(Případová studie)
Krátce po svatbě moje manželka, která shodou okolností je absolventkou stejné hotelové školy jako já, mi uvařila její první večeři.
Zeptal jsem se nesměle, jak se to jídlo jmenuje, načež mi manželka řekla, že je to roštěná à la Esterhazy.

Vím co je roštěná Esterhazy a tak jsem si dodal odvahy a řekl jsem jí, že do roštěné Esterhazy to má hodně daleko. Pravda na světě je ale jen jedna, a tu má vždycky moje paní, a tak se mně zeptala, jestli mi to chutná. Musel jsem přiznat, že ano, načež mi řekla: „Tak moc nemluv a važ si toho, že jsi první kdo má tu čest ochutnat roštěnou Esterhazy à la Já“.

Z toho plyne poučení, že při domácím vaření, jakož i při tvorbě názvů jídel, je všechno povolené co není vyloženě zakázané.

Nicméně při tvorbě jídelních lístků, pokud se nejedná o francouzskou restauraci nebo francouzskou verzi jídelního lístku, by se české restaurace také měli vyhnout názvům jídel které jim nejsou jasné.

Závěrem ale se musím vrátit k mému heslu: „Dejte lidem to co chtějí“, tudíž když manžel bude chtít řízek s rýží, tak jak mu to děla jeho maminka, tak mu ho dejte, ale přelijte ten řízek nebo tu rýži rajskou omáčkou a můžete tomu říkat „Italský řízek à la Já“
Pokud se týká Vaši zmínky o učení, tak jestli Vám mohu poradit, tak pokud se týká toho vaření, tak se učte jenom to o čem si myslíte že budete moci někdy uplatnit.
Neučte se jak připravovat sloní uši pokud nevíte, co uděláte se zbytkem toho slona.

Dobrou chuť.
Aftik

AFTIC
122 příspěvků 16.08.06 22:11
STRAVOVÁNÍ V USA - ještě několik rad

Já vím, že někteří Češi jezdí po Evropě tak, že si na cestu napečou buchty, nabalí si nějaké konzervy a případně si pak něco nakoupí na místním trhu a to si pak na hotelu nějakým způsobem uvaří.
Toto sice není moje představa dovoléné ale někteři lidé tím pádem hodně ušetří a nebo jim to tak vyhovuje.

Do Ameriky ale, pokud to nevíte, se žádné potraviny vozit nesmí a také proč. Bylo by to vožení dříví do lesa.

Pokud plánujete jet do Ameriky s tím že si budete něco vařit na hotelu nebo se stravovat jen ve fast food, tak raději nikam nejezděte. Součástí zkušeností s Amerikou je i americká gastronomie a tudíž i americké pohostinství o kterém bych vám sice mohl psát hodiny a hodiny, ale pro vaši potřebu vám o něm napíši alespoň pár řádků.

Americké pohostinství Úroveň amerických restaurací je různá, to je Amerika. Tomu „FOR FREE“ co čtete v Americe na každém rohu nesmíte věřit. Zadarmo není nic. Za to zadarmo musí někdo zaplatit. Prostě „Money talks“, neboli dostanete to co si zaplatíte. V nesčetných fast food restauracích se sice najíte za 3 nebo 4 dolary, ale na druhé straně najdete restaurace kde dáte za večeři na osobu sto i více dolarů. A tak to má být.
Není také tajemstvím, že v Americe si nejsou všichni rovni, a tak to má být. Je sice pravda, že někteří lidé se narodili již bohatí, což ale je i u nás. a je ale také pravda, že někteří lidé jsou z různých důvodů velice chudí, ale to by nemělo být.
Na Ameriku hodně lidí nadává, ale dejte jim peníze přistěhovalecké visum a peníze na cestu, a zítra budou v Americe a dnes již téměř všichni víme proč.
Není totiž žádným tajemstvím, že Amerika je země příležitostí. Když je některá dívka hezká, tak po příjezdu do Ameriky jde do Holywoodu a udělá kariéru, no a když je ošklivá, tak jde také do Holywoodu, protože ošklivé holky tam potřebují také. No a když se hned v Holywoodu neuchytí, tak prostě začne jako servírka. Co k tomu potřebuje? Téměř nic. Ať už je to ta hezká nebo ta ošklivá, tak nemusí mít ani hotelovou školu v Česku, ale musí být příjemná, umět se umět usmívat, dívat se lidem přímo do očí a musí také tak říkajíce ohnout hřbet. A tak to má být.

Zaměstnanci v americkém pohostinství
Až do čtyřicátých let byli v americkém vládním katalogu prací zaměstnanci v pohostinství vedeni pod jedním heslem jako „domestics“ což samozřejmě všichni velmi těžce nesli.
Dnes asi 29 procent ze všech zaměstnanců v americkém pohostinství jsou číšníci a servírky. Zaměstnanci v kuchyni, kterým se v Americe všem říká cooks a kuchaři, kterým se říká chefs tvoří 15% z celku. Skupiny zaměstnanců za pultem tzv. counter nebo fountain workers tvoří každá asi 5%. Majitelé a manažeři tvoří asi jednu pětinu všech zaměstnanců v tomto průmyslu.
V roce 1975 mladiství (teenagers) zaujímali asi 30% všech zaměstnání a ženy asi 70%. Podle americké restaurační asociace NRA, jedna třetina zaměstnanců v pohostinském průmyslu jsou studenti z nichž 50% jsou studenti vyšších škol, kteří ve většině případů pracují za minimální mzdy. What a country!
Ze všech zaměstnanců v americkém restauračním a hotelovém průmyslu jsou nejlépe placeni šéfkuchaři zvaní executive chefs. Ve velkých hotelích takový executive chef může vydělat až 100.000 dolarů i vÍce. Velké hotelové společnosti dnes ale tyto kuchaře nahrazují manažery kuchyní. Ale i ostatní kuchaři jsou relativně lépe placeni než obsluhující personál protože jsou považováni za kvalifikované síly. Číšníci a servírky, u kterých se počítá, že hlavní část jejich příjmů je obslužné, v Americe zvané tip, jsou placeni nejméně. Z toho pramení snaha amerických manažerů pověřit obsluhující pracemi které jsou v jiných zemích pracemi kuchařů. Američtí kuchaři například sice dají jídla na horké talíře, ale ozdobu (oblohu ti pitomí Američané neznají), nebo někdy i přílohu musí v mnoha restauracích na talíř přidat obsluhující, který, jak již řečeno, je méně placený, čímž i když se to zdá být neuvěřitelné, restaurace ve kterých se podává denně tisíce jídel ušetří velké částky na mzdách.

Everything is in the money
Když se to tak vezme, tak ono v tom americkém pohostinství je to všechno jen o penězích. Americké pohostinství není charity, nebo li nějaká charitativní organizace, ale na rozdíl od mnoha jiných zemích, v amerických restauracích je snaha dát hostům za jejich peníze více než jim patří.
Dnes je již dokázáno, že v Americe téměř žádné jídlo nemůžete pořídit doma za stejné peníze než kolik za něj dáte v restauracích a teď si představte, že ta restaurace ve svých cenách má již započítaná „zasloužený zisk“.
Američané si to velmi dobře uvědomují a proto se nelze divit, že sedm jídel z deseti jí Američan mimo domov i když to není vždy v nějaké luxusní restauraci.
Pracující Američan, který má na oběd zpravidla jen hodinu času, si k obědu ve spěchu dá v poledne v nějakém fast food s velkou chutí třeba jen hot dog in a bun (párek v rohlíku), nebo obligátní hamburger za 1 až 2 dolary (bez ničeho), které zapije buď obyčejnou vodou nebo nějakým soft drink (kterého dostane neomezené mnočství), ale večer jde třeba i s celou rodinou do „white tablecloth restaurant“ neboli do restaurace s plnou obsluhou, kde za steaky, plody moře a podobné lahůdky dát třeba i 30 dolarů na osobu a zapije to nějakým Chateau Neuf Du Pope za který zaplatí třeba i 100 dolarů za láhev.

No vy jako turisté se v Americe takto rozcapovat nemusíte ale přimlouval bych se za to, abyste pobyt v Americe využili k ochutnání všeho co zatím v Česku nemáme.
Mike Klima

Dana2222
1 příspěvek 08.04.18 16:27

Ahoj, tak stravovanie zavisí od Vašich financií, koľko chcete utratiť :) my sme cestovali na toto povolenie keďze je to lacnejšie ako víza povedali sme si že v USA využijeme ušetrené peniaze a občas zájdeme aj do fajn reštaurácií. Kedže sme boli na roadtripe najčastejšie sme nakupovali vo walmarte tam je to cenovo naozaj prijatelne :) a občas sme si rozšupli aj v lepšich reštauráciach chceli sme hlavne ochutnať kraby a homáre :) cenovo vyhodnú su aj akcie happy hour, all you can eat a reštaurácie bufetového štýlu zaplatíte jedno vstupné a zoberiete si na čo vám pride chut :)

Edit admin - odstraněn odkaz

Váš příspěvek

 Newsletter

Milujeme vaření, nikoliv spam. Přihlaste si novinky z Labužníka.

Přihlásit se k newsletteru

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz